Luxusné recepty na nepečené Mozartove gule podomácky

Mozartove gule patria medzi najluxusnejšie cukrovinku.

Hoci si tie pravé môžeme dopriať iba v nemeckom Salzburgu, po celom svete existuje mnoho napodobenín.

Tieto marcipánové pralinky sú také výborné, ako aj sama muzika skladateľa Mozarta.

Poďme si ich spolu vytvoriť aj doma za zlomok ceny.

Pravé Mozartove gule

Tri lahodné vrstvy zakončené kabátikom z čokolády. Kto odolá?

INGREDIENCIE

  • 250 g pomletých mandlí
  • 120 g cukru múčka
  • 1 vajce
  • 1 citrón
  • 60 g mletých pistácií
  • 2 lyžice kakaa
  • čokoládová poleva

POSTUP

  • V mise si zmiešame 195 g pomletých mandlí, cukor, vajce, citrónovú šťavu a kôru.
  • Cesto vypracujeme a rozdelíme na 3 časti.
  • K jednej tretine pridáme pistácie, k druhej kakao a tretej zvyšok mandlí.
  • Každú časť cesta premiešame.
  • Z pistáciovej časti cesta urobíme malú guličku, z kakaovej časti placku, ktorou obalíme pistáciovú guličku a vytvarujeme.
  • Nakoniec rovnakým spôsobom vytvarujeme aj poslednú vrstvu.
  • Všetko obalíme v čokoláde a necháme stuhnúť.
laceygibsonyoga.com

Mrknite aj na videorecept:

Mozart Balls | Mozart Chocolate | Marzipan Dessert - Recipe Videos

Zdravé Mozartove gule

Áno. Máme aj zdravú variantu nahradenú zdravšou podobou cukrov. Ochutnajte recept na fitness Mozartove gule.

INGREDIENCIE

Pistácie:

  • 40 g pistácií
  • 50 g datlí
  • štipka soli

Nugát:

  • 50 g rozpustenej čokolády
  • 50 g masla z vlašských orechov alebo iného
  • 25 g múky z vlašských orechov alebo mandľovej múky
  • štipka soli

Marcipán:

  • 100 g datlí
  • 50 g mandľovej múky
  • štipka soli
  • ½ lyžičky vanilky

Na dokončenie:

  • čokoládová poleva

POSTUP

  • Ako prvé si pripravíme pistáciovú časť cesta.
  • Pistácie si rozmixujeme dohladka, pridáme datle a štipku soli a opäť rozmixujeme.
  • Tvoríme malé guličky a skladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Na prípravu nugátovej časti budeme potrebovať rozpustenú čokoládu.
  • Tú zmiešame s orechovým maslom, orechovou múkou a soľou.
  • Cesto dáme na 15 minút schladiť do chladničky.
  • Medzitým si nachytáme marcipán rozmixovaním datlí, mandľovej múky, vanilky a soli.
  • Cesto si rozdelíme na 10 rovnakých guličiek a dáme na chvíľu do chladničky.
  • Vytiahneme si nugát a rozdelíme na 10 guličiek, z ktorých urobíme placky.
  • Do placiek zabalíme pistáciové guličky a vytvarujeme.
  • Potom si vytiahneme marcipán a tento postup zopakujeme.
  • Nakoniec gule máčame v čokoláde a necháme stuhnúť.
theveggienator.com

Skvelým tipom je aj zdravé vianočné pečivo z fíg.

Mozartove gule s vlašskými orechmi

Aj tento variant receptu je zdravší. Predovšetkým neobsahuje rafinované cukry.

INGREDIENCIE

Marcipán:

  • 150 g mandľových plátkov (alebo celých mandlí)
  • 3 lyžice agávového sirupu
  • 10 kvapiek mandľového extraktu
  • štipka soli

Pistáciový marcipán:

  • 50 g mandľových plátkov (alebo celých mandlí)
  • 100 g pistácií
  • 3 lyžice agávového sirupu
  • ½ lyžičky citrónovej šťavy
  • štipka soli

Čokoládový nugát:

  • 150 g vlašských orechov
  • 25 g kakaového masla
  • 5 lyžička agávového sirupu
  • 2 lyžice kakaa
  • štipka soli

čokoládová poleva:

  • 40 g tmavej čokolády
  • 40 g kakaového masla

POSTUP

  • Vlašské orechy si dáme opražiť do rúry nahriatej na 175° C a pražíme 15 minút.
  • Medzitým si rozmixujeme mandle takmer na maslo (začne sa uvoľňovať tuk).
  • Potom pridáme aj zvyšok ingrediencií na marcipán a mixujeme do hladka.
  • Potom cesto dôkladne premiesime a dáme bokom.
  • Na prípravu pistáciového marcipánu budeme potrebovať pistácie a mandle.
  • Oboje dáme do mixéra a opäť mixujeme 3-5 minút.
  • Následne pridáme zvyšok surovín na prípravu pistáciového marcipánu, premixujeme, premiesime a dáme bokom.
  • Na čokoládový nugát budeme potrebovať pražené vlašské orechy, ktoré rozmixujeme s povoleným kakaovým maslom.
  • Potom pridáme zvyšok ingrediencií na nugát, rozmixujeme, prehnetieme a dáme bokom.
  • Teraz môžeme tvarovať.
  • Z pistáciového cesta si urobíme guličky.
  • Každú guľôčku obalíme cestom s nugátom tak, že si z neho vytvoríme o niečo väčšiu guľu, rozplácneme ju a zabalíme do nej guľôčku s pistáciami.
  • Tak isto postupujeme aj pri ďalšej marcipánovej vrstve.
  • Nakoniec namáčame do čokoládovej polevy, ktorú sme si vytvorili z kakaového masla a čokolády nad vodným kúpeľom.
veganupnorth.com

Jednoduché domáce gule z marcipánu

Táto varianta je úplne jednoduchá. Chuti sa môžeme priblížiť aj kombináciou polotovarov.

INGREDIENCIE

  • 200 g marcipánu
  • 100 g mäkkej nugátovej čokolády
  • 20 g pistácií
  • 150 g tmavej čokolády

POSTUP:

  • Čokoládu si nakrájame na malé kocky.
  • Pistácie rozmixujeme, pridáme čokoládu a krátko premixujeme.
  • Z cesta tvoríme guličky, všetko obalíme marcipánom.
  • Nakoniec namočíme do rozpustenej čokolády a necháme stuhnúť.
sweetsoursavoury.com

Domáci marcipán

Recept na Mozartove cukríky môžete hravo vytvoriť aj z domáceho marcipánu. Obmenou môže byť pistáciový marcipán.

Ingrediencie:

  • 250 g cukru múčky
  • 250 g mandlí alebo pistácií
  • 1 bielok z veľkého vajca

Postup:

  • Ak máme mandle nelúpané, dáme ich na chvíľu do vriacej vody, potom sa dajú ľahko olúpať.
  • Následne ich rozmixujeme dohladka.
  • Pridáme cukor a rozšľahaný bielok.
  • Vypracujeme, dáme do potravinovej fólie a necháme vychladiť.

Z domáceho marcipánu si môžete urobiť aj iné vianočné pečivo s marcipánom.

Domáci nugát

Nugátové cukríky alebo nugát je možné kúpiť. Alebo tu existuje možnosť, že si ho vyrobíme doma. Tu máme jednoduchý recept.

Ingrediencie:

  • 150 g bielej čokolády
  • 240 g horkej čokolády
  • 75 g mletých lieskových orieškov
  • 75 g cukru
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 15 g masla

Postup:

  • Lieskové oriešky si opražíme na sucho na panvici, po 3-5 minútach prilejeme smotanu a varíme asi 10 minút.
  • Potom si smotanu s orechmi precedíme a pokračujeme vo varení smotany až do zredukovania na zhruba polovicu.
  • 150 g tmavej a rovnako tak bielej čokolády, každú zvlášť, si rozpustíme nad vodným kúpeľom. Potom do každej z nich pridáme smotanu a maslo.
  • Do pekáča o veľkosti 30×30 si dáme potravinovú fóliu a vylejeme prvú bielu vrstvu, na ňu potom tmavú vrstvu.
  • Dáme stuhnúť do chladničky cez noc.
  • Nakoniec polejeme rozpusteným zvyškom tmavej čokolády.

Mozartove gule ako nepečené pečivo

Marcipánová podoba receptu na Mozartove gule s nugátom ako je to u výrobcu Victor Schmidt. Pre obmenu je možné nahradiť mandľový marcipán marcipánom pistáciovým.

INGREDIENCIE

  • 200 g marcipánu
  • 1 lyžička koňaku
  • 50 g nugátu

Na dokončenie:

  • čokoláda na varenie

POSTUP

  • Do marcipánu kvapneme koňak a premiesime.
  • Marcipán potom rozdelíme na 15 rovnakých guličiek, ktoré rozplacneme.
  • Nugát si naporciujeme taktiež na 15 dielikov.
  • Každý dielik potom zabalíme do marcipánu a vytvarujeme guľu.
  • Každú guľôčku potom obalíme v čokoláde.
monaklistinbloggen.blogspot.com

Ako už sme si uviedli na začiatku, Mozartove gule majú rôznych výrobcov. Zrejme sa táto cukrovinka stala tak obľúbenou. Nezameniteľná je však ilustrácia, ktorá sa vyníma na obale každej pralinky. Je tu významný hudobný skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart.

Prvé Mozartove cukríky vznikli už v roku 1890, a to vďaka cukrárskemu majstrovi Paulovi Fürstovi. Tieto originálne gule sa skladajú z vrstvy pistáciového marcipánu, ktorá je obalená v nugáte. Celý cukrík je preliaty čokoládovou polevou.

Táto cukrovinka je veľmi dobrým tipom na nepečené vianočné pečivo. Hodí sa najmä, ak nemáte radi pečenie.

Mrknite aj na ďalšie recepty na pečivo bez pečenia.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu