Vianočné popraskané sušienky 6x inak alebo ozvláštnite svoju vianočnú tabuľu originálnym moderným cukrovinkám.

Komu by sa chcelo tráviť sviatočné časy náročným a zdĺhavým pečením?

Pokiaľ si tentoraz chcete pripraviť niečo jednoduché, ale zároveň efektné, vyskúšajte naše recepty na vianočné crinkles.

Tieto špeciálne sušienky vyzerajú aj chutia úplne luxusne az tanierov zmiznú medzi prvými.

Ktorý variant si tento rok upečiete?

Mandľové crinkles so škoricou

Výborné mandľové pečivo s chuťou škorice a javorového sirupu krásne vonia a obľúbi si ho celá rodina. Presvedčte sa sami!

Čo budete potrebovať

  • 4 lyžice javorového sirupu
  • 60 g trstinového cukru
  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • ¼ lyžičky mletej škorice
  • štipka soli
  • 1 veľký žĺtok
  • 150 g hladkej múky
  • 50 g mletých mandlí
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • 60 g práškového cukru

Postup

  • Do misy stolného mixéra s lopatkovým nástavcom dajte javorový sirup, trstinový cukor, olej, škoricu, soľ a vaječný žĺtok a mixujte, kým sa všetko nespojí.
  • Pridajte múku, mleté ​​mandle, prášok do pečiva a jedlú sódu a miešajte, kým nezískate mäkké cesto.
  • Cesto dajte chladiť do chladničky asi na hodinu.
  • Predhrejte rúru na 170 stupňov a plechy vyložte papierom na pečenie.
  • Z cesta tvorte guličky veľkosti vlašského orecha a obaľujte ich v práškovom cukre.
  • Crinkles rozložte na plechy a pečte 10 – 14 minút, kým nepopraskajú.
  • Nechajte pri izbovej teplote úplne vychladnúť a užite si ich!
Mandľové sušienky s chuťou škorice a javorového sirupu.
www.lilcookie.com

Máme pre vás aj úžasné recepty na pečivo z mandľovej múky . Je mäkké, vláčne a vlhké a predbehne všetky vaše očakávania!

Vianočné sušienky á la Grinch

Luxusné mandľové crinkles s úžasne mäkučkým maslovým vnútrom si zamilujú nielen vaše deti. A ich príprava je pritom taká jednoduchá!

Čo budete potrebovať

  • ½ šálky cukru
  • ¼ šálky trstinového cukru
  • ½ šálky masla izbovej teploty
  • 2 vajcia izbovej teploty
  • 2 lyžičky mandľového extraktu
  • 1 a ¾ šálky hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • zelené potravinárske farbivo
  • ¼ šálky kryštálového cukru
  • ½ šálky práškového cukru
  • červená poleva alebo červená cukrová srdiečka (voliteľne)

Postup

  • Cukor, trstinový cukor a maslo šľahajte do krémova (asi 3 minúty na strednú rýchlosť).
  • Po jednom pridajte vajcia a mandľový extrakt.
  • Múku, prášok do pečiva a soľ zmiešajte v mise a postupne pridávajte do mixéra.
  • Postupne pridávajte potravinárske farbivo, kým nezískate požadovanú zelenú farbu.
  • Zakryte a dajte cesto na 2 hodiny do chladu.
  • Až budete pripravení crinkles piecť, predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia,
  • Cesto vyberte z chladničky az 1,5 lyžice cesta urobte guľôčku.
  • Guľôčku obaľte v kryštálovom cukre a potom v práškovom cukre.
  • Takto pokračujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
  • Obalené guličky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie cca 5 cm od seba.
  • Pečte na hornom rošte rúry 10–13 minút.
  • Nechajte úplne vychladnúť.
  • Ozdobte crinkles červenými cukrovými srdiečkami alebo na ne pomocou červenej polevy namaľujte srdiečka (pozri foto nižšie).
  • Nechajte si chutiť!
Zelené sušienky ozdobené srdiečkom na tanieriku.
www.monicanedeff.com

Čokoládové crinkles

Dokonale čokoládové popraskané sušienky s kakaom a čokopecičkami majú úžasnú textúru, delikátnu chuť a krásne vyzerajú. Budú sa skvele vynímať na vašej sviatočnej tabuli!

Čo budete potrebovať

  • 1 a ¼ šálky plus 2 lyžice hladkej múky
  • ⅔ šálky kakaa, preosiateho
  • 2 lyžičky kukuričného škrobu
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli
  • ½ šálky masla, rozpusteného a chladeného aspoň 20 minút
  • 1 šálka cukru
  • 2 veľké vajcia, izbové teploty
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 šálka čokopecičiek

Na obalenie:

  • ¼ šálky cukru
  • 1 šálka práškového cukru

Postup

  • V mikrovlnnej rúre rozpustite maslo a nechajte ho 20 minút vychladnúť na linke.
  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia a vyložte dva plechy papierom na pečenie.
  • Dajte bokom.
  • V stredne veľkej mise prešľahajte múku, kakao, kukuričný škrob, jedlú sódu a soľ.
  • Dajte bokom.
  • Vo veľkej mise šľahajte rozpustené a vychladnuté maslo spolu s cukrom, vajcami a vanilkovým extraktom, kým sa všetko úplne nespojí.
  • Pridajte múčnu zmes a pomocou silikónovej stierky ju jemne vmiešajte do mokrých surovín.
  • Potom vmiešajte čokopecičky.
  • Cukor a práškový cukor dajte do dvoch samostatných malých misiek.
  • Naberte vždy 1,5 lyžice cesta a tvorte guličky.
  • Každú guľôčku ľahko obaľte v cukre a potom bohato v práškovom cukre.
  • Položte na pripravené plechy.
  • Pečte 9–11 minút, alebo kým sa sušienky nenafúknu a nepopraskajú.
  • Sušienky nechajte 10 minút chladnúť na plechu, potom ich preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
  • Nezjedené sušienky uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe na pulte po dobu až 7 dní.
Čokoládové sušienky obalené v cukre.
www.gingersnapsbakingaffairs.com

Chcete si tento rok zaobstarať umelý vianočný stromček a netušíte, ktorý si máte vybrať? Pozrite sa naša recenzia jednotlivých typov umelých vianočných stromčekov . Možno vám to pomôže v rozhodovaní.

Vianočné pomarančové popraskané sušienky

Tieto sviatočné crinkles sú plné chuti pomarančov a môžete si ich jednoducho pripraviť úplne kedykoľvek, nielen počas vianočných sviatkov.

Čo budete potrebovať

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 šálky zmäknutého masla
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 veľké vajcia
  • 1 lyžička pomarančovej kôry
  • 1 lyžica pomarančovej šťavy
  • 1/2 šálky práškového cukru

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Plech vyložte papierom na pečenie.
  • V strednej mise zmiešajte múku, soľ, prášok do pečiva a jedlú sódu.
  • Dajte bokom.
  • Vo veľkej mise stolného mixéra šľahajte maslo a cukor na stredne vysokú rýchlosť, pokiaľ nebudete mať svetlú a nadýchanú zmes, asi 4–5 minút.
  • Stlmte mixér na minimum a pridajte vanilkový extrakt, vajcia, pomarančovú kôru a pomarančovú šťavu.
  • Miešajte, kým sa všetko nespojí, a potom na minútku zvýšte rýchlosť na stredne vysokú.
  • Oškriabte steny misy a stlmte opäť mixér na minimum.
  • Pomaly pridávajte múčnu zmes a miešajte, kým sa nezapracuje.
  • Do malej misky dajte práškový cukor.
  • Odmerajte vrchovatú lyžičku cesta a vyvaľkajte ju do gule, ktorú obaľte v práškovom cukre.
  • Položte na plech a opakujte so zvyšným cestom.
  • Pečte 10–14 minút, alebo kým nezačnú spodky sušienok ľahko hnednúť a sušienky nie sú popraskané.
  • Vyberte z rúry a nechajte niekoľko minút chladiť na plechu.
  • Potom presuňte na chladiacu mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
  • Dobrú chuť!
Pomarančové sušienky s cukrom.
www.amandascookin.com

Čerešňové crinkles s čokoládou

Kombinácia čerešní a čokolády je jednoducho dokonalá! Tieto popraskané sušienky nielen že krásne vyzerajú, ale aj luxusne chutia. Skvelý tip na tohtoročné originálne vianočné pečivo.

Čo budete potrebovať

  • ½ šálky masla
  • ¾ šálky kryštálového cukru (do cesta)
  • 1 veľké vajcia
  • ⅓ C čerešňového džemu alebo marmelády
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky mandľového extraktu
  • 1 lyžička červeného potravinárskeho farbiva
  • ¾ šálky nahrubo nasekané 35 – 60% tmavej čokolády
  • ½ šálky sušených čerešní, nahrubo nasekaných
  • 1 + ¾ šálky hladkej múky
  • ¾ lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • ½ šálky kryštálového cukru (na obalenie)
  • ½ šálky práškového cukru (na obalenie)

Postup

  • Vo veľkej mise (alebo mise stolného mixéra) šľahajte maslo s kryštálovým cukrom, kým nebudete mať svetlú a nadýchanú zmes.
  • Všľahajte vajcia, čerešňový džem, vanilkový extrakt, mandľový extrakt a červené potravinárske farbivo
  • Postupne pridávajte suché ingrediencie (múku, prášok do pečiva a soľ), kým sa všetko dobre nespojí a nevytvoríte cesto.
  • Vmiešajte čokoládu a sušené čerešne.
  • Misu zakryte potravinárskou fóliou a vložte do chladničky vychladiť aspoň na 30 minút.
  • Predhrejte rúru na 190° C a vyložte plechy papierom na pečenie.
  • Cesto naberáme na porcie o veľkosti 1 polievkovej lyžice a tvorte gule.
  • Každú guľôčku najskôr ponorte do kryštálového cukru, aby sa obalila, a potom do práškového cukru.
  • Prebytočný práškový cukor straste.
  • Na vyložené plechy pokladajte obalené guličky cca 5 cm od seba.
  • Pečte 13–15 minút, kým crinkles nepopraskajú.
  • Crinkles nechajte pár minút vychladnúť na plechu a potom preložte na mriežku, aby úplne vychladli.
  • Vychladené crinkles skladujte vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote po dobu až 3–4 dní.
Čerešňové sušienky s cukrom na tanieri.
www.ourlovelanguageisfood.com

Už vás nebaví stále rovnaké a okukané vonkajšie vianočné dekorácie, ktoré môže mať doma úplne každý?
Skúste si vyrobiť vlastné originálne ozdoby pre váš dom aj záhradu ! Neviete, ako začať? Máme pre vás hneď niekoľko nápadov, stačí sa inšpirovať.

Popraskané zázvorové sušienky

Milujete vôňu Vianoc? Potom vyskúšajte tieto vianočné crinkles so zázvorom, škoricou a novým korením, ktoré vám prevonia celú domácnosť. Navyše sú úžasne mäkké a krehké, s príjemne chrumkavým okrajom.

Čo budete potrebovať

  • 2 a ½ šálok hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • ¼ lyžičky nového korenia
  • ½ lyžičky soli
  • 170 g zmäkčeného masla
  • ⅔ šálky trstinového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ šálky trstinovej melasy
  • 1 vajce, rozšľahané
  • 1 šálka práškového cukru

Postup

  • Vo veľkej mise premiešajte múku, trstinový cukor, prášok do pečiva, škoricu, zázvor, nové korenie a soľ.
  • V mixéri šľahajte maslo s cukrom po dobu 3 minút alebo do svetlej a nadýchanej hmoty.
  • Mixér stlmte na nízky výkon, pridajte melasu, vanilkový extrakt a vajcia a premiešajte.
  • Pridajte múčnu zmes v 3 prídavkoch a miešajte, kým sa nezapracuje do zmesi.
  • Nezabudnite oškrabať dno a boky misy, aby sa všetky ingrediencie zapracovali do mäkkého cesta.
  • Z cesta tvorte cca 5 cm guličky a pokladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie 5 cm od seba.
  • Zakryte potravinárskou fóliou a nechajte 2 hodiny chladiť.
  • Predhrejte rúru na 190°C.
  • Každú guľôčku vyvaľkajte v práškovom cukre.
  • Pokladajte obalené guličky späť na plech 5 cm od seba.
  • Pečte 10 – 12 minút do stuhnutia.
  • Crinkles nechajte na plechu chladiť 5 až 7 minút, aby stuhli, a potom ich presuňte na mriežku, aby úplne vychladli.
  • Užite si to!
Sušienky so zázvorom, škoricou a novým korením.
www.errenskitchen.com

Tipy na tie najlepšie crinkles

  • Cesto vopred vychlaďte . Studené cesto sa vo vnútri bude dlhšie piecť, zatiaľ čo zovňajšok sa upečie krásne dochrumkava.
  • Cesto najprv obaľte v kryštálovom cukre a potom v práškovom cukre . Cukor priťahuje vodu, takže nasáva vlhkosť zvnútra, vďaka tomu na vonkajšej strane získate ten krásny zvrásnený efekt. Je dobré použiť najprv kryštálový cukor a až potom práškový, aby sa práškový cukor prilepil a neroztiekol sa pri pečení.
  • Použité maslo by malo byť úplne vychladnuté . Tento krok nepreskakujte, sušienky by sa mohli príliš roztiahnuť.

A ako sa vám naše dnešné recepty na vianočné crinkles páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu