Tieto recepty na chlebíčkové veky pripravené doma vynesú vaše silvestrovské pohostenie do nebies

Bez receptu na domáci vek nemôžete začať chlebíčky vôbec pripravovať!

Je o toľko mäkšia, vláčnejšia a voňavejšia ako tá kupovaná.

Kupovanú si už nikdy nekúpite.

Máme pre vás aj konkrétne tipy čoho sa pri pečení vyvarovať a na čo si dať pozor (nájde ich na konci článku).

Tradičné domáce veka na chlebíčky z bielej múky

Jednoduchý chlieb vyrobený len z niekoľkých ingrediencií, ako je múka, voda, droždie, soľ a mlieko. Tento recept sľubuje super mäkké vnútro s extra krehkou kôrkou. A čím ich pomazať? Môžete sa inšpirovať na našom webe týmito 6 silvestrovskými nátierkami !

Čo budeme potrebovať

  • 240 ml vlažnej vody
  • 60 ml plnotučného vlažného mlieka
  • 7 g droždia (práškového)
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 60 g masla
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 420 g hladkej múky

Postup

  • V mise spracujte dohromady teplú vodu, teplé mlieko, droždie a cukor.
  • Prikryte a nechajte 5 minút stáť.
  • Pridajte maslo, soľ a 1 hrnček múky.
  • Hneťte, kým sa všetko relatívne nezapracuje.
  • Pridajte zvyšnú múku a pokračujte v zapracovaní, buď v mise alebo na ľahko pomúčenej ploche.
  • Veľkú misu zľahka namažte olivovým olejom.
  • Cesto dajte do misy a otáčajte, aby sa všetky strany obalili.
  • Misu zakryte hliníkovou fóliou, plastovou fóliou alebo čistou kuchynskou utierkou a nechajte kysnúť v relatívne teplom prostredí 1-2 hodiny.
  • Formu na chleba vymažte maslom.
  • Keď je cesto nakysnuté, prepracujete ho, aby sa uvoľnil vzduch.
  • Vložte bochník do pripravenej formy.
  • Prikryte a nechajte znova kysnúť, asi 1 hodinu.
  • Predhrejte rúru na 180 °C a pečte 30 – 34 minút dozlatista.
  • Pokiaľ si všimnete, že vršok hnedne príliš rýchlo, formu voľne zakryte hliníkovou fóliou.
  • Vyberte z rúry a pred krájaním nechajte domáci veku niekoľko minút vychladnúť.
Nadýchaný domáci chlebík priamo z pekárne.
Zdroj: curlygirlkitchen.com

Najlepšia domáca celozrnná veka

Tento recept na domáci zdravý chlieb je mäkký a vyrobený zo len zdravých surovín, ako je celozrnná múka, slnečnicové semienka, mak, sezamové semienka, ovsené vločky, ľanové semienko a kvapky medu.

Čo budeme potrebovať

  • 300 ml mlieka (pokojne použite nesladené mandľové mlieko)
  • 40 g mletých ovsených vločiek
  • 1 lyžica medu
  • 2 1/4 lyžičky droždia
  • 50 g masla (rozpusteného)
  • 300 g hladké
  • 110 g celozrnnej múky
  • 2 polievkové lyžice ľanového semienka
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice slnečnicových semienok
  • 1 lyžica sezamových semienok
  • 1 lyžica maku

Na posypanie

  • 1 lyžica slnečnicových semienok
  • mak a sezamové semienka (voliteľne)

Postup

  • Zahrievajte mlieko v malom hrnci, potom vmiešajte vločky, droždie a med. Nechajte zmes odležať, asi 5 minút.
  • Potom do tej istej misy vmiešajte rozpustené maslo.
  • Ihneď pridajte hladkú múku, celozrnnú múku, ľan a soľ premiešajte.
  • Pridajte slnečnicové semienka, sezamové semienka a mak a jemne vmiešajte do cesta.
  • Cesto položte na dobre pomúčený povrch a rukami cesto hneťte 10 minút.
  • Po miesení z cesta vytvarujte guľu a vložte ho do veľkej misy vytretej asi 1 lyžicou oleja a cesto taktiež obaľte v oleji.
  • Zakryte a nechajte cesto kysnúť asi 90 minút.
  • Ďalej vymažte formu na chlieb.
  • Potom, čo cesto vykysne, ho ešte asi 1 minútu prehneťte, a potom vložte do pripravenej formy.
  • Zakryte ho a nechajte ho znova kysnúť po dobu 60–90 minút.
  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • V malej miske rozklepnite vajcia a potrite povrch domácej veky. Navrch cesta nasypte ešte pár semienok.
  • Pečte 35-40 minút, alebo kým veka nie je navrchu ľahko zlatistá a bochník neznie pri poklepaní dute.
  • Po upečení veku nechajte 10 minút vychladnúť vo forme, potom vyklepnite dochladiť aspoň na 2 hodiny než ho začnete krájať.

Podávajte svoje pohostenie v obývačke, ktorá je vyzdobená tými najkrajšími girlandami , ktoré sme pre vás zrecenzovali!

Zdroj: ambitiouskitchen.com

Bezlepkový chlieb na domáce chlebíčky

Tento recept vám prinesie jemnú, chutnú a vykysnutú domácu maslovú veku, a to úplne gluten free. Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu na pohostenie, skúste napríklad tieto jednohubky s Nivou !

Čo budeme potrebovať

  • 470 g bezlepkovej múky
  • 3 lyžice krupicového cukru
  • 2 lyžičky instantného droždia
  • 8 g soli
  • 1 1/4 lyžičky xantánovej gumy
  • 230 g teplého mlieka
  • 60 g masla
  • 3 veľké vajcia

Postup

  • Vložte múku, cukor, droždie, soľ a xantánovú gumu do misy a miešajte, kým sa nespoja.
  • Pridajte mlieko a neustále šľahajte. Zmes bude spočiatku drobivá, ale akonáhle pridáte všetko mlieko, spojí sa.
  • Pridajte maslo a šľahajte, kým sa všetko dôkladne nezmieša.
  • Zašľahajte vajcia jedno po druhom.
  • Cesto vložte do misy vymastenej olejom a nechajte 1 hodinu kysnúť.
  • Ku koncu doby kysnutia predhrejte rúru na 180 °C.
  • Domácemu veku pečte 38 až 42 minút, kým nezezlátne.
  • Vyberte z rúry, vyklopte ju z formy a nechajte vychladnúť na mriežke.
Upečený chlebík so zlatou kôrkou v chlebovej forme.
Zdroj: wholefully.com

Ako upiecť najlepšie veku na chlebíčky?

Najprv sa uistite, že je váš chlieb hotový

Ostrieľaní pekári to spoznajú po sluchu, keď na bochník poklepú. Jednoduchší spôsob je zmerať teplotu veky v jej strede. Za úplne upečený bochník z hladkej múky sa považuje ten, u ktorého nameriate tepotu medzi 87 – 90 °C.

Veky, ktoré sú upečené z celozrnnej múky by mali dosiahnuť tepoty 93 °C až 96 °C.

Nevyberajte veku z formy príliš skoro

Ruky preč aspoň do chvíle, než sa trochu schladí. Vo forme veku nechajte stáť 5 – 10 minút. Po dlhšej dobe sa postranná a spodná kôrka začne pripekať, takže bude skôr spálená ako krehká.

Nekrájajte za chlieb tepla

Keď tak urobíte, značná časť vlhkosti z vášho bochníka sa odparí. Navyše pri krájaní chleba ho prirodzene trochu stláčate, a to rukou aj nožom, a preto nikdy nebude tak nadýchaný, ako by mal byť.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu