Máte slabosť pre dezerty s čokoládou, šľahačkou a orechmi?
V tom prípade musíte vyskúšať naše recepty na parížske rožky.
Dokonalé spojenie krehkého cesta, lahodného krému a čokoládovej polevy očarí každého.
Menšie rožteky môžu byť dokonalými vianočnými cukrovinkami, väčšie skvelým zákuskom pre nedeľnú návštevu.
Či už sa rozhodnete pre akýkoľvek variant, nebudete ľutovať.
Pravé parížske rožky z bielkov
To, či dáte prednosť rožkom rovným alebo zatočeným, záleží len na vašich osobných preferenciách. Rovnako ich veľkosť môže byť rôzna.
Ingrediencie:
Cesto
- 300 g práškového cukru
- 250 g mletých vlašských orechov
- 4 bielky
Krém
- 250 g masla
- 200 g práškového cukru
- 100 ml mlieka
- 3 PL kakaového prášku
Poleva
- 100 g čokolády na varenie
- 50 g masla
Postup:
- Bielky a práškový cukor zahrejte vo vodnom kúpeli a miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Následne zmes vyšľahajte ručným šľahačom do podoby tuhého snehu.
- Nechajte sneh vychladnúť a následne do neho zamiešajte jemne namleté orechy.
- Vzniknutým cestom naplňte zdobiace vrecko a na plech s papierom na pečenie nastriekajte parížske rožky.
- Vložte do rúry predhriatej na 150 °C a pečte asi 20 minút.
- V medziobdobí si pripravte parížsky krém.
- Cukor, mlieko a kakao zmiešajte nad parou a nechajte vychladnúť.
- Zmes postupne vmiešajte do zmäknutého masla a vymiešajte do krémovej podoby.
- Vložte do zdobiaceho vrecka a uložte na chvíľu do chladničky, s krémom sa vám bude lepšie pracovať.
- Následne pomocou zdobiaceho vrecka krém nastriekajte na vychladnuté cesto.
- Vložte rožky stuhnúť do chladničiek.
- Polevu pripravte jednoducho rozpustením čokolády na varenie a masla.
- Parížske rožky na záver v poleve namočte a potom nechajte dobre stuhnúť.
Najtradičnejšími vianočnými rožkami sú samozrejme tie s vanilkou. Inšpirujte sa našimi receptami na vanilkové rožteky v mnohých podobách.
Najjednoduchšie orechové rožky s parížskym krémom
Nebojte sa experimentovať, vlašské orechy môžete nahradiť lieskovými či mandľami. Rožteky budú ešte jemnejšie.
Ingrediencie:
Cesto
- 300 g mletých vlašských orechov
- 250 g práškového cukru
- 2 vajcia
Krém a poleva
- 250 ml šľahačky
- 250 masla
- 100 g čokolády na varenie
Postup:
- Cukor s vajcami dajte do misky a vyšľahajte do podoby peny.
- Primiešajte mleté vlašské orechy.
- Plech vyložte papierom na pečenie a pomocou zdobičky naň nastriekajte parížske rožky.
- Plech vložte do rúry predhriatej na 120 °C a sušte podobu asi 35 minút.
- Vychladnuté rožteky môžete rovno ozdobiť, ale nie je to nutné, môžete ich ozdobiť aj o niekoľko dní neskôr.
- Krém pripravíte jednoducho tým, že v teplej smotane na šľahanie rozmiešate čokoládu a zmes necháte cez noc v chladničke.
- Kúsok čokolády si nechajte na polevu.
- Nasledujúci deň do čokoládovej smotany vmiešajte zmäknuté maslo a vyšľahajte do krému.
- Vzniknutým krémom naplňte zdobičku a parížske rožky ním ozdobte.
- Rozpustením kúska zvyšnej čokolády a masla si pripravte polevu, do ktorej rožky na záver namočte.
Máte slabosť pre čokoládu. Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na cukrovinky z margotky.
Zobraziť viac receptov
Striekané parížske rožky
Na prípravu tejto lahôdky je potrebné cukrárske vrecko alebo zdobítko. Pri práci s cestom aj krémom musíte pracovať rýchlo.
Ingrediencie:
Cesto
- 300 g práškového cukru
- 200 g mletých vlašských orechov
- 50 g hladkej múky
- 4 bielky
Krém
- 200 g cukru krupica
- 250 g masla
- 50 g čokolády na varenie
- 4 žĺtky
- 2 vajcia
- 2 PL kakaového prášku
Poleva
- 300 g čokolády na varenie
- 70 g masla
Postup:
- Najprv v hrnci s pomocou metličky zľahka vyšľahajte bielky s cukrom.
- Následne pokračujte v šľahaní za pomoci ručného šľahača nad parou.
- Keď vytvoríte tuhý sneh, zmes odstavte a vmiešajte mleté orechy.
- Cestom na parížske rožky následne naplňte cukrárske vrecko a na plech s papierom na pečenie vytvorte rohlíčky.
- Vložte do rúry predhriatej na 140 °C a sušte približne 25 minút dozlatista.
- Po upečení nechajte rožky úplne vychladnúť, v medziobdobí si pripravte náplň.
- Na miernom ohni spoločne vyšľahajte žĺtky, vajcia, cukor a kakao.
- Do zmesi následne pridajte rozpustenú čokoládu na varenie a zľahka vyšľahajte.
- Zmes nechajte vychladnúť a potom do nej pridajte maslo vyšľahané do krémovej podoby.
- S pomocou cukrárskeho vrecka nastriekajte krém na rožky a dajte stuhnúť do chladničky.
- Následne parížske rožky namočte v čokoláde rozpustenej s maslom a opäť nechajte stuhnúť.
Ak vám chutia parížske rožky, určite si zamilujte aj išelské tortičky. Vyskúšajte ich s pomocou našich receptov na išelské vianočné cukrovinky.
Škaredé rožky po parížsku
Zatiaľ čo názov parížske rožky poznajú všetci, nie veľa ľudí vie, že sa im hovorí aj inak – škaredé rožky. Prečo? O tom môžeme iba špekulovať.
Ingrediencie:
Cesto
- 200 g práškového cukru
- 200 mletých vlašských orechov
- 30 g hladkej múky
- 2 vajcia
- štipka soli
Krém
- 300 g masla
- 200 g cukru krupica
- 200 g horkej čokolády
- 50 g kakaového prášku
- 1 vajce
- 3 žĺtky
- 200 g cukru krupica
Poleva
- 200 g čokolády na varenie
- 70 g kokosového oleja
Postup:
- V mise dôkladne premiešajte orechy s múkou, cukrom, soľou a vajcom.
- Vzniknutou zmesou naplňte cukrárske vrecko a na plech vyložený papierom na pečenie vytvorte rožky.
- Vložte do rúry predhriatej na 160 °C približne 20 minút.
- Nechajte vychladnúť a v medziobdobí si pripravte krém.
- Žĺtky a vajcia vyšľahajte v mixéri.
- V hrnci rozpustite vodu s cukrom a priveďte do varu.
- Keď zmes začne hustnúť, nalejte ju na rozšľahané vajcia a opatrne pokračujte v šľahaní.
- Vyšľahajte do podoby ľahkej peny.
- Pridajte na kúsky nakrájané maslo, rozpustenú čokoládu, nie horúcu, a kakao.
- Vymiešajte do podoby hladkého krému, ktorým naplňte cukrárske vrecko.
- Ozdobte krémom upečené základy rožkov a nechajte stuhnúť v chladničke.
- V medziobdobí rozpustite vo vodnom kúpeli čokoládu s kokosovým olejom.
Recepty na parížske rožky nie sú jediné cukrovinky, ktoré sa plnia krémom. Načerpajte ďalšiu inšpiráciu z našich receptov na náplne nielen do cukroviniek.
Parížske tyčinky
Pokiaľ nechcete tvarovať rožky, môžete cesto jednoducho nastriekať do tvaru rovných tyčiniek. Najčastejšie používané vlašské orechy sú v tomto recepte nahradené lieskovými.
Ingrediencie:
Cesto
- 300 g mletých lieskových orechov
- 250 g práškového cukru
- 2 vajcia
Krém
- 200 ml smotany na šľahanie
- 200 g horkej čokolády
- 125 g masla
- 100 g cukru krupica
- 50 g kakaového prášku
Poleva
- 200 g čokolády na varenie
- 100 g masla
Postup:
- Vajcia s práškovým cukrom vyšľahajte do peny.
- Pridajte mleté lieskové orechy a premiešajte.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- Pomocou zdobidla na plech nastriekajte tyčinky.
- Vložte do rúry predhriatej na 150 °C a pečte približne 20 minút.
- Keď tyčinky chladnú, vytvorte si parížsky krém.
- V hrnci zvarte smotanu na šľahanie s cukrom a horkou čokoládou.
- Nechajte vychladnúť a potom vyšľahajte spoločne so zmäknutým maslom.
- S pomocou zdobítka nastriekate krém na tyčinky a dajte vychladiť do chladničky.
- Na záver parížske tyčinky ozdobte polevou pripravenou z čokolády na varenie a masla.
Niekoľko užitočných rád na prípravu parížskych rožkov
Možno si na ne pamätáte z detstva, keď ste na ne s babičkou chodili do cukrárne. Parížske rožky totiž nie sú „len“ obľúbeným druhom vianočných cukroviniek, ale tiež jedným z najpopulárnejších zákuskov vôbec a často sa s nimi stretnete aj vo svadobnej výslužke. Za svoj názov samozrejme vďačia parížskemu krému, ktorý je ich dôležitou súčasťou.
- Rozmanitých receptov na parížske rožky existuje celý rad. Líšia sa nielen tým, aké orechy sa do nich používajú.
- Klasicky sa stretnete najmä s orechmi vlašskými, pokiaľ ale dávate prednosť jemnejšej verzii, je lepšie použiť orechy lieskové alebo mandle.
- Základný variant cesta sa skladá iba z vajíčok, celých či z bielkov, mletých orechov a práškového cukru. Existujú ale aj verzie doplnené o ďalšie ingrediencie.
- Rovnako sa môžu odlišovať aj ingrediencie na prípravu parížskeho krému. Najznámejší je variant zo šľahačky, čokolády a masla.
- Nebojte sa, ak sú základy rožkov po upečení tvrdé, v chladničke a s pomocou krému krásne zvláčnia.
- Okrem parížskeho krému, ktorého súčasťou je aj maslo, môžete rožky ozdobiť iba parížskou šľahačkou. Tá je síce krásne nadýchaná, ale zároveň tiež náchylnejšia na poškodenie a cesto pod ňou rýchlejšie vlhne.
- Prečo sa parížskym rožkom niekedy hovorí škaredé rožky? Možno to súvisí s ich ošemetnosťou, veľmi ľahko sa totiž môže stať, že váš výsledok nebude taký dokonalý, ako by ste si predstavovali.
- Dôležité je nechať upečené základy na rožky pred ozdobením dokonale vychladnúť, inak vám na nich krém nebude držať. Rovnako je nutné rožky vychladiť pred nanášaním polevy.