Bez receptu na domáci vek nemôžete začať chlebíčky vôbec pripravovať!
Je o toľko mäkšia, vláčnejšia a voňavejšia ako tá kupovaná.
Kupovanú si už nikdy nekúpite.
Máme pre vás aj konkrétne tipy čoho sa pri pečení vyvarovať a na čo si dať pozor (nájde ich na konci článku).
Tradičné domáce veka na chlebíčky z bielej múky
Jednoduchý chlieb vyrobený len z niekoľkých ingrediencií, ako je múka, voda, droždie, soľ a mlieko. Tento recept sľubuje super mäkké vnútro s extra krehkou kôrkou. A čím ich pomazať? Môžete sa inšpirovať na našom webe týmito 6 silvestrovskými nátierkami !
Čo budeme potrebovať
- 240 ml vlažnej vody
- 60 ml plnotučného vlažného mlieka
- 7 g droždia (práškového)
- 2 lyžice krupicového cukru
- 60 g masla
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 420 g hladkej múky
Postup
- V mise spracujte dohromady teplú vodu, teplé mlieko, droždie a cukor.
- Prikryte a nechajte 5 minút stáť.
- Pridajte maslo, soľ a 1 hrnček múky.
- Hneťte, kým sa všetko relatívne nezapracuje.
- Pridajte zvyšnú múku a pokračujte v zapracovaní, buď v mise alebo na ľahko pomúčenej ploche.
- Veľkú misu zľahka namažte olivovým olejom.
- Cesto dajte do misy a otáčajte, aby sa všetky strany obalili.
- Misu zakryte hliníkovou fóliou, plastovou fóliou alebo čistou kuchynskou utierkou a nechajte kysnúť v relatívne teplom prostredí 1-2 hodiny.
- Formu na chleba vymažte maslom.
- Keď je cesto nakysnuté, prepracujete ho, aby sa uvoľnil vzduch.
- Vložte bochník do pripravenej formy.
- Prikryte a nechajte znova kysnúť, asi 1 hodinu.
- Predhrejte rúru na 180 °C a pečte 30 – 34 minút dozlatista.
- Pokiaľ si všimnete, že vršok hnedne príliš rýchlo, formu voľne zakryte hliníkovou fóliou.
- Vyberte z rúry a pred krájaním nechajte domáci veku niekoľko minút vychladnúť.
![Nadýchaný domáci chlebík priamo z pekárne.](https://vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/08/domaci-veka-na-chlebicky-biela-muka.jpg)
Najlepšia domáca celozrnná veka
Tento recept na domáci zdravý chlieb je mäkký a vyrobený zo len zdravých surovín, ako je celozrnná múka, slnečnicové semienka, mak, sezamové semienka, ovsené vločky, ľanové semienko a kvapky medu.
Čo budeme potrebovať
- 300 ml mlieka (pokojne použite nesladené mandľové mlieko)
- 40 g mletých ovsených vločiek
- 1 lyžica medu
- 2 1/4 lyžičky droždia
- 50 g masla (rozpusteného)
- 300 g hladké
- 110 g celozrnnej múky
- 2 polievkové lyžice ľanového semienka
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice slnečnicových semienok
- 1 lyžica sezamových semienok
- 1 lyžica maku
Na posypanie
- 1 lyžica slnečnicových semienok
- mak a sezamové semienka (voliteľne)
Postup
- Zahrievajte mlieko v malom hrnci, potom vmiešajte vločky, droždie a med. Nechajte zmes odležať, asi 5 minút.
- Potom do tej istej misy vmiešajte rozpustené maslo.
- Ihneď pridajte hladkú múku, celozrnnú múku, ľan a soľ premiešajte.
- Pridajte slnečnicové semienka, sezamové semienka a mak a jemne vmiešajte do cesta.
- Cesto položte na dobre pomúčený povrch a rukami cesto hneťte 10 minút.
- Po miesení z cesta vytvarujte guľu a vložte ho do veľkej misy vytretej asi 1 lyžicou oleja a cesto taktiež obaľte v oleji.
- Zakryte a nechajte cesto kysnúť asi 90 minút.
- Ďalej vymažte formu na chlieb.
- Potom, čo cesto vykysne, ho ešte asi 1 minútu prehneťte, a potom vložte do pripravenej formy.
- Zakryte ho a nechajte ho znova kysnúť po dobu 60–90 minút.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- V malej miske rozklepnite vajcia a potrite povrch domácej veky. Navrch cesta nasypte ešte pár semienok.
- Pečte 35-40 minút, alebo kým veka nie je navrchu ľahko zlatistá a bochník neznie pri poklepaní dute.
- Po upečení veku nechajte 10 minút vychladnúť vo forme, potom vyklepnite dochladiť aspoň na 2 hodiny než ho začnete krájať.
Podávajte svoje pohostenie v obývačke, ktorá je vyzdobená tými najkrajšími girlandami , ktoré sme pre vás zrecenzovali!
![](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/11/domaci-veka-na-chlebicky-celozrnna-mouka.webp)
Zobraziť viac receptov
Bezlepkový chlieb na domáce chlebíčky
Tento recept vám prinesie jemnú, chutnú a vykysnutú domácu maslovú veku, a to úplne gluten free. Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu na pohostenie, skúste napríklad tieto jednohubky s Nivou !
Čo budeme potrebovať
- 470 g bezlepkovej múky
- 3 lyžice krupicového cukru
- 2 lyžičky instantného droždia
- 8 g soli
- 1 1/4 lyžičky xantánovej gumy
- 230 g teplého mlieka
- 60 g masla
- 3 veľké vajcia
Postup
- Vložte múku, cukor, droždie, soľ a xantánovú gumu do misy a miešajte, kým sa nespoja.
- Pridajte mlieko a neustále šľahajte. Zmes bude spočiatku drobivá, ale akonáhle pridáte všetko mlieko, spojí sa.
- Pridajte maslo a šľahajte, kým sa všetko dôkladne nezmieša.
- Zašľahajte vajcia jedno po druhom.
- Cesto vložte do misy vymastenej olejom a nechajte 1 hodinu kysnúť.
- Ku koncu doby kysnutia predhrejte rúru na 180 °C.
- Domácemu veku pečte 38 až 42 minút, kým nezezlátne.
- Vyberte z rúry, vyklopte ju z formy a nechajte vychladnúť na mriežke.
![Upečený chlebík so zlatou kôrkou v chlebovej forme.](https://vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/08/domace-veka-na-chlebicky-bezlepku.jpg)
Ako upiecť najlepšie veku na chlebíčky?
Najprv sa uistite, že je váš chlieb hotový
Ostrieľaní pekári to spoznajú po sluchu, keď na bochník poklepú. Jednoduchší spôsob je zmerať teplotu veky v jej strede. Za úplne upečený bochník z hladkej múky sa považuje ten, u ktorého nameriate tepotu medzi 87 – 90 °C.
Veky, ktoré sú upečené z celozrnnej múky by mali dosiahnuť tepoty 93 °C až 96 °C.
Nevyberajte veku z formy príliš skoro
Ruky preč aspoň do chvíle, než sa trochu schladí. Vo forme veku nechajte stáť 5 – 10 minút. Po dlhšej dobe sa postranná a spodná kôrka začne pripekať, takže bude skôr spálená ako krehká.
Nekrájajte za chlieb tepla
Keď tak urobíte, značná časť vlhkosti z vášho bochníka sa odparí. Navyše pri krájaní chleba ho prirodzene trochu stláčate, a to rukou aj nožom, a preto nikdy nebude tak nadýchaný, ako by mal byť.