Neviete, aký šalát na chlebíčky? Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na domáci vlašiak

Zemiakový, parížsky alebo pochúťkový?

Tieto šaláty sú obľúbeným základom pre obložené chlebíčky.

Existuje ale ešte jedna klasika, ktorú poznáme už z detstva.

Zaspomínajte si spoločne s našimi receptami na domáci vlašský šalát na chlebíčky.

Vystačíte si s bežne dostupnými surovinami a úspech je zaručený.

Retro vlašský šalát

Ako na šalát, ktorý by vás preniesol späť v čase? Tajomstvo je v správnom pomere surovín!

Ingrediencie:

  • 170 g zemiakov
  • 110 g mäkkej salámy
  • 40 g sterilovaných uhoriek
  • 25 g mrkvy
  • 15 g zeleru
  • 10 g sterilizovaného hrášku
  • 100 g majonézy
  • 10 g plnotučnej horčice
  • 15 g octu
  • 5 g cukru krupica
  • 3 g worcestrové omáčky
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Zemiaky uvarte v šupke domäkka.
  2. Nechajte vychladnúť, olúpte a nakrájajte na kocky alebo rezančeky, záleží, akému tvaru dávate prednosť.
  3. Mrkva a zeler olúpte, rovnako uvarte domäkka a nakrájajte na kocky alebo rezančeky.
  4. Rovnakým spôsobom nakrájajte aj nakladané uhorky.
  5. Salámu nakrájajte na rezančeky.
  6. Všetky nakrájané suroviny spoločne s nakladaným hráškom premiešajte v mise.
  7. V inej miske zmiešajte majonézu s octom, worcestrovou omáčkou a horčicou.
  8. Pridajte cukor a dôkladne premiešajte.
  9. Nakrájanú zeleninu so salámou spojte pomocou majonézy.
  10. Dobre premiešajte.
  11. Vlašský šalát ochutnajte av prípade potreby ešte dochuťte soľou, čiernym korením či octom.
  12. Následne nechajte odležať v chladničke aspoň dve až tri hodiny.

Tento domáci vlašský šalát na chlebíčky môžete servírovať aj ako chutnú desiatu alebo ako predjedlo.

Vlašský šalát na tanieri s rožkom.
zdroj: top-recepte.de

Okrem receptov na vlašský šalát môžete ako podklad pre obložené chlebíčky použiť aj šalát zemiakový . Načerpajte inšpiráciu z našich rozmanitých receptov!

Domáci vlašský šalát na chlebíčky

Kombinácia mäkkej salámy, zeleniny, nakladaných uhoriek a majonézy chutí vždy skvele. Základ môžete oživiť samozrejme aj ďalšími surovinami. Fantázii sa medze nekladú.

Ingrediencie:

  • 250 g varených zemiakov
  • 200 g šunkovej salámy alebo inej mäkkej salámy
  • 100 g sterilovaných uhoriek
  • 40 g sterilizované alebo varené mrkvy
  • 20 g sterilizovaného hrášku
  • 15 g sterilovaného alebo vareného zeleru
  • 150 g majonézy
  • 1 polievková lyžica láku zo sterilovaných uhoriek
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky cukru
  • 1 čajová lyžička horčica
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Mäkkú salámu a uhorky nakrájajte na rezančeky.
  2. Varené zemiaky, mrkva a zeler nakrájajte na kocky.
  3. Zmiešajte v mise, pridajte sterilizovaný hrášok a dobre premiešajte.
  4. V inej miske zmiešajte majonézu s horčicou, lákom z uhoriek a cukrom, pridajte podľa chuti korenie a soľ.
  5. Zmiešajte vzniknutý dresing so zmesou zeleniny a salámy.
  6. Pred podávaním vložte aspoň na dve hodiny vychladiť do chladničky.

Tento poctivý vlašský šalát chutí skvele nielen na chlebíčkach, ale aj v kombinácii s vajcom natvrdo.

Vlašiak na plátku chleba.
zdroj: essen-un-trinken.de

Ľahký vlašiak bez zemiakov

Ak túžite po odľahčenejšom variante šalátu, môžete ho pripraviť bez zemiakov a majonézu skombinovať s bielym jogurtom.

Ingrediencie:

  • 300 g mäkkej salámy
  • 5 kyslých uhoriek
  • 4 polievkové lyžice sterilizované mrkvy
  • 3 polievkové lyžice sterilizovaného hrášku
  • 2 polievkové lyžice sterilizovaného zeleru
  • 4 polievkové lyžice majonézy
  • 5 polievkových lyžíc bieleho gréckeho jogurtu
  • 1 polievková lyžica horčica
  • 1 polievková lyžica octu
  • 1 čajová lyžička worcestrovej omáčky
  • 1 čajová lyžička cukru
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Mäkkú salámu a kyslé uhorky nakrájajte na rezančeky.
  2. Dajte do misky a pridajte sterilizovaný hrášok, mrkvu a zeler.
  3. V inej miske zmiešajte biely jogurt s majonézou, octom, cukrom a worcestrovou omáčkou.
  4. Ochutnajte a podľa chuti osoľte či okoreňte.
  5. Pripraveným dresingom prelejte zmes salámy a sterilizované zeleniny.
  6. Dôkladne premiešajte.
  7. Pred konzumáciou nechajte vlašský šalát aspoň dve hodiny v chladničke.

Vychladený domáci vlašský šalát môže byť skvelou súčasťou slávnostného pohostenia, ktoré pripravíte formou švédskych stolov.

Plátok chleba a miska s vlašským šalátom.
zdroj: maggi.de

Silvestrovské chlebíčky môžete servírovať aj s rozmanitými nátierkami. Inšpirujte našimi receptami na nátierky na chlebíčky . Chceli by ste zemiakovú, syrovú alebo vajíčkovú?

Tajomstvo vlašského šalátu

Receptov na vlašský šalát existuje veľké množstvo. Klasický vlašiak, ktorý si pamätáme zo socializmu, sa pripravoval z mäkkej salámy, zemiakov, sladkokyslých uhoriek, sterilizovaného hrášku, mrkvy, zeleru a majonézy dochutenej octom a worcestrovou omáčkou.

Pokiaľ ide o typ mäkkej salámy, najlepšie sa do vlašského šalátu hodí saláma šunková alebo junior. Pokiaľ ide o zemiaky, najvhodnejší je varný typ A. Ocot v recepte môžete nahradiť lákom z uhoriek.

Zdravšie varianty pokrmu docielite zmiešaním majonézy s jogurtom alebo kyslou smotanou. Okrem klasickej soli a korenia môžete použiť aj štipku sladkej či štipľavej papriky.

Ingrediencie je možné krájať na rezančeky alebo na kocky. Platí ale, že na chlebíčkach lepšie „držia“ rezančeky. Dôležité je tiež nechať šalát niekoľko hodín odležať v chladničke, aby do seba ingrediencie dobre prenikli.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu