Viete, že sa recept na zemiakový šalát môže recyklovať ako nátierka na chlebíčky?
Vianoce sú síce sviatkami pokoja a mieru, ale aj nemalých peňažných výdavkov.
Uľahčite vašej peňaženke a použite zvyšky, na vytvorenie niečoho chutného.
S nami zistíte, ako na to!
Zemiaková nátierka na chlebíčky
Tento recept na nátierku zo zemiakov je neuveriteľne jednoduchý, sýty a chutný! Až tieto chlebíčky naservírujete hosťom nebudú veriť svojim chuťovým bunkám. Rovnako, ako nebudú veriť, aké chutné môžu byť jednohubky s olivami .
Čo budeme potrebovať
- 360 g šunky (alebo mäkkej salámy)
- 750 g šalátových zemiakov
- 2 stredné mrkvy
- 6 veľkých vajec
- 3 zelerové tyčinky
- 90 g majonézy
- 1 lyžička soli
- 0,5 lyžičky čierneho korenia
Postup
- Zemiaky dajte do veľkého hrnca s vodou a priveďte do varu. Stlmte a prikryté varte 10 minút.
- Pridajte mrkvu a ďalej varte ďalších 5 minút.
- Pridajte vajcia a ďalej varte 10 minút.
- Vodu zlejte a nechajte všetko vychladnúť.
- Zemiaky nakrájajte na malé kúsky.
- Uvarenú mrkvu a zeler nakrájajte nadrobno.
- Vajcia olúpte a nahrubo nasekajte na malé kúsky.
- Všetko pridajte do veľkej misy.
- V malej miske zmiešajte majonézu, soľ a korenie.
- Pridajte majonézovú zmes na zemiakový šalát a miešajte, kým sa dobre nespojí.
- Pred podávaním dajte aspoň na 4 hodiny do chladničky.
![Krémová nátierka so zemiakmi a ďalšími ingredienciami.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/07/zemiakova-natierka-na-chlebicky-1.jpg)
Nátierka zo zemiakov a nakladanej zeleniny
Chlebíčky so zemiakovým šalátom sú dokonalé. Kúsky nakladaných uhoriek a cibule dodávajú tomuto neuveriteľne lahodnému smotanovému šalátu dokonalú chrumkavosť. Akonáhle to ochutnáte, budete to musieť pripravovať znova a znova.
Čo budeme potrebovať
- 340 g červenohnedých zemiakov
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžice mlieka
- 60 g majonézy
- 1/2 lyžičky ryžového alebo jablčného octu
- 1 lyžička soli
- 2 ks lahôdkovej šunky (alebo mäkkej salámy)
- 60 g nakladanej cibule
- 80 g nakladaných uhoriek
- 1 lyžička cukru
Postup
- Celé zemiaky so šupkou umyte a dajte variť.
- Cibuľu nakrájajte na tenké plátky.
- Nakrájajte uhorky na malé kocky.
- Uhorku a cibuľu posypte cukrom a lyžičkou soli, zľahka premiešajte a nechajte 10 minút alebo dlhšie odležať.
- Akonáhle sú uhorky a cibuľa pekne naložené, prebytočnú tekutinu vyžmýkajte.
- Šunku alebo salámu nakrájajte na väčšie kocky.
- Zemiaky ošúpte a roztlačte do hladka.
- Pridajte cukor, soľ, mlieko a majonézu.
- Pridajte aj kvapku octu.
- Nakladanú zeleninu a šunku pridajte do zemiakového šalátu a premiešajte.
- Podľa potreby pridajte korenie.
![Krémový šalát, ktorý je vhodný aj na obložené chlebíčky.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/07/zemiakova-natierka-nakladana-zelenina.jpg)
Zobraziť viac receptov
Zemiakový šalát bez majonézy na chlebíčky
Tento recept na šalát zo zemiakov je super jednoduchý, a napriek tomu plný chuti. Tajomstvom tejto lahodnej zemiakovej nátierky je dresing vyrobený z kyslej uhorky, horčice a octu.
Čo budeme potrebovať
- 6 veľkých šalátových zemiakov
- 80 g červenej cibule nakrájanej nadrobno
- 100 ml kôprového nálevu
- 1 lyžica horčice
- 60 ml bieleho octu
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička cukru
- 1/2 lyžičky soli
- štipka korenia
Postup
- Zemiaky uvarte v šupke.
- Sceďte a prepláchnite studenou vodou, aby vychladli.
- Potom ich ošúpte a nadrobno nakrájajte.
- Vo veľkej mise prešľahajte horčicu, ocot, olivový olej, soľ, korenie a cukor.
- Pridajte vychladnuté, nakrájané zemiaky, červenú cibuľu a nálev z kôpru.
- Miešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Nechajte v chlade, kým nebude čas nazdobiť chlebíčky.
![Lahodná zemiaková nátierka bez majonézy.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/07/zemiakova-natierka-bez-majonezy.jpg)
Chlebíčková nátierka z varených zemiakov
Tento zemiakový šalát alá nátierka bude hitom slávnostného pohostenia, či už na Vianoce alebo Silvestra. Všetci sa budú zalizovať! A ako ich ozdobiť, aby to bola pastva aj pre oči? Pozrite sa na náš článok so zdobiacimi tipmi!
Čo budeme potrebovať
- 250 g šalátových zemiakov
- 100 g majonézy
- 1 lyžica žltej horčice
- 80 g žltej cibule (nakrájané nadrobno)
- 50 g zeleru (nakrájaný nadrobno)
- 4 vajcia natvrdo
- soľ
- korenie
Postup
- Vajcia uvarte natvrdo, olúpte a nakrájajte nadrobno.
- Nakrájajte zeler a cibuľu.
- Zemiaky uvarte v šupke do mäkka.
- Sceďte a nechajte vychladnúť.
- Vo veľkej mise zmiešajte majonézu, horčicu, korenie, nakrájané vajcia, zeler a cibuľu a miešajte, kým sa nespoja.
- Pridajte zemiaky a premiešajte.
- Dajte do chladničky, kým nezačnete pripravovať chlebíčky so zemiakovou nátierkou.
![Varené zemiaky upravené do lahodnej nátierky na chlebíčky.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/07/zemiakova-natierka-varene-zemiaky.jpg)
Aký ďalší šalát sa dáva na chlebíčky?
Vedľa zemiakového šalátu, ktorý je najbežnejším typom šalátu na chlebíčky je šunkový šalát ďalšou populárnou voľbou. Tento šalát je väčšinou vyrobený z nakrájanej údenej šunky, ktorá je zmiešaná s majonézou, cibuľou a kyslými uhorkami.
Vajíčkový šalát je tiež obľúbeným šalátom na chlebíčky. Je vyrobený z varených vajec nakrájaných na menšie kúsky, ktoré sú zmiešané s majonézou, cibuľou a niekedy aj horčicou.
Medzi ďalšiu obľúbenú voľbu patrí šalát z kuracieho mäsa, ktorý je vyrobený z vareného kuracieho mäsa nakrájaného na menšie kúsky, ktoré je zmiešané s majonézou, zelenou cibuľkou a bylinkami.
A pre modernejšie servírovanie chlebíčkov sa v súčasnej dobe stal veľmi obľúbený lososový šalát. Ten je vyrobený z údeného lososa, ktorý je nakrájaný a zmiešaný s majonézou, kôprom, citrónovou šťavou a prípadne s jemne nakrájanou cibuľou.