Vínna klobása, pokrm, ktorý v dnešnej dobe nechýba na radu sviatočných tabulí.
Tento tradičný vianočný chod sa v slovenskej kuchyni objavuje už od 19. storočia.
Viete, prečo sa tento typ klobásy najčastejšie podáva stočený do špirály? Je to z historického hľadiska, kedy stočená vínna klobása symbolizovala slnovrat.
Vínna klobása v cestíčku s chrenovou zemiakovou kašou
Suroviny:
- 800 g vínnej klobásy
- 2 vajcia
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g hladkej múky
- 1 jablko
- petržlen
- 200 ml oleja
- 1 kg zemiakov
- 200 ml mlieka
- 50 g masla
- 4 lyžice čerstvo nastrúhaného chrenu
- soľ
- korenie
Postup:
- Vínnu klobásu stočte do špirály, prepichnite špajľou a jemne poprášte múkou.
- Medzitým olúpte zemiaky a dajte ich variť.
- V miske zmiešajte vajcia s múkou, nastrúhaným jablkom, cesnakom a petržlenom.
- Do zmesi vložte klobásy a obaľte ich.
- Po obalení v cestíčku vložte klobásu do rozohriateho oleja na panvici. Smažte dozlatista z oboch strán.
- Uvarené zemiaky roztlačte, pridajte mlieko, maslo a soľ, korenie a chren. Kašu dobre premiešajte.
- Môžete podávať!
Vínna klobása na čiernom pive
Suroviny:
- 600 g vínnej klobásy
- slnečnicový olej
- 50 g anglickej slaniny
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g krájaných paradajok v paradajkovej šťave
- 100 ml čierneho piva
- soľ
- mleté korenie
Postup:
- Vínnu klobásu rozdeľte na štyri časti, zrolujte do tvaru slimáka, upevnite špajľami a rýchlo ich z oboch strán osmažte na oleji.
- Potom ich vložte do zapekacej misky.
- Na panvici niekoľko minút opekajte nakrájanú slaninu a potom pridajte nakrájanú cibuľu, rozotrený cesnak a pivo. Pridajte soľ a korenie a nechajte tekutinu ešte chvíľu variť, kým nezačne hustnúť.
- Zmesou prelejte klobásy a pečte 15 minút pri 180 °C v predhriatej rúre.
- Dobrú chuť!
Vínna klobása s glazovanými cibuľkami
Suroviny:
- 600 g vínnej klobásy
- 4 lyžice hladkej múky
- 3 lyžice rastlinného oleja
- 400 g šalotky
- 75 g masla
- 3 lyžice trstinového cukru
- 100 ml balzamikového octu
Postup:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Vínnu klobásu vytvarujte do tvaru slimáka, pomocou špajle upevnite a poprášte múkou. Z oboch strán ich potrite olejom a vložte na plech. Pečte zhruba 25 minút dozlatista.
- Medzitým si pripravte glazovanú šalotku.
- Šalotku olúpte a nakrájajte na polovice. Vymažte na rozohriatom masle v hlbokej panvici.
- Keď začne miestami hnednúť, zasypte ju cukrom a nechajte ho skaramelizovať.
- Rozpustený a skaramelizovaný cukor podlejte balzamikom.
- Hotové vínne klobásy s cibuľkou môžete podávať so zemiakovou kašou, dobrú chuť!
Glazovaná cibuľka sa tiež výborne hodí k pečenej šunke. Prečítajte si článok s receptami na lahodnú pečenú vianočnú šunku.
Zobraziť viac receptov
Pečená vínna klobása so zeleninou
Suroviny:
- 300 g vínnej klobásy
- 2 stonky stopkového zeleru
- 2 papriky
- 1/2 veľkej cibule
- 3 plátky slaniny
- 6 zemiakov
- hladká múka
- soľ
- čerstvo mleté korenie
- čerstvé bylinky (podľa vašich preferencií)
- olivový olej
Postup :
- Zeleninu nakrájajte na tenké plátky a osmažte na olivovom oleji dozlatista.
- Zemiaky umyte, nakrájajte na tenké plátky a varte desať minút v osolenej vode.
- Z klobásy vytvorte špirály, každú z nich spevnite špajľou a obaľte v hladkej múke.
- Pripravte si plech s papierom na pečenie, ktorý ľahko potrite olejom.
- Na plech potom položte klobásy a na tie pridajte hotovú zeleninu.
- Nakrájajte zemiaky na plátky a pridajte na plech.
- Všetko posypte čiernym korením a bylinkami.
- Pečte asi 30-35 minút dozlatista v rúre pripravenej na 200 °C.
Vínna klobása s jablkami a cibuľou
Suroviny:
- 400 gramov vínnej klobásy
- 4 cibule
- 5 jabĺk
- 2 lyžice sadla
- trstinový cukor
- balzamikový ocot
- čerstvý tymián
- soľ
- mleté korenie
Postup:
- Vínnu klobásu rozdeľte na štyri rovnako dlhé diely, stočte do špirály a zaistite dvoma špajľami, ktoré umiestnite do kríža.
- Následne si olúpte pripravené cibule, rozkrojte ich na polovice a potom ich nakrájajte na pol centimetra silné klinky. Jablká si umyte, rozkrojte na štvrtiny a potom ich rozkrojte na menšie polmesiačiky.
- Rúru si rozohrejte na 180 °C.
- Vo väčšej panvici si na strednú teplotu rozpáľte lyžicu sadla. Následne každú vínnu klobásu opečte dozlatista.
- Hotové klobásy vyberte a do uvoľnenej panvice pridajte ešte lyžicu sadla, cibuľu, trochu ju osoľte a okoreňte a následne pridajte čerstvý tymian. Na vyššiu teplotu všetko opekajte zhruba po dobu 8-10 minút.
- K opečenej cibuli pridajte 1 lyžicu trstinového cukru, 3 lyžice balzamikového octu a všetko premiešajte. Nakoniec prisypte pripravené, nakrájané jablká. Zľahka ich v zmesi premiešajte.
- Zmes potom vložte do pekáča a rozložte na ňu vínne klobásy. Vložte do rozohriatej rúry.
- Pečte zhruba 10-15 minút.
- Môžete podávať!
Šošovicová polievka s vínnou klobásou
Suroviny:
- 2 polievkové lyžice sadla
- 100 g vínnej klobásy
- 35 g zeleru
- 30 g mrkvy
- 35 g petržlenu
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
- 2 bobkové listy
- 2 polievkové lyžice mletej papriky
- 100 g šošovice
- 1 l hydinového vývaru
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- soľ
- korenie
- listová petržlen na ozdobu
Postup:
- Šošovicu zalejte vodou tak, aby bola ponorená a nechajte ju 2 hodiny odstáť.
- Na rozpustenom sadle orestujete nakrájanú klobásu, ďalej pridajte na kúsky nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen, najemno nasekanú cibuľu, cesnak a restujte na strednom plameni 5-10 minút.
- Zmes dochutíte paradajkovým pretlakom, bobkovým listom a mletou paprikou.
- Krátko orestujte a pridajte namočenú šošovicu, podlejte vývarom a varte 15-20 minút.
- Pripravte si maslovú zápražku a pred koncom polievku zahustite.
- Hotovú polievku osoľte a okoreňte.
- Pri podávaní ju môžete ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou a podávať s krajcom chleba.
- Dobrú chuť!
Pokiaľ sa o Štedrom dni chcete postiť a vidieť zlaté prasiatko, ideálnou voľbou je hubový kuba. Inšpirujte sa v článku štyrmi receptami na lahodného kubu.
Vínnu klobásu môžete podávať okrem Štedrého dňa aj na 2. sviatok vianočný, najlepšie so zemiakovým šalátom alebo zemiakovou kašou.