Top recepty na štafetky, na ktoré ste čakali, nájdete tu. Inšpirujte sa a vyberte si ten najlepší!

Štafetky patria medzi stálice slovenských cukroviniek a veľa rodín si bez nich svoj sviatočný stôl vôbec nedokáže predstaviť.

Prinášame vám najlepšie recepty, podľa ktorých si môžete vybrať, akou formou tento dezert pripravíte.

Pre milovníkov retra aj moderné gazdinky sú štafetky správna voľba!

Pusťte sa spoločne s nami do toho.

Štafetková roláda s kávovým krémom

Lahodná chuť orechov, kávy a čokolády sa snúbi v tomto základnom recepte. Vyskúšajte ho ešte dnes a my vám ručíme za to, že sa tieto cukrovinky okamžite stanú tým najvyhľadávanejším na vašom sviatočnom stole.

Ingrediencie:

  • 5 bielkov
  • 5 žĺtkov
  • 150 g cukru krupica
  • 400 ml mlieka
  • 75 g mletých orechov
  • 75 g hladkej múky
  • 1 lyžica cukru múčka
  • 150 g masla
  • 80 g cukru krupica
  • 1 štipka soli
  • 2 lyžice škrobu
  • 3 lyžičky kávy
  • 100 g čokolády 70%
  • 20 g kakaového masla

Postup práce:

  • Rúru si predhrejte na 180 °C.
  • K bielkom pridajte štipku soli a tretinu cukru múčky, vyšľahajte do tuhého snehu.
  • Akonáhle je sneh hutný a pevný, prisypte zvyšok cukru, stále šľahajte.
  • Na sneh preosejte múku, pridajte mleté orechy a metličkou opatrne zapracujte.
  • Zmes teraz rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie v nižšej vrstve (na toto množstvo využijete dva plechy), jemne poprášte práškovým cukrom.
  • Pečte v predhriatej rúre zhruba 10 minút, aby povrch korpusu zozlatol.
  • Po upečení nechajte korpusy krátko vychladnúť, potom obráťte na nachystaný čistý papier na pečenie pomúčený práškovým cukrom.
  • Pečiaci papier zlúpnite z korpusu veľmi opatrne a nechajte ho úplne vychladnúť.
  • V rajnici rozohrejte dve tretiny mlieka, pridajte krupicový cukor a priveďte za stáleho miešania do varu. Cukor sa musí úplne rozpustiť.
  • Zvyšné mlieko rozšľahajte metličkou so žĺtkami a škrobom.
  • Až sa bude mlieko v rajnici takmer variť, za stáleho miešania do neho prilejte žĺtkovú zmes a krátko varte do zhustnutia.
  • Potom prikryte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Vychladnutý žĺtkový puding vyšľahajte metličkou do krémovej konzistencie, pridajte jemne mletú kávu a postupne, po malých kockách, zašľahajte zmäknuté maslo.
  • Korpusy rozrežte pozdĺžne na polovice.
  • Potrite krémom a za pomoci papiera na pečenie zarolujte úzke roládky.
  • Roládky nechajte v chladničke stuhnúť do ďalšieho dňa.
  • Na druhý deň rozpustite vo vodnom kúpeli čokoládu a povoľte ju trochou kakaového masla.
  • Rolády nakrájajte na rovnako veľké klátiky.
  • Konce namáčajte postupne v rozpustenej čokoláde a nechajte stuhnúť.

Vyzerá to zložito, ale výsledok je úžasný. Štafetky s kávovým krémom sú vynikajúcim dezertom, ktorý vás na Vianoce poteší.

Štafetkové roládky.
zdroj: tortyodmamy.sme.sk

Ak si trúfnete aj na tieto lahodné cukrovinky, nebudete ľutovať! Recepty na parížske rožky sú tu pripravené pre urobených fajnšmekrov.

Štafetkové rezy

Štafetky nemusíte pripraviť iba formou rolády, rezy sú ďalším obľúbeným variantom, ktorý vám málinko uľahčí prácu, pritom sa dočkáte vytúženého výsledku. Stále si užijete chuť štafetiek s kávovým krémom, navyše sa naučíte zákusok, ktorý by ste radi pripravili na silvestrovskú párty.

Ingrediencie:

  • 4 bielky
  • 100 g cukru krupica
  • 50 g hladkej múky + 3 lyžice do náplne
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 80 g masla
  • 3 lyžice cukru múčka
  • 80 ml silnej čiernej kávy
  • čokoládová poleva

Postup práce:

  • Rúru predhrejte na 200 °C.
  • Plech si vyložte papierom na pečenie.
  • Vyšľahajte bielky do snehu, postupne pridávajte práškový cukor.
  • Orechy premiešané s múkou, prisypte do snehu a veľmi zľahka premiešajte vareškou.
  • Cesto rovnomerne rozotrite na papier na pečenie.
  • Vložte do rúry a ihneď znížte teplotu na 170 °C.
  • Pečte zhruba 15 minút, cesto nesmie príliš stmavnúť.
  • Ihneď po upečení korpus preklopte do iného plechu alebo na papier na pečenie, nechajte vychladnúť.
  • Vychladený plát rozdeľte na tri rovnomerné kúsky.
  • Krémom ich spojte a navrstvite na seba.
  • Nakrájajte na rovnomerné obdĺžniky a namáčajte jeden alebo oba kraje do čokolády.
zdroj: tortyodmamy.sme.sk

Štafetkové trubičky

Okrem rezov a rolády si môžete tiež pripraviť štafetkovú alternatívu vo forme trubičiek, ktoré budú na misách s cukrovinkami vyzerať priamo exkluzívne. Navyše budú aj miznúť takým tempom, že budete mať pocit, že nad nimi kúzelník mávol svojim prútikom.

Ingrediencie:

  • 240 g hladkej múky
  • 110 g tuku (Hera)
  • 60 g hrozienok
  • 280 g cukru
  • trocha orechov
  • 2 celé vajcia
  • 4 žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 g masla
  • čokoládová poleva

Postup práce:

  • Hrozienka a orechy si pomeľte buď v chopperi, alebo v mlynčeku na mäso.
  • Z hladkej múky, hery, hrozienok, orechov, cukru (80 g) a dvoch žĺtkov vypracujte cesto.
  • Nechajte odležať.
  • Následne tvarujte na trubičky/valček.
  • Pečte v rúre dozlatista.
  • Konce trubičiek namáčajte do čokolády a nechajte úplne zaschnúť.
  • Všetky suroviny do krému – 2 žĺtky, vajcia, 200 g cukru, vanilkový cukor – šľahajte nad parou do zhustnutia.
  • Po vychladnutí zmes zarobte so zmäknutým maslom.
  • Následne naplňte trubičky krémom.
zdroj: www.najprzepis.pl

Ak si u vianočných cukroviniek potrpíte na klasiku, pripravili sme pre vás recepty na rumové gule. Verte, že si nebudete môcť vybrať, ktoré tento rok pripravíte.

Dnešné recepty na štafetky vám ukážu, že aj cukrovinky, ktoré tu s nami sú od nepamäti, môžete pripraviť v niekoľkých ľubovoľných formách. Viete už teda, aký variant pre tohtoročné Vianoce zvolíte? Nezabudnite, že štafetky sú skvelý dezert, ktorý môžete podávať po celý rok, preto si ich pripravte, kedykoľvek budete mať chuť.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu