Recepty na nepečené pečivo šuhajdy, ktoré si okamžite zamilujte! Ktorú z 5 variantov vyskúšate ako prvú?

Máte radi čokoládu s orieškami alebo najrôznejšie pralinky?

V tom prípade musíte vyskúšať naše recepty na šuhajdy.

Že ste o nich nikdy nepočuli?

Tieto čokoládové košíčky plnené lahodnou orieškovou náplňou sú nielen chutné, ale aj veľmi rýchlo hotové.

Naplniť ich môžete aj mnohými ďalšími rozmanitými spôsobmi.

Inšpirujte sa!

Klasické šuhajdy z vlašských orechov

Lahodné čokoládové košíčky plnené orechovým krémom, kto by odolal. V prípade, že sa vám náplň zdá príliš tekutá, pridajte viac orechov.

Ingrediencie:

Čokoláda

  • 200 g čokolády na varenie
  • 70 g stuženého rastlinného tuku

Náplň

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 120 g práškového cukru
  • 100 g stuženého rastlinného tuku
  • 100 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 50 ml espressa
  • 50 ml rumu
  • polovičky vlašských orechov na ozdobu

Postup:

  1. V hrnci na miernom ohni zohrejte mlieko a pridajte práškový cukor.
  2. Keď sa cukor rozpustí, odstavte a pridajte mleté orechy, tuk a vajcia.
  3. Všetko dôkladne premiešajte.
  4. Zmes následne zľahka niekoľko málo minút povarte a za stáleho miešania pridajte espresso a rum.
  5. Pripravenú orechovú náplň nechajte vychladnúť, môžete ju vložiť aj do chladničky.
  6. Čokoládu na varenie a tuk rozpustite vo vodnom kúpeli.
  7. Pripravte si papierové košíčky, ktoré približne do jednej tretiny naplňte čokoládou.
  8. Nechajte čokoládu chvíľku stuhnúť a potom pridajte čajovú lyžičku orechovej náplne.
  9. Na záver prelejte opäť čokoládovou polevou a ozdobte polovicou vlašského orecha.
  10. Nechajte stuhnúť a potom vložte do chladničky.
zdroj: thelittleloaf.wordpress.com

Kávu, čokoládu a orechy môžete spoločne využiť aj v mnohých receptoch na mocca vianočné pečivo. Načerpajte inšpiráciu!

Čokoládové košíčky s mandľovým krémom

Táto sladká pochúťka sa najčastejšie plní orechovou náplňou, skúste ju ale nahradiť náplňou mandľovou. Košíčky budú ešte lahodnejšie a jemnejšie.

Ingrediencie:

Čokoláda

  • 200 g horkej čokolády
  • 2 PL kokosového oleja

Náplň

  • 150 g prírodných nelúpaných mandlí
  • 1-2 PL kokosového oleja

Postup:

  1. Najprv si pripravte mandľovú náplň.
  2. Mandle spoločne s kokosovým olejom vložte do kuchynského robota.
  3. Mixujte do krémovej podoby.
  4. V priebehu mixovania stierkou zoškrabujte krém zo stien, aby mal jednoliatu konzistenciu.
  5. Mandľovú náplň dajte stuhnúť do chladničky alebo mrazničky, bude sa vám s ňou následne lepšie pracovať.
  6. Kokosový olej zohrejte v mikrovlnnej rúre alebo vo vodnom kúpeli.
  7. Medzitým si na malé kúsky nakrájajte alebo nalámte čokoládu.
  8. Čokoládu pridajte do teplého oleja a dôkladne miešajte, kým sa nerozpustí.
  9. Do každého košíčka dajte približne jednu polievkovú lyžicu rozpustenej čokolády.
  10. Keď sú všetky košíčky plné, dajte ich na 10 minút vychladiť do chladničky.
  11. Doprostred každého košíčka dajte jednu až dve čajové lyžičky vychladenej mandľovej náplne.
  12. Môžete ju prstom zarovnať, ale snažte sa, aby náplň zostala uprostred a nebola príliš blízko okraja.
  13. Mandľovú náplň prelejte polievkovou lyžicou rozpustenej čokolády.
  14. Hotové košíčky vložte na aspoň 10 minút vychladiť do chladničky.

Pred vložením do chladničky môžete šuhajdy posypať kokosovými vločkami.

zdroj: downshiftology.com

Luxusné šuhajky z Ľadových gaštanov

Na prípravu tohto nepečeného pečiva môžete bežne použiť čokoládu na varenie či horkú čokoládu. Mnohí ale tvrdia, že najlepšie je rozpustiť Ľadové gaštany.

Ingrediencie:

Čokoláda

  • 200 g Ľadových gaštanov
  • 80 g stuženého rastlinného tuku
  • 1 PL práškového cukru
  • 1 PL nesladeného kakaového prášku

Náplň

  • 120 g mletých vlašských orechov
  • 120 g práškového cukru
  • 60 g stuženého rastlinného tuku
  • 50 ml rumu

Postup:

  1. V hrnci na miernom ohni rozpustite tuk a zmiešajte ho s rumom, cukrom a orechami.
  2. Všetko dôkladne premiešajte.
  3. Keď zmes zhustne, odstavte ju.
  4. Po vychladení z orechovej náplne vytvorte ručne alebo s pomocou lyžičky malé guličky, ktoré vložte na 5-10 minút do chladničky.
  5. Ľadové gaštany, tuk, kakaový prášok a práškový cukor rozpustite vo vodnom kúpeli.
  6. Následne nalejte malé množstvo rozpustenej čokoládovej zmesi do papierových košíčkov.
  7. Na čokoládu vložte orechovú guľôčku a opäť zalejte čokoládou.
  8. Šuhajdy vložte do chladničky a nechajte dôkladne stuhnúť.
Šuhajky pripravené z rozpustených ľadových gaštanov.
zdroj: ghirardelli.com

Veľmi chutnú kombináciu orechovej náplne a čokolády ponúkajú aj recepty na parížske rožky. Vyskúšajte ich!

Čokoládové pralinky plnené krémom z lieskových orieškov

Vlašské orechy môžete nahradiť nielen mandľami, ale aj lieskovými orieškami, alebo pokojne aj arašidovým maslom.

Ingrediencie:

Čokoláda

  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 70 g nesladeného kakaového prášku
  • 1 PL vanilkového cukru

Náplň

  • 150 g prírodných lieskových orieškov
  • štipka soli

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  2. Lieskové oriešky vložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte po dobu približne 10 minút.
  3. Opražené oriešky pokrčte v čistej utierke, aby ste ich zbavili šupky.
  4. Nechajte vychladnúť.
  5. Následne oriešky vložte do kuchynského robota, pridajte štipku soli a mixujte do požadovanej konzistencie.
  6. Lieskoorieškový krém vložte na chvíľku do chladničky.
  7. V medziobdobí si vo vodnom kúpeli pripravte vašu domácu čokoládu.
  8. Rozpustite maslo a po malých častiach doňho dôkladne primiešavajte oba dva druhy cukru a kakaový prášok.
  9. Následne vložte, v závislosti od veľkosti papierového košíčka, na dno približne jednu polievkovú lyžicu čokolády pridajte lyžičku orieškového krému a nakoniec opäť lyžicu čokolády.
  10. Na záver môžete šuhajdy ozdobiť polovicou lieskového orieška a nechať stuhnúť v chladničke či v mrazničke.
zdroj: greensmoothiegourmet.com

Šuhajdy s kokosovou náplňou

Kombinácia čokolády a kokosu je pre mnohých z nás neodolateľná. Okrem Bounty tyčiniek ju môžete ochutnať aj v tejto podobe.

Ingrediencie:

Čokoláda

  • 200 g horkej čokolády
  • 2 PL kokosového oleja

Náplň

  • 1 šálka nesladeného strúhaného kokosu
  • 2 PL javorového sirupu alebo medu
  • 1 PL kokosového oleja
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Vo vodnom kúpeli rozpustite a zmiešajte kokosový olej a horkú čokoládu.
  2. Akonáhle sa rozpustí, stiahnite zmes z ohňa.
  3. V kuchynskom robote zmiešajte kokosový olej, javorový sirup, strúhaný kokos a vanilkový extrakt.
  4. Spracovávajte, kým zmes nezhustne a nezíska podobu pasty.
  5. Do papierových košíčkov nalejte malé množstvo čokoládovej polevy.
  6. Následne pridajte približne polievkovú lyžicu kokosovej náplne a chrbtom lyžice ju jemne pritlačte, aby sa sploštila.
  7. Vrchnú časť opäť prelejte čokoládou a rozotrite ju tak, aby pokryla kokos.
  8. Takto pripravené šuhajdy plnené kokosom vložte stuhnúť do mrazničky či chladničky.
zdroj: lexiscleankitchen.com

Recepty na šuhajdy nie sú jedinými, v ktorých môžete využiť kokos. Použiť ho možno aj v lahodných receptoch na kokosové rožky.

Niekoľko tipov na záver

Okrem klasických vianočných cukroviniek v podobe vanilkových rožkov, lineckých či medvedích labiek, mnoho z nás každý rok skúša aj najrôznejšie nepečené druhy. Jednou z možností, ktorú môžete tento rok vyskúšať, sú recepty na šuhajdy.

Ako šuhajdy sa označujú čokoládové košíčky plnené orechovou náplňou. Veľkosť košíčkov záleží úplne na vašich osobných preferenciách. Čím menšie košíčky zvolíte, tým ťažšie sa vám s nimi bude pracovať, ale výsledok bude viac pripomínať luxusné pralinky.

Pokiaľ doma máte formu na muffiny, môžete si prípravu šuhájd uľahčiť tým, že papierové košíčky vložíte do jamiek na muffiny, košíčky tak budú pri plnení stabilnejšie. To, či papierové košíčky na šuhajdách ponecháte, alebo ich pred podávaním odstránite, opäť záleží len na vašich preferenciách.

Vianočné pečivo šuhajdy môžete skladovať buď vo vzduchotesnej nádobe v chladničke, alebo v mrazničke.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu