4 najlepšie recepty na trdelníky podomácky: inšpirujte sa!

Trdlo je síce nadávka, ktorá mieri predovšetkým na ľudskú nešikovnosť, ale aj forma, na ktorú sa namotáva táto úžasná dobrota.

Trdelník je kysnutým sladkým pečivom, ktoré je obalené v cukre a škorici.

Jeho vôňa je taká výrazná, že vzbudí pozornosť každého.

Najlepší je ešte teplý, krásne sa rozplýva na jazyku.

Poďme si upiecť domáci trdelník.

Zvládneme ho aj bez špeciálnej formy.

Skalický trdelník s vlašskými orechmi

Domáca výroba trdelníka nie je zložitá. A s orechmi vôbec neznie ako zlá kombinácia, že? Ochutnajte!

INGREDIENCIE

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • ¾ hrnčeka teplého mlieka
  • 5 lyžíc rozpusteného masla
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička suchého droždia
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžička soli
  • olej
  • škorica
  • cukor
  • vlašské orechy

POSTUP

  • Do misy si nalejeme teplé mlieko, pridáme cukor, droždie, rozmiešame a necháme 10 minút odstáť.
  • Žĺtky si oddelíme od bielkov.
  • Pomocou mixéra si vyšľaháme žĺtky s maslom, potom pridáme preosiatu múku a vykysnuté droždie.
  • Vypracujeme cesto a necháme vykysnúť na teplom mieste 1 hodinu.
  • Cesto si rozdelíme na 10 častí a z každej si vyvaľkáme dlhé „hady“.
  • Valček si obalíme celý do alobalu (vrátane úchytov), potrieme ho olejom a namotáme cesto.
  • Medzi jednotlivými trdelníkmi necháme medzery.
  • Potrieme bielkom a posypeme cukrom zmiešaným so škoricou a najemno nasekanými vlašskými orechmi.
  • Valček dáme do hlbšieho plechu tak, aby bol vo vzduchu.
  • Dáme piecť do predhriatej rúry na 190 °C na asi 20 minút dozlatista.
  • Necháme vychladnúť, potom opatrne stiahneme z valčeka.
lavenderandmacarons.com

Domáci trdelník na plech s náplňou

K tomuto receptu na trdelník opäť nepotrebujeme formičky na trdelník. Postačia nám menšie zaváracie poháre alebo plechovky.

INGREDIENCIE

  • 2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 4 lyžice cukru
  • ½ hrnčeka teplého mlieka
  • ¼ hrnčeka rozpusteného masla
  • 2 vajcia
  • 2 a ¼ lyžičky sušeného droždia

Na dokončenie:

  • 1-2 lyžice masla
  • 1 vajce
  • 1 lyžička vody
  • ½ hrnčeka cukru
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • šľahačka
  • nutella

POSTUP

  • V mise si zmiešame ¼ litra teplého mlieka, droždie a 1 lyžičku cukru.
  • Necháme kysnúť asi 10 minút.
  • Múku, cukor, vajcia aj droždie s mliekom si zmiešame.
  • Pridáme zvyšok mlieka a poctivo vyhnetieme.
  • Necháme kysnúť aspoň pol hodiny do zdvojnásobenia objemu.
  • Medzitým si nachystáme menšie zaváracie poháre a všetky zabalíme do alobalu.
  • Na potretie budeme potrebovať vajcia zmiešané s vodou.
  • Cukor na posypanie si zmiešame so škoricou.
  • Keď nám cesto nakysne, vyvaľkáme ho do tenkej placky a rozdelíme na 8 dlhých ploských „hadov“.
  • Každý plát namotáme na pohárik mierne potretý olejom.
  • Na plech si nasypeme hotový škoricový cukor, trdelníky potrieme vajcom zmiešaným s vodou a vyvaľkáme v plechu so škoricovým cukrom.
  • Pečieme pri 200 °C asi 15 minút.
  • Chvíľku necháme schladiť, potom ich opatrne zložíme z pohárov.
  • Potrieme maslom, naplníme nutellou a vyšľahanou šľahačkou.
kirbiecravings.com

Milujete škoricu? Skúste si upiecť škoricové vianočné pečivo.

Trdelník podľa Láďu Hrušky

Jeho vychytávky stoja za to. Sú jednoduché a zvládne ich každý. Opäť si vystačíme s klasickými zaváracími pohármi.

INGREDIENCIE

  • 3 vajcia
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 2 a ¾ hrnčeka polohrubej múky
  • 4 lyžice cukru múčky
  • ¾ Hery alebo masla
  • 1 a ½ čerstvého droždia
  • 1 a ½ hrnčeka teplého mlieka
  • škorica
  • cukor

POSTUP

  • Do mlieka si rozdrobíme kvások, pridáme lyžičku cukru a necháme ho vzísť.
  • Múky zmiešame s maslom, žĺtkami, zvyškom cukru a pridáme mlieko s kváskom.
  • Dôkladne vypracujeme cesto a necháme kysnúť aspoň pol hodiny.
  • Hotové cesto vyvaľkáme do tenka, nakrájame na tenké pláty.
  • Jednotlivé pláty motáme na tukom natreté poháre.
  • Potrieme bielkom a obalíme v cukre zmiešanom so škoricou.
  • Pečieme pri 180 °C asi 10 minút.
flickr.com

Máte pred Vianocami frmol? Vyskúšajte si 6 jednoduchých receptov na pečivo narýchlo.

Maxi trdelníky pre veľkých chlapov

Veľkí chlapi viac snívajú. Doprajte si väčšiu dávku. Recept na trdelník je ako stvorený pre vás. Bonusom je videorecept!

INGREDIENCIE

  • 500 g polohrubej múky
  • 80 g masla
  • 2 vajcia
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 1 kocka droždia
  • štipka soli
  • olej
  • vanilkový a škoricový cukor

POSTUP

  • Mlieko si dáme ohriať do vlažna, pridáme rozdrobené droždie, lyžičku cukru a necháme kysnúť.
  • Múku zmiešame s vajcami, pridáme zvyšok cukru, soľ, rozpustené maslo a droždie s mliekom.
  • Cesto dôkladne vyhnetieme a necháme kysnúť asi pol hodiny.
  • Potom ho vyvaľkáme na tenkú placku, nakrájame na tenké prúžky a omotáme na valček zabalený do alobalu.
  • Valček položíme do vyššieho pekáča tak, aby bol trdelník vo vzduchu.
  • Nakoniec trdelník potrieme olejom, posypeme vanilkovým a škoricovým cukrom a dáme piecť na 150 °C asi na 10-15 minút.
  • Necháme schladiť, a potom opatrne stiahneme z valčeka.
picuki.com

Videorecept na domáci trdelník nájdete tu:

Domácí trdelník - recept | Nekupto #nekupto

K Vianociam neodmysliteľne patria aj voňavé korenené perníčky. Pozrite sa, ako na nich!

Kde sa vzal trdelník?

Pôvod trdelníka je pripočítaný maďarským obyvateľom Transylvánie sídliacej v Rumunsku. Potom sa táto skvelá receptúra šírila ďalej, ako napokon všetko, čo je veľmi dobré. Dnes ho poznáme vďaka historickému mestečku Skalica, odtiaľ tiež pochádza názov Skalický trdelník. Okrem nás a našich českých susedov je dobre známy v Poľsku, Nemecku, Rakúsku, Švédsku, Litve a Luxembursku.

Stal sa obrovskou obľubou na rôznych slávnostiach, napríklad vianočných trhoch. Jeho vôňa sa vždy roznesie po celom námestí.

Vo videu môžete vidieť, ako sa trdelník vyrába odborníkmi.

Trdelník - How Its Made

Tipy na vylepšenie trdelníka

Trdelník je taký výborný, že vylepšenie nepotrebuje. Pokiaľ ale chcete zažiariť, určite vyskúšajte rôzne experimenty.

Môžete tak potešiť svojich blízkych.

Ako sa teda ešte dá vylepšiť? Uviedli sme si recept s nutelou, šľahačkou alebo orechmi. Medze sa tu nekladú.

Keď sa vám trdelník podarí urobiť do kónického tvaru, môžete ho naplniť dokonca svojou obľúbenou zmrzlinou a ovocím.

Dal by sa dokonca obaliť v čokoláde a orieškoch.

Deťom by sa určite páčila varianta s lentilkami.

Okrem škorice s cukrom sa dá obaliť aj v kokose, kakau alebo vanilke.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu