Recepty na orieškové brabantské tortičky v piatich chutných podaniach – sladká bodka na Vianoce

Orechové vianočné cukrovinky spájané krémom patria k hojne vyhľadávaným.

Táto kombinácia voní v mnohých slovenských domácnostiach.

Už ste počuli o tomto variante?

Pozrite sa na tie najlepšie recepty na tortičky na vianočný stôl.

Brabantské tortičky s krémom

Tento recept na tortičky v sebe ukrýva výborný rumový stred s vanilkovým krémom a orechmi.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 450 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 300 g zmäknutého masla
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 2 žĺtky

Na krém:

  • 2 žĺtky
  • 75 g masla
  • 75 g cukru krupica
  • hnedý rum podľa chuti
  • vanilkový cukor
  • prevarená voda
  • cukor na rumový kúpeľ
  • čokoládová poleva
  • mleté orechy na obalenie

Postup:

  • Zo surovín si vypracujeme cesto, ktoré necháme v chlade oddýchnuť aspoň hodinu.
  • Potom ho vyvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme kolieska.
  • Tie následne upečieme v rúre predhriatej na 190 °C.
  • Pečieme do ružova.
  • Druhý deň si pripravíme krém.
  • Žĺtky s cukrom vymiešame nad horúcim kúpeľom do hustého krému, ktorý následne schladíme.
  • Potom do základu krému pridáme zmäknuté maslo a vanilkový cukor.
  • Vezmeme si dve upečené kolieska, obe ich potrieme krémom a medzi ne vložíme jedno koliesko z rumového kúpeľa.
  • Rumový kúpeľ si pripravíme z cukru, prevarenej vody a rumu.
  • Kolieska máčame len chvíľku.
  • Nakoniec tortičky polievame rozpustenou čokoládou a po stranách obaľujeme v orieškoch.
Vianočné tortičky s vlašskými orechmi.
Zdroj: receptyodbabky.sk

Mandľové tortičky

A tu máme opäť obmenu v podobe tortičiek s mandľami.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 g zmäknutého masla

Na krém:

  • 3 vajcia
  • 150 g krupicového cukru
  • 250 g zmäknutého masla

Na dokončenie:

  • 150 g mandľových polovičiek
  • 100 ml rumu
  • čokoláda a tuk na polevu

Postup:

  • Zo surovín si spracujeme cesto, ktoré necháme aspoň 30 minút v chladničke odležať.
  • Potom si z cesta vyvaľkáme cca 4 mm hrubú placku a vykrajujeme kolieska.
  • Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút.
  • V medzičase si nachystáme krém.
  • Vajcia si s cukrom nad vodným kúpeľom vyšľaháme do hustej peny.
  • Po vychladení ich vmiešame do vyšľahaného masla s rumom.
  • Kolieska zlepujeme krémom a máčame v čokoláde.
  • Navrch dávame polovičky mandlí.
Zdroj: web.billa.sk

Babičkine tortičky s maslovým krémom

Cukrovinky od našich babičiek jednoducho chutia najlepšie. Skúste tento recept na tortičky, ktoré sa vynímajú lahodným krémom z masla.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 175 g masla alebo stuženého tuku
  • 50 g vlašských alebo lieskových orechov
  • 1 balíček vanilkového cukru

Krém:

  • 50 g masla
  • 75 g mletých orechov
  • 75 g mletých piškótov
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • práškový cukor
  • rum
  • prevarená voda

Na dokončenie:

  • čokoláda na varenie
  • mleté orechy na obalenie

Postup:

  • Zo surovín si vypracujeme cesto.
  • Dáme ho schladiť aspoň na hodinu do chladničky.
  • Potom si z neho vyvaľkáme tenkú placku a vykrajujeme kolieska.
  • Pečieme v rúre predhriatej na 190 °C asi 8 minút.
  • Necháme dôkladne vychladiť.
  • Medzitým si nachystáme krém.
  • Maslo vymiešame s vanilkovým cukrom, piškótami a orechmi.
  • Pripravíme si rumový kúpeľ na prostredné koliesko.
  • Rum zmiešame s prevarenou vodou cukrom.
  • Dve kolieska potrieme krémom.
  • Prostredné koliesko krátko namočíme do rumového kúpeľa a všetky vrstvy zlepíme.
  • Nakoniec polievame vršky čokoládou a okraje obaľujeme v mletých orieškoch.

Vyskúšajte aj ďalšie recepty na orieškové košíčky.

Tortičky z bielkov s čokoládou

Bielkový recept na tortičky sa priamo ponúka, keď máte nevyužité bielky. Aby nezostali na ocot, môžete ich doviesť do tejto chutnej podoby.

Ingrediencie:

  • 5 bielkov
  • 35 g práškového cukru
  • 250 g zmäknutého masla
  • 100 ml silnej kávy (cca 5 lyžičiek)
  • mleté vlašské orechy
  • čokoláda na obalenie

Postup:

  • Bielky si vyšľaháme do tuha.
  • Potom po lyžiciach zašľahávame cukor.
  • Na plech vyložený papierom na pečenie tvoríme malé kolieska.
  • Pečieme (sušíme) pri 100 °C asi hodinu.
  • Maslo si s cukrom vymiešame do peny a postupne prilievame vychladnutú kávu.
  • Pokiaľ sa krém zrazí, šľaháme chvíľu nad parou a následne schladíme.
  • Upečené kolieska mažeme krémom až po okraje.
  • Orechy zmiešame s nastrúhanou čokoládou a použijeme na obalenie okrajov.
Zdroj: sk.pinterest.com

Zásobu orieškov zase môžete zužitkovať napríklad aj do nepečených rumových gulí. Inšpirujte sa u nás!

Tortičky s lieskovými orieškami

Trochu iný šmrnc môžeme týmto vianočným cukrovinkám dodať aj obmenou orechového základu. Tentokrát siahneme po lieskových orieškoch.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 375 g hladkej múky
  • 150 g cukru múčky
  • 150 g mletých lieskových orieškov
  • 1 vanilkový cukor
  • 375 g zmäknutého masla
  • 2 lyžičky mletej škorice

Na krém:

  • 5 vajec
  • 200 g cukru krupica
  • 375 g zmäknutého masla

Postup:

  • Ingrediencie na cesto si zmiešame.
  • Cesto si zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút do chladu.
  • Potom ho rozvaľkáme na tenkú placku a vykrajujeme kolieska.
  • Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista.
  • Vajcia si s cukrom nad vodným kúpeľom vyšľaháme do hustej konzistencie.
  • Po vychladení na izbovú teplotu primiešame zmäknuté maslo.
  • Prostredné kolieska máčame v rume, ktorý môžeme zjemniť prevarenou vodou a cukrom.
  • Na dve krajné kolieska mažeme krém, doprostred kladieme namočené koliesko.
  • Po stuhnutí polievame čokoládou a okraje obaľujeme v orieškoch.
  • Vrchy môžeme ozdobiť ľubovoľnými orechmi.
Zdroj: sladky-zivot.sk

Tortičky alebo tiež brabantské tortičky patria k obľúbeným vianočným cukrovinkám.

Tradične pozostávajú z maslovej sušienky, ktorá je spojená buď ďalšou sušienkou namočenou v rume, alebo krémom.

Tieto cukrovinky sa ďalej zdobia čokoládou a okraje sa obaľujú v mletých orieškoch.

Najhojnejšie sa využívajú orechy vlašské, ale chybu neurobíte ani orechmi lieskovými alebo mandľami.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu