Dodajte Vianociam štýl s lahodnými receptami na moka cukrovinky! Vyskúšajte všetkých 6 rozmanitých variantov

Máte radi kávu v rozmanitých podobách?

V tom prípade vás určite poteší, že ju môžete využiť aj pri vianočnom pečení.

Robili to už naše babičky.

Malé množstvo kávy môžete pridať do cesta, krémov a poliev.

Inšpirujte sa našimi receptami na moka cukrovinky!

Názov získalo od kanvičky, ktorá sa na prípravu kávy používa najmä v Taliansku, použiť ale môžete takmer akúkoľvek kávu.

Ktorý variant vyskúšate ako prvý?

Moka cukrovinky zdobené kávovým zrnkom

Tieto chutné vianočné cukrovinky sú naozaj „plné“ kávy, využijete ju pri príprave cesta, krému aj polevy.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 130 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 100 g mletých mandlí alebo vlašských orechov
  • 2 žĺtky
  • 1 PL instantnej kávy
  • 1 PL rumu
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru

Krém

  • 50 g práškového cukru
  • 80 g masla
  • 50 g mletých mandlí alebo vlašských orechov
  • 1 čajová lyžička instantnej kávy
  • 1 čajová lyžička rumu

Poleva

  • 5 PL práškového cukru
  • 1 bielok
  • 1/2 čajovej lyžičky instantnej kávy
  • kávové zrná v čokoláde na ozdobu

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku s mletými mandľami či orechmi.
  2. Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom, vanilkou, žĺtkami, kávovým práškom a rumom do peny.
  3. Pridajte múku s mandľami či orechmi a vypracujte do podoby krehkého cesta.
  4. Vzniknuté cesto zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte odpočinúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
  5. Následne cesto rozvaľkajte na hrúbku cca 3 mm.
  6. S pomocou vykrajovačov vykrájajte okrúhle, štvorcové alebo iné tvary.
  7. Moka cukrovinky preneste na papierom vyložený plech.
  8. Predhrejte si rúru na 175 °C.
  9. Pečte po dobu 10-12 minút.
  10. V medziobdobí si pripravte krém.
  11. Maslo, práškový cukor, vanilku a kávový prášok rozpustený v rume vyšľahajte opäť do podoby.
  12. Potom vmiešajte mleté mandle alebo orechy.
  13. Po vychladnutí týmto krémom jednotlivé tvary cukroviniek zlepte a prelejte vytvorenou kávovou polevou na moka cukrovinky.
  14. Tú pripravíte jednoducho vyšľahaním bielka s práškovým cukrom a kávou.
  15. Na záver ozdobte každý kúsok cukroviniek kávovým zrnom v čokoláde.
zdroj: formineemattarello.it

Vyskúšajte aj ďalšie obľúbené polevy na vianočné cukrovinky, napríklad karamelovú, citrónovú či škoricovú!

Moka kolieska v štýle sušienok Oreo

Na pohľad veľmi zaujímavé a netradičné cukrovinky pripomínajúce obľúbené sušienky. Vyskúšajte, uvidíte, že na nich nie je nič zložité!

Ingrediencie:

  • 130 g hladkej múky
  • 2 PL kukuričnej múky
  • 125 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 50 g kakaového prášku + ďalší na poprášenie
  • 1 PL instantnej alebo čerstvo namletej kávy
  • 1 PL uvarenej kávy
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy

Krém

  • 150 g masla
  • 350 g práškového cukru
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Do misy preosejte múku, kukuričnú múku, kakaový prášok a primiešajte kávu a jedlú sódu.
  2. V inej mise s pomocou elektrického šľahača vyšľahajte maslo s cukrom do svetlej a nadýchanej peny.
  3. Pridajte polovicu múčnej zmesi, šľahajte, kým sa nespojí, a potom pridajte zvyšnú múčnu zmes a uvarenú kávu.
  4. Dôkladne premiešajte a vypracujte do podoby cesta.
  5. Dosku aj cesto posypte kakaovým práškom.
  6. Cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 3 mm.
  7. Pomocou vykrajovača vykrájajte kolieska.
  8. Odrezky podľa potreby zhromaždite a znovu vyvaľkajte.
  9. Moka cukrovinky naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry predhriatej na 180 °C.
  10. Pečte približne 10 minút a potom nechajte vychladnúť.
  11. Medzitým si pripravte maslový krém.
  12. Vyšľahajte maslo, práškový cukor a vanilkový extrakt do svetlej a krémovej konzistencie.
  13. Následne k sebe pomocou krému vždy zlepte dve ploché strany moka cukroviniek.
zdroj: ocado.com

Linecké cukrovinky s kávou a nútelou

Linecké dlhodobo patrí medzi najobľúbenejšie vianočné cukrovinky. Upečte si ho tento rok v netradičnej kávovo-čokoládovej podobe!

Ingrediencie:

  • 460 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 140 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 PL instantnej kávy
  • 30 ml espressa
  • lieskooriešková nátierka nútela na zlepenie

Postup:

  1. Pripravte espresso a nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte múku s cukrom a instantnou kávou.
  3. Urobte jamku a do jej stredu pridajte žĺtky, zmäknuté maslo a espresso.
  4. Všetko hneťte, kým cesto nie je hladké a homogénne.
  5. Pokiaľ sa cesto trochu lepí, pridajte malé množstvo múky.
  6. Vzniknuté cesto rozdeľte na pol a zabaľte do potravinárskej fólie.
  7. Dajte na dve hodiny stuhnúť do chladničky.
  8. Následne posypte pracovnú plochu múkou a cesto rozvaľkajte valčekom na hrúbku asi 3 mm.
  9. Pomocou vykrajovačov z cesta vykrájajte požadované tvary a preneste ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  10. Podobne pracujte aj s druhou časťou cesta, iba do cukroviniek vykrájajte pomocou malého vykrajovača ešte jeden otvor.
  11. Následne pomocou lieskovoorieškovej nátierky k sebe jednotlivé kúsky moka cukroviniek spojte.
  12. Plech so zlepenými cukrovinkami vložte do rúry predhriatej na 180 °C.
  13. Pečte 10-15 minút.
zdroj: giallozafferano.it

Linecké cukrovinky majú mnoho podôb, inšpirujte sa aj ďalšími receptami na linecké cukrovinky. Upečte si ich aj v bezlepkovej alebo dia podobe.

Moka oválky s čokoládou

Patríte medzi milovníkov kávy a čokolády? V tom prípade si tieto cukrovinky zamilujete!

Ingrediencie:

  • 230 g hladkej múky
  • 160 g masla
  • 120 g cukru krupica
  • 10 g instantnej kávy
  • 2 lyžičky espressa
  • horká čokoláda
  • posypky na ozdobu

Postup:

  1. V mixéri vyšľahajte maslo a práškový cukor dohladka.
  2. Rozpustite polovicu množstva instantnej kávy v dvoch lyžičkách espressa a pridajte ju do masla a cukru.
  3. Premiešajte.
  4. Keď sa vytvorí krémová zmes, pridajte preosiatu múku a zvyšný kávový prášok.
  5. Vypracujte v cesto, ktoré následne zabaľte do potravinovej fólie a vložte cez noc do chladničky.
  6. Nasledujúci deň cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 5 mm.
  7. Pomocou oválneho vykrajovača vykrájajte tvary a vykladajte ich na plech s papierom na pečenie.
  8. Následne plechy vložte na 10 minút do chladničky.
  9. Predhrejte si rúru na 170 °C a pečte 12-15 minút dozlatista.
  10. Po vychladnutí moka oválky prelejte rozpustenou horkou čokoládou a ozdobte posypkami.
zdroj: saltandoinpadella.com

Jemné kávové cukrovinky s lieskovými orieškami

Ľahké a lahodné cukrovinky, ktoré skvele vyzerajú aj chutia. Navyše ich príprava nie je vôbec zložitá.

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 140 g práškového cukru
  • 60 g mletých lieskových orieškov
  • 1 vajce
  • 50 ml espressa
  • 1 vrecúško prášku do pečiva
  • niekoľko celých lieskových orieškov na ozdobu

Krém

  • 300 g práškového cukru
  • 60 g masla
  • 30 ml espressa

Postup:

  1. Vo veľkej mise vyšľahajte maslo a cukor do peny.
  2. Pridajte vajcia a premiešajte.
  3. Pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva, espresso a mleté lieskové oriešky.
  4. Dôkladne premiešajte a vypracujte na cesto.
  5. Cesto vytvaruje do tvaru gule, prikryte potravinovou fóliou a dajte na hodinu do chladničky.
  6. Medzitým si pripravte kávovú náplň.
  7. Do misy dajte práškový cukor, espresso, rozpustené maslo a premiešajte najskôr lyžicou a potom metličkou, aby ste získali hladký krém.
  8. Prikryte misu potravinovou fóliou a nechajte odležať pri izbovej teplote.
  9. Následne vyberte cesto z chladničky a vyvaľkajte ho na hrúbku 3 mm.
  10. Pomocou vykrajovačov vykrájajte kolieska či iné tvary, ktoré pokladajte na plech s papierom na pečenie.
  11. Vložte do rúry predhriatej na 180 °C a pečte dozlatista, cca 12-15 minút.
  12. Po vychladnutí pomocou zdobiaceho vrecka s hladkou guľatou tryskou naneste na plochú stranu cukroviniek trochu krému.
  13. Prikryte druhou časťou a ľahko pritlačte.
  14. Na záver ozdobte krémom a jedným lieskovým orieškom aj vrchnú časť moka cukroviniek.
zdroj: vasavasakitchen.com

Nepečené moka vianočné sušienky

Tieto nepečené moka sušienky je nutné skladovať v mrazničke, pred podávaním ich ale ponechajte 5-10 minút pri izbovej teplote.

Ingrediencie:

  • 200 g maslových sušienok
  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 80 g práškového cukru
  • 300 g kondenzovaného mlieka
  • 40 g instantnej kávy

Na polevu

  • 100 g horkej čokolády
  • nasekané mandle alebo lieskové oriešky podľa potreby

Postup:

  1. Z celkového množstva smotany odoberte dve až tri polievkové lyžice, pridajte instantnú kávu a zahrievajte na sporáku, kým sa káva nerozpustí.
  2. Nechajte úplne vychladnúť a potom pridajte kondenzované mlieko, najlepšie studené z chladničky.
  3. Dôkladne premiešajte, kým sa káva nespojí s kondenzovaným mliekom.
  4. Vyšľahajte zvyšnú smotanu s práškovým cukrom a pomaly ju pridávajte do kondenzovaného mlieka s kávou.
  5. Mali by ste získať ľahkú, nadýchanú zmes.
  6. Zmes vložte do pekáča vyloženého papierom na pečenie, výšku zmesi prispôsobte vašim preferenciám.
  7. Pokiaľ zmes rozotrete príliš riedko, bude tenká aj vrstva, ktorú vložíte do sušienok.
  8. Vložte na niekoľko hodín do mrazničky.
  9. Pomocou vykrajovača, ktorého veľkosť čo najviac zodpovedá veľkosti maslových sušienok, vykrájajte zmrznutý kávový krém.
  10. Položte ho na jednu sušienku a priklopte druhou.
  11. Sušienky dajte na 30 minút do chladničky.
  12. Následne rozpustite horkú čokoládu a namočte do nej moka cukrovinky.
  13. Nechajte odkvapkať a posypte nasekanými mandľami či orechmi.
  14. Cukrovinky položte zvisle na tanier tak, aby sa ešte čerstvá čokoláda nedotýkala povrchu, a dajte ich do mrazničky.
  15. Potom ich v mrazničke skladujte v kontajneri.
zdroj: sicilianicreativiincucina.it

Tento recept na moka cukrovinky bez pečenia nie je jediný, ktorým si môžete tohtoročné Vianoce obohatiť. Vyskúšajte aj ďalšie varianty nepečených vianočných cukroviniek.

Káva a vianočné pečenie

Káva patrí celosvetovo k najobľúbenejším nápojom, v mnohých krajinách sú veľmi obľúbené aj rozmanité kávové dezerty. U nás je pravdepodobne najznámejšie tiramisu, milovníci talianskej kuchyne určite poznajú aj kávovú panna cottu.

Kávou ale môžete ozvláštniť aj celý rad našich tradičných sladkých pochúťok, od bábovky cez roládu až po vianočné cukrovinky.

Naše recepty na moka cukrovinky sú toho len ďalším dôkazom. Aký typ kávy použiť? Všeobecne sa dá povedať, že do cesta môžete použiť ako klasickú mletú kávu, tak rozpustnú instantnú kávu.

Do maslových či smotanových krémov sa väčšinou používa káva instantná. V niektorých iných receptoch na moka cukrovinky sa môžete stretnúť s použitím silnej kávy v podobe espresa alebo prekvapkávanej kávy, tie je samozrejme nutné nechať vopred vychladnúť.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu