Jednohubky s klobásou nesmú chýbať na žiadnom silvestrovskom stole.
Hľadáte klasiku alebo niečo nové?
Vyskúšajte tieto recepty na klobásové jednohubky a pochutnajte si.
Jednoduché jednohubky s klobásou
Nemusíte chystať žiadne zložitosti. Jednohubky s klobásou potešia každého a ich príprava nie je vôbec zložitá. Z tohto receptu pripravíte 30 jednohubiek. Preto si počty ingrediencií upravte podľa toho, akú veľkú hostinu chcete pripravovať.
Čo budete potrebovať?
- 3 rožky
- 4 kyslé uhorky
- 10 dkg jemnej salámy
- 1 tvrdú klobásu
- 100 g plátkového syra
- 15 čiernych olív
- syrovú nátierku z krabičky
Ako na prípravu?
- Rožky, uhorky a klobásu nakrájajte na kolieska, syr a šunku na štvorčeky a olivy rozkrojte napoly.
- Rožky potrite nátierkou. Teraz na ne navŕšte plátok šunky, plátok klobásy, plátok syra, koliesko z kyslej uhorky a na koniec polovicu olivy. Aby vám to držalo pohromade, použite špáradlo.
Klobásové jednohubky s čerstvou zeleninou
Tieto jednohubky sú veľmi podobné tým z predchádzajúceho receptu, ale obsahujú viac čerstvej zeleniny. To sa hodí, keď potrebujete vyvážiť pomer zdravého a nezdravého jedla.
Ingrediencie:
- rožok alebo bageta
- tvrdá klobása
- uhorka hadovka
- menšie paradajky
- plátkový syr (môže byť aj toastový)
- olivy
Postup:
- Nakrájajte rožok alebo bagetu na kolieska.
- Uhorku nastrúhajte alebo nakrájajte škrabkou na zeleninu na tenké plátky.
- Paradajku nakrájajte aj na plátky.
- Plátkový syr rozkrájajte na štvorčeky.
- Klobásu nakrájajte na kolieska.
- Na rožkové kolieska môžete natrieť maslo alebo trochu majonézy. Nie je to ale nevyhnutné.
- Na jednohubky položte plátok syra.
- Na neho koliesko rajčiaka.
- Teraz vezmite špáradlo alebo krátku špajľu a vytvorte špíz. Ako prvá pôjde polovica olivy, ďalej plátok uhorky, ktorý zložte do vlnky. Potom príde klobása. Na záver môže prísť ešte plátok syra.
- Špíz zapichnite do základne jednohubky s paradajkou a máte hotovo!
Zobraziť viac receptov
Jednohubky s klobásou a zemiakmi
Tento recept na silvestrovské jednohubky s klobásou sa nemusíte báť ponúknuť ani deťom. Iste im budú chutiť a nie sú ani tak nezdravé. Príprava je navyše veľmi jednoduchá a hotové jednohubky vyzerajú jednoducho skvele.
Budete potrebovať:
- 6 malých zemiakov
- 150-200 g tvrdého syra bločku
- klobásu
Postup:
- Zemiaky uvarte v šupke do mäkka.
- Až budú varené, ochlaďte ich, olúpte a nakrájajte podľa vlastnej potreby a vkusu.
- Syr nakrájajte na kocky.
- Klobásu nakrájajte na kolieska.
- Na špáradlo alebo krátku špajľu napichajte ingrediencie. Prvý pôjde zemiak, ďalší klobása a kocka syra nakoniec tak, aby na nej vytvorený špíz stál.
- Hotové vyrovnajte na tanier a môžete smelo podávať.
Jednohubky z lístkového cesta s klobásou vo vnútri
Jednohubky nemusia vyzerať ako ozdobené kolieska. Klobásu môžete ukryť do lístkového cesta. Znie to možno netradične, ale uvidíte, aká chuťovka sa z toho vykľuje.
Ingrediencie:
- 350 g lístkového cesta
- 4 klobásy
- 4 polievkové lyžice kečupu
- 1 strúčik cesnaku
- štipka soli, prípadne mletého korenia
- vajce na potretie
- trochu sezamových semienok na posypanie
Postup receptu:
- Listové cesto rozvaľkajte a nakrájajte na opasky akurát veľké, aby sa nimi dali obaliť kúsky klobásy.
- Zmiešajte kečup s lisovaným cesnakom, dochuťte podľa vlastných chutí soľou, prípadne korením.
- Na pomazané cesto položte kúsky klobásy a zabaľte.
- Potrite rozšľahaným vajcom a posypte sezamovými semienkami.
- Pečte v rúre na plechu s papierom na pečenie.
Silvestrovské klobásové jednohubky
Vyskúšajte zapekané jednohubky s klobásou posypané syrom. Iste sa stanú obľúbeným silvestrovským receptom a nabudúce ich budete chystať z dvojitej dávky.
Ingrediencie na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 21 g droždia
- ¼ balíčka prášku do pečiva
- 150 ml vlažnej vody
- 125 ml mlieka
- 75 ml oleja
- ½ lyžice soli
- 1 lyžička kryštálového cukru
Ingrediencie pre náplň a zdobenie:
- klobása
- tvrdý syr
- kečup
- oregano
- žĺtok na potretie cesta
Ako postupovať pri príprave jednohubiek?
- Pripravte si z ingrediencií na cesto klasické kysnuté cesto. V troche teplého mlieka rozpustite cukor a droždie. Nechajte cca 10 minút odstáť.
- Vzniknutý kvások pridajte do zvyšných ingrediencií a vypracujte hladké cesto. To nechajte kysnúť na teplom mieste zhruba 45 minút.
- Z cesta vyvaľkajte plát s hrúbkou 1 cm a okrúhlym vykrajovačom vytvárajte kolieska.
- Hotové kolieska pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Do každého kolieska urobte jamku. Ideálna je druhá strana varešky, aby ste si koliesko neprepichli.
- Do jamky dajte trochu kečupu, posypte oreganom a položte koliesko klobásy.
- Potrite rozšľahaným žĺtkom a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 °C.
- Tesne pred koncom pečenia posypte strúhaným syrom a ešte chvíľku dopečte.
Oslavy Silvestra sa blížia. Preto by sa vám mohli hodiť aj recepty na nátierky na chlebíčky. Použiť ich môžete aj na jednohubky.
A akú klobásu na jednohubky použiť? To záleží na vašej chuti. Najlepšie sú tvrdé klobásy, pri ktorých platí, že čím sú tvrdšie, tým sú kvalitnejšie a dlhšie vydržia. Pre deti môžete klobásu nahradiť párkom. Nechajte si chutiť!