Medové pečivo je nielen lahodné. Vďaka pridanému medu obsahuje aj živiny, ktoré v iných druhoch cukroviniek nenájdete.
Inšpirujte sa našimi 5 receptami a upečte také pečivo, po ktorom sa len zapráši!
Obľúbené a ľahké medové guličky
Tento recept je tak chutný, že je vhodný nielen ako pečivo na Vianoce, ale aj ako sladký dezert ku káve či čaju počas celého roka.
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 60 g rozpusteného masla
- 200 g cukru múčka
- 1 konzerva karamelového kondenzovaného mlieka
- 2 vajcia
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 4 lyžice medu
- rozdrvené vlašské orechy (nie sú nevyhnutné)
Postup
- Najskôr vypracujte cesto zmiešaním múky, cukru a jedlej sódy s vajcami, medom a maslom.
- Vytvorené cesto rozvaľkajte na placky. Placky rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Predhrejte rúru na 180 °C a upečte placky dozlatista. Dĺžka pečenia závisí od hrúbky placiek. Pokiaľ placky majú cca 0,5 cm, bude 10 minút pečenia stačiť.
- Po vytiahnutí z rúry nechajte placky dôkladne vychladnúť.
- Zatiaľ čo sa placky chladia, zmiešajte kondenzované mlieko a rozpustené maslo a vytvorte krém.
- Potom vychladené placky rozdrvte v robote alebo ručne.
- Získanú hmotu rozdeľte – väčšiu časť, ideálne jemnejšie nadrvenú, zmiešajte s krémom a vypracujte nové cesto. Pokiaľ máte čas, odporúčame vložiť hmotu na nejaký čas do chladničky – lepšie sa potom s cestom pracuje.
- Vytvarujte medové gule do ľubovoľnej veľkosti.
- Zvyšok cesta s rozdrvenými plackami môžete v miske zmiešať s vlašskými orechmi. V tejto zmesi potom vytvorené gule obaľte a máte hotové vianočné pečivo. Medové guličky vám jednoducho učarujú.
![Medové guličky z karamelového kondenzovaného mlieka.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/medove-gule.png)
Plnené aj polomáčané luxusné medové trubičky
Medové trubičky sú známou alternatívou medových kornútkov.
Hlavný rozdiel spočíva v tom, že ich možno plniť z oboch strán. Môžete sa tak hrať s ich vzhľadom. Z každej strany môžete trubičku naplniť krémom s inou farbou aj príchuťou.
Ingrediencie
Cesto:
- 170 g hladkej múky
- 140 g cukru múčka
- 1 ks vajce
- 2 lyžice medu
- ½ lyžičky jedlej sódy
Náplň:
- Medové trubičky sú výborné v kombinácii s čokoládovým, karamelovým alebo maslovým krémom. Máte teda na výber, akú vianočnú náplň do cukroviniek zvolíte. Určite nič nepokazíte, ak sa rozhodnete pre viac variant.
Postup
- Najskôr premiešajte sypké suroviny – múku, cukor a jedlú sódu.
- Pridajte vajce a med a vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte dve hodiny odpočívať.
- Následne cesto vyvaľkajte na tenkú vrstvu a vykrajujte z neho kolieska.
- Pripravte si plech s papierom na pečenie, na ktorý budete kolieska pokladať.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 160–170 °C. Kolieska veľmi skoro zozlatnú, čo je chvíľa, kedy ich treba z rúry vytiahnuť.
- Pomocou okrúhleho pozdĺžneho predmetu (ideálne varešky) vytvarujte kolieska do trubičiek.
- Uistite sa, že kolieska v spoji poriadne držia – nebojte sa tu pritlačiť. Pracujte rýchlo, aby vám kolieska nevychladla a nepopraskala.
- Medové pečivo na plechu môžete nechať a počkať kým vychladne. Potom ho môžete naplniť krémom.
Pri tvarovaní vianočných cukroviniek, medové trubičky ohýbajte za tepla, aby cesto nepopraskalo. Pečte teda jednotlivé várky koliesok s menším počtom kusov, aby ste s upečeným cestom stihli pracovať. Druhým variantom je nechať kolieska v rúre do tej doby, než ich začnete ohýbať. Vydržia tak dlhšie teplé.
![Medové trubičky, plnené svetlým a tmavým krémom, posypané cukrom.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/polomacene-medove-trubicky.png)
Linecké medové kolieska pre labužníkov
Nielen, že toto pečivo skvele chutí. Môžete navyše, do jeho výroby, zapojiť celú rodinu.
Nechajte svoje deti vykrajovať a užite si príjemne strávené chvíle.
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 120 g cukru múčka
- 180 g masla
- 120 g medu
- 4 vaječné žĺtky
- trocha citrónovej kôry
Postup
- Zmiešajte všetky sypké suroviny – múku, cukor a citrónovú kôru.
- Pridajte ostatné suroviny a vypracujte hladké cesto.
- Po spracovaní nechajte približne hodinu odpočinúť v chladničke.
- Potom si ho rozdeľte na menšie časti, ktoré rozvaľkajte na pomúčenej doske.
- Do cesta vykrajujte vybrané tvary. Nezabudnite, že pečivo by malo byť vyrkrojené v párnom počte, aby ste potom kolieska mohli spájať.
- Pečte, vo vopred vyhriatej rúre, na 170 °C, a to približne 7–8 minút. Ideálne je medové zlepované pečivo strážiť a vytiahnuť ho vo chvíli, keď začne zlatnúť.
![Linecké medové pečivo s vykrojenými hviezdičkami, plnenými džemom.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/medove-linecke-cukrovi.png)
Zobraziť viac receptov
Medové kornútky trochu inak
Poznáte klasické medové kornútky, ktoré má na stole takmer každá gazdinka?
Odlíšte sa a dodajte originalitu tomuto medovému vianočnému pečivu! Kornútky, podľa nášho receptu, sú jednoduché, rýchle a potešia malých aj veľkých.
Ingrediencie
- 1 plát lístkového cesta nakrájaný na prúžky (cesto si môžete pripraviť sami doma, ale môžete ho zakúpiť hotové v potravinách)
- 1 šálka medu (výber medu je úplne na vás)
- 2 vaječné bielky
- štipka soli
- ½ lyžičky citrónovej šťavy
- cukrárske zdobenie
- kovová formička na pečenie kornútkov (zakúpite v obchode s domácimi potrebami alebo na internete)
Postup
Kornútky:
- Než začnete s prípravou kornútkov, dajte rozohriať rúru na 180 °C.
- Z lístkového cesta nakrájajte prúžky o šírke 3 cm a dĺžke asi 18 cm.
- Každý z prúžkov namotajte na kovovú formičku. Ak chcete, aby boli kornútiky sladké, môžete ich vopred posypať cukrom, ktorý do nich zatlačíte pomocou valčeka.
- Na plech dajte papier na pečenie a formičky s cestom naň umiestnite. Následne vložte do rúry a pečte po dobu 25 minút, kým nezačnú kornútky hnednúť.
- Po vybratí plechu z rúry nechajte kornútky vychladnúť a až potom ich z kovových formičiek dávajte dole. Kornútky si tak nielen udržia svoj tvar, ale zabránite tiež možnému vzniku popálenín.
- Kornútky dávajte z formičiek dole skutočne opatrne, aby nedošlo k ich popraskaniu.
Náplň:
- Zatiaľ čo sa kornútky pečú a následne chladnú, pripravte si náplň.
- Misku umiestnite na hrniec s vriacou vodou. Chcete vytvoriť vodný kúpeľ, aby nedošlo k vareniu bielkov, ale iba k ich zahrievaniu.
- V miske zmiešajte med s vaječnými bielkami a šľahajte, kým sa med neroztopí a dobre sa nespojí s bielkami. Na dotyk by mala byť zmes mierne teplá.
- Akonáhle došlo k spojeniu, dajte misku bokom, aby už nedošlo k zahrievaniu, pridajte štipku soli a znova šľahajte na najvyšší výkon. Vďaka tomu by mala vzniknúť pevnejšia hmota.
- Akonáhle je hmota pripravená, pridajte citrónovú šťavu a znovu mixujte, kým nebude pena hladká.
- Akonáhle sú kornútky studené, naplňte ich touto vyšľahanou hmotou a na záver povrch ozdobte cukrárskou posýpkou..
- Vyskúšajte tento recept na medové kornútky a podávajte pečivo ešte v ten istý deň, aby nedošlo k strate ich chrumkavosti.
Kornútky môžete naplniť aj klasickou šľahačkou alebo polevou na vianočné pečivo.
![Medové kornútiky so šľahačkovou náplňou, posypané farebným cukrárskym sypaním.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/medove-kornutky-1.jpg)
Perníkové guličky so Salkom
Tento recept si obľúbia ľudia, ktorí dávajú prednosť raw stravovaniu.
Naše guličky z perníka sa totiž nepečú!
Ingrediencie
- 1 plechovka kondenzovaného mlieka Salko
- 300 g perníkových sušienok
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 lyžica medu
Postup
- Sušienky nasypte na čistú utierku alebo ich vložte do pláteného vaku. Všetky strany uzavrite, aby vám sušienky z utierky ani vaku nemohli vypadnúť.
- Teraz vezmite kladivko na mäso (ak ho nemáte, použite hrnček alebo pohár) a sušienky rozbite na malé kúsky.
- Ak chcete dosiahnuť naozaj jemný prášok, vhoďte sušienky do mixéra.
- Akonáhle sú sušienky rozdrvené, vysypte ich do misy a pridajte k nim Salko. Množstvo mlieka, ktoré použijete, je na vás. Prilievajte ho po troškách, aby ste dosiahli hutnú zmes. Potrebujete sa vyhnúť tomu, aby vaše cesto bolo príliš tekuté.
- K zmesi pridajte škoricu a med.
- Pokiaľ by vaše cesto bolo príliš hutné, môžete ho zriediť väčším množstvom medu či kondenzovaného mlieka.
- Zmes dôkladne premiešajte. Môžete použiť aj mixér.
- Že je zmes pripravená, poznáte podľa toho, že vám ide miešanie horšie a mixér vám vypovedá službu.
- Keď je cesto tak akurát, vložte ho do chladničky a nechajte ho tuhnúť pár hodín. Môžete ho nechať v chladničke pokojne cez noc.
- Na druhý deň z neho, v dlaniach, vytvarujte guličky. Máte hotovo!
Nepečené medové guličky nemusia byť len z perníka. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na raw vianočné pečivo.
![Nepečené perníkové guličky so Salkom na bielom papieri na pečenie.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/pernikove-gulicky-so-salkom-1024x682-1.jpg)
Tipy na zdobenie
Vyhnite sa stereotypu a ozdobte svoje pečivo z medu originálnym spôsobom. Neviete ako?
Inšpirujte sa našimi obľúbenými tipmi!
- Čokoládová poleva – Čokoládou sa snáď nedá nič pokaziť. Je možné s ňou pokvapkať medové gule, prípadne do nej sčasti namočiť medové trubičky aj linecké pečivo. S hĺbkou ponorenia sa môžete vyhrať.
- Rôzne farby náplne – Pri príprave trubičiek alebo kornútkov môžete vytvoriť dve náplne s odlišnou farbou, jedna môže byť svetlejšia, napríklad vanilková, druhá čokoládová. Pri servírovaní, spoločne na jednej mise, to bude vyzerať naozaj zaujímavo.
- Zlaté či strieborné guličky – Linecké kolieska v sebe majú tradične vykrojený ozdobný tvar. Do neho ale môžete, namiesto marmelády, vložiť napríklad zlatú alebo striebornú jedlú guľôčku, ktorá na seba svojimi odleskami bude upútavať pozornosť a rozžiari vianočný stôl.
Zabudnite na Vianoce na všetok zhon a stres a vyskúšajte tieto jednoduché recepty na medové pečivo. Prevoňajte svoj domov a navoďte si tú pravú vianočnú atmosféru.