4 chutné recepty na vianočnú hrachovku ako od babičky. Inšpirujte sa!

Keď sa povie štedrovečerná polievka, väčšine z nás sa vybaví rybia polievka alebo kapustnica.

Okrem nich sa ale v mnohých rodinách podávala hrachovka, pretože hrach bol u nás po stáročia veľmi obľúbenou surovinou.

Škoda, že sa na túto klasiku staroslovenskej kuchyne v posledných rokoch trochu zabudlo.

Vyskúšajte naše recepty na vianočnú hrachovú polievku!

Zasýti, zahreje a navyše dodá nášmu telu bielkoviny, vlákninu, vitamíny aj minerály.

Mimochodom, tradične ju údajne celá rodina konzumovala z jedného taniera.

Hrachovka so šunkou a opečeným chlebom

Bohatá polievka s výdatnou chuťou. Pokiaľ si nechcete alebo nemôžete pripraviť vlastný vývar, je možné použiť aj ten kupovaný.

Ingrediencie

  • 200 g mrazeného zeleného hrášku
  • 250 g bieleho kváskového chleba natrhaného na malé kúsky
  • 80 g masla
  • 60 ml extra panenského olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 stopky zeleru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2,5 litra šunkového vývaru
  • 30 g baby špenátu
  • niekoľko konárov mäty
  • niekoľko konárov tymiánu
  • soľ, korenie podľa chuti

Šunkový vývar

  • 1 šunková kosť (so zvyškami mäsa)
  • 1 kurací skelet (so zvyškami mäsa)
  • 160 ml bieleho vína
  • 2 cibule nakrájané nahrubo
  • 2 mrkvy nakrájané nahrubo
  • 1 hlava cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajová lyžička čierneho korenia

Postup

  1. Najprv je nutné pripraviť si šunkový vývar.
  2. Kosti a ostatné prísady spolu s 3 litrami vody vložte do hrnca a priveďte do varu.
  3. Znížte teplotu na minimum a približne varte 2 až 2,5 hodiny, kým mäso neodpadne od kosti.
  4. Vývar opatrne preceďte.
  5. Mäso z kostí rozdrobte a ponechajte si ich, ostatné tuhé ingrediencie vyhoďte.
  6. Medzitým rozohrejte olivový olej a tymian v panvici na strednom ohni.
  7. Pridajte kúsky chleba a za častého miešania chlieb opekajte, kým nezozlátne.
  8. Preložte opečený chlieb na papierovú utierku a dajte bokom.
  9. V hrnci zohrejte maslo a pridajte prelisovaný cesnak a najemno nakrájanú cibuľu a stopkový zeler.
  10. Za občasného miešania varte 4-5 minút, kým cibuľa a zeler nezmäknú.
  11. Pridajte šunkový vývar a priveďte do varu.
  12. Znížte teplotu na strednú a varte 25-30 minút, kým sa množstvo vývaru nezredukuje na približne 1 liter.
  13. Vmiešajte hrášok a varte ešte 5 minút, pokiaľ nie je hrášok mäkký.
  14. Podľa chuti okoreňte a vmiešajte mätu a špenát.
  15. Nechajte čiastočne vychladnúť a potom zmes preložte do mixéra a rozmixujte dohladka.
  16. Preložte rozmixovanú zmes späť do hrnca a na prudkom ohni priveďte do varu.
  17. Pridajte kúsky šunky a kuracieho mäsa, podľa chuti okoreňte a premiešajte.

Táto vianočná hrachová polievka sa podáva s opečeným chlebom a pokvapkaná olivovým olejom.

zdroj: delicious.com

Hľadáte inšpiráciu na tradičné štedrovečerné menu? Prezradíme vám, ako pripraviť toho najlepšieho kubu, zemiakový šalát aj vínnu klobásu.

Staroslovenská štedrovečerná hrachovka

Pokiaľ chcete, môžete okrem mrkvy do tejto hrachovej polievky pridať tiež niekoľko žltých alebo červených zemiakov, hrachovka bude ešte výdatnejšia.

Ingrediencie

  • 400 g sušeného deleného hrachu
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 4 šálky vody
  • 1 cibuľa
  • 3 stopkaté zelery
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
  • 700 g šunky s kosťou
  • 2 mrkvy
  • čerstvá petržlen na ozdobu

Postup

  1. Hrach preberte a dôkladne prepláchnite, prípadne cez noc namočte.
  2. Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej.
  3. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu a zeler, restujte 3 minúty.
  4. Pridajte prelisovaný cesnak a restujte ešte 1 minútu.
  5. Prilejte kurací vývar a vodu.
  6. Pridajte polený hrášok, bobkové listy a tymian.
  7. Ľahko osoľte a okoreňte.
  8. Do polievkovej zmesi vložte šunku s kosťou.
  9. Priveďte do varu a potom stiahnite na minimum.
  10. Priklopte a za občasného miešania nechajte variť, kým hrášok a šunka nezmäknú, asi 60 až 90 minút.
  11. Šunku vyberte, nechajte ju 10 minút odpočívať a potom časť mäsa rozdrobte alebo nakrájajte na kocky.
  12. Medzitým pridajte do polievky mrkvu nakrájanú na kocky.
  13. Polievku priklopte a za občasného miešania varte, kým sa hrášok z väčšej časti nerozpadne, asi 30 minút.
  14. Vmiešajte šunku a podľa potreby ju dosoľte.

Túto hrachovú vianočnú polievku podávajte teplou ozdobenou petržlenovou vňaťou.

Tanier s hráčkovou polievkou so šunkou a petržlenovou vňaťou.
zdroj: cookingclassy.com

Sviatočná polievka z hrachu s restovanou cibuľkou

Máte radi vyprážanú cibuľku? Skúste ju použiť ako netradičnú ozdobu tohto lahodného variantu polievky zo žltého hrachu.

Ingrediencie

  • 1 a 1/4 šálky sušeného žltého deleného hrášku
  • 5 a 1/2 šálky kuracieho vývaru
  • 200 g schwarzwaldskej šunky, nakrájanej na malé kocky
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 stopkový zeler
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • 1/2 čajovej lyžičky sušenej majoránky
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL masla
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 PL čerstvej petržlenovej vňate na ozdobu

Chrumkavá cibuľka:

  • 1/2 cibule
  • 1/4 šálky múky
  • 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky papriky
  • olej
  • 1 PL čerstvej petržlenovej vňate na ozdobu

Postup

  1. Preberte hrášok a dôkladne ho prepláchnite studenou vodou, prípadne ho môžete cez noc tiež namočiť.
  2. Vo veľkom hrnci rozpustite maslo a olej.
  3. Pridajte na kocky nakrájanú šunku, premiešajte a nechajte niekoľko minút restovať.
  4. Akonáhle je šunka opečená, pridajte na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler a nechajte zmes niekoľko minút restovať, kým zelenina trochu nezmäkne.
  5. Pridajte majoránku, čierne korenie, štipku soli a prelisovaný cesnak.
  6. Za dôkladného miešania pridajte žltý hrášok, aby sa vmiešal do zmesi šunky a zeleniny.
  7. Prilejte kurací vývar a nechajte ho prejsť varom.
  8. Akonáhle sa všetko začne variť, znížte teplotu, priklopte hrniec pokrievkou a varte asi hodinu, kým sa hrášok nezačne rozpadať a vianočná hrachová polievka nezhustne.
  9. Zatiaľ čo sa polievka varí, pripravte restovanú cibuľku.
  10. Do malej misky dajte múku, čierne korenie, soľ, papriku a premiešajte.
  11. Na panvici zahrejte olej.
  12. Do stredne veľkej misy dajte cibuľu nakrájanú na plátky a štipku soli.
  13. Plátky cibule posypte múčnou zmesou a dobre premiešajte, aby sa obalili.
  14. Akonáhle je olej rozpálený, pridajte po častiach obalenú cibuľu a restujte, kým nebude zlatohnedá a chrumkavá.
  15. Cibuľku vyberte z oleja, dajte ju na papierovú utierku, aby sa osušila, a ešte teplú ju posypte štipkou soli a nasekanou petržlenovou vňaťou.
  16. Premiešajte a dajte bokom, aby ste ju mohli použiť ako ozdobu do polievky.
  17. Keď je všetok hrášok pekne rozpadnutý, vypnite oheň a nechajte polievku asi 15-20 minút odstáť.
  18. Potom vmiešajte citrónovú šťavu a čerstvú petržlenovú vňať.

Túto vianočnú polievku s hráškom podávajte ozdobenú chrumkavou vyprážanou cibuľkou.

zdroj: hecozyapron.com

Vegetariánska vianočná polievka s hráškom a hubami

Zaujíma vás, ako chutí hrachovka bez tradičnej šunky? Vyskúšajte túto obľúbenú vegetariánsku verziu s „hubovou slaninou“.

Ingrediencie

  • 2 šálky sušeného zeleného deleného hrášku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 a 1/2 šálky mrkvy nakrájanej na kocky
  • 1 a 1/2 šálky stopkatého zeleru nakrájaného na kocky
  • 1 šálka zemiakov nakrájaných na kocky
  • 7 šálok zeleninového vývaru
  • 3-4 čajové lyžičky čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 1 šálka čerstvého špenátu
  • 1/3 šálky čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 PL čerstvého kôpru
  • soľ a korenie podľa chuti

Hubová „slanina“

  • 200 g šampiňónov alebo lesných húb
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky sójovej omáčky
  • 1/2 čajovej lyžičky údenej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Hrášok preberte, prepláchnite v studenej vode, prípadne môžete cez noc namočiť.
  2. V hrnci rozohrejte olivový olej.
  3. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju 5-7 minút.
  4. Pridajte prelisovaný cesnak a za občasného miešania varte ešte 2-3 minúty.
  5. Následne prisypte zeler, mrkvu a zemiaky.
  6. Premiešajte, dochuťte soľou a čiernym korením, niekoľko minút varte.
  7. Pridajte prepláchnutý hrášok a vývar a priveďte do varu.
  8. Znížte teplotu, priklopte pokrievkou a varte približne 30 minút.
  9. Zatiaľ čo sa vianočná hrachová polievka varí, pridajte do panvice na strednom ohni olivový olej.
  10. Po zahriatí pridajte na plátky nakrájané huby, premiešajte a 5-6 minút restujte.
  11. V malej miske zmiešajte sójovú omáčku, údenú papriku, korenie a soľ.
  12. Zmes nalejte na huby a za častého miešania varte, kým huby ľahko nezhnednú.
  13. Vypnite oheň a dajte bokom, než dokončíte zvyšok polievky.
  14. Keď je hrášok takmer mäkký, pridajte petržlenovú vňať a kôpor a varte ďalších 5 minút.
  15. Potom rozmixujte štyri šálky vianočnej hrachovej polievky s citrónovou šťavou a špenátom.
  16. Rozmixovanú polievku vlejte späť do hrnca a dobre premiešajte.

Okrem „hubovej slaniny“ môžete túto polievku ozdobiť tiež malým množstvom vegánskej kyslej smotany, jogurtu alebo kokosového krému a posypať čerstvým nasekaným kôprom.

zdroj: crowdedkitchen.com

Klasikou slovenských Vianoc je samozrejme tiež vianočná rybia polievka, vyskúšajte naše lahodné varianty rybej polievky.

Ako uvariť tú najlepšiu hrachovú polievku?

Recepty na vianočnú hrachovú polievku sa v rodinách často dedia podobne ako tie na cukrovinky, z generácie na generáciu. Možno ale doma nepripravujete polievku hrachovú, ale hráškovú.

Myslíte si, že medzi nimi nie je rozdiel? Je, tradičná hrachová polievka sa pripravuje zo sušeného hrachu, hrášková polievka sa varí z hrášku čerstvého alebo mrazeného.

Vo väčšine receptov na vianočnú hrachovú polievku je základnou ingredienciou suchý polený a lúpaný hrach. Jeho výhodou je, že sa nemusí namáčať a zároveň sa ľahšie rozvarí a rozmixuje.

Avšak pokiaľ chcete, môžete hrachovku samozrejme uvariť aj z hrachu celého, ten je ale nutné cez noc namočiť. Pokiaľ ide o zeleninu, vystačíte si s mrkvou, cibuľou a petržlenom, často sa pridáva aj stopkový zeler.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu