6 výborných receptov na vianočné pečivo z datlí. Budete sa olizovať!

Datľové vianočné pečivo poteší predovšetkým tých, ktorí sa vyhýbajú väčšiemu množstvu cukru.

Nahraďte cukor sladkými datľami a užite si chutnú a zdravú verziu vianočných dobrôt!

Raw datľové guličky bez lepku

Tak málo ingrediencií a taká dobrota!

Datlové guličky budú príjemným závanom medzi klasickými vianočnými cukrovinkami. Navyše, budete mať ďalší druh vyrobený v priebehu pár minút.

Ingrediencie

  • 125 g mandlí
  • 200 sušených datlí
  • kokos
  • kakao alebo mleté oriešky na obalenie

Postup

  1. V mlynčeku na orechy alebo v mixéri rozomeľte mandle. Nemusia byť rozomleté úplne na jemno.
  2. Potom urobte to isté s vykôstkovanými datľami, ktoré by mali tvoriť zmes lepiacej konzistencie.
  3. Zmiešajte rozmixované datle aj mandle a dôkladne ich premiešajte rukami.
  4. Zo vzniknutej hmoty vyvaľkajte rovnako veľké guličky.
  5. Datlové guličky obaľte v kokose, kakau alebo v mletých orieškoch, napríklad pistáciových.

Raw datľové guličky bez lepku v pekáči, vyloženom papierom na pečenie.
zdroj: deliciouslyella.com

Vyskúšajte aj ďalšie recepty na raw guličky.

Datlové pečivo s ovsenými vločkami

Z ovsených vločiek nemusíte robiť iba kašu. Urobte z nich neobvyklé a originálne vianočné pečivo!

Ingrediencie

  • 250 g sušených datlí
  • 125 g masla
  • 200 g ovsených vločiek
  • 2 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/4 kypriaceho prášku

Postup

  • Maslo rozpustite v rajnici alebo v mikrovlnnej rúre.
  • Rozpustené maslo vmiešajte do ovsených vločiek a vzniknutú zmes nechajte stuhnúť.
  • Medzitým vykôstkujte datle a nasekajte ich nadrobno.
  • V ďalšej mise zmiešajte vajcia s vanilkovým a práškovým cukrom, kypriacim práškom a datľami.
  • Vmiešajte ovsené vločky a pomocou lyžičky tvorte malé hrudky.
  • Hrudky dávajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ich dozlatista asi 10 minút.

Datlové pečivo s ovsenými vločkami.
zdroj: finecooking.com

Zoznámte sa tiež s ďalšími jednoduchými a rýchlymi vianočnými receptami.

Rumové datľové pečivo s polevou

Toto datľové vianočné pečivo má tú výhodu, že ho môžete servírovať v čase Vianoc, ale aj ako pohostenie mimo vianočného času.

Ingrediencie

  • 250 g sušených datlí zbavených kôstok
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 100 g horkej čokolády
  • 190 g kyslej smotany
  • 100 g práškového cukru
  • 2 lyžice rumu
  • 2 lyžice horúcej vody
  • 1 lyžica rozpustnej kávy

Postup

  • Vykôstkované datle rozomeľte v mixéri.
  • Orechy nasekajte nadrobno, prípadne ich dajte do mixéra.
  • Orechy a datle dajte do misy, pridajte polovicu cukru krupice a premiešajte.
  • Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu, pridajte do nej jeden žĺtok a kyslú smotanu. Všetko dobre premiešajte.
  • V mise vyšľahajte zvyšný bielok so štipkou soli. Šľahajte tak dlho, kým sa nevytvorí pena. Pridajte zvyšok krupicového cukru a šľahajte, kým zmes nestuhne.
  • Do pripravenej datľovej zmesi vmiešajte rozpustenú čokoládu a vyšľahaný sneh.
  • Cesto nalejte na plech, vyložený papierom na pečenie a rozotrite do tenkej vrstvy. Dajte piecť do rúry, rozohriatej na 160 °C, na dobu 30 minút.
  • Upečený korpus nechajte krátko vychladnúť a potom ho nakrájajte na malé pravidelné tvary, napríklad trojuholníčky. Použiť môžete aj klasické vianočné vykrajovače.
  • Na záver pripravte polevu. V mise zmiešajte kávu s horúcou vodou. Akonáhle sa káva rozpustí, pridajte rum a práškový cukor.
  • Polevu miešajte tak dlho, pokiaľ sa všetky ingrediencie dokonale nespoja.
  • Hotovou polevou potierajte pripravené pečivo, alebo ho z polovice namáčajte. Nechajte stuhnúť. Vianočné pečivo z datlí skladujte v chlade.

Hnedé rumové datľové pečivo, v tvare okrúhlych sušienok, s polevou v bielej miske.
zdroj: avocadotozen.com

Nepečené pečivo z datlí

Tento recept ocenia nielen priaznivci raw stravovania. Pripravte si chutné pečivo, ktoré nemusíte piecť!

Ingrediencie

  • 1 a ½ šálky mäkkých vykôstkovaných datlí
  • 1 šálka nakrájaných mandlí
  • 1 lyžica vody
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička škorice (voliteľné)
  • 1 lyžička surového pomletého vanilkového struku (voliteľné)

Postup

  • Krátko spracujte všetky ingrediencie v kuchynskom robote, kým sa zmes nezlepí.
  • Zmes príliš nemixujte, aby sa z nej nestala pasta! Chceme, aby v nej zostali malé hrudky.
  • Zmes rozdeľte rovnomerne na 4–6 dielov (záleží, aké veľké pečivo chcete). Z týchto dielikov urobte, pomocou rúk, guličky.
  • Z guličiek následne tvarujte požadované tvary. Môžete nechať guličky, ale môžete vytvoriť aj srdiečka, hviezdy alebo rôzne zvieratká.
  • Nepečené datľové pečivo môžete ozdobiť rôznymi polevami alebo ho posypať napríklad škoricou.
  • Hotové pečivo nechajte odpočívať aspoň 30 minút v chladničke pred tým, než ho budete podávať. Aby sa cesto nerozpadalo, je vhodné ho nechávať v chlade.

Nepečené pečivo z datlí v tvare ježka, srdca a hviezdičky.
zdroj: unconventionalbaker.com

Vianočné pečivo z datľovej pasty

Datľová pasta, ak chcete, datľová hmota, slúži v pečive ako náhrada cukru.

Ak si teda chcete pochutnať na dobrom a zdravom pečive bez cukru, ste na správnej adrese!

Ingrediencie

  • 1 a ¼ šálky jemne mletej mandľovej múky
  • ¼ šálky ovsenej múky
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • ¼ lyžičky morskej soli
  • ½ šálky krémového mandľového masla
  • ½ šálky javorového sirupu
  • 5 lyžíc jablčného muštu
  • ½ šálky čokoládových lupienkov
  • ½ šálky nasekaných pekanových orechov (nemusí byť, záleží na vašej chuti)

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180 °C.
  • Zatiaľ čo sa rúra zahrieva, zmiešajte v miske múku, sódu a soľ. Všetko dobre premiešajte. Použite radšej mixér, aby ste odstránili prípadné hrudky a všetko sa poriadne prepojilo.
  • Uprostred zmesi urobte jamku a pridajte do nej mandľové maslo, javorový sirup a jablkový mušt.
  • Všetko dobre premiešajte a pridajte čokoládové lupienky a pekanové orechy. Znovu premiešajte.
  • Na plech dajte papier na pečenie a na neho pomocou lyžičky malé hrudky pripraveného cesta.
  • Pečte do zlatista, asi 15–17 minút.

Vianočné pečivo z datlovej pasty, v tvare okrúhlych sušienok, s mliekom.
zdroj: veggiesdontbite.com

Zatočené datľové vianočné pečivo

Toto pečivo je vhodné nielen v priebehu Vianoc, ale aj k čaju alebo káve počas celého roka.

Ingrediencie

Cesto:

  • 1 šálka masla (v izbovej teplote)
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 1 šálka bieleho cukru
  • 3 veľké vajcia (v izbovej teplote)
  • 1 lyžička citrónového extraktu
  • 4 šálky múky
  • 1 lyžička soli
  • ¾ lyžičky jedlej sódy

Náplň:

  • 2 šálky nasekaných datlí
  • 1 šálka vody
  • 1 šálka cukru
  • 1 šálka nasekaných orechov
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy

Postup

Náplň:

  • V hrnci zmiešajte všetky ingrediencie, ktoré patria do náplne.
  • Všetko varte na miernom ohni, za stáleho miešania, po dobu 15–20 minút (kým zmes nestuhne). Dajte vychladiť

Cesto:

  • Zatiaľ čo sa náplň chladí, zmiešajte maslo a oba druhy cukru v miske. Pridajte vajcia. Pridávajte ich jedno po druhom a vždy dobre rozmiešajte.
  • Pridajte citrónový extrakt.
  • Vo vedľajšej miske zmiešajte múku, soľ a jedlú sódu. Túto zmes pridávajte postupne do pripravenej krémovej zmesi a dobre premiešajte, pokiaľ sa všetko neprepojí.
  • Nechajte odpočívať v izbovej teplote minimálne 1 hodinu.
  • Pripravte si dosku a vyvaľkajte z neho pláty s rozmermi 30×23 cm. Pláty by mali byť hrubé asi 0,5 cm.
  • Polovicou náplne natrite prvý plát a zrolujte. Opakujte tiež pri zvyšnom ceste.
  • Obe rolky zabaľte do potravinovej fólie a nechajte chladiť cez noc.
  • Druhý deň rolky nakrájajte asi na 0,5 cm kusy a umiestnite ich na plech vyložený papierom na pečenie asi 5 cm od seba.
  • Pečte na 180 °C, po dobu 8–10 minút, kým nebude datľové vianočné pečivo mierne hnedé.
  • Ochlaďte a môžete podávať.

Zatočené datľové vianočné pečivo, pripomínajúce slimáky z lístkového cesta.
zdroj: tasteofhome.com

Čím datle nahradiť?
Zdravé vianočné pečivo z datlí je, v poslednej dobe, veľmi obľúbené a, navyše, je veľmi ľahké ho obmieňať podľa vašej chuti.
Raz môžete namiesto datlí použiť sušené figy, inokedy ich zastúpia, nemenej sladké, marhule.

Datľové vianočné pečivo je zdravé, sladké a pravdepodobne ani nespoznáte, že neobsahuje rafinovaný cukor.

Stavte na datle a pripravte, tento rok na Vianoce, niečo nezabudnuteľné!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu