5 vynikajúcich receptov na žabie huby – dokonalá chuť bez veľkej námahy

Hľadáte rýchle, ľahké a nie príliš sladké cukrovinky, ktoré sa vám budú na jazyku len rozplývať?

V tom prípade musíte vyskúšať naše recepty na žabie huby.

Najčastejšie sa plnia orechovou náplňou.

Použiť ale môžete aj lekvár, mak, tvaroh alebo jablká.

Fantázii sa medze nekladú a pripraviť si ich môžete nielen na Vianoce.

Žabie huby s lekvárom

Prekvapil vás medzi ingredienciami ocot? Rozhodne ho nevynechávajte, skvele napomáha krehkosti cesta a vďaka malému množstvu ho v cukroví vôbec nespoznáte.

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 1 vajce
  • 2 PL octu
  • slivkový lekvár

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, maslo, vajcia a ocot.
  2. Vypracujte do podoby cesta a nechajte aspoň 10-15 minút odpočinúť.
  3. Následne cesto vyvaľkajte na plát s hrúbkou približne pol centimetra.
  4. Pomocou väčšieho okrúhleho vykrajovača alebo hrnčekom vykrájajte kolieska.
  5. Do každého kolieska vložte plnú čajovú lyžičku lekváru.
  6. Opatrne koliesko prehnite napoly a prstami stlačte okraje.
  7. Odkladajte na plech s papierom na pečenie.
  8. Vložte do rúry predhriatej na 180 °C.
  9. Pečte asi 10-12 minút v závislosti od veľkosti.
  10. Ešte teplé žabie huby posypte práškovým cukrom
Taštičky plnené lekvárom a posypané práškovým cukrom.
zdroj: kochbar.de

Slivkový lekvár môžete využiť aj v rade receptov na jamkové cukrovinky. Inšpirujte sa!

Orechové mušličky

Ak chcete mať cukrovinky menej sladké, môžete cesto pripraviť úplne bez cukru. Okrem orechovej náplne je možné použiť aj polovičky orechov. V tom prípade je lepšie mušličky úplne neuzatvárať a nechať ich mierne „rozškľabené“.

Ingrediencie:

  • 280 g hladkej múky
  • 220 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1-2 vajcia
  • štipka soli

Orechová náplň

  • 120 g mletých vlašských orechov
  • 60 g práškového cukru
  • 1 bielok
  • 1 PL rumu
  • štipka škorice

Postup:

  1. V mise zmiešajte všetky ingrediencie na prípravu cesta.
  2. Cesto spracujte a následne vložte na 30 minút do chladničky.
  3. V medziobdobí si pripravte orechovú náplň.
  4. Mleté vlašské orechy a práškový cukor zmiešajte v miske, pridajte bielok, rum a škoricu.
  5. Dôkladne premiešajte.
  6. Predhrejte si rúru na 180 °C
  7. Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na plát s hrúbkou približne 3-4 mm.
  8. Pohárom alebo hrnčekom vykrájajte kolieska a do každého vložte lyžičku orechovej náplne.
  9. Následne koliesko prehnite, stlačte okraje a vytvarujte žabie huby.
  10. Pečte približne asi 10 minút, v závislosti od veľkosti cukroviniek.
  11. Na záver obaľte ešte teplé cukrovinky v práškovom cukre
zdroj: .diamant-zucker.de

Recepty na žabie huby nie sú jedinými vianočnými cukrovinkami s orechmi. Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na orechové cukrovinky.

Žabie huby plnené mandľami

Orechovú plnku môžete veľmi ľahko nahradiť tiež jemnejšou mandľovou náplňou. Vyskúšajte ju prostredníctvom tohto receptu.

Ingrediencie:

Cesto

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 200 kyslej smotany
  • 4 žĺtky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva

Mandľová náplň

  • 200 g plátkov mandlí
  • 250 g práškového cukru
  • 4 bielky

Postup:

  1. Do kuchynského robota vložte zmäknuté maslo, žĺtky, kyslú smotanu, múku a prášok do pečiva.
  2. Vypracujte do podoby hladkého cesta.
  3. Z cesta vytvarujte malé guľôčky o veľkosti maximálne vlašského orecha.
  4. Guľôčky odkladajte na plech vyložený papierom na pečenie alebo aj na seba do misy, nemali by sa lepiť.
  5. Plech či misu vložte aspoň na hodinu do chladničky.
  6. V medziobdobí ušľahajte bielky do podoby tuhého snehu a postupne pridávajte cukor.
  7. Následne každú guľôčku rozvaľkajte do oválneho tvaru.
  8. Doprostred rozotrite sneh a posypte niekoľkými mandľovými plátkami.
  9. Použite len toľko bielka, aby pri zlepovaní nevytiekol
  10. Dlhšie konce oválu prehnite cez seba a pritlačte k sebe.
  11. Predhrejte si rúru na 180 °C a žabie huby pečte 8-10 minút do ružova.
  12. Po vybratí z rúry cukrovinky posypte práškovým cukrom.
zdroj: chefkoch.de

Žabie huby z tvarohu

Ak máte slabosť pre tvaroh, môžete ho použiť do cesta aj na náplň do týchto cukroviniek.

Ingrediencie:

Cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 200 g tvarohu
  • 2 PL práškového cukru

Tvarohová náplň

  • 200 g tvarohu
  • 50 g cukru
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice (voliteľné)
  • hrozienky (voliteľné)

Postup:

  1. V mise či kuchynskom robote zmiešajte maslo, múku, cukor a tvaroh.
  2. Vypracujte do podoby hladkého cesta, zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte aspoň na dve hodiny do chladničky.
  3. Medzitým si pripravte tvarohovú náplň.
  4. V mise dôkladne zmiešajte tvaroh, cukor, vajcia a vanilkový cukor.
  5. Po uplynutí požadovanej doby cesto rozvaľkajte na plát s hrúbkou približne pol centimetra.
  6. Hrnčekom alebo okrúhlym vykrajovačom vykrájajte kolieska.
  7. Do jednej polovice týchto koliesok vložte lyžičku tvarohovej náplne.
  8. Následne koliesko preložte napoly a na okrajoch jemne stlačte, aby sa žabie huby pri pečení príliš úplne neotvorili.
  9. Odkladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  10. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 20-25 minút.
  11. Po upečení posypte práškovým cukrom.
zdroj: blog.giallozafferano.it

Vianočné mušle z lístkového cesta

Ak nechcete pripravovať vlastné cesto, môžete na výrobu tejto lahôdky využiť aj už predpripravené lístkové cesto.

Ingrediencie:

  • 250 g lístkového cesta
  • 2 jablká
  • 20 g cukru krupica
  • čerstvá šťava z polovice citróna
  • štipka škorice
  • mlieko a cukor na potretie

Postup:

  1. Olúpte a nastrúhajte jablká.
  2. Jablká vložte do misy a pridajte šťavu z polovice citróna, cukor a škoricu.
  3. Dôkladne premiešajte a odložte bokom.
  4. Listové cesto rozvaľkajte na plát s hrúbkou približne pol centimetra.
  5. Pomocou hrnčeka, pohára či okrúhleho vykrajovača z neho vykrájajte kolieska.
  6. Zvyšné lístkové cesto rozvaľkajte a vykrájajte ďalšie kolieska.
  7. Do každého kolieska vložte lyžičku jablčnej náplne.
  8. Uzavrite napoly a dôkladne stlačte okraje.
  9. Žabie huby potrite mliekom a nožom urobte na povrchu malé zárezy ako lúče.
  10. Na záver cukrovinky posypte malým množstvom cukru a odložte na plech vyložený papierom na pečenie.
  11. Vložte do rúry predhriatej na 180 °C a pečte približne 15-20 minút, v závislosti od veľkosti taštičiek.
zdroj: fattoincasadabenedetta.it

Lístkové cesto môžete použiť aj na upečenie lahodnej baklavy, typického balkánskeho múčnika. Zaujíma vás, ako vyzerajú bulharské Vianoce, ktoré sa bez baklavy nezaobídu?

Kde sa vzali žabie huby?

Tieto sladké cukrovinky všetkých na prvý pohľad zaujmú svojim názvom. Kto žabie huby nepozná, často nevie, čo vlastne očakávať. Legrační názov súvisí samozrejme so vzhľadom, pretože pokiaľ taštičky úmyselne či neúmyselne nestlačíme po celej ich dĺžke, pri pečení sa „rozškľabia“ a výsledok mnohým pripomína ústa žaby.

Okrem tohto označenia sa používajú aj ďalšie názvy, predovšetkým také, ktoré odkazujú na ďalší tvar, ktorému sú tieto cukrovinky podobné, mušličky, mušle či taštičky.

Receptov na žabie huby existuje pomerne veľa, pričom v základnej receptúre sa cesto tvorí iba zo štyroch surovín – múky, tuku, vajec a octu. Existujú ale aj varianty, ktoré obsahujú aj cukor alebo používajú lístkové cesto.

Čím žabie huby naplníte, záleží najmä na vašich preferenciách. Klasické vianočné recepty na žabie huby využívajú predovšetkým orechovú náplň, ale hojne sa využívajú aj lekvár, mak či jablká.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu