Vynikajúce recepty na vianočné pečivo s ražnou múkou 5x inak. Inšpirujte sa!

Hľadáte zdravšiu alternatívu k tradičnej pšeničnej múke?

Potom vyskúšajte naše luxusné recepty na pečivo z ražnej múky!

Má špecifickú hlbokú chuť a je oveľa výživnejšia.

Ochutnajte perníčky, linecké pečivo alebo napríklad jamkové koláčiky.

Ražné jamkové koláčiky

Tieto koláčiky z mandľovej a ražnej múky sú skvele zemité a sladký ovocný džem ich perfektne dopĺňa. Pripravte si ich tento rok aj vy!

Čo budete potrebovať

  • 100 g výražkovej ražnej múky
  • 100 g hladkej múky
  • 95 g mandľovej múky
  • ½ lyžičky soli
  • 230 g masla, studeného a nakrájaného na kocky
  • 100 g kryštálového kryštálového cukru
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 veľký vaječný žĺtok, izbové teploty
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lyžičky mandľového extraktu
  • 75 g kryštálového cukru na potiahnutie sušienok (voliteľne)
  • ⅓-1/2 šálky malinového džemu (prípadne akéhokoľvek džemu podľa vašej voľby)

Postup

  • V mise prešľahajte múku a soľ.
  • Plech vyložte papierom na pečenie. )
  • Vložte studené nakrájané maslo do stolného mixéra s lopatkovým nástavcom a šľahajte pri nízkej strednej rýchlosti do hladka.
  • Do hladkého masla zašľahávajte cukor najskôr na strednej rýchlosti a postupne pridajte na stredne vysokú.
  • Šľahajte do hladka, asi 1 minútu.
  • Na nízkej rýchlosti zašľahajte žĺtok a extrakty.
  • Pri najnižšej rýchlosti pridajte štvrtinu suchých ingrediencií k mokrým.
  • Keď sa cesto spojí, pridajte ďalšiu štvrtinu.
  • Podľa potreby oškrabte dno a boky misy a opäť pridajte ďalšiu štvrtinu a to isté opakujte aj s poslednou štvrtinou.
  • Z cesta tvarujte guličky, ktoré pokladajte na plech.
  • Korkom od vína alebo palcom zatlačte do stredu guličky dole, aby ste vytvorili jamku.
  • Dávajte pozor, aby ste nezatlačili až na dno (ideálne asi do polovice).
  • Opakujte so všetkými guličkami.
  • Cukrovie dajte na 15-20 minút do mrazničky alebo na 30-45 minút do chladničky.
  • Predhrejte si rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Väčší plech vyložte papierom na pečenie.
  • Kryštálový cukor nasypte na tanier.
  • Pokiaľ váš džem nejde dobre naberať, odmerajte ho do inej misky a ohrievajte ho v mikrovlnnej rúre 10-15 sekúnd.
  • Vyberte cukroví z mrazničky alebo chladničky.
  • Ponorte vršky a strany cukroviniek do cukru a pokladajte ho na plech vo vzdialenosti 5 cm od seba.
  • Lyžičkou nanášajte džem do jamiek v cukrovinkách.
  • Zvyšok cukroviniek dajte do chladničky, zatiaľ čo sa pečie prvá várka.
  • Opakujte, kým neupečiete všetko pečivo.
  • Cukroví pečte po jednom plechu vo vyhriatej rúre 12–16 minút.
  • Keď okraje začnú hnednúť, máte hotovo.
  • Vyberte pečivo z rúry a nechajte ho odpočinúť 3–4 minúty na horúcom plechu umiestnenom na mriežke.
  • Opatrne presuňte pečivo z plechu na chladiacu mriežku, aby vychladlo na izbovú teplotu.
  • Voliteľne poprášte práškovým cukrom.
Koláčiky z mandľovej a ražnej múky plnené džemom.
www.olivesnthyme.com

Máme pre vás aj ďalšie najlepšie recepty na vianočné pečivo s jamkami , ktoré vám každý pochváli. Inšpirujte sa!

Linecké pečivo z ražnej múky

Vyskúšajte túto zaujímavú alternatívu tradičných lineckých cukroviniek z klasickej hladkej múky, ražnej múky a mandľovej múky. Pridaná pomarančová kôra krásne zvýrazní chuť cukroviniek.

Čo budete potrebovať

  • 180 g masla izbovej teploty
  • 1/2 šálky cukru
  • kôra z 1/2 pomaranča
  • 1 žĺtok izbovej teploty
  • 1 lyžička vanilky
  • 1 šálka hladkej múky
  • 1/3 šálky ražnej múky
  • 3/4 šálky mandľovej múky
  • 1/4 lyžičky jemnej morskej soli
  • džem, na náplň
  • práškový cukor, na posypanie

Postup

  • V stolnom mixéri s lopatkovým nástavcom šľahajte maslo spolu s cukrom a pomarančovou kôrou do svetlej a nadýchanej zmesi.
  • Pridajte žĺtok a vanilku a miešajte, kým sa nezapracujú.
  • V stredne veľkej mise zmiešajte hladkú múku, ražnú múku, mandľovú múku a soľ.
  • Pridajte múčnu zmes do maslovej zmesi a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Cesto rozdeľte na 2 časti az každej časti vytvarujte kotúč.
  • Každý kotúč zabaľte do potravinárskej fólie a chlaďte asi jednu hodinu.
  • Keď ste pripravení začať piecť vyberte cesto z chladničky a nechajte ho 10 minút odležať, aby sa dalo vyváľať.
  • Povrch ľahko pomúčite a vyvaľkajte každý kotúč na hrúbku asi 0,3 cm.
  • Pomocou 5 cm okrúhleho vykrajovača na pečivo vykrajujte pečivo.
  • Pomocou menšieho vykrajovača v tvare srdiečka vykrojte otvory v stredoch polovice cukroviniek.
  • Cukroví pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie 175 stupňoch Celzia 12–15 minút, kým nebude ľahko zlatisté.
  • Upečené pečivo nechajte úplne vychladnúť.
  • Cukrovie s vykrojeným srdiečkom poprášte práškovým cukrom.
  • Do stredu koliesok bez srdiečok naneste asi 1/2 lyžičky džemu a priklopte kolieskami s vykrojenými srdiečkami, ktoré sú poprášené práškovým cukrom.
  • Užite si to!
Ražné linecké pečivo plnené marmeládou.
www.mgracecreative.com

Žitné perníčky plnené maslovým mascarpone krémom

Krásne a lahodné perníčky z ražnej múky plnené maslovým krémom s mascarpone a pomarančovou kôrou bude obdivovať každá vaša návšteva.

Čo budete potrebovať

Na cesto:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 155 g slaného masla, zmäknutého
  • 1 veľké vajcia
  • 3/4 lyžičky pomarančového extraktu
  • 85 g trstinovej melasy
  • 210 g tmavej ražnej múky
  • 30 g hladkej múky
  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1 a 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého kardamómu
  • 1/2 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/4 lyžičky soli
  • 110 g trstinového cukru
  • 85 g perlového cukru
  • práškový cukor na záverečné posypanie (voliteľné)

Na náplň:

  • 170 g mascarpone izbovej teploty
  • 55 g syra Philadelphia izbovej teploty
  • 55 g slaného masla izbovej teploty
  • 3/4 lyžičky pomarančového extraktu
  • nastrúhaná kôra z jedného stredného pomaranča
  • 720 g práškového cukru
  • 1-2 lyžice smotany na šľahanie

Postup

Cesto:

  • V mise elektrického mixéra zmiešajte cukor a maslo a 1 minútu šľahajte na strednom stupni.
  • Vyškriabte misku, pridajte vajcia, pomarančový extrakt a melasu a šľahajte cca 2 minúty.
  • V strednej mise zmiešajte ražnú múku, hladkú múku, zázvor, jedlú sódu, škoricu, kardamóm, klinčeky, čierne korenie a soľ a šľahajte, kým sa všetko dobre nepremieša.
  • Pridajte suché ingrediencie do melasovej zmesi a šľahajte na nízku rýchlosť, kým sa všetko nespojí, asi 90 sekúnd.
  • Cesto chlaďte v chladničke 1 hodinu.
  • Predhrejte rúru na 175°C.
  • 2 ploché plechy vyložte papierom na pečenie.
  • Polievkovú lyžicu vytvorte zo zmesi 22 guličiek.
  • Guľôčky obaľte v perlovom cukre.
  • Obalené guličky položte na pripravené plechy cca 5 cm od seba.
  • Každý plech pečte 15-16 minút, kým okraje cukroviniek nestuhnú.
  • Zatiaľ čo sa pečivo pečie, pripravte si náplň.
  • Vyberte sušienky z rúry a nechajte na plechu.

Náplň:

  • Pomocou elektrického mixéra zmiešajte mascarpone, syr Philadelphia a maslo a vyšľahajte do hladka.
  • Pridajte pomarančový extrakt, pomarančovú kôru a 240 g práškového cukru a opäť vyšľahajte do hladka.
  • Pridajte ďalších 240 g práškového cukru a 1 lyžicu smotany na šľahanie.
  • Vyšľahajte do hladka.
  • Pridajte posledných 240 g práškového cukru a podľa potreby ďalšiu lyžicu smotany a šľahajte, kým nebude zmes hladká a nadýchaná.

Príprava cukroví:

  • Keď sú upečené sušienky vychladnuté, naplňte cukrárske vrecko s veľkou guľatou špičkou mascarpone náplňou.
  • Sušienky rozložte vo dvojiciach spodky nahor. Na jednu sušienku naneste mascarpone náplň a priklopte druhou sušienkou.
  • To isté urobte so všetkými sušienkami.
  • Cukrovie uchovávajte dobre zabalené v chladničke.
Perníčky z ražnej múky plnené maslovým krémom s mascarpone a pomarančovou kôrou.
www.goboldwithbutter.com

Vianočné zázvorové sušienky s whisky polevou

Kombinácia zemitej ražnej múky, pikantného kandizovaného zázvoru a hlbokej chuti trstinovej melasy rozhodne stojí za vyskúšanie! K tomu si pridajte polevu z ražnej whisky, ktorá pečivo dodá parádny šmrnc a máte pečivo, ktorému nikto neodolá. Ak si chcete pečivo pripraviť bez alkoholu, jednoducho vymeňte whisky za mlieko, citrónovú šťavu, zázvorový sirup či obyčajnú vodu.

Čo budete potrebovať

Na sušienky:

  • 1 a ¼ šálky hladkej múky
  • 1 a ¼ šálky ražnej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ½ lyžičky mletého klinčeka
  • ½ lyžičky soli
  • 140 g rozpusteného masla
  • 1 šálka trstinového cukru
  • 1 veľké vajcia
  • 1 veľký žĺtok
  • ¼ šálky trstinovej melasy
  • ½ šálky jemne nasekaného kandizovaného zázvoru plus 25 malých kúskov na ozdobu

Na polevu:

  • 1 a ½ šálky práškového cukru
  • ¼ šálky plus 1½ lyžičky ražnej whisky
  • štipka soli

Postup

  • Predhrejte rúru na 175°C.
  • 2 veľké plechy vyložte papierom na pečenie.
  • V malej miske zmiešajte hladkú a ražnú múku, jedlú sódu, sušený zázvor, škoricu, klinčeky a soľ.
  • V stredne veľkej mise prešľahajte rozpustené maslo spolu s trstinovým cukrom.
  • Rozšľahajte vajcia, následne žĺtok a potom zašľahajte melasu.
  • Pomocou silikónovej stierky vmiešajte múčnu zmes do vaječnej zmesi, kým sa takmer nespoja (malo by zostať niekoľko suchých prúžkov).
  • Pridajte kandizovaný zázvor a pokračujte v skladaní, kým sa cesto úplne nespojí.
  • Veľkou lyžicou rozdeľte cesto na 25 častí.
  • Jednotlivé časti jemne vyvaľkajte do guličiek a tie preneste na pripravené plechy vo vzdialenosti od seba aspoň 5 cm.
  • Preneste do rúry a pečte, kým nie sú vršky sušienok popraskané a okraje zlaté, 12–14 minút.
  • Nechajte mierne vychladnúť a potom sušienky presuňte na mriežku, aby vychladli na izbovú teplotu.
  • Medzitým si pripravte polevu.
  • V malej miske vyšľahajte práškový cukor, whisky a soľ do hladka.
  • Vršky sušienok ponorte do polevy a straste prebytok.
  • Do stredu každej sušienky umiestnite kúsok kandizovaného zázvoru, v prípade potreby použite trochu viac polevy, aby sa zázvor prilepil.
  • Pred podávaním nechajte odpočinúť pri izbovej teplote, kým poleva nestuhne, asi 30 minút.
  • Cukrovie vám vydrží vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote po dobu najmenej 5 dní.
Ražné sušienky s polevou a kúskom kandizovaného zázvoru na tanieriku.
www.saveur.com

Hľadáte tipy na zaujímavú vianočnú výzdobu? Inšpirujte sa v našej recenzii LED cencúľov , kde vám predstavíme tie najlepšie kúsky!

Švédske ražné pečivo

Tieto jednoduché sušienky z ražnej múky a syra Philadelphia nie sú presladené, takže potešia aj tých, ktorí dvakrát neholdujú presladeným cukrovinkám. Navyše na ne nepotrebujete veľa ingrediencií.

Čo budete potrebovať

  • 1 šálka ražnej múky
  • 1 šálka pšeničnej celozrnnej múky
  • 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
  • 1/2 šálky syra Philadelphia izbovej teploty
  • 1/2 šálky masla izbovej teploty
  • 1/2 šálky jemného trstinového cukru, preosiateho
  • perlový cukor na posypanie
  • práškový cukor na posypanie

Postup

  • Vyložte pár plechov papierom na pečenie.
  • V stredne veľkej mise zmiešajte obe múky a soľ.
  • Dajte bokom.
  • V elektrickom mixéri (alebo ručne) šľahajte syr Philadelphia, kým nebude svetlý a nadýchaný.
  • Pridajte maslo a šľahajte, kým sa oboje dobre nespoja.
  • Vmiešajte trstinový cukor a šľahajte, kým sa dobre nezapracuje.
  • Pridajte múčnu zmes do maslovej zmesi a šľahajte len tak dlho, aby všetko spojilo.
  • Cesto vyklopte na pult a raz alebo dvakrát prehneďte.
  • Vytvarujte guľu, sploštite, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky vychladiť.
  • Zahrejte rúru na 175 ° C a umiestnite rošty do hornej a spodnej tretiny.
  • Cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku 0,5 cm a vykrajujte tvary pomocou vykrajovača na pečivo podľa vášho výberu.
  • Tvary pokladajte na pripravené plechy a každý tvar posypte trochou perlového cukru.
  • Pečte šesť alebo sedem minút, kým nebudú sušienky voňavé a na okrajoch trochu zlatisté.
  • Nechajte vychladnúť a poprášte trochou práškového cukru.
  • Dobrú chuť!
Pocukrovaná sušienka z ražnej múky a syra Philadelphia.
www.food52.com

Inšpirujte sa našimi najlepšími návodmi na výrobu vianočných ozdôb z papiera . DIY dekorácie pre celú rodinu!

Prečo piecť vianočné pečivo zo ražnej múky?

Cukroví sa síce tradične pripravuje z pšeničnej múky, ale stále viac ľudí k nej hľadá zdravšie alternatívy. Jednou z nich je práve ražná múka, ktorá má oproti pšeničnej múke niekoľko výhody :

  • špecifická a bohatá aróma
  • obsahuje menej lepku
  • vyšší obsah vlákniny, vďaka čomu budete dlhšie sýti
  • podporuje zdravie tráviaceho systému
  • obsahuje vitamíny a minerály, ako je draslík, fosfor, železo a vitamíny skupiny B
  • má nižší glykemický index

A ako sa vám naše dnešné recepty na pečivo z ražnej múky páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu