Recepty s vínnou klobásou patria medzi tradičné pokrmy sviatočnej tabule. Na aké najrôznejšie spôsoby ju môžete pripravovať?

Vínna klobása, pokrm, ktorý v dnešnej dobe nechýba na radu sviatočných tabulí.

Tento tradičný vianočný chod sa v slovenskej kuchyni objavuje už od 19. storočia.

Viete, prečo sa tento typ klobásy najčastejšie podáva stočený do špirály? Je to z historického hľadiska, kedy stočená vínna klobása symbolizovala slnovrat.

Vínna klobása v cestíčku s chrenovou zemiakovou kašou

Suroviny:

  • 800 g vínnej klobásy
  • 2 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g hladkej múky
  • 1 jablko
  • petržlen
  • 200 ml oleja
  • 1 kg zemiakov
  • 200 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 4 lyžice čerstvo nastrúhaného chrenu
  • soľ
  • korenie

Postup:

  1. Vínnu klobásu stočte do špirály, prepichnite špajľou a jemne poprášte múkou.
  2. Medzitým olúpte zemiaky a dajte ich variť.
  3. V miske zmiešajte vajcia s múkou, nastrúhaným jablkom, cesnakom a petržlenom.
  4. Do zmesi vložte klobásy a obaľte ich.
  5. Po obalení v cestíčku vložte klobásu do rozohriateho oleja na panvici. Smažte dozlatista z oboch strán.
  6. Uvarené zemiaky roztlačte, pridajte mlieko, maslo a soľ, korenie a chren. Kašu dobre premiešajte.
  7. Môžete podávať!
Tanier s vínnou klobásou a chrenovou zemiakovou kašou
Zdroj: stockfood.no

Vínna klobása na čiernom pive

Suroviny:

  • 600 g vínnej klobásy
  • slnečnicový olej
  • 50 g anglickej slaniny
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g krájaných paradajok v paradajkovej šťave
  • 100 ml čierneho piva
  • soľ
  • mleté korenie

Postup:

  1. Vínnu klobásu rozdeľte na štyri časti, zrolujte do tvaru slimáka, upevnite špajľami a rýchlo ich z oboch strán osmažte na oleji.
  2. Potom ich vložte do zapekacej misky.
  3. Na panvici niekoľko minút opekajte nakrájanú slaninu a potom pridajte nakrájanú cibuľu, rozotrený cesnak a pivo. Pridajte soľ a korenie a nechajte tekutinu ešte chvíľu variť, kým nezačne hustnúť.
  4. Zmesou prelejte klobásy a pečte 15 minút pri 180 °C v predhriatej rúre.
  5. Dobrú chuť!
Zdroj: stockfood.no

Vínna klobása s glazovanými cibuľkami

Suroviny:

  • 600 g vínnej klobásy
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 400 g šalotky
  • 75 g masla
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 100 ml balzamikového octu

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Vínnu klobásu vytvarujte do tvaru slimáka, pomocou špajle upevnite a poprášte múkou. Z oboch strán ich potrite olejom a vložte na plech. Pečte zhruba 25 minút dozlatista.
  3. Medzitým si pripravte glazovanú šalotku.
  4. Šalotku olúpte a nakrájajte na polovice. Vymažte na rozohriatom masle v hlbokej panvici.
  5. Keď začne miestami hnednúť, zasypte ju cukrom a nechajte ho skaramelizovať.
  6. Rozpustený a skaramelizovaný cukor podlejte balzamikom.
  7. Hotové vínne klobásy s cibuľkou môžete podávať so zemiakovou kašou, dobrú chuť!
Glazovaná cibuľka s balzamikom na tanieri
Zdroj: taste.com

Glazovaná cibuľka sa tiež výborne hodí k pečenej šunke. Prečítajte si článok s receptami na lahodnú pečenú vianočnú šunku.

Pečená vínna klobása so zeleninou

Suroviny:

  • 300 g vínnej klobásy
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 2 papriky
  • 1/2 veľkej cibule
  • 3 plátky slaniny
  • 6 zemiakov
  • hladká múka
  • soľ
  • čerstvo mleté korenie
  • čerstvé bylinky (podľa vašich preferencií)
  • olivový olej

Postup :

  1. Zeleninu nakrájajte na tenké plátky a osmažte na olivovom oleji dozlatista.
  2. Zemiaky umyte, nakrájajte na tenké plátky a varte desať minút v osolenej vode.
  3. Z klobásy vytvorte špirály, každú z nich spevnite špajľou a obaľte v hladkej múke.
  4. Pripravte si plech s papierom na pečenie, ktorý ľahko potrite olejom.
  5. Na plech potom položte klobásy a na tie pridajte hotovú zeleninu.
  6. Nakrájajte zemiaky na plátky a pridajte na plech.
  7. Všetko posypte čiernym korením a bylinkami.
  8. Pečte asi 30-35 minút dozlatista v rúre pripravenej na 200 °C.
Tanier s pečenou vínnou klobásou a zeleninou
Zdroj: kaufland.cz

Vínna klobása s jablkami a cibuľou

Suroviny:

  • 400 gramov vínnej klobásy
  • 4 cibule
  • 5 jabĺk
  • 2 lyžice sadla
  • trstinový cukor
  • balzamikový ocot
  • čerstvý tymián
  • soľ
  • mleté korenie

Postup:

  1. Vínnu klobásu rozdeľte na štyri rovnako dlhé diely, stočte do špirály a zaistite dvoma špajľami, ktoré umiestnite do kríža.
  2. Následne si olúpte pripravené cibule, rozkrojte ich na polovice a potom ich nakrájajte na pol centimetra silné klinky. Jablká si umyte, rozkrojte na štvrtiny a potom ich rozkrojte na menšie polmesiačiky.
  3. Rúru si rozohrejte na 180 °C.
  4. Vo väčšej panvici si na strednú teplotu rozpáľte lyžicu sadla. Následne každú vínnu klobásu opečte dozlatista.
  5. Hotové klobásy vyberte a do uvoľnenej panvice pridajte ešte lyžicu sadla, cibuľu, trochu ju osoľte a okoreňte a následne pridajte čerstvý tymian. Na vyššiu teplotu všetko opekajte zhruba po dobu 8-10 minút.
  6. K opečenej cibuli pridajte 1 lyžicu trstinového cukru, 3 lyžice balzamikového octu a všetko premiešajte. Nakoniec prisypte pripravené, nakrájané jablká. Zľahka ich v zmesi premiešajte.
  7. Zmes potom vložte do pekáča a rozložte na ňu vínne klobásy. Vložte do rozohriatej rúry.
  8. Pečte zhruba 10-15 minút.
  9. Môžete podávať!
Pečená vínna klobása s jablkami a cibuľou
Zdroj: foodandwine.com

Šošovicová polievka s vínnou klobásou

Suroviny:

  • 2 polievkové lyžice sadla
  • 100 g vínnej klobásy
  • 35 g zeleru
  • 30 g mrkvy
  • 35 g petržlenu
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
  • 2 bobkové listy
  • 2 polievkové lyžice mletej papriky
  • 100 g šošovice
  • 1 l hydinového vývaru
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • soľ
  • korenie
  • listová petržlen na ozdobu

Postup:

  1. Šošovicu zalejte vodou tak, aby bola ponorená a nechajte ju 2 hodiny odstáť.
  2. Na rozpustenom sadle orestujete nakrájanú klobásu, ďalej pridajte na kúsky nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen, najemno nasekanú cibuľu, cesnak a restujte na strednom plameni 5-10 minút.
  3. Zmes dochutíte paradajkovým pretlakom, bobkovým listom a mletou paprikou.
  4. Krátko orestujte a pridajte namočenú šošovicu, podlejte vývarom a varte 15-20 minút.
  5. Pripravte si maslovú zápražku a pred koncom polievku zahustite.
  6. Hotovú polievku osoľte a okoreňte.
  7. Pri podávaní ju môžete ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou a podávať s krajcom chleba.
  8. Dobrú chuť!
Šošovicová polievka s klobásou v miske
Zdroj: simplyrecipes.com

Pokiaľ sa o Štedrom dni chcete postiť a vidieť zlaté prasiatko, ideálnou voľbou je hubový kuba. Inšpirujte sa v článku štyrmi receptami na lahodného kubu.

Vínnu klobásu môžete podávať okrem Štedrého dňa aj na 2. sviatok vianočný, najlepšie so zemiakovým šalátom alebo zemiakovou kašou.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu