5 jedinečných receptov na parížske rožky ako z cukrárne, ktorým neodoláte

Máte slabosť pre dezerty s čokoládou, šľahačkou a orechmi?

V tom prípade musíte vyskúšať naše recepty na parížske rožky.

Dokonalé spojenie krehkého cesta, lahodného krému a čokoládovej polevy očarí každého.

Menšie rožteky môžu byť dokonalými vianočnými cukrovinkami, väčšie skvelým zákuskom pre nedeľnú návštevu.

Či už sa rozhodnete pre akýkoľvek variant, nebudete ľutovať.

Pravé parížske rožky z bielkov

To, či dáte prednosť rožkom rovným alebo zatočeným, záleží len na vašich osobných preferenciách. Rovnako ich veľkosť môže byť rôzna.

Ingrediencie:

Cesto

  • 300 g práškového cukru
  • 250 g mletých vlašských orechov
  • 4 bielky

Krém

  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 3 PL kakaového prášku

Poleva

  • 100 g čokolády na varenie
  • 50 g masla

Postup:

  1. Bielky a práškový cukor zahrejte vo vodnom kúpeli a miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
  2. Následne zmes vyšľahajte ručným šľahačom do podoby tuhého snehu.
  3. Nechajte sneh vychladnúť a následne do neho zamiešajte jemne namleté orechy.
  4. Vzniknutým cestom naplňte zdobiace vrecko a na plech s papierom na pečenie nastriekajte parížske rožky.
  5. Vložte do rúry predhriatej na 150 °C a pečte asi 20 minút.
  6. V medziobdobí si pripravte parížsky krém.
  7. Cukor, mlieko a kakao zmiešajte nad parou a nechajte vychladnúť.
  8. Zmes postupne vmiešajte do zmäknutého masla a vymiešajte do krémovej podoby.
  9. Vložte do zdobiaceho vrecka a uložte na chvíľu do chladničky, s krémom sa vám bude lepšie pracovať.
  10. Následne pomocou zdobiaceho vrecka krém nastriekajte na vychladnuté cesto.
  11. Vložte rožky stuhnúť do chladničiek.
  12. Polevu pripravte jednoducho rozpustením čokolády na varenie a masla.
  13. Parížske rožky na záver v poleve namočte a potom nechajte dobre stuhnúť.
zdroj: varecha.pravda.sk

Najtradičnejšími vianočnými rožkami sú samozrejme tie s vanilkou. Inšpirujte sa našimi receptami na vanilkové rožteky v mnohých podobách.

Najjednoduchšie orechové rožky s parížskym krémom

Nebojte sa experimentovať, vlašské orechy môžete nahradiť lieskovými či mandľami. Rožteky budú ešte jemnejšie.

Ingrediencie:

Cesto

  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 250 g práškového cukru
  • 2 vajcia

Krém a poleva

  • 250 ml šľahačky
  • 250 masla
  • 100 g čokolády na varenie


Postup:

  1. Cukor s vajcami dajte do misky a vyšľahajte do podoby peny.
  2. Primiešajte mleté vlašské orechy.
  3. Plech vyložte papierom na pečenie a pomocou zdobičky naň nastriekajte parížske rožky.
  4. Plech vložte do rúry predhriatej na 120 °C a sušte podobu asi 35 minút.
  5. Vychladnuté rožteky môžete rovno ozdobiť, ale nie je to nutné, môžete ich ozdobiť aj o niekoľko dní neskôr.
  6. Krém pripravíte jednoducho tým, že v teplej smotane na šľahanie rozmiešate čokoládu a zmes necháte cez noc v chladničke.
  7. Kúsok čokolády si nechajte na polevu.
  8. Nasledujúci deň do čokoládovej smotany vmiešajte zmäknuté maslo a vyšľahajte do krému.
  9. Vzniknutým krémom naplňte zdobičku a parížske rožky ním ozdobte.
  10. Rozpustením kúska zvyšnej čokolády a masla si pripravte polevu, do ktorej rožky na záver namočte.
zdroj: inkitchenpen.blogspot.com

Máte slabosť pre čokoládu. Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na cukrovinky z margotky.

Striekané parížske rožky

Na prípravu tejto lahôdky je potrebné cukrárske vrecko alebo zdobítko. Pri práci s cestom aj krémom musíte pracovať rýchlo.

Ingrediencie:

Cesto

  • 300 g práškového cukru
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 50 g hladkej múky
  • 4 bielky

Krém

  • 200 g cukru krupica
  • 250 g masla
  • 50 g čokolády na varenie
  • 4 žĺtky
  • 2 vajcia
  • 2 PL kakaového prášku

Poleva

  • 300 g čokolády na varenie
  • 70 g masla

Postup:

  1. Najprv v hrnci s pomocou metličky zľahka vyšľahajte bielky s cukrom.
  2. Následne pokračujte v šľahaní za pomoci ručného šľahača nad parou.
  3. Keď vytvoríte tuhý sneh, zmes odstavte a vmiešajte mleté orechy.
  4. Cestom na parížske rožky následne naplňte cukrárske vrecko a na plech s papierom na pečenie vytvorte rohlíčky.
  5. Vložte do rúry predhriatej na 140 °C a sušte približne 25 minút dozlatista.
  6. Po upečení nechajte rožky úplne vychladnúť, v medziobdobí si pripravte náplň.
  7. Na miernom ohni spoločne vyšľahajte žĺtky, vajcia, cukor a kakao.
  8. Do zmesi následne pridajte rozpustenú čokoládu na varenie a zľahka vyšľahajte.
  9. Zmes nechajte vychladnúť a potom do nej pridajte maslo vyšľahané do krémovej podoby.
  10. S pomocou cukrárskeho vrecka nastriekajte krém na rožky a dajte stuhnúť do chladničky.
  11. Následne parížske rožky namočte v čokoláde rozpustenej s maslom a opäť nechajte stuhnúť.
Striekané rožky z orechov s čokoládou a krémom.
zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Ak vám chutia parížske rožky, určite si zamilujte aj išelské tortičky. Vyskúšajte ich s pomocou našich receptov na išelské vianočné cukrovinky.

Škaredé rožky po parížsku

Zatiaľ čo názov parížske rožky poznajú všetci, nie veľa ľudí vie, že sa im hovorí aj inak – škaredé rožky. Prečo? O tom môžeme iba špekulovať.

Ingrediencie:

Cesto

  • 200 g práškového cukru
  • 200 mletých vlašských orechov
  • 30 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • štipka soli

Krém

  • 300 g masla
  • 200 g cukru krupica
  • 200 g horkej čokolády
  • 50 g kakaového prášku
  • 1 vajce
  • 3 žĺtky
  • 200 g cukru krupica

Poleva

  • 200 g čokolády na varenie
  • 70 g kokosového oleja

Postup:

  1. V mise dôkladne premiešajte orechy s múkou, cukrom, soľou a vajcom.
  2. Vzniknutou zmesou naplňte cukrárske vrecko a na plech vyložený papierom na pečenie vytvorte rožky.
  3. Vložte do rúry predhriatej na 160 °C približne 20 minút.
  4. Nechajte vychladnúť a v medziobdobí si pripravte krém.
  5. Žĺtky a vajcia vyšľahajte v mixéri.
  6. V hrnci rozpustite vodu s cukrom a priveďte do varu.
  7. Keď zmes začne hustnúť, nalejte ju na rozšľahané vajcia a opatrne pokračujte v šľahaní.
  8. Vyšľahajte do podoby ľahkej peny.
  9. Pridajte na kúsky nakrájané maslo, rozpustenú čokoládu, nie horúcu, a kakao.
  10. Vymiešajte do podoby hladkého krému, ktorým naplňte cukrárske vrecko.
  11. Ozdobte krémom upečené základy rožkov a nechajte stuhnúť v chladničke.
  12. V medziobdobí rozpustite vo vodnom kúpeli čokoládu s kokosovým olejom.
zdroj: kuchynalidla.sk

Recepty na parížske rožky nie sú jediné cukrovinky, ktoré sa plnia krémom. Načerpajte ďalšiu inšpiráciu z našich receptov na náplne nielen do cukroviniek.

Parížske tyčinky

Pokiaľ nechcete tvarovať rožky, môžete cesto jednoducho nastriekať do tvaru rovných tyčiniek. Najčastejšie používané vlašské orechy sú v tomto recepte nahradené lieskovými.

Ingrediencie:

Cesto

  • 300 g mletých lieskových orechov
  • 250 g práškového cukru
  • 2 vajcia

Krém

  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 200 g horkej čokolády
  • 125 g masla
  • 100 g cukru krupica
  • 50 g kakaového prášku

Poleva

  • 200 g čokolády na varenie
  • 100 g masla

Postup:

  1. Vajcia s práškovým cukrom vyšľahajte do peny.
  2. Pridajte mleté lieskové orechy a premiešajte.
  3. Plech vyložte papierom na pečenie.
  4. Pomocou zdobidla na plech nastriekajte tyčinky.
  5. Vložte do rúry predhriatej na 150 °C a pečte približne 20 minút.
  6. Keď tyčinky chladnú, vytvorte si parížsky krém.
  7. V hrnci zvarte smotanu na šľahanie s cukrom a horkou čokoládou.
  8. Nechajte vychladnúť a potom vyšľahajte spoločne so zmäknutým maslom.
  9. S pomocou zdobítka nastriekate krém na tyčinky a dajte vychladiť do chladničky.
  10. Na záver parížske tyčinky ozdobte polevou pripravenou z čokolády na varenie a masla.
zdroj: dobrotyzkuchyne.sk

Niekoľko užitočných rád na prípravu parížskych rožkov

Možno si na ne pamätáte z detstva, keď ste na ne s babičkou chodili do cukrárne. Parížske rožky totiž nie sú „len“ obľúbeným druhom vianočných cukroviniek, ale tiež jedným z najpopulárnejších zákuskov vôbec a často sa s nimi stretnete aj vo svadobnej výslužke. Za svoj názov samozrejme vďačia parížskemu krému, ktorý je ich dôležitou súčasťou.

  • Rozmanitých receptov na parížske rožky existuje celý rad. Líšia sa nielen tým, aké orechy sa do nich používajú.
  • Klasicky sa stretnete najmä s orechmi vlašskými, pokiaľ ale dávate prednosť jemnejšej verzii, je lepšie použiť orechy lieskové alebo mandle.
  • Základný variant cesta sa skladá iba z vajíčok, celých či z bielkov, mletých orechov a práškového cukru. Existujú ale aj verzie doplnené o ďalšie ingrediencie.
  • Rovnako sa môžu odlišovať aj ingrediencie na prípravu parížskeho krému. Najznámejší je variant zo šľahačky, čokolády a masla.
  • Nebojte sa, ak sú základy rožkov po upečení tvrdé, v chladničke a s pomocou krému krásne zvláčnia.
  • Okrem parížskeho krému, ktorého súčasťou je aj maslo, môžete rožky ozdobiť iba parížskou šľahačkou. Tá je síce krásne nadýchaná, ale zároveň tiež náchylnejšia na poškodenie a cesto pod ňou rýchlejšie vlhne.
  • Prečo sa parížskym rožkom niekedy hovorí škaredé rožky? Možno to súvisí s ich ošemetnosťou, veľmi ľahko sa totiž môže stať, že váš výsledok nebude taký dokonalý, ako by ste si predstavovali.
  • Dôležité je nechať upečené základy na rožky pred ozdobením dokonale vychladnúť, inak vám na nich krém nebude držať. Rovnako je nutné rožky vychladiť pred nanášaním polevy.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu