Vyskúšajte tieto úžasné recepty na vianočné cukrovinky z kukuričnej múky. Sú naozaj dobré!

Už ste premýšľali, aké cukrovinky upečiete počas tohtoročných Vianoc? Každá rodina má niekoľko obľúbených druhov, ktoré nesmú na sviatočnom stole chýbať. Ale nie je vôbec zlé, prekvapiť aj niečím netradičným.

Napríklad výborným receptom na cukrovinky z kukuričnej múky. Pretože pečenie môže byť zdravšie a pritom rovnako lákavé ako to, na ktoré ste zvyknutí.

Urobte vaše Vianoce zase trochu iné. Vyskúšajte niektorý z našich 7 kukuričných receptov. Všetky sú výborné.

Kukuričné píniové sušienky

Ingrediencie:

1 šálka = 120 ml

  1. 1 šálka zmäknutého masla
  2. 2/3 šálky cukru
  3. 2 žĺtky
  4. 1 a 1/2 lyžičky vanilky
  5. Štipka soli
  6. 3/4 šálky bielej alebo jemnej žltej kukuričnej múky
  7. 2 šálky hladkej múky
  8. 1 šálka píniových orieškov

Postup:

  1. V miske vyšľahajte maslo s cukrom do hladkej peny.
  2. Pridajte vaječné žĺtky.
  3. Pridajte vanilku a soľ a premiešajte.
  4. Pridajte obe múky a vypracujte cesto.
  5. Vyvaľkajte z cesta plát asi 0,5 cm vysoký.
  6. Posypte cesto píniovými orieškami a zľahka ich vtlačte dovnútra.
  7. Predhrejte rúru na 170 °C.
  8. Formičkami vykrajujte požadované tvary a pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie 15-16 minút, kým ľahko nezozlátnu.
Zdroj: afamilyfeast.com

.

Mramorové rezy z kukuričnej múky

Ingrediencie:

  1. 65 g zmäknutého masla
  2. 35 g práškového cukru
  3. Kôra z polovičky pomaranča
  4. 60 g kukuričnej múky
  5. 40 g kukuričného škrobu
  6. 30 g ryžovej múky
  7. 1 polievková lyžica kakaa

Postup

  1. Maslo zmiešajte s cukrom, múkou a škrobom do hladkého cesta.
  2. Jednu tretinu cesta zmiešajte s kakaom. Tmavé aj svetlé cesto premiešajte opatrne tak, aby zostalo dvojfarebné.
  3. Rozdeľte cesto na dve polovice, z každej utvorte valček a odložte ich v igelitovej fólii na 2 hodiny do chladničky.
  4. Rúru rozohrejte na 160 °C.
  5. Zo stuhnutých valčekov nakrájajte kúsky široké asi 1 cm a rozložte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  6. Pečte asi 10 minút a na záver pocukrujte.
Zdroj: lucina-cucina.com

Viedenské kukuričné košíčky

Ingrediencie:

Na cesto:

  1. 125 g zmäknutého masla
  2. 25 g práškového cukru
  3. 25 g kukuričnej múky
  4. 125 g hladkej múky
  5. pár kvapiek vanilkového extraktu

Na náplň:

  1. 50 g zmäknutého masla
  2. 100g práškového cukru
  3. pár kvapiek vanilkového extraktu
  4. malinový džem

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 190 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
  2. Vložte maslo, práškový cukor, kukuričnú múku, hladkú múku a vanilkový extrakt do kuchynského robota a mixujte, kým sa nevytvorí hladká zmes.
  3. Vložte zmes do plničky s ozdobným otvorom a vytláčajte na plech vyložený papierom na pečenie asi 4-5 cm vysoké kôpky.
  4. Pečte 10 -14 minút, kým nezískajú svetlo zlatú farbu.
  5. Na náplň vymiešajte maslo, práškový cukor a vanilku do hladkého krému.
  6. Jednu polovicu sušienok naplňte krémom, druhú džemom a spojte ich dohromady.
  7. Jemne stlačte obe polovice k sebe a poprášte práškovým cukrom.
Kukuričné košíčky s krémom a džemom na tanieriku.
Zdroj: einfachrezepte.com

Čokoládové gule s kukuričnými lupienkami

Ingrediencie:

  • 2 zrelé banány
  • 50 g trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 10 g kakaa
  • 5 g prášku do pečiva
  • 100 g pšeničnej múky
  • 100 g kukuričných lupienkov
  • 80 g horkej čokolády, jemne nasekanej
  • 2 lyžice oleja – ak chcete, aby boli cukrovinky krehkejšie

Postup:

  1. Banány dôkladne rozdrvte vidličkou, pridajte trstinový cukor, vajcia, prípadne olej, a premiešajte.
  2. Pridajte kakao, prášok do pečiva, múku a vypracujte hladké cesto.
  3. Do cesta zapracujte kukuričné lupienky a čokoládu.
  4. Z cesta odoberte malé kúsky, z ktorých vyvaľkajte guľôčky a položte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Rúru predhrejte na 180 °C a pečte 25 minút.
Zdroj: siosmutkinaslodko.pl

Vyskúšajte aj báječné nepečené Mozartove gule, ktoré sú veľmi tradičnými cukrovinkami u našich rakúskych susedov.

Chrumkavé bezlepkové hviezdičky

Vaše deti ich budú milovať. Budú vás prehovárať, aby ste ich piekli častejšie.

Ingrediencie:

  • 150 g kukuričnej múky
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 70 g práškového cukru alebo medu
  • Lyžička vanilkového cukru
  • Štipka soli
  • 70 g zmäknutého masla
  • 30 ml vody

Postup:

  1. V miske zmiešajte kukuričný škrob a kukuričnú múku so soľou.
  2. Pridajte maslo a hneťte rukami do drobivého cesta.
  3. Pridajte cukor (alebo med) a vodu.
  4. Vypracujte rukami hladké cesto.
  5. Cesto zabalené v igelitovej fólii nechajte aspoň 2 hodiny v chladničke.
  6. Rozvaľkajte cesto na plát asi 1 cm vysoký a vykrajujte z neho požadované tvary.
  7. Plech vyložte papierom na pečenie, cukrovinky naň naskladajte a pečte pri teplote 190 °C 10-15 minút.
Zdroj: tasteofhome.com

Kávové kukuričné kolieska

Ingrediencie:

Na cesto:

  1. 250 g zmäknutého masla
  2. 180 g cukru
  3. 90 g kukuričnej múky
  4. 30 g špaldovej múky
  5. 200 g mletých lieskových orechov
  6. 2 stredne veľké vajcia
  7. Kôra z jedného citróna
  8. 3 lyžice prášku instantnej kávy

Na polevu:

  1. 100 g práškového cukru
  2. 2 lyžice studenej kávy a citrónovej šťavy
  3. Čokoládové mocca zrná

Postup:

  1. Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom do hladkej peny.
  2. Vmiešajte do zmesi vajcia.
  3. Pridajte oba druhy múky, kávový prášok a nakoniec lieskové orechy a citrónovú kôru.
  4. Všetko premiešajte, kým cesto nestmavne – kávový prášok sa mierne rozpustí.
  5. Lyžičkou vykrajujte a na plech vyložený papierom na pečenie tvarujte asi 3-4 cm veľké okrúhle sušienky.
  6. Pečte v rúre pri teplote 160 °C 20-25 minút.
  7. Nechajte sušienky vychladnúť a potrite ich polevou a čokoládovými fazuľami.
  8. Poleva môže byť zmiešaná buď iba s citrónovou šťavou, ktorá dáva sušienkam pikantnú, kyslastú chuť, alebo s kávou a citrónovou šťavou alebo iba s kávou, v závislosti na vašich preferenciách.
Zdroj: chefkoch.de

Prvý deň budú sušienky ešte gumovo mäkké a budú chutiť veľmi sladko. Druhý deň už budú pekne chrumkavé, ale nie príliš tvrdé. Jednoducho perfektné.

Citrónové bochníky z kukuričnej múky

Ingrediencie:

1šálka = 120 ml

  1. 12 lyžíc zmäknutého masla
  2. 3/4 šálky krupicového cukru
  3. Kôra z polovice citróna
  4. 3 žĺtky
  5. 1 lyžička vanilkového extraktu
  6. 2 šálky hladkej múky
  7. 2/3 šálky kukuričnej múky
  8. 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  9. Štipka soli
  10. Džem, nútela

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 170 °C.
  2. Zmiešajte v mise obe múky, prášok do pečiva a soľ.
  3. Maslo a cukor vyšľahajte do hladkej peny, pridajte citrónovú kôru, vanilkový extrakt a žĺtky.
  4. Spojte zmes múky s maslovou zmesou a vypracujte cesto.
  5. Tvorte z cesta guľôčky a do každej urobte palcom jamku.
  6. Naskladajte cukrovinky na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 10-13 minút.
  7. Vychladnuté sušienky plňte džemom alebo nútelou.
Zdroj: parsleyandicing.com

Slovenská kuchyňa odjakživa používala na varenie aj pečenie pšeničnú múku, ktorá ale neobsahuje žiadne živiny, len prázdne kalórie. Poslednou dobou sa preto stále viac presadzujú múky, ktorých základom nie je len pšenica, ale ani iné obilie. So zdravším životným štýlom meníme svoje stravovacie návyky a spolu s nimi aj recepty.

10 zdravotných prínosov kukuričnej múky

  1. Pomáha znižovať cholesterol – vďaka vysokému obsahu vlákniny znižuje hladinu „zlého cholesterolu“.
  2. Dodáva telu energiu – obsahuje dostatok kalórií, ktoré vyvažujú tie, ktoré za deň spálime.
  3. Pomáha pri zápche – vysoký obsah vlákniny zlepšuje aj peristaltiku čriev a napomáha procesu trávenia.
  4. Je prospešná kostiam – pretože obsahuje draslík a horčík, minerály, ktoré posilňujú kosti, spojivové tkanivá a zuby.
  5. Znižuje krvný tlak – vďaka nižšiemu obsahu sodíka. Preto by starší ľudia a ľudia s vysokým tlakom mali do svojho jedálnička kukuričnú múku určite zahrnúť.
  6. Zlepšuje kognitívne funkcie – pretože obsahuje horčík a ten hrá úlohu aj pri liečbe Alzheimerovej choroby.
  7. Je veľmi prospešná v tehotenstve – pretože je bohatá na kyselinu listovú, ktorá zabraňuje ťažkým vývojovým vadám dieťaťa.
  8. Znižuje riziko anémie – pretože obsahuje železo, foláty a vitamín B9.
  9. Pomáha pri chudnutí – pretože vďaka vysokému obsahu vlákniny budete mať dlhý pocit zasýtenia.
  10. Je bezlepková – preto je vhodná pre celiakov a všetkých, ktorým neprospieva lepok.

Napadá vás jediný dôvod, prečo kukuričnú múku nepoužívať? A začať môžete práve vianočnými cukrovinkami.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu