Tradičná vianočná štôlňa v 8 skvelých receptoch: inšpirujte sa!

Vedeli ste, že vianočná štôlňa by sa mala začať pripravovať už 3 týždne pred Vianocami?

Vďaka tejto dobe sa tak lepšie rozvinie jej chuť a stane sa delikatesou na vašom vianočnom stole.

Nalákali sme vás na túto pochúťku?

Inšpirujte sa niektorým z našich receptov!

Klasická kysnutá vianočná štôlňa

Skúste si tipnúť, ako dlho vám vydrží pravá poctivá najlepšia vianočná štôlňa?

Pri dokonalom spracovaní a správnom skladovaní vydrží napodiv aj niekoľko mesiacov.

Budete potrebovať:

  • 600 g hrozienok
  • 100 g mandlí
  • 75 g pomarančovej kôry
  • 75 g citrónovej kôry
  • kôru z bio citróna
  • 120 ml rumu
  • 80 g kvasníc
  • 5 lyžíc vlažného mlieka
  • trochu cukru na kvások
  • 1 kg múky
  • 500 g masla
  • 150 g cukru
  • 1 lyžička soli
  • papier na pečenie
  • hliníkovú fóliu

Postup prípravy:

  • Ako prvý krok si naložte hrozienka, mandle (už vopred nasekané, uvarené a vysušené), citrusové kôry do rumu.
  • Z čerstvých kvasníc, vlažného mlieka a cukru pripravte kvasnicovú zmes – kvások a nechajte 30 minút.
  • Medzitým si presypte múku na pracovnú dosku a uprostred vytvorte jamku, do ktorej kvások vlejte.
  • Pridajte maslo, cukor a soľ.
  • Celú zmes začnite spracovávať – ​​pri miesení postupne pridávajte asi 100 mililitrov mlieka.
  • Cesto musí byť hladké a nesmie sa lepiť.
  • Neskôr vmiešajte aj ingrediencie naložené v rume.
  • Cesto zakryte a nechajte ho 30 minút odpočinúť.
  • Potom cesto znova krátko uhneťte a rozdeľte ho na niekoľko častí.
  • Vzniknuté časti vytvarujte do bochníka – môžete cesto vyvaľkať do štvorca a jeho konce cez seba prekryť.
  • Nachystajte si plech – vyložte papierom na pečenie a hliníkovou fóliou – aby sa štôlňa nepripálila.
  • Rúru predhrejte na 180 stupňov a pečte asi po dobu 40 minút – kým štôlňa nezhnedne.
  • Okamžite po upečení vianočnej štôlne potrite rozpusteným maslom.
  • Nechajte úplne vychladnúť a znova ju potrite maslom.
  • Zmiešajte cukor s vanilkovým cukrom, posypte štôlňu cukrovou zmesou a nakoniec práškovým cukrom.
  • Pevne ju zabaľte do hliníkovej fólie.
  • Pečte najmenej 3 týždne pred konzumáciou a štôlňu skladujte v chlade.
Zdroj foto: https://www.wien.info

Tvarohová štôlňa

Budete potrebovať:

  • 500 g polohrubej múky
  • 200 g masla
  • 2 vajcia
  • 250 g tvarohu
  • 1 vrecúško prášku do pečiva
  • 125 g mandlí
  • 250 g hrozienok
  • 100 g kandizovaného ovocia alebo citrusovej kôry
  • trochu soli
  • 100 ml rumu

Postup prípravy:

  • Najskôr si pripravte mandle – uvarte ich a zlúpnite z nich šupku – potom ich nechajte poriadne vyschnúť.
  • Akonáhle sú mandle suché, nakrájajte ich na hrubé kúsky a spolu s hrozienkami ich naložte na 12 hodín do rumu.
  • Do veľkej misy nasypte všetky sypké ingrediencie a premiešajte.
  • Pridajte k nim ostatné suroviny a vytvorte vláčne cesto – nezľaknite sa, ak sa vám cesto lepí na ruky, je to úplne normálne.
  • Rúru si predhrejte na 180 stupňov.
  • Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie a hliníkovou fóliou, ktorá zabráni, aby sa štôlňa spálila.
  • Potom vložte pripravenú štôlňu na plech a pečte 40 minút (kým nebude na povrchu hnedá).
Zdroj foto: https://www.germany-insider-facts.com

Drážďanská štôlňa

Budete potrebovať:

  • 600 g hrozienok
  • 200 g sušených ríbezlí
  • 4 cl rumu
  • 2 kocky droždia
  • 150 g cukru múčka
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 2 bio citróny
  • 500 g masla
  • 1 kg múky
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička kardamónu
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g jemne nakrájanej citrónovej a pomarančovej kôry
  • 200 g rozpusteného masla
  • 250 g cukru múčka na posypanie
  • 5 lyžíc vanilkového cukru

Postup prípravy:

  • Hrozienka a sušené ríbezle umyte a namočte aspoň na 12 hodín do rumu. (najlepšie cez noc)
  • Rozdrobte si droždie, zmiešajte ho s 1 polievkovou lyžicou cukru a 3 lyžicami vlažného mlieka a nechajte na teplom mieste vzísť kvások.
  • Umyte bio citróny a jemne nastrúhajte ich kôru.
  • Do misy si nasypte 2/3 múky, uprostred urobte jamku a do nej vložte kvások.
  • Po krajoch dosypte zvyšné suroviny, poriadne vymieste a nechajte cesto oddýchnuť na teplom mieste.
  • Cesto rozdeľte na polovice a vložte na plech, kde jeho okraje cez seba spojíte.
  • Nezabúdajte vyložiť plech papierom na pečenie a hliníkovou fóliou.
  • Pečte na 180 stupňov po dobu asi 50-60 minút.
  • Ihneď po upečení štôlňu potrite rozpusteným maslom a poriadne posypte cukrovou zmesou (vanilkový cukor + práškový cukor).
  • Po vychladnutí štôlňu posypte iba práškovým cukrom.
Zdroj: https://www.dresdnerstollen.com

Viedenská štôlňa

Budete potrebovať:

  • 40 g kvasníc
  • 250 ml mlieka
  • 600 g múky
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g glukózového sirupu
  • 1 čajová lyžička kardamónu
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžica vanilkového cukru
  • 2 cl rumu
  • ½ citróna bio
  • 300 g mäkkého masla
  • trochu soli
  • cukor múčka
  • sladký sneh alebo mrvenička – zmes práškového cukru a rastlinného tuku
  • 300 g hrozienok
  • 100 g marcipánu
  • 150 g citrónovej kôry
  • 40 g mandlí – lúpané, čerstvo opečené a nasekané
  • 1 lyžica zázvoru
  • hliníková fólia
  • papier na pečenie

Postup prípravy:

  • Pripravte si kvások – kvasnice rozdrobte do vlažného mlieka a zasypte múkou.
  • Zmes dajte na teplé miesto a vyčkajte, kým nadobudne na objeme.
  • Zmiešajte práškový cukor so žĺtkami, vanilkovým cukrom, glukózou, rumom, citrónovou kôrou a kardamónom – vyšľahajte do peny – celú zmes šľahajte nad parou.
  • Postupne pridávajte múku s maslom – cesto poriadne prehnetajte.
  • Nakoniec do cesta primiešajte hrozienka, marcipán, ovocnú kôru, zázvor a mandle a opäť dobre premiešajte.
  • Nechajte cesto 30 minút oddýchnuť.
  • Medzitým si rúru predhrejte na 160 stupňov a prichystajte si plechy na pečenie – vyložte ich papierom na pečenie a hliníkovou fóliou.
  • Cesto rozdeľte na požadované veľkosti a vytvarujte štôlňu – rohy cesta cez seba preložte – najlepšia vianočná štôlňa má pripomínať zabaleného Ježiška.
  • Vložte do rúry a pečte 50 minút pri teplote 160 stupňov.
  • Nechajte na mriežke odkvapkať od prebytočného masla.
  • Nechajte štôlňu vychladnúť a potom krátko ju ponorte (môžete preliať) do rozpusteného masla.
  • Štôlňu posypte alebo obaľte v práškovom cukre (alebo sladkom snehu), nechajte vychladnúť a znovu ju posypte cukrom.
http://www.torten.at

Zdravá vianočná štôlňa

Budete potrebovať:

  • 500 g špaldovej múky
  • 400 g datľov – rozomleté ​​na kašu
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • 2 vajcia
  • 175 g masla
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 150 g mletých mandlí
  • 1 bio citrón
  • 1 bio pomaranč
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička kardamónu
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • zmes cukrov – práškový cukor s vanilkovým cukrom
  • rozpustené maslo

Postup prípravy:

  • Rúru predhrejte na 180 stupňov, prichystajte si plechy na pečenie – vyložte ich papierom na pečenie a alobalom.
  • Zmiešajte múku, datle, vajcia, maslo, tvaroh a mandle.
  • Pridajte vanilkový cukor, pomarančovú a citrónovú kôru, škoricu a vytvorte hladké a vláčne cesto.
  • Cesto rozdeľte na 3 časti a vytvarujte vianočné štôlne.
  • Pečte pri teplote 175 stupňov asi 45 minút.
  • Akonáhle je štôlňa upečená, ešte horúcu ju potrite rozpusteným maslom a posypte cukrovou zmesou.
  • Po vychladnutí štôlňu zasypte iba práškovým cukrom.
https://www.hosiwien.at

Maslová štôlňa

Budete potrebovať:

  • 500 kg múky
  • 1 kocka droždia
  • 50 g cukru
  • 1 vajce
  • 175 ml mlieka
  • 250 g masla
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička kardamónu
  • 150 g hrozienok
  • 70 ml rumu
  • 50 g kandizovanej citrónovej kôry
  • 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 50 g masla – na konečnú úpravu
  • 50 g cukru múčka – na posypanie

Postup prípravy:

  • Deň pred pečením si namočte hrozienka, mandle a ovocné kôry do rumu.
  • Najskôr si pripravte kvások z kvasníc, mlieka a trochu múky.
  • Kvások postavte na teplé miesto.
  • Akonáhle kvások vzíde, zmiešajte ho s ostatnými surovinami – zvyšok múky, vajcia, maslo, korenie a cukor.
  • Vymiešajte cesto, do ktorého primiešajte naložené ovocie v rume.
  • Cesto znova spracujte a nechajte ho na teplom mieste jednu hodinu odležať.
  • Tvorte bochníky cesta, ktoré umiestnite na plech a ďalšie 4 hodiny nechajte odpočívať.
  • Pečte na 180 stupňov asi 75 minút.
  • Ihneď po vytiahnutí štôlňu prelejte rozpusteným maslom a zasypte práškovým cukrom.
  • Akonáhle štôlňa vychladne, zasypte ju znovu práškovým cukrom.
Zdroj foto: http://brigittestolle.de

Vianočná štôlňa s marcipánom

Budete potrebovať:

  • 375 g múky
  • 125 g cukru
  • 150 g mäkkého masla
  • 2 balenia prášku do pečiva
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • ½ lyžičky kardamónu
  • ½ lyžičky muškátového orieška
  • lyžička postrúhanej pomarančovej kôry
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 200 g tvarohu
  • 100 g nasekanej citrónovej kôry
  • 125 g sušených ríbezlí
  • 250 g hrozienok
  • 100 ml rumu
  • 200 g mandlí
  • 200 g marcipánu
  • 100 g rozpusteného masla
  • 60 g práškového cukru

Postup prípravy:

  • Zo všetkého najskôr vložte do misy hrozienka, mandle, citrónovú kôru a ríbezle, zalejte rumom a nechajte cez noc v chladničke.
  • Múku zmiešajte s práškom do pečiva a zmes preosejte.
  • Pridajte cukor, vanilkový extrakt, kardamón, muškát a nastrúhanú pomarančovú kôru.
  • Všetko zmiešajte a vytvorte uprostred jamku, do ktorej vložte vajcia, maslo a tvaroh.
  • Zasypte múkou a vypracujte cesto.
  • Do hladkého cesta pridajte hrozienka, citrónovú kôru, mandle a opäť spracujte.
  • V ceste vytvorte po celej dĺžke jamku, do ktorej vložíte valček marcipánu.
  • Cesto pritlačte k sebe tak, aby marcipán nebol vidieť.
  • Rúru predhrejte na 240 stupňov, akonáhle dosiahnete požadovanú teplotu, stiahnite ju na 180 stupňov a štôlňu pečte asi jednu hodinu.
  • Po vytiahnutí z rúry upečenú štôlňu zalejte rozpusteným maslom a zasypte práškovým cukrom.
  • Po vychladnutí štôlňu opäť zasypte hrubou vrstvou práškového cukru.
  • Celú vianočnú štôlňu zabaľte do hliníkovej fólie a nechajte aspoň 3 týždne odležať pri teplote okolo 13 stupňov.
Zdroj foto: https://www.peta.de
Nejchutnější recept na pravá vánoční Drážďanská štola, Originální recept, Vařte s Majklem

Pravidlá pečenia vianočnej štôlne

Nakladanie do rumu

Najskôr treba naložiť do rumu všetky ostatné ingrediencie – hrozienka, kandizované ovocie, sušené ovocie, orechy, citrusové kôry a pod. Takto naložené suroviny by mali aspoň 12 hodín stáť v rumovom náleve pri izbovej teplote.

Pripravte si kvások

Do misy s múkou vytvorte jamku a do nej rozdrobte kvasnice. Zalejte ich vlažným mliekom, posypte lyžičkou cukru a zasypte trochou múky.

Nechajte misu stáť na teple – gazdinky si predtým pomáhali tak, že kvások vložili do rúry zapnutej na najnižšiu teplotu. Kvások je hotový, akonáhle začína „pučať“.

Základom je dobre vyhnetené cesto

Ak nie ste na sladké prečítajte si, ako pripraviť slané vianočné pečivo, avšak v oboch prípadoch je potrebné cesto dôkladne vyhnetať – dajte si skutočne záležať, všetky ingrediencie sa musia dokonale prepojiť – vmiešajte do cesta ostatné prísady ako sú mandle, oriešky, kandizované ovocie a zapracujte ich do cesta spolu s korením. Opäť cesto dobre spracujte.

Nakoniec cesto vytvarujte do bochníka a dajte ho na 2 hodiny odpočinúť – prikryte utierkou.

Čím sa pri pečení riadiť?

Droždie

  • Najlepšie vianočné štôlne sú tie, ktoré sú pečené pomocou kvasníc.
  • Vďaka kvalitným kvasniciam sa cesto za krátku dobu zdvojnásobí a zvláčni a vy tak môžete vyrobiť skvelé kysnuté vianočné pečivo.
  • Okrem toho – kvasnice dodávajú štôlni vôňu, ktorá je pre ňu typická.

Múka

  • Múka má rozhodujúci vplyv na úspech a chuť nielen vianočnej štôlne, ale ovplyvní aj všetky vianočné recepty.
  • Na pečenie vyberajte múku skôr ražnú typu 930 a pšeničnú múku typu 530.
  • Tieto druhy múky obsahujú mnoho škrobu a sú tak viac fermentačné, čo je predpokladom pre správne kysnuté cesto.
  • Tiež by ste mali vždy múku preosiať.

Maslo

Pokiaľ hľadáte recepty v starých kuchárkach, potom v receptoch často nájdete poznámku, že by malo byť použité „dobré maslo“, čo znamená, že sa nejedná o margarín a podobné náhrady masla. Vtedajšie kuchárky mali na mysli pravé maslo (často používali hovädzí loj).

Mandle a iné orechy

  • Mandle a iné orechy kupujte vždy vcelku – môže sa stať, že kúpené mleté ​​orechy môžu byť zatuchnuté alebo nažltlé.
  • Orechy sa v celku uvaria, usušia a nakoniec sa rozomelú.

Hrozienka a kandizované ovocie

  • Hrozienka alebo kandizované ovocie namočte cez noc do rumu či iného aromatického alkoholu – dodáte im príjemnú vôňu.

Citrónová a pomarančová kôra

  • Citróny alebo pomaranče nesmú byť suché ani tvrdé – došlo by ku kryštalizácii cukru.
  • Pokiaľ vás zaujíma, čo všetko sa dá z citrónovej kôry pripraviť, navštívte recepty na citrónové vianočné pečivo.

Typické korenie pre vianočnú štôlňu

  • Najpoužívanejším korením je zázvor, kardamón, koriander, muškátový oriešok, klinčeky, nové korenie, vanilka, škorica a mnoho ďalších.
  • Pri výbere korenia si dajte záležať a používajte korenie najvyššej kvality.
  • Súčasťou receptu na vianočnú štôlňu je teda len štipka korenia.

Základné suroviny na výrobu vianočnej štôlne

  • múka
  • cukor
  • soľ
  • kvasnice

Ostatné suroviny

  • mandle a iné orechy
  • kandizované ovocie
  • korenie
  • rum
  • hrozienka
  • citrónová a pomarančová kôra
  • marcipán
  • čokoláda alebo nugeta

Na ktorú z týchto vynikajúcich štôlní sa vám zbiehajú sliny?

Alebo zamávate klasike a pripravíte si radšej niečo neobvyklé? Inšpirujte sa napríklad receptami na škvarkové vianočné pečivo.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu