5 neodolateľných receptov na rožky s tvarohom, ktoré sa vám budú v ústach len rozplývať

Tvarohové môžu byť nielen buchty.

Presvedčte sa o tom s našimi receptami na tvarohové rožky.

Sú jemné, krehké a nadýchané.

Tvaroh môžete pridať do cesta alebo z neho vytvoriť tradičnú náplň.

Skvele chutia ku káve, čaju alebo len tak.

Či už sa rozhodnete pre akýkoľvek variant, nebudete ľutovať.

Tvarohové rožky s lekvárom

Jemné sladké pečivo, ktoré sa skvele hodí na raňajky aj desiatu. Okrem lekvárov ich môžete ľahko naplniť makom, jablkami či orechmi.

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 125 g tvarohu
  • 100 g masla
  • 100 g slivkového lekváru
  • 75 cukru
  • 50 ml vlažného mlieka
  • 2 vajcia + 1 žĺtok
  • 25 g čerstvého droždia
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • štipka soli
  • perlový cukor na ozdobu

Postup:

  1. Do misy nasypte múku a vanilkový cukor.
  2. Pridajte nakrájané a zmäknuté maslo, jedno vajce a žĺtok navyše, cukor a štipku soli.
  3. Začnite hniesť a postupne pridávajte droždie rozpustené vo vlažnom mlieku a tvaroh.
  4. Cesto dôkladne premiešajte a prepracujte.
  5. Následne nechajte cesto kysnúť v zakrytej mise, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  6. Po vykysnutí cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.
  7. Každú časť rozvaľkajte tak, aby ste vytvorili kruh s priemerom asi 40 cm.
  8. Kruh rozdeľte na 12 rovnakých trojuholníkov a potrite ich slivkovým lekvárom.
  9. Trojuholníky zrolujte.
  10. Rožky položte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite vajcom a posypte perlovým cukrom.
  11. Nechajte tvarohové rožky ešte 45 minút kysnúť.
  12. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 10 minút.
zdroj: myitalian.recipe

Tvaroh môžete použiť ako ingredienciu nielen do rožkov, ale aj rozmanitých druhov tvarohových cukroviniek.

Lahodné rožky z tvarohového cesta

Nebojte sa experimentovať, tvaroh v tomto recepte môžete nahradiť jogurtom a pomarančovou kôru kôrou citrónovou alebo mandarínkovou.

Ingrediencie:

  • 2 šálky + 3 PL hladkej múky
  • 1/4 šálky tvarohu
  • 1/4 šálky cukru
  • 1 vajce
  • 3 PL vlažného mlieka
  • 1 a 1/2 PL slnečnicového oleja
  • 1 čajová lyžička sušeného droždia
  • kôra z polovice pomaranča
  • 1/4 čajovej lyžičky soli

Na potretie

  • 1 vajce
  • 1 PL mlieka
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Do misky dajte vlažné mlieko a droždie, nechajte 5 minút odstáť a premiešajte.
  2. V inej mise premiešajte preosiatu múku, soľ a pomarančovú kôru.
  3. Uprostred urobte jamku a pridajte vajcia, tvaroh, olej, cukor a zmes droždia.
  4. Dôkladne premiešajte a prehneťte, pokiaľ nie je cesto hladké a kompaktné.
  5. Z cesta vytvarujte guľu, vložte do misy a prekryte potravinovou fóliou a utierkou.
  6. Nechajte kysnúť približne 2 hodiny alebo do zdvojnásobenia objemu.
  7. Vykysnuté cesto rozvaľkajte do kruhu a nakrájajte na 8 viac-menej rovnakých trojuholníkov.
  8. V spodnej časti trojuholníka urobte zárez, konce jemne stiahnite trochu od seba a zrolujte.
  9. Tvarohové rožky odložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte približne hodinu kysnúť prekryté utierkou.
  10. V medziobdobí v miske rozšľahajte vajcia a lyžicu mlieka, kým sa dobre nespoja.
  11. Predhrejte rúru na 180 °C.
  12. Rožky pred vložením do rúry potrite vajíčkom a pečte asi 15-20 minút.

Tvarohové rožky nechajte mierne vychladnúť a následne ich môžete posypať práškovým cukrom.

Tanierik s rožkom z tvarohového cesta.
zdroj: nitalianinmykitchen.com

Máte pre rožky slabosť? Inšpirujte sa našimi receptami na svätomartinské rožky.

Krehké rožky s tvarohom

Tieto tvarohové croissanty bez masla sa ľahko pripravujú, sú nadýchané a chutné. Skvele sa hodia na naplnenie lahodným džemom alebo krémom.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 125 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 100 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 80 ml slnečnicového oleja
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 15 g čerstvého droždia
  • kôra z jedného citróna
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Do veľkej misy nasypte obe preosiate múky.
  2. Premiešajte a vytvorte jamku, do ktorej pridajte vajcia, olej, tvaroh, citrónovú kôru, vanilkový extrakt a cukor.
  3. Mlieko mierne ohrejte a rozpustite v ňom kvasnice.
  4. Zmes nalejte do misy s ostatnými prísadami.
  5. Dôkladne premiešajte a začnite rukama hniesť.
  6. Hneťte, kým nezískate mäkké a kompaktné cesto.
  7. Akonáhle je cesto hotové, vložte ho do misy s ľahko pomúčeným dnom, prikryte potravinovou fóliou a nechajte ho kysnúť, kým nezdvojnásobí objem, približne dve hodiny.
  8. Následne cesto rozdeľte na dva diely, z každého dielu vyvaľkajte kruh.
  9. Kruh nožom rozdeľte na 8 trojuholníčkov, ktoré zrolujte od základne k špičke, čím získate klasický tvar rožka.
  10. Pečivo odkladajte na plech s papierom na pečenie, kde ho nechajte ešte hodinu kysnúť.
  11. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 25-20 minút.
  12. Po upečení nechajte tvarohové rožky dobre vychladnúť a posypte ich práškovým cukrom.
zdroj: tuttofabrodoincucina.it

Nadýchané croissanty z tvarohu

Keď sa povie croissant, vybavia sa nám predovšetkým tie maslové. Pripraviť ich ale môžete aj s pomocou tvarohu. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto receptu!

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g tvarohu
  • 130 g cukru
  • 20 ml slnečnicového oleja
  • 15 g medu
  • 7 g sušeného droždia
  • 1 vajce
  • 1/2 vanilkového struku
  • kôra z 1 citróna
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Na potretie

  • 1 vajce
  • 1 PL mlieka

Postup:

  1. V mise kuchynského robota zmiešajte obe múky, cukor, droždie a vajcia.
  2. Pridajte nastrúhanú citrónovú kôru, vanilkové semienka a med.
  3. Dôkladne robotom vymiešajte dohladka.
  4. Až potom pridajte olej a soľ.
  5. Následne hneťte asi 10 minút, výsledkom bude hladké a pružné cesto.
  6. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte kysnúť asi 2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  7. Po uplynutí tejto doby cesto vyklopte na pomúčnenú pracovnú plochu a pomocou valčeka ho rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou 5 mm.
  8. Obdĺžnik pozdĺžne rozrežte na polovicu a z každej časti vykrájajte 10 trojuholníkov.
  9. Následne trojuholníky zrolujte do podoby rožka.
  10. Croissanty položte na plechy vyložené papierom na pečenie a nechajte ich 30-40 minút kysnúť prikryté utierkou.
  11. Potom ich potrite rozšľahaným vajcom, do ktorého ste pridali mlieko.
  12. Pečte v rúre prehriatej na 180 °C približne 15-18 minút.
zdroj: cucchiaio.it

Recepty na tvarohové rožteky môžete následne oživiť tým, že pečivo naplníte rozmanitými krémami. Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na náplne nielen do cukroviniek.

Kysnuté rožteky s tvarohovou náplňou

Tvarohovú náplň môžete použiť nielen do buchiet, ale aj do rožkov. Je to veľmi ľahké!

Ingrediencie:

  • 4 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky teplej vody
  • 1/2 šálky masla + na potretie
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/2 šálky mlieka
  • 2 vajcia
  • 1 PL sušeného droždia
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Tvarohová náplň

  • 250 g tvarohu
  • 50 g cukru
  • 1 vajce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice

Postup:

  1. Droždie rozpustite vo vode a dajte bokom.
  2. V mixéri zmiešajte rozpustené maslo, cukor a soľ.
  3. Rozšľahajte vajcia a pridajte ich do maslovej zmesi.
  4. Vmiešajte mlieko a zmes droždia.
  5. Pridajte múku a vypracujte v cesto.
  6. Z cesta vytvarujte guľu a vložte ju do misy.
  7. Nechajte kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
  8. V medziobdobí si pripravte tvarohovú náplň.
  9. V mise jednoducho dôkladne zmiešajte tvaroh, cukor, vajcia, vanilkový cukor a škoricu.
  10. Vykysnuté cesto rozdeľte na štyri rovnako veľké časti.
  11. Každú časť rozvaľkajte do kruhu a ten nakrájajte na trojuholníky.
  12. Na koniec každého trojuholníka dajte lyžicu tvarohovej náplne a zrolujte smerom k špičke.
  13. Položte na plech na pečenie a nechajte ešte približne 20 minút kysnúť.
  14. Pred vložením do rúry rožky potrite rozpusteným maslom.
  15. Pečte v rúre predhriatej na 170 °C dozlatista, približne 10 minút.
zdroj: cookingwithcarlee.com

Niekoľko pravidiel na prípravu tvarohových rožkov

Pokiaľ chcete, aby ste s výsledkom vášho pečenia boli spokojní, oplatí sa vám dodržať niekoľko nasledujúcich pravidiel. Recepty na tvarohové rožky môžu byť veľmi rozmanité, ale väčšinu týchto zásad je možné aplikovať vždy.

  • Aký tvaroh použiť? Všeobecne platí, že by ste sa mali vyhnúť odtučneným variantom tvarohu. Pokiaľ tvaroh pridávate do cesta, bude sa vám lepšie pracovať s tým jemnejším vo vaničke, naopak do náplne sa odporúča klasický tvaroh v kocke.
  • Múku používajte buď hladkú, alebo hladkú a polohrubú dohromady. Tvarohové rožteky iba z hladkej múky budú o niečo jemnejšie.
  • Cukor používajte jemný krupicový.
  • Ako múku, tak cukor a prípadne aj ďalšie sypké ingrediencie pred použitím preosejte.
  • Používajte pravé maslo, nie jeho náhradky, vhodné je maslo pred použitím rozpustiť.
  • Kysnuté cesto je nutné dôkladne vypracovať ručne alebo za pomoci kuchynského robota.
  • Nebojte sa pridať do cesta štipku soli, dodá mu lepšiu chuť. Len dajte pozor, aby sa soľ nedostala do kvásku.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu