Najlepšie recepty na medovníky, ktoré na Vianoce nesmú chýbať. Inšpirujte sa u nás!

Vianočné medovníky sú tradíciou, ktorá k Vianociam jednoducho patrí.

Nielen, že skvele chutia, môžete si pri ich pečení užiť aj veľa zábavy.

Zapojte svoju rodinu a priateľov a upečte si to najvoňavejšie pečivo roka!

Zdravé medovníčky

Pochutnajte si na výborných vianočných medovníčkoch, ktoré neobsahujú rafinovaný cukor!

Ingrediencie

  • 400 g špaldovej múky
  • 200 g medu
  • 60 g kvalitného masla
  • 2 vajcia
  • ½ lyžičky sódy
  • 1 lyžica perníkového korenia

Postup

  • Rúru si predhrejte na 180 °C a vyložte si plech papierom na pečenie.
  • Múku preosejte cez sito a pridajte zmäknuté maslo, med, vajcia, sódu a korenie.
  • Vyšľahajte tuhé cesto a vložte ho na 12 hodín do chladničky.
  • Akonáhle je cesto pripravené, vytiahnite ho z chladničky a nechajte ho odstáť v izbovej teplote aspoň 1 hodinu.
  • Cesto vyvaľkajte na asi 3–4 milimetre hrubý plát a vykrajujte tvary podľa chuti.
  • Pečivo vložte na plech a pečte na 180 °C do doby, kým medovníky krásne rozvoňajú.
  • Skladujte, najlepšie v papierovej krabici, na chladnom mieste.

malé a veľké perníčky v tvare postáv
zdroj: countryliving.com

Hneď mäkké vianočné medovníky

Nechcete čakať, kým vaše perníčky zmäknú? Potom vyskúšajte náš rýchly a jednoduchý recept!

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g cukru múčka
  • 100 g masla (v izbovej teplote)
  • 2 lyžice kakaa
  • 5 lyžíc medu
  • 1 lyžička sódy
  • ¼ kypriaceho prášku do perníka
  • perníkové korenie

Postup

  • Múku s cukrom, sódou, práškom do perníka a kakaom preosejte.
  • Pridajte všetky ostatné ingrediencie a vytvorte tuhé cesto.
  • Cesto vložte cez noc do chladničky a nechajte ho oddýchnuť.
  • Ďalší deň cesto z chladničky vyberte, a to aspoň 1 hodinu pred tým, než začnete s pečením.
  • Pripravené cesto vyvaľkajte na 3–4 milimetre hrubý plát a vykrojte vami obľúbené tvary.
  • Vykrojené tvary ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte pri teplote 180 °C.
  • Akonáhle začnú perníčky po okrajoch hnednúť, vyberte ich.
  • Vaše mäkké vianočné perníčky sú hotové!

mäkké vianočné perníčky so zdobením na plechu
zdroj: countryliving.com

Vianočné medovníčky

Tento recept je nielen výborný, ale aj zdravý, pretože neobsahuje rafinovaný cukor, ale iba prírodný cukor, ktorý sa nachádza v mede.

Ingrediencie

  • 100 g ražnej múky
  • 50 g špaldovej múky
  • 70 g mletých orechov
  • 70 g medu – kvalitného od slovenských výrobcov
  • 1 vajce
  • 2 lyžice oleja – kvalitný rastlinný
  • 1 lyžica perníkového korenia

Postup

  • Najskôr si predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Nachystajte si plechy na pečenie a vyložte ich papierom na pečenie.
  • Múku ražnú aj špaldovú preosejte.
  • K zmesi z múky pridajte orechy, med, vajcia, olej a perníkové korenie.
  • Celú zmes spracujte na hladké cesto tak, aby sa nelepilo a vložte ho na 12 hodín do chladničky.
  • Ďalší deň cesto na vianočné perníčky vyvaľkajte a začnite vykrajovať.
  • Než medovníky vložíte do rúry, potrite ich rozšľahaným žĺtkom alebo roztopenou kvalitnou horkou čokoládou.
  • Pečte na 180 °C asi 5-6 minút.

perníčky v tvare stromčeka, vločiek a postáv na papieri na pečenie
zdroj: countryliving.com

Ak chcete upiecť perníčky bez medu, môžete med nahradiť napríklad sladkými datľami. Inšpirujte sa receptami na datľové vianočné pečivo.

Hrnčekové medovníčky

Tento vianočný recept je ideálny pre tých, ktorí majú naponáhlo a radi pečú pomocou hrnčekovej miery.

Ingrediencie

  • 2,5 hrnčeka hladkej múky
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 2 lyžice rastlinného tuku alebo oleja
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica perníkového korenia
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice mlieka

Postup

  • Rúru predhrejte na 180 °C.
  • Pripravte si plechy na pečenie a vyložte ich papierom na pečenie.
  • Tuk a med rozohrejte – pokiaľ použijete olej, nerozohrievajte ho.
  • Do zmesi tuku a medu primiešajte cukor a vajcia.
  • Ďalej prisypte múku s práškom do pečiva a pridajte perníkové korenie.
  • Vypracujte tuhšie cesto – nesmie sa lepiť.
  • Nechajte ho aspoň 6 hodín oddýchnuť v chladničke.
  • Vyvaľkajte hrubý plát o veľkosti 4 mm a vykrajujte tvary.
  • Než vložíte pečivo do rúry, potrite ich rozšľahaným žĺtkom.
  • Pečte asi 5–6 minút a pred zdobením nechajte vychladnúť.

zdobené črepníkové perníčky v tvare vločiek na plechu
zdroj: countryliving.com

Radi cukor nahrádzate medom? Potom vám prídu vhod ďalšie recepty na medové pečivo.

Bielková poleva na medovníky

Pripravte si klasickú a jednoduchú polevu na pečivo z bielkov!

Ingrediencie

  • 1 vaječný bielok
  • 140–160 g práškového cukru
  • 2 lyžičky škrobu
  • 1 lyžička citrónovej šťavy – podľa potreby

Postup

  • Múčkový cukor a bielok zmiešajte a následne pridajte zvyšok ingrediencií.
  • Miešajte tak dlho, pokiaľ poleva nebude úplne hladká.
  • Jej hustotu ovplyvníte primiešaním práškového cukru alebo citrónovej šťavy.

Vianočný veniec z perníka, zdobený hviezdami a bielkovou polevou na perníky.
zdroj: supergoldenbakes.com

Cukrová poleva na medovníky

Konzistencia cukrovej polevy na medovníčky je veľmi jemná, preto sa hodí na drobné zdobenie, ako je lemovanie cukroviniek alebo maľovanie tvárí či detailov na perníkových chalúpkach.

Ingrediencie

  • 2 šálky práškového cukru
  • 4–5 lyžičiek vody
  • 4 lyžičky kukuričného sirupu
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Postup

  • V mise zmiešajte cukor s vodou.
  • Pridajte kukuričný sirup a miešajte, kým sa všetky ingrediencie neprepoja.
  • Následne vmiešajte citrónovú šťavu.
  • Cukrovú polevu na medovníky môžete použiť tak, ako je, alebo ju môžete rozdeliť do niekoľkých misiek, z ktorých každú zafarbíte iným potravinárskym farbivom.
  • Polevu je vhodné použiť hneď. Ak ju však potrebujete uchovať na neskôr, prikryte ju potravinárskou fóliou tak, aby sa tesne dotýkala polevy. Následne prikrytú polevu vložte do vzduchotesnej nádoby. Takto môžete polevu skladovať až po dobu 3 dní.

Cukrová poleva na vianočné perníčky v tvare hviezdičiek a koliesok.
zdroj: mommyshomecooking.com

Zdobené vianočné medovníky s čokoládou

Urobte si sladké medovníky tak trochu inak.

Vymeňte klasické cesto za cesto plné čokolády!

Ingrediencie

  • 2 a ¼ šálky hladkej múky (na poprášenie)
  • ½ šálky nesladeného kakaového prášku
  • ½ lyžičky jemnej soli
  • ¼ lyžičky jedlej sódy
  • 1 a ½ (asi 12 lyžíc) nesoleného masla (v izbovej teplote)
  • 1 a ¼ šálky cukru
  • 1 veľké vajcia
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 tabuľka čokolády (podľa vlastného výberu)

Postup

  • Múku, kakaový prášok, soľ, a sódu zmiešajte v miske a odložte bokom.
  • Maslo vložte do druhej misy a rozšľahajte ho pri strednej rýchlosti do hladka.
  • Pridajte cukor a šľahajte, kým nevznikne ľahký a nadýchaný krém.
  • Pridajte vajcia a vanilku a znova šľahajte.
  • Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a pridajte ju do zmesi. Poriadne zamiešajte.
  • Znížte rýchlosť mixéra a pridajte zmes s múkou z prvej misy. Všetko premiešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Cesto rozdeľte na polovicu. Z každej polovice vytvorte ovál a zabaľte ho do potravinárskej fólie.
  • Pripravené cesto nechajte odpočinúť v chlade po dobu minimálne 1 hodiny.
  • Zatiaľ čo cesto odpočíva, rozohrejte si rúru na 175 °C.
  • Z cesta vyvaľkajte pláty s hrúbkou asi 0,5 cm a vykrojte z neho pomocou vykrajovačiek najrôznejšie tvary podľa vlastnej voľby.
  • Pripravené medovníky dávajte na plech vyložený papierom na pečenie s rozostupmi 2,5 cm.
  • Pečivo pečte 10–12 minút a potom ho nechajte vychladnúť. Následne ozdobte podľa vlastnej fantázie.

Zdobené čokoládové perníčky v tvare hviezdičiek a stromčeka.
zdroj: foodnetwork.co.uk

Medovníky môžete ozdobiť niektorou z poliev, ktoré nájdete v tomto článku alebo sa môžete inšpirovať ďalšími polevami na vianočné pečivo.

Bezlepkové medovníky

Tento skvelý recept je určený nielen ľuďom s citlivosťou na lepok, ale všetkým, ktorí si radi pochutnajú na sladkých a zároveň zdravých cukrovinkách!

Ingrediencie

  • 2 a ¼ šálky (347 g) bezlepkovej múky
  • 1 šálka (96 g) mandľovej múky
  • ½ čajovej lyžičky xantánovej gumy
  • ¼ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli
  • 1 a ½ lyžičky zázvoru
  • 1 lyžička škorice
  • ¼ lyžičky klinčeka
  • 6 lyžíc (85 g) masla (v izbovej teplote)
  • ½ šálky (106 g) hnedého cukru
  • 1 veľké vajce
  • ½ šálky (170 g) melasy
  • 1 lyžička vanilky

Postup

  • Všetky suché ingrediencie zmiešajte dohromady a odložte bokom.
  • V druhej miske vyšľahajte maslo s hnedým cukrom.
  • Pridajte vajce, melasu a vanilku. Mixujte, pri nízkej rýchlosti, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Vysokej rýchlosti sa vyhnite, aby nedošlo k pridaniu vzduchu do cesta.
  • Do zmesi prisypte suché prísady a premiešajte.
  • Cesto rozdeľte na polovicu, z ktorých každú zabaľte do potravinovej fólie. Cesto vo fólii poklepte, aby ste vytvorili tvar hrubých diskov a nechajte v chladničke odpočinúť 1–2 hodiny. Ak máte čas, nechajte cesto odpočívať cez noc.
  • Predhrejte rúru na 175 °C a z cesta vypracujte pláty s hrúbkou 0,5 cm.
  • Pomocou vykrajovačiek vykrojte požadované tvary a umiestnite ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Prvú várku pečte asi 15 minút. Ďalšie várky by mali byť hotové už za 8–12 minút.
  • Pečivo bude po okrajoch pevnejšie, ale vo svojom strede si zachová mäkkú štruktúru.
  • Pred tým, než začnete pečivo zdobiť ho nechajte vychladnúť.

Hnedé perníčky v tvare postáv z bezlepkovej múky.
zdroj:kingarthurbaking.com

Tradičné vianočné medovníky

Dodržujete tradície? Potom by na vašom stole nemali chýbať tradičné voňavé medovníky v tvare stromčekov a anjelikov!

Ingrediencie

  • 150 g nesoleného masla, nakrájaného na kocky
  • ½ šálky (125 ml) zlatého sirupu
  • ½ šálky (110 g) hnedého cukru
  • 1 lyžička sódy
  • 3 šálky (450 g) hladkej múky
  • 1 lyžica mletého zázvoru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ½ lyžičky muškátového orieška
  • ½ lyžičky mletého klinčeka
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 1 vajce (ľahko rozšľahané)
  • cukrárske zdobenie

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si dva plechy vyložené papierom na pečenie.
  • Maslo, zlatý sirup a cukor dajte do hrnca a zahrievajte na stredný výkon.
  • Priveďte do varu a za stáleho miešania varte 3 minúty, kým sa cukor nerozpustí.
  • Odstráňte zmes z tepla a pridajte sódu. Premiešajte a odložte bokom.
  • Múku, zázvor, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky a prášok do pečiva pridajte do maslovej zmesi.
  • Pridajte vajce a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Zmes preneste na ľahko pomúčený povrch a vytvorte hladké cesto.
  • Cesto rozdeľte na dve časti, vytvarujte z nich dva disky a každú polovicu zvlášť zabaľte do potravinovej fólie. Následne chlaďte 45 minút v chladničke, kým nebude cesto pevné.
  • Obe polovice cesta následne vyvaľkajte na asi 0,5 cm pláty a vykrojte požadované tvary.
  • Pečivo umiestnite na plechy s rozostupmi 3 cm a pečte po dobu 8 minút.
  • Následne nechajte vychladnúť a ozdobte pomocou cukrárskej posýpky alebo polevy podľa vlastnej fantázie.

Tradičné vianočné perníčky v tvare postavičiek a stromčekov, zdobené farebnou polevou.
zdroj: taste.com.au

Obohaťte svoju fantáziu o naše tipy na zdobenie vianočných cukroviniek.

Tipy na zdobenie perníčkov

Zoznámte sa s niekoľkými radami, ktoré vám uľahčia vianočné zdobenie.

Pravidlá zdobenia:

  • Pri príprave polevy sa snažte vyhnúť mixéru. Ručné miešanie je, na vytvorenie jemnej polevy, vhodnejšie.
  • Ingrediencie by mali mať izbovú teplotu.
  • Pozor na hrudky. Poleva na vianočné medovníky musí byť vymiešaná do hladka.
  • Na zafarbenie polevy používajte gélové farby.
  • Ako pomôcku na zdobenie môžete použiť zdobiace vrecko, trubičku alebo si vyrobiť zdobiaci papierový kornút.
  • Špičku vrecka alebo kornúta odstrihnite vždy čo najdrobnejšiu. Na hrúbke prierezu môžete pridať vždy.
  • Ak zdobíte nejakú väčšiu plochu, narieďte si polevu vodou. Bude sa vám s ňou lepšie pracovať.
  • Perníčky začnite zdobiť až pár dní po ich upečení.
  • Hustota polevy je správna vtedy, ak sa maľované čiarky nerozpíjajú a držia svoj tvar.

Zdobenie s polevou

Zdobiť vianočné medovníčky polevou je najklasickejší spôsob. Poleva je veľmi jednoduchá a často sa skladá z vaječných bielkov, citrónovej šťavy (vody) a práškového cukru. Niekto do polevy primiešava aj škrob.

Správna poleva by mala byť hladká, a tak akurát hustá. Poleva je aj skvelým jedlým lepidlom na zdobenie perníkových chalúpok.

perníková chalúpka s polevou
zdroj: recipesjust4u.com


Zdobenie pomocou farebného cukru

Ozdobiť perníky môžete aj pomocou rôznych zafarbených kryštálov cukru alebo cukrovej guličkovej posýpky.

Po vytiahnutí z rúry stačí medovníky potrieť žĺtkom a posypať pripraveným zdobením. Môžete tiež vyskúšať variant, kedy pritlačíte cukor do surového cesta a až potom ho upečiete.

farebný cukor
zdroj: etsy.com


Zdobenie pomocou cukríkov

Do zdobenia medovníkov cukríkmi môžete zapojiť hlavne svoje deti. Postačia vám klasické Lentilky alebo M&M cukríky.

Cukríky môžete k cukrovinkám prilepiť pomocou polevy.

farebné cukríky v tvare kvietkov
Zdroj: wikimedia.org


Zdobenie pomocou pečiatok

Máte doma pečiatky na pečivo a torty? Využite ich na zdobenie vianočných medovníčkov.

Akonáhle vykrojíte požadovaný tvar medovníka, vtlačte doň pečiatku a potom ju upečte.

Farebné okrúhle pečiatky s vianočnými motívmi.
zdroj: globalsources.com


Zdobenie tematickými cukrovinkami

Medovníky vyzerajú skvostne, keď ich ozdobíte napríklad malými cukrovými vločkami, guličkami a pod.

Napríklad taký medovník v tvare stromčeka môžete ozdobiť tak, ako by ste zdobili klasický stromček vianočnými ozdobami.

Farebné okrúhle cukríky.
zdroj: dreamstime.com


Skladovanie vianočných medovníkov

Ako skladovať medovníky tak, aby vám čo najdlhšie vydržali?

Skladujte ich:

  • v papierovej krabici, vyloženej utierkou, v chladnej miestnosti
  • v uzatvárateľnej dóze spoločne s kúskom jablka alebo citrusovej kôry
  • v uzatvárateľnej dóze na chladnom a tmavom mieste


Receptov na vianočné medovníky je veľa. My sme pre vás vybrali tie najjednoduchšie, najrýchlejšie a hlavne najobľúbenejšie.

Upečte si medovníčky spoločne so svojimi blízkymi. Prevoňajte svoj domov a zažite tú pravú vianočnú atmosféru!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu