Ako na zdobenie cukroviniek na Vianoce na jednom mieste. Tie najlepšie návody a inšpirácie!

Tiež zbožňujete množstvo druhov vianočných cukroviniek, ktoré sa vďaka zdobeniu vynímajú na štedrovečernej tabuli?

Chýba vám inšpirácia na zdobenie vianočných cukroviniek?

V našom článku nájdete pár rád a trikov, ako na to!

Pečenie vianočných cukroviniek patrí každý rok k jednej z najobľúbenejších činností, ktorú si radi užijú dospelí aj deti.

Nezáleží na tom, aké druhy vianočných cukroviniek pečiete, či už je to:

A veľa ďalšieho!

Zásadné je, aby boli cukrovinky úžasne nazdobené a potešili každého.

Zdobenie cukroviniek robí každý po svojom, ale viete, aké suroviny používať, ako sa so zdobením vyhrať a čo je vhodné?

Majte na pamäti, že predtým, než použijete nejaké zdobenie, potrebujete najskôr polevu, aby vám na cukrovinkách tie ozdoby vôbec držali.

Mrkneme sa na to spoločne.

Hotové zdobenie z obchodu

Regály obchodov sú priamo nadupané všetkým možným zdobením, ktoré je určené na priamu spotrebu.

Hodí sa, pokiaľ nemáme veľa času s výrobou vlastného zdobenia. Avšak nie je to zase veľmi praktické z finančného hľadiska, pretože často spotrebujeme len časť z balenia a zvyšok vyhadzujeme.

Čo môžete kúpiť?

  • hotové polevy
  • farby v tube
  • lentilky
  • čokoládové či jogurtové guľôčky
  • cukrové srdiečka, perličky a kvietky
  • marcipánové ozdoby
  • čokoládové figúrky
  • tyčinkové farebné sypanie
  • farebný kokos a mnoho ďalších

Inšpirácia:

Vianočné stromčeky zdobené jedlými farbami v tube.
Vianočné pečivo zdobené lentilkami.
Vianočné cukrové ozdobené farebnými guličkami.
Inšpirácia na ozdobenie vianočných cukroviniek.

Zdobíme pomocou orechových jadier

Medzi najčastejšie používané orechy sú vlašské jadrá, lieskové oriešky, ale aj pekanové a para orechy.

Niekto uprednostňuje dokonca arašidy. Používajú sa tiež olúpané pistácie a mandle.

Všetky druhy je potrebné najskôr zbaviť šupiek, aj keď lieskové orechy sa dávajú napríklad na linecké kolieska poliate čokoládovou polevou, pokojne aj so šupkou.

Pokiaľ ide o mandle, dá sa s nimi experimentovať rôzne. Skúste ich nasekať, rozpoliť, nakrájať na hoblinky, tyčinky alebo plátky.

Skvelé je, keď ich namáčate v čokoláde, necháte stuhnúť a až potom položíte na čerstvú polevu.

Vianočné pečivo zdobené orechmi a karamelom.
Cukrovie zdobené mandľami.

Orechy a mandle sú pri vianočnom pečení častou ingredienciou. Načerpajte nápady z našich receptov na mandľové cukrovinky.

Presladené ovocie na vianočné cukrovinky

Sušené či kandizované ovocie (teda presladené) sa naseká na malé kúsky, skôr ovocnú drvinu, a jednotlivé cukrovinky ozdobíme podľa ľubovôle.

Hodí sa pomarančová kôra, hrušky, brusnice, čerešne, figy, datle a veľa ďalších.

U presladených druhov, ako je pomarančová kôra či tekvica, môžete dokonca skúsiť vykrájať srdiečka, kolieska atď.

Cukrovie zdobené kandizovaným ovocím.
Zdroj: tasteofhome.com
Zdobenie vianočných cukroviniek krémom a jahodami.
Zdroj: southdundas.com

Zdobíme vianočné cukrovinky polevou

Použitie cukrovej polevy patrí ku klasickým spôsobom zdobenia.

Stačí vziať:

  • 1 bielok
  • 100 g cukru múčka
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy a spoločne trieť tak dlho, kým nie je poleva hustá a lesklá

Potom sa preloží do zdobiaceho vrecka a môže sa zdobiť. Najčastejšie sa zdobia perníčky, ale dá sa použiť na čokoľvek.

Ozdobené vianočné guličky čokoládou.
Zdroj: barbarabakes.com
Vianočné donuty ozdobené polevou.
Zdroj: thecookiewriter.com

Jednoduché zdobenie práškovým cukrom alebo kakaom

Je to rýchle, jednoduché a veľmi efektívne. Dajte do sitka a pred podávaním cukroviniek poprášte.

Vždy len pár kúskov, aby vám cukrovinky zbytočne nezvlhli.

Použite práškový cukor aj kakao samostatne alebo ich môžete zmiešať dohromady, záleží len na vás.

Inšpirujte sa aj v tomto videu:

1 ADVENTNÍ NEDĚLE - náměty na zdobení pečiva

Máte radi medvedie labky alebo žabie huby? Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na orechové cukrovinky.

Tradičné zdobenie pomocou čokolády

Linecké srdiečka, kolieska, hviezdičky, krehké rožky a mnoho ďalších cukroviniek sa môže ľahko ozdobiť aj namočením do rozpustenej čokolády či čokoládovej polevy.

Stačí namáčať do polovice alebo len kúsok, prípadne čokoládou pocákať.

Čokoládové hoblinky

Máte tušenie, že sa dá škrabka použiť aj inak než len na škrabanie zemiakov a zeleniny?

Skúste s jej pomocou vyrobiť hoblinky.

  • Čokoládu vezmite do ruky a škrabajte ju z boku rovnako, ako keď škrabete zemiaky.
  • Budú sa vám z čokolády tvoriť malé hoblinky, ktoré sú ideálne na zdobenie akýchokoľvek cukroviniek, a to nielen tých vianočných.

Pre väčšie hoblinky je dobré čokoládu rozpustiť, potom dať na plech papier na pečenie a tekutú čokoládu naň naliať a nechať zatuhnúť.

Pomocou škrabky potom smerom od zhora nadol zoškrabujte kúsky čokolády, čím sa vytvorí veľká hoblina.

Čokoládové hoblinky ako skvelé vianočné zdobenie.
Zdroj: thecookiewriter.com

Ktorý spôsob zdobenia uprednostňujete vy?

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu