4 lahodné recepty na vianočnú šunku. Obohaťte nimi vaše sviatočné menu!

Pokiaľ ide o štedrovečernú večeru, väčšina z nás si ju nedokáže predstaviť bez kapra a zemiakového šalátu.

V anglosaských krajinách je typickým pokrmom nielen pečený moriak, ale aj šunka.

Vyskúšajte ju aj vy, napríklad na rodinný obed na Boží hod.

Inšpiráciu, ako ju pripraviť, môžete načerpať z našich receptov na vianočnú pečenú šunku.

Či už sa rozhodnete pre akýkoľvek variant, nebudete ľutovať.

Vianočná pečená šunka na mede

Aj keď v názve receptu je na mede, odporúčame nepoužívať iba med, ale skombinovať ho s javorovým sirupom a cukrom. Chuť bude vyváženejšia a s glazúrou sa bude lepšie pracovať.

Ingrediencie:

  • cca 4 kg šunky s kosťou
  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • 1/3 šálky medu
  • 1/3 šálky javorového sirupu
  • 2 PL dijonskej horčice
  • celé klinčeky

Postup:

  1. V miske miešajte med, cukor, javorový sirup a horčicu.
  2. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
  3. Predhrejte rúru na 170 °C.
  4. Ostrým nožom zájdite pod kožu šunky.
  5. Kožu opatrne oddeľte v jednom kuse tak, že prstami prejdete medzi kožou a tukom.
  6. Do tuku urobte kosoštvorcové zárezy hlboké asi pol centimetra.
  7. Do stredov týchto kosoštvorcov zapichajte klinčeky.
  8. Šunku preložte do pripraveného pekáča a potrite ju približne tretinou glazúry.
  9. Pečte v rúre na najnižšiu policu približne hodinu a pol.
  10. V medziobdobí ešte dvakrát potrite medovou glazúrou.

Vianočná pečená šunka chutí skvele s pečenými zemiakmi či zemiakovou kašou.

Šunka v celku zdobená klinčekmi a potretá medovou glazúrou.
zdroj: delicious.com.au

Ani počas sviatkov sa nemusíte vzdávať polievok? Zahrejú aj zasýtia zároveň. Inšpirujte sa našimi receptami na vianočnú hrachovku.

Vianočná šunka s jablkami

Domnievate sa, že s jablkami sa dá piecť iba kačica? Vyskúšajte tento jednoduchý recept na šunku a uvidíte, že si ho ihneď zamilujte.

Ingrediencie:

  • cca 3 kg šunky od kosti vcelku (s kosťou alebo bez kosti)
  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • 1/2 šálky jablčného pyré
  • 1/2 šálky jablčnej šťavy
  • 1/4 šálky javorového sirupu
  • 2 cibule
  • 2-3 jablká (voliteľné)
  • 1-2 PL dijonskej horčice
  • štipka mletého zázvoru
  • štipka mletej škorice
  • čerstvý rozmarín na ozdobu

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 160 °C.
  2. Povrch šunky špirálovito narezajte pomocou ostrého noža.
  3. Vložte šunku na rošt, ktorý umiestnite na plytký pekáč.
  4. Môžete pridať aj na polovičky nakrájanú cibuľu a prípadne tiež jablká.
  5. Podľa veľkosti šunky pečte približne hodinu a pol.
  6. Počas tejto doby si pripravte jablčnú glazúru.
  7. V malom hrnci na miernom ohni zmiešajte cukor, jablčné pyré a šťavu, javorový sirup, horčicu a korenie.
  8. Následne šunku každých 10 minút potrite glazúrou a pečte ešte približne 30 minút.
  9. Pred servírovaním vyberte vianočnú pečenú šunku z rúry, ozdobte rozmarínom a nechajte ju približne 10 minút odpočívať.

Takto pripravenú vianočnú šunku môžete servírovať napríklad so zemiakovou kašou či pečenou brokolicou.

zdroj: woolworths.com.au

Pečené šunkové koleno na pomarančoch

Okrem jabĺk môžete na prípravu vianočnej šunky použiť aj pomaranče.

Ingrediencie:

  • cca 3 kg šunkového kolena
  • 5 pomarančov
  • 1 šálka medu
  • 1/2 šálky pomarančovej šťavy
  • 1 PL dijonskej horčice
  • celé klinčeky

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 170 °C.
  2. Prerežte kožu šunky tak, aby sa oddelila od tuku.
  3. Olúpte kožu a odstráňte ju.
  4. Nastrúhajte kôru z jedného pomaranča.
  5. Do misky dajte med, pomarančovú šťavu, horčicu a nastrúhanú pomarančovú kôru.
  6. Zahrejte na miernom plameni, aby sa všetky ingrediencie rozpustili a zmiešali.
  7. Šunku potrite jednou tretinou tejto glazúry.
  8. Zvyšné pomaranče nakrájajte na tenké plátky.
  9. Plátky položte na šunku a zaistite ich pomocou klinčekov.
  10. Šunku položte na pekáč a pomaranče potrite polovicou zvyšnej glazúry.
  11. Pečte približne hodinu a pol a každých 15-20 minút šunku potrite zvyšnou glazúrou.
zdroj: hooraymag.com

Štedrovečerného kapra nemusíte pripravovať len v trojobale. Vyskúšajte ho aj na modro, na čierno alebo v cestíčku. Ako na to vám prezradíme v našich receptoch na vianočného kapra.

Sviatočná šunka s pikantnou glazúrou

Pokiaľ dávate pred sladkými chuťami prednosť tým pikantnejším, stačí do glazúry na potieranie šunky pridať korenie a malé množstvo alkoholu. Marhuľovej marmelády v tomto recepte sa nebojte.

Ingrediencie:

  • cca 4 kg šunky s kosťou
  • 350 g marhuľovej marmelády
  • 125 ml koreneného rumu
  • 2 PL barbecue omáčky
  • 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
  • bobkový list
  • celé klinčeky
  • čerstvé konáre rozmarínu na ozdobenie

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 170 °C.
  2. Pomocou malého ostrého noža odstráňte zo šunky kožu, nie tuk.
  3. Tuk narežte do tvaru kosoštvorcov hlbokých približne pol centimetra.
  4. Do stredov kosoštvorcov zapichnite klinčeky.
  5. Do veľkého pekáča nalejte šálku vody.
  6. Šunku položte nad pekáč na drôtený rošt a zabaľte ju do alobalu.
  7. V malom hrnci na miernom plameni zmiešajte marmeládu, rum, mletý zázvor a barbecue omáčku v hrnci.
  8. Zahrievajte, kým zmes mierne nezhustne.
  9. Šunku potrite polovicou glazúry.
  10. Vložte pekáč so šunkou do rúry a pečte približne hodinu a pol.
  11. Pekáč pravidelne otáčajte a šunku každých 15 minút potrite novou vrstvou glazúry.
  12. Po vybratí z rúry ozdobte rozmarínom a bobkovým listom a nechajte vianočnú pečenú šunku 15 minút odpočívať.
zdroj: prima.co.uk

Akú šunku vybrať?

Túto otázku si kladie veľa z nás. Všeobecne platí, že recepty na vianočnú pečenú šunku je možné ľahko pripravovať zo šunky od kosti alebo pražskej šunky s kosťou. Pokiaľ máte radi výraznejšiu chuť, zvoľte zaúdený variant. Šunka na kosti bude pri podávaní vyzerať pôsobivejšie, na chuť ale prítomnosť či neprítomnosť kosti vplyv nemá.

Prečo pred pečením odstrániť kožu?

Pokiaľ kúpite šunku aj s kožou, je vhodné ju pred pečením odstrániť. V prípade, že tak neurobíte, glazúra neprenikne do mäsa a vianočná pečená šunka nebude taká chutná a chrumkavá. Dávajte si ale pozor na to, aby ste odstránili iba kožu, nie tuk.

Na akú teplotu vianočnú šunku piecť?

Šunka je už tepelne spracovaný mäsový výrobok, teda ju nie je nutné piecť pri vysokých teplotách, ľahko by totiž mohlo dôjsť k jej prílišnému vysušeniu. Z tohto dôvodu tak niektoré recepty na vianočnú pečenú šunku odporúčajú jej zabalenie do alobalu. Na posledných 15-20 minút sa môže alobal odstrániť, aby sa vytvorila kôrka. Najčastejšie sa šunka pečie pri teplote medzi 160-170 °C s ventilátorom.

Ako vianočnú pečenú šunku narezať?

Všeobecne existujú dva najčastejšie spôsoby narezania šunky alebo lepšie povedané tuku, ktorý ju obklopuje. Prvým spôsobom sú kosoštvorčeky, do ktorých stredu sa následne väčšinou zapichuje klinček. Druhou možnosťou je špirálovité narezanie do podoby tenkých prúžkov.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu