Vynikajúce recepty na vianočné pečivo z medu. Inšpirácia do vašej kuchyne!

Medové pečivo je nielen lahodné. Vďaka pridanému medu obsahuje aj živiny, ktoré v iných druhoch cukroviniek nenájdete.

Inšpirujte sa našimi 5 receptami a upečte také pečivo, po ktorom sa len zapráši!

Obľúbené a ľahké medové guličky

Tento recept je tak chutný, že je vhodný nielen ako pečivo na Vianoce, ale aj ako sladký dezert ku káve či čaju počas celého roka.

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky
  • 60 g rozpusteného masla
  • 200 g cukru múčka
  • 1 konzerva karamelového kondenzovaného mlieka
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • 4 lyžice medu
  • rozdrvené vlašské orechy (nie sú nevyhnutné)

Postup

  1. Najskôr vypracujte cesto zmiešaním múky, cukru a jedlej sódy s vajcami, medom a maslom.
  2. Vytvorené cesto rozvaľkajte na placky. Placky rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Predhrejte rúru na 180 °C a upečte placky dozlatista. Dĺžka pečenia závisí od hrúbky placiek. Pokiaľ placky majú cca 0,5 cm, bude 10 minút pečenia stačiť.
  4. Po vytiahnutí z rúry nechajte placky dôkladne vychladnúť.
  5. Zatiaľ čo sa placky chladia, zmiešajte kondenzované mlieko a rozpustené maslo a vytvorte krém.
  6. Potom vychladené placky rozdrvte v robote alebo ručne.
  7. Získanú hmotu rozdeľte – väčšiu časť, ideálne jemnejšie nadrvenú, zmiešajte s krémom a vypracujte nové cesto. Pokiaľ máte čas, odporúčame vložiť hmotu na nejaký čas do chladničky – lepšie sa potom s cestom pracuje.
  8. Vytvarujte medové gule do ľubovoľnej veľkosti.
  9. Zvyšok cesta s rozdrvenými plackami môžete v miske zmiešať s vlašskými orechmi. V tejto zmesi potom vytvorené gule obaľte a máte hotové vianočné pečivo. Medové guličky vám jednoducho učarujú.

Medové guličky z karamelového kondenzovaného mlieka.
Zdroj: mytastytherapy.blogspot.com

Plnené aj polomáčané luxusné medové trubičky

Medové trubičky sú známou alternatívou medových kornútkov.

Hlavný rozdiel spočíva v tom, že ich možno plniť z oboch strán. Môžete sa tak hrať s ich vzhľadom. Z každej strany môžete trubičku naplniť krémom s inou farbou aj príchuťou.

Ingrediencie

Cesto:

  • 170 g hladkej múky
  • 140 g cukru múčka
  • 1 ks vajce
  • 2 lyžice medu
  • ½ lyžičky jedlej sódy

Náplň:

  • Medové trubičky sú výborné v kombinácii s čokoládovým, karamelovým alebo maslovým krémom. Máte teda na výber, akú vianočnú náplň do cukroviniek zvolíte. Určite nič nepokazíte, ak sa rozhodnete pre viac variant.

Postup

  1. Najskôr premiešajte sypké suroviny – múku, cukor a jedlú sódu.
  2. Pridajte vajce a med a vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte dve hodiny odpočívať.
  3. Následne cesto vyvaľkajte na tenkú vrstvu a vykrajujte z neho kolieska.
  4. Pripravte si plech s papierom na pečenie, na ktorý budete kolieska pokladať.
  5. Pečte vo vyhriatej rúre na 160–170 °C. Kolieska veľmi skoro zozlatnú, čo je chvíľa, kedy ich treba z rúry vytiahnuť.
  6. Pomocou okrúhleho pozdĺžneho predmetu (ideálne varešky) vytvarujte kolieska do trubičiek.
  7. Uistite sa, že kolieska v spoji poriadne držia – nebojte sa tu pritlačiť. Pracujte rýchlo, aby vám kolieska nevychladla a nepopraskala.
  8. Medové pečivo na plechu môžete nechať a počkať kým vychladne. Potom ho môžete naplniť krémom.

Pri tvarovaní vianočných cukroviniek, medové trubičky ohýbajte za tepla, aby cesto nepopraskalo. Pečte teda jednotlivé várky koliesok s menším počtom kusov, aby ste s upečeným cestom stihli pracovať. Druhým variantom je nechať kolieska v rúre do tej doby, než ich začnete ohýbať. Vydržia tak dlhšie teplé.

Medové trubičky, plnené svetlým a tmavým krémom, posypané cukrom.
Zdroj: eiffeltower.com.au

Linecké medové kolieska pre labužníkov

Nielen, že toto pečivo skvele chutí. Môžete navyše, do jeho výroby, zapojiť celú rodinu.

Nechajte svoje deti vykrajovať a užite si príjemne strávené chvíle.

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky
  • 120 g cukru múčka
  • 180 g masla
  • 120 g medu
  • 4 vaječné žĺtky
  • trocha citrónovej kôry

Postup

  1. Zmiešajte všetky sypké suroviny – múku, cukor a citrónovú kôru.
  2. Pridajte ostatné suroviny a vypracujte hladké cesto.
  3. Po spracovaní nechajte približne hodinu odpočinúť v chladničke.
  4. Potom si ho rozdeľte na menšie časti, ktoré rozvaľkajte na pomúčenej doske.
  5. Do cesta vykrajujte vybrané tvary. Nezabudnite, že pečivo by malo byť vyrkrojené v párnom počte, aby ste potom kolieska mohli spájať.
  6. Pečte, vo vopred vyhriatej rúre, na 170 °C, a to približne 7–8 minút. Ideálne je medové zlepované pečivo strážiť a vytiahnuť ho vo chvíli, keď začne zlatnúť.

Linecké medové pečivo s vykrojenými hviezdičkami, plnenými džemom.
Zdroj: tutti-dolci.com

Medové kornútky trochu inak

Poznáte klasické medové kornútky, ktoré má na stole takmer každá gazdinka?

Odlíšte sa a dodajte originalitu tomuto medovému vianočnému pečivu! Kornútky, podľa nášho receptu, sú jednoduché, rýchle a potešia malých aj veľkých.

Ingrediencie

  • 1 plát lístkového cesta nakrájaný na prúžky (cesto si môžete pripraviť sami doma, ale môžete ho zakúpiť hotové v potravinách)
  • 1 šálka medu (výber medu je úplne na vás)
  • 2 vaječné bielky
  • štipka soli
  • ½ lyžičky citrónovej šťavy
  • cukrárske zdobenie
  • kovová formička na pečenie kornútkov (zakúpite v obchode s domácimi potrebami alebo na internete)

Postup

Kornútky:

  • Než začnete s prípravou kornútkov, dajte rozohriať rúru na 180 °C.
  • Z lístkového cesta nakrájajte prúžky o šírke 3 cm a dĺžke asi 18 cm.
  • Každý z prúžkov namotajte na kovovú formičku. Ak chcete, aby boli kornútiky sladké, môžete ich vopred posypať cukrom, ktorý do nich zatlačíte pomocou valčeka.
  • Na plech dajte papier na pečenie a formičky s cestom naň umiestnite. Následne vložte do rúry a pečte po dobu 25 minút, kým nezačnú kornútky hnednúť.
  • Po vybratí plechu z rúry nechajte kornútky vychladnúť a až potom ich z kovových formičiek dávajte dole. Kornútky si tak nielen udržia svoj tvar, ale zabránite tiež možnému vzniku popálenín.
  • Kornútky dávajte z formičiek dole skutočne opatrne, aby nedošlo k ich popraskaniu.

Náplň:

  • Zatiaľ čo sa kornútky pečú a následne chladnú, pripravte si náplň.
  • Misku umiestnite na hrniec s vriacou vodou. Chcete vytvoriť vodný kúpeľ, aby nedošlo k vareniu bielkov, ale iba k ich zahrievaniu.
  • V miske zmiešajte med s vaječnými bielkami a šľahajte, kým sa med neroztopí a dobre sa nespojí s bielkami. Na dotyk by mala byť zmes mierne teplá.
  • Akonáhle došlo k spojeniu, dajte misku bokom, aby už nedošlo k zahrievaniu, pridajte štipku soli a znova šľahajte na najvyšší výkon. Vďaka tomu by mala vzniknúť pevnejšia hmota.
  • Akonáhle je hmota pripravená, pridajte citrónovú šťavu a znovu mixujte, kým nebude pena hladká.
  • Akonáhle sú kornútky studené, naplňte ich touto vyšľahanou hmotou a na záver povrch ozdobte cukrárskou posýpkou..
  • Vyskúšajte tento recept na medové kornútky a podávajte pečivo ešte v ten istý deň, aby nedošlo k strate ich chrumkavosti.

Kornútky môžete naplniť aj klasickou šľahačkou alebo polevou na vianočné pečivo.

Medové kornútiky so šľahačkovou náplňou, posypané farebným cukrárskym sypaním.
zdroj: quericavida.com

Perníkové guličky so Salkom

Tento recept si obľúbia ľudia, ktorí dávajú prednosť raw stravovaniu.

Naše guličky z perníka sa totiž nepečú!

Ingrediencie

  • 1 plechovka kondenzovaného mlieka Salko
  • 300 g perníkových sušienok
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1 lyžica medu

Postup

  • Sušienky nasypte na čistú utierku alebo ich vložte do pláteného vaku. Všetky strany uzavrite, aby vám sušienky z utierky ani vaku nemohli vypadnúť.
  • Teraz vezmite kladivko na mäso (ak ho nemáte, použite hrnček alebo pohár) a sušienky rozbite na malé kúsky.
  • Ak chcete dosiahnuť naozaj jemný prášok, vhoďte sušienky do mixéra.
  • Akonáhle sú sušienky rozdrvené, vysypte ich do misy a pridajte k nim Salko. Množstvo mlieka, ktoré použijete, je na vás. Prilievajte ho po troškách, aby ste dosiahli hutnú zmes. Potrebujete sa vyhnúť tomu, aby vaše cesto bolo príliš tekuté.
  • K zmesi pridajte škoricu a med.
  • Pokiaľ by vaše cesto bolo príliš hutné, môžete ho zriediť väčším množstvom medu či kondenzovaného mlieka.
  • Zmes dôkladne premiešajte. Môžete použiť aj mixér.
  • Že je zmes pripravená, poznáte podľa toho, že vám ide miešanie horšie a mixér vám vypovedá službu.
  • Keď je cesto tak akurát, vložte ho do chladničky a nechajte ho tuhnúť pár hodín. Môžete ho nechať v chladničke pokojne cez noc.
  • Na druhý deň z neho, v dlaniach, vytvarujte guličky. Máte hotovo!

Nepečené medové guličky nemusia byť len z perníka. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na raw vianočné pečivo.

Nepečené perníkové guličky so Salkom na bielom papieri na pečenie.
zdroj: saltandhoney.co.uk

Tipy na zdobenie

Vyhnite sa stereotypu a ozdobte svoje pečivo z medu originálnym spôsobom. Neviete ako?

Inšpirujte sa našimi obľúbenými tipmi!

  • Čokoládová poleva – Čokoládou sa snáď nedá nič pokaziť. Je možné s ňou pokvapkať medové gule, prípadne do nej sčasti namočiť medové trubičky aj linecké pečivo. S hĺbkou ponorenia sa môžete vyhrať.
  • Rôzne farby náplne – Pri príprave trubičiek alebo kornútkov môžete vytvoriť dve náplne s odlišnou farbou, jedna môže byť svetlejšia, napríklad vanilková, druhá čokoládová. Pri servírovaní, spoločne na jednej mise, to bude vyzerať naozaj zaujímavo.
  • Zlaté či strieborné guličky – Linecké kolieska v sebe majú tradične vykrojený ozdobný tvar. Do neho ale môžete, namiesto marmelády, vložiť napríklad zlatú alebo striebornú jedlú guľôčku, ktorá na seba svojimi odleskami bude upútavať pozornosť a rozžiari vianočný stôl.

Zabudnite na Vianoce na všetok zhon a stres a vyskúšajte tieto jednoduché recepty na medové pečivo. Prevoňajte svoj domov a navoďte si tú pravú vianočnú atmosféru.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu