6 jedinečných receptov na vanilkové rožteky, ktorým neodoláte!

Čo sa stane, keď zmiešate múku, mleté orechy, maslo, cukor a vanilku?

Dostanete jedny z najtradičnejších vianočných cukroviniek.

Krehká, jemná a voňavá pochúťka, ktorá sa v ústach krásne rozpadá.

Vyskúšajte naše recepty na vanilkové rožteky v tradičnej aj netradičnej podobe.

Uvidíte, že si ich zamilujte všetkých.

Najlepšie vanilkové rožteky

Na zintenzívnenie chuti môžete lieskové oriešky pred rozomletím ľahko opražiť na sucho na panvici a odstrániť z nich šupku.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 230 g studeného masla
  • 100 g mletých vlašských alebo lieskových orechov
  • 90 g práškového cukru
  • 1/2 vanilkového struku s vyškriabanými semienkami

Na obalenie

  • 85 g práškového cukru
  • 1/2 vanilkového struku s vyškriabanými semienkami

Postup:

  1. V kuchynskom robote s pádlovým nástavcom zmiešajte múku, soľ, maslo nakrájané na kocky, práškový cukor, orechy a vanilkové semienka.
  2. Miešajte pri strednej rýchlosti, kým nevznikne drobivé cesto.
  3. Pokiaľ je cesto príliš drobivé, pridajte 1-2 lyžice mlieka.
  4. Vytvarujte z cesta guľu, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte na hodinu do chladničky.
  5. Predhrejte rúru na 170 °C a plechy vyložte papierom na pečenie.
  6. Vychladené cesto rozvaľkajte do tvaru valca s hrúbkou približne 1-2 cm.
  7. Nakrájajte valček na približne 8cm kúsky a vytvarujte ich do tvaru rožka či polmesiaca.
  8. Vanilkové rohlíčky pečte približne 12-15 minút, kým okraje nezezlátnu.
  9. V medziobdobí vyškrabnite vanilkový struk a zmiešajte semienka s práškovým cukrom.
  10. Ešte teplé cukrovinky následne v ich zmesi obaľte.
zdroj: platedcravings.com

Orechy sú pri vianočnom pečení veľmi častou ingredienciou. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na orechové cukrovinky.

Mandľové vanilkové rožteky

Klasikou sú najmä rožky s orechmi, avšak tento recept vás ľahko presvedčí o tom, že nahradiť ich mandľami nie je vôbec zlý nápad. Cukrovinky budú ešte jemnejšie a lahodnejšie.

Ingrediencie:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka studeného masla
  • 3/4 šálky mletých mandlí
  • 1/3 šálky cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • práškový cukor na obalenie

Postup:

  1. Studené maslo nakrájajte na malé kúsky.
  2. V stredne veľkej mise zmiešajte múku, maslo, mleté mandle, cukor, vanilkový extrakt a žĺtok.
  3. Rukami vypracujte na homogénne cesto a vytvarujte ho do podoby gule.
  4. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho aspoň na hodinu do chladničky.
  5. Predhrejte rúru na 170 °C a plechy vyložte papierom na pečenie
  6. Vál alebo pracovnú plochu posypte malým množstvom múky a cesto rozdeľte na štyri rovnako veľké časti.
  7. Štvrtinu cesta si nechajte vonku a zvyšok dajte späť do chladničky. Mali by ste vybrať vždy len malé množstvo cesta a zvyšok nechať v chlade.
  8. Cesto krátko prehneďte a potom ho rukami rozvaľkajte, až sa z neho stane dlhý valček s hrúbkou približne 1-2 cm.
  9. Pokiaľ sa cesto rozpadá, znovu ho krátko prehneťte a znovu rozvaľkajte.
  10. Cesto nakrájajte na zhruba 8-10 cm dlhé kúsky a vytvarujte ich do tvaru rožkov.
  11. Rožky odkladajte na plech a opakujte postup aj s ostatnými tromi časťami cesta.
  12. Pečte dozlatista v závislosti od veľkosti rožkov, približne 12-15 minút.
  13. Ešte teplé vanilkové rožteky obaľte v práškovom cukre.
zdroj: recipesfromeurope.com

Recepty na vanilkové rožteky nie sú jedinými vianočnými cukrovinkami, kde môžete použiť mandle. Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na mandľové cukrovinky.

Krehké rožky s vanilkou a škoricou

Vanilka a škorica sú korenia, ktoré máme s Vianocami spojené najviac. Skúste ich kombináciu v týchto vynikajúcich lahodných cukrovinkách.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g mletých vlašských alebo lieskových orieškov
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Na obalenie

  • 50 g práškového cukru
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice (voliteľné)

Postup:

  1. Maslo a práškový cukor vyšľahajte do nadýchanej peny.
  2. Pridajte namleté orechy, vanilkový extrakt a škoricu, miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  3. Na záver po častiach pridávajte preosiatu múku a vypracujte v cesto.
  4. Cesto rozdeľte na tretiny, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte hodinu odležať v chladničke.
  5. Predhrejte rúru na 175 °C.
  6. Vyberte prvú časť cesta z chladničky.
  7. Odlamujte malé kúsky cesta a vytvarujte ich do tvaru rožka či polmesiaca.
  8. Vanilkové rožteky odkladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  9. Opakujte aj so zvyšným cestom.
  10. Pečte približne 10-12 minút, kým okraje ľahko nezhnednú.
  11. V malej miske zmiešajte lyžičku mletej škorice, vanilkového cukru a práškový cukor.
  12. Ešte teplé cukrovinky obaľte v škoricovom cukre.
zdroj: lacuisinedegeraldine.fr

Rýchle vanilkové rožteky z hrnčeka

Nechce sa vám pri pečení zdržiavať vážením ingrediencií? V tom prípade vás určite poteší tento hrnčekový recept.

Ingrediencie:

  • 2 a 1/4 šálky hladkej múky
  • 1 šálka mletých blanšírovaných mandlí alebo mandľovej múky
  • 1 šálka masla
  • 3/4 šálky práškového cukru
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/4 čajovej lyžičky mandľového extraktu
  • 1/8 čajovej lyžičky soli
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 170 °C.
  2. V stredne veľkej mise ručným šľahačom ušľahajte práškový cukor a maslo do nadýchanej zmesi.
  3. Pridajte vanilku a mandľový extrakt, dobre premiešajte.
  4. Pridajte soľ a opäť dôkladne premiešajte.
  5. Do maslovej zmesi po častiach vmiešajte múku a mleté mandle alebo mandľovú múku.
  6. Všetko rukami uhneťte do podoby celistvého cesta.
  7. Na ľahko pomúčenej doske pomocou valčeka rozvaľkajte cesto na hrúbku asi 1 cm.
  8. Pomocou vykrajovačov v tvare polmesiaca vykrájajte jednotlivé kúsky cukroviniek.
  9. Zvyšky cesta spojte, vyvaľkajte a postup opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
  10. Plech s papierom na pečenie a vanilkovými rožkami vložte do predhriatej rúry.
  11. Pečte dozlatista približne 12-15 minút.
  12. Ešte teplé rožteky zľahka posypte práškovým cukrom.
zdroj: thespruceeats.com

Bezlepkové rožteky z vanilky a vlašských orechov

Ak chcete alebo nemôžete pri pečení používať klasickú bielu múku, nezúfajte. Vanilkové rožteky sa dajú upiecť aj bez lepku!

Ingrediencie:

  • 250 g ryžovej múky
  • 180 g zmäknutého masla
  • 120 g mletých vlašských orechov
  • 70 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Na obalenie

  • 50 g práškového cukru
  • 2 PL vanilkového cukru

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 160 °C.
  2. V mise zmiešajte a dôkladne do seba ručne alebo pomocou kuchynského robota zapracujte všetky uvedené suroviny.
  3. Z vypracovaného cesta vytvarujte guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a uložte cez noc do chladničky.
  4. Druhý deň cesto vyberte a rozdeľte na štyri rovnako veľké diely.
  5. Z každého dielu vyvaľkajte jeden dlhý valček s hrúbkou približne 1-2 cm.
  6. Následne z neho nožom odkrajujte kúsky, ktoré potom vytvarujte do tvaru rožka.
  7. Dĺžku kúskov prispôsobte požadovanej veľkosti rožkov.
  8. Rúru predhrejte na 170 °C a vanilkové rožteky pečte dozlatista približne 10-15 minút, v závislosti od ich veľkosti.
  9. Zmiešajte vanilkový a práškový cukor a zľahka vychladnuté rožky obaľte.
zdroj: theglutenfreeaustrian.com

Recepty na vanilkové rožteky nemusia byť jedinými bezlepkovými cukrovinkami. Vyskúšajte aj ďalšie obľúbené vianočné cukrovinky bez lepku, napríklad kokosové alebo perníčky.

Netradičné vanilkové rožteky bez orechov

Najčastejšie sa vanilkové rožteky obaľujú samozrejme v cukre. Prečo ale neskúsiť tento zaujímavý variant s čokoládou a kokosom!

Ingrediencie:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 2 šálky mletých mandlí
  • 1 a 1/4 šálky zmäknutého masla
  • 2/3 šálky cukru
  • 1/2 šálky holandského kakaa alebo kakaa na pečenie
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/8 čajovej lyžičky soli

Na ozdobu

  • čokoládová poleva alebo rozpustená horká čokoláda
  • 1-2 PL práškového cukru
  • 3-4 PL strúhaného kokosu

Postup:

  1. V mise vyšľahajte maslo s cukrom do svetlej a nadýchanej peny.
  2. Vmiešajte mandle a vanilku.
  3. V inej mise zmiešajte preosiatu múku, kakao a soľ.
  4. Postupne múčnu zmes vmiešajte do krémovej zmesi.
  5. Vypracujte v cesto, ktoré zabaľte do potravinovej fólie a uložte na aspoň 2 hodiny do chladničky.
  6. Predhrejte rúru na 170 °C.
  7. Z cesta postupne vytvarujte 2-3 cm dlhé valčeky, ktoré následne ohnite do tvaru polmesiaca.
  8. Položte ich na plechy vyložené papierom na pečenie a pečte 10-12 minút.
  9. Hotové vanilkové rožteky vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
  10. Následne rožteky ponorte do polovice do čokoládovej polevy alebo rozpustenej čokolády.
  11. Prebytočnú čokoládu nechajte odkvapkať.
  12. Položte cukrovinky na papier na pečenie a posypte kokosom.
  13. Nechajte stuhnúť.
  14. Na záver konce rožkov s čokoládou a kokosom prikryte papierom na pečenie a druhú časť posypte práškovým cukrom.
zdroj: tasteofhome.com

Tradícia pečenia vanilkových rožkov

Vanilkové rožteky už dlhé desaťročia patria k najobľúbenejším a najčastejšie pečeným druhom cukroviniek. Možno ale neviete, že ich história siaha až do druhej polovice 17. storočia a vznik súvisí s víťazstvom rakúskeho cisárstva nad Osmanskou ríšou v roku 1683. Pôvodne sa tak nejednalo o vianočné cukrovinky, ale o „oslávne“ sušienky ku káve či čaju.

Tvar rožka bol odvodený od symbolu Osmanskej ríše – polmesiaca. Prvé recepty na vanilkové rožky obsahovali iba múku, mleté mandle, maslo, vanilku a cukor. Veľmi skoro sa vanilkové rožteky stali obľúbené vo všetkých častiach habsburskej ríše, teda aj na Slovensku.

Došlo tiež k rôznym miestnym úpravám pôvodnej receptúry, na Slovensku sa napríklad namiesto mandlí často používali vlašské orechy. Nájdete tiež varianty obohatené o žĺtky, ktoré robia cesto ľahšie spracovateľným.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu