Raw vianočné pečivo je skvelou voľbou, ak nechcete na Vianoce priberať, ale zároveň chcete maškrtiť.
Inšpirujte sa našimi chutnými receptami s minimom cukru!
Raw datľové guličky z ovsených vločiek so škoricou
Škorica je symbolom Vianoc, preto nebude chýbať ani v tomto raw recepte.
Ingrediencie
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1 šálka mandľového masla
- 2/3 šálky ľanového semienka
- 1/2 šálky hrozienok
- 1/2 šálky datlí
- 1/2 lyžičky škorice
- štipka mletého muškátového orieška
- strúhaná kôra z polovice citróna
- strúhaná kôra z jedného pomaranča
Postup
- Ovsené vločky namočte do vody aspoň na pol hodiny alebo na dlhšie.
- Akonáhle vločky zmäknú, prepláchnite ich a nechajte ich odkvapkať. Ak je to potrebné, vysajte prebytočnú vodu papierovou utierkou.
- Vločky dajte do mixéra a pridajte všetky ostatné suroviny.
- Všetko dôkladne rozmixujte do mazľavej konzistentnej zmesi.
- Zo zmesi tvarujte mokrými dlaňami guličky. Tie potom môžete obaliť v škorici.
![Raw datľové guličky obalené ľanovými semienkami.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/raw-recept-na-datlove-gulky-sa-skoricu.jpg)
Kokosové raw guličky bez cukru
Raw gule plné kokosom sú nepečenými zdravými cukrovinkami, ktoré sa pýšia tým, že neobsahujú žiadny cukor!
Ingrediencie
- 1⁄2 hrnčeka kešu orechov
- 1⁄2 hrnčeka svetlého agávového sirupu
- 5 hrnčekov strúhaného kokosu
Postup
- Tri hrnčeky strúhaného kokosu nasypte do robota a mixujte tak dlho, kým sa neuvoľní tuk. Výsledkom by mal byť asi hrnček takmer tekutého masla.
- Potom najemno rozmixujte kešu orechy.
- Kokosové maslo a rozmixované kešu orechy zmiešajte s ďalším hrnčekom kokosu a s agávovým sirupom, ktorý slúži ako zdravá náhrada cukru.
- Všetko dôkladne premiešajte a zo zmesi tvarujte malé guličky. Tie potom obaľte v zostávajúcom kokose.
- Kokosové guličky skladujte v chlade.
![Kokosové raw guličky bez cukru, sladené agávovým sirupom.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/raw-kokosovej-gulky-recept.jpg)
Čokoládové raw vianočné pečivo s píniovými orieškami
Medzi diétne nepečené pečivo môžete s čistým svedomím zaradiť tieto čokoládové kúsky, pretože obsahujú kvalitné kakao a neobsahujú žiadny cukor!
Výhodou je, že ich môžete použiť nielen ako pečivo, ale aj mimo vianočného času, a to ako chutný raw dezert.
Ingrediencie
- 100 g kakaového masla
- 3 lyžice kvalitného kakaa
- 2 lyžice agávového sirupu (agávový sirup môžete nahradiť javorovým, či iným, sirupom alebo medom)
- 20 g píniových orieškov
Postup
- Maslo rozohrejte vo vodnom kúpeli a zmiešajte ho so sirupom alebo medom.
- Píniové oriešky nasekajte nadrobno alebo ich rozdrvte a vmiešajte ich do zmesi.
- Vzniknutú zmes rozotrite na tácku, papier na pečenie alebo potravinársku fóliu, a to v rovnomernej vrstve (asi 0,5 cm).
- Všetko môžete ešte posypať škoricou alebo kúskami sušeného chilli.
- Dajte tácku vychladiť do chladničky. Potom stuhnutú hmotu nalámte na ľubovoľne veľké, nepravidelné kúsky. Môžete podávať.
Zistite, aké ďalšie recepty na sladké guličky by ste mohli vyskúšať.
![Raw čokoládové pečivo s orieškami, nakrájané na malé kúsky, servírované na drevenej doske.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/raw-cokoladove-kusky-s-orechmi-recept.jpg)
Nepečené karobové karamelové košíčky
Toto raw vianočné pečivo z vlašských orechov je zaujímavé svojim obsahom. Nájdete v ňom totiž karob, čo je prášok vyrobený z plodu subtropického stromu menom Rohovník obyčajný. Ide o zdravšiu alternatívu kakaa alebo čokolády.
Ingrediencie
Na výrobu vrchnej krusty:
- 1 šálka kešu orieškov
- 1 šálka vlašských orieškov
- 1 šálka datlí
Na výrobu karamelovej vrstvy:
- 1 šálka datlí
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja
- 1 lyžička vanilky
- štipka soli
- asi ¼ šálky vody
Na výrobu karobovej vrstvy:
- ¼ šálky prášku karob
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja
- ½ šálky agávového alebo javorového sirupu
- asi ¼ šálky vody
Postup
Krusta:
- Orechy rozmixujte a pridajte datle, ktoré vytvoria lepkavú spojovaciu hmotu.
- Pripravte si papierové košíčky alebo iné formičky, ktorých dno touto zmesou potrite.
- Takto pripravené košíčky odložte bokom a vrhnite sa na výrobu karamelu.
Karamel:
- Zmiešajte všetky ingrediencie v kuchynskom robote alebo v mixéri, a to tak, aby vznikla hladká hmota. Pokiaľ potrebujete zmierniť hustotu hmoty, pridajte malé množstvo vody.
- Túto zmes vložte na dno pripravených košíčkov (naplňte košíčky asi do polovice) a dajte do chladničky vychladiť.
Krobová vrstva:
- Všetky ingrediencie zmiešajte a rozmixujte do hladka. Túto zmes dajte na karamelovú kôru už vychladnutých košíčkov a opäť vložte do chladničky, a to asi na 30-60 minút.
- Akonáhle košíčky stvrdnú, môžete raw cukrovinky podávať. Cukrovinka bude držať tvar, preto sa môžete rozhodnúť, či ju budete servírovať v papierových košíčkoch, alebo ich z formičiek vyberiete a budete ich servírovať len tak.
- Na záver môžete košíčky posypať kokosom.
![Nepečené vianočné pečivo v tvare košíčkov, posypané plátkami sušeného kokosu.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/nepecene-karobove-karamelove-cukry.jpg)
Zobraziť viac receptov
Surové kakaové cupcakes s morskou soľou
Toto nepečené vegan pečivo je originálne v tom, že obsahuje domáci karamel, o ktorom viete, z čoho je pripravený. Kupované karamelky často obsahujú najrôznejšie farbivá a množstvo cukru.
Ingrediencie
Na výrobu domáceho karamelu s morskou soľou:
- 2 šálky zmäknutých datlí (ak je to potrebné, naložte ich na pár hodín do vody)
- ¼ šálky šťavy z datlí
- ⅕ lyžičky vanilkového extraktu
- ½ morskej soli
Na výrobu domácej čokolády:
- ¼ šálky nerafinovaného panenského kokosového oleja
- 1/ šálky surového kakaového prášku (môžete tiež zameniť za nesladené kakao)
- 2 lyžice kokosového palmového cukru (môžete použiť iné sladidlo, ako je napríklad stévia)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Všetky ingrediencie vložte do misy a dôkladne premiešajte.
- Ak potrebujete kokosový olej viac rozpustiť, umiestnite ho nad misku s horúcou vodou. To kokosový olej rozpustí bez toho, aby došlo k zničeniu živín.
- Pripravené papierové košíčky naplňte touto zmesou a vložte do chladničky, aby zmes stuhla.
- Zatiaľ čo zmes tuhne, pripravte si karamel.
- Sceďte vodu z datlí, ale nevylievajte ju. Ak to bude potrebné, môžete ju použiť na riedenie karamelu.
- Všetky potrebné ingrediencie zmiešajte v kuchynskom robote alebo mixéri a vytvorte hladkú, hutnú a krémovú hmotu.
- Karamel naneste na zmes, ktorá sa chladí v chladničke a opäť nechajte vychladiť.
- Pripravte si čokoládu.
- Zmiešajte všetky ingrediencie s kokosovým olejom a vzniknutú zmes naneste na vrch košíčkov. Nechajte vychladnúť a podávajte.
- Dozdobiť môžete nasekanou alebo nastrúhanou vegánskou čokoládou.
![Nepečené vegan cukroví z čokolády v tvare košíčkov, zdobené čokoládovými kúskami.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/surove-kakaove-cupcakes-s-morskou-soli.jpg)
Vyskúšajte aj ďalšie chutné recepty na vianočné pečivo z Margot.
Raw mrkvovo-pomarančové cupcakes
Cupcakes nemusí byť iba z čokolády. K Vianociam patrí aj ovocie, medzi ktorým vedie pomaranč.
Ingrediencie
Na výrobu základu:
- 2-3 šálky rozdrvených mrkiev (môžete nastrúhať alebo rozmixovať)
- 1 šálka vlašských orechov
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- kôra z 1 citróna
- kôra z 1 pomaranča
- šťava z ½ citróna
- šťava z ½ pomaranča
- štipka soli
Na výrobu výplne:
- 2 šálky nasekaných kešu orieškov
- šťava z 1 citróna
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 2 lyžice kokosového oleja
- 4-5 datlí
Postup
- Všetky základné ingrediencie zmiešajte a vzniknutú zmes odložte nabok.
- Následne zmiešajte ingrediencie potrebné na výrobu výplne.
- Košíčky naplňte základnou zmesou a na ňu vložte výplňovú zmes.
- Pripravené košíčky vložte do chladničky a nechajte vyhladiť.
- Dozdobiť môžete kúskami nakrájaného pomaranča.
![Mrkvové raw košíčky s orieškovou náplňou, zdobené pomarančom.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/raw-mrkvovo-pomarancove-cupcakes.jpg)
Chutí vám pomaranč a radi by ste ho viac zapojili do svojej kuchyne? Inšpirujte sa našimi ďalšími receptami na pomarančové pečivo.
Raw linecké pečivo s chia semienkami
Milujete linecké kolieska a chceli by ste si ich pripraviť v nepečenej forme? Vyskúšajte teda nasledujúci raw recept!
Ingrediencie
- 1 šálka lieskových orieškov
- 1 šálka mandľovej múky
- štipka morskej soli
- 1 a 1/2 šálky datlí
- 2 lyžičky javorového sirupu
- ovsená múka (využijete pri vaľkaní cesta)
- 2/3 šálky chia semienok
- džem (podľa chuti)
Postup
- Pomocou kuchynského robota rozdrvte lieskové oriešky na múku.
- Do získanej orieškovej múky pridajte mandľovú múku, morskú soľ a datle.
- Všetko poriadne spracujte, pokiaľ nie je zmes rozomletá najemno. Vďaka datliam dôjde k prepojeniu jednotlivých surovín a vznikne cesto.
- Pridajte chia semienka s javorovým sirupom a zamiešajte.
- Ak sa vám cesto mrví, je potrebné pridať trochu viac datlí alebo javorového sirupu.
- Zmes rozdeľte na polovicu a plochu, na ktorej budete cesto vaľkať, posypte ovsenou múkou.
- Polovicu zmesi rozvaľkajte, kým nie je hrubá zhruba 0,5 cm.
- Pomocou vykrajovača bez stredového otvoru z cesta vyrezávajte jednotlivé kolieska.
- To isté opakujte s druhou polovicou cesta. Tu však vykrajujte kolieska s ozdobným stredom.
- Takto pripravené kolieska namažte džemom podľa vlastnej chuti. Môžete ihneď podávať.
- Pokiaľ raw linecké kolieska nebudete konzumovať hneď, ukladajte ich v chladničke.
![Štyri kúsky raw lineckého pečiva so srdcovitým otvorom na bielom servírovacom tanieri.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/raw-linecke-cukrovi-1024x640-1.jpg)
Čo znamená raw
Raw strava je založená na myšlienke, že tepelne upravené jedlo stráca svoje živiny. Preto pri príprave raw jedál nikdy nedôjde k presiahnutiu teploty 42 °C.
Surová strava sa medzi ľuďmi stala obľúbenou už v roku 1800, ale v posledných rokoch stále narastá jej popularita.
Priaznivci raw stravy sa domnievajú, že konzumácia surových potravín je ideálna pre ľudské zdravie a má mnoho výhod, vrátane pozitívneho vplyvu na chudnutie.
Pochutnajte si na zdravom raw vianočnom pečive, ktoré je skvelou alternatívou sladkostí v tomto slávnostnom čase. Cukrovinky obsahujú prevažne sušené alebo nakladané ovocie, oriešky a minimum cukru!