Vynikajúce recepty na vianočné cukrovinky z tvarohu, ktoré sa rozplývajú na jazyku. Inšpirujte sa!

Tiež sa nikdy nemôžete nabažiť tejto všestrannej potraviny, ktorá sa dá použiť v podstate na čokoľvek?

Mali ste niekedy možnosť ochutnať tvarohové vianočné cukrovinky, ktoré sa vám rozplynú na jazýčku?

Nie? Tak sa inšpirujte našimi receptami!

Vykrajované cukrovinky z tvarohu

Jemné, nafúknuté, lahodné, skrátka bombastické, presne také sú tieto vianočné cukrovinky s tvarohom. Ochutnajte tiež!


Čo budete na tvarohové cukrovinky potrebovať?

  • 250 g masla
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g tvarohu
  • štipku soli
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1/2 lyžičky mletej škorice (kto nemá rád škoricu, môže dať citrónovú kôru)
  • práškový a vanilkový cukor na obalenie

Postup:

  • Múku dajte do misy, pridajte nakrájané maslo, žĺtok a tvaroh (nie vo vaničke, ale v kocke), osoľte, prisypte vanilkový cukor so škoricou (citrónovou kôrou) a vypracujte hladké cesto.
  • Zakryte ho fóliou a dajte zhruba na 2 až 3 hodinky odpočinúť do chladničky.
  • Cesto potom vyvaľkajte na pomúčenej doske na plát vysoký 3 až 4 mm.
  • Vykrájajte rôzne tvary a naskladajte na plech (pokojne ich môžete naskladať blízko pri sebe, pretože v priebehu pečenia sa síce zmenšia, ale vyskočia do výšky).
  • Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C okolo 8 minút.
  • Upečené cukrovinky ešte horúce obaľte v zmesi vanilkového a práškového cukru, podobne ako vanilkové rožky alebo medvedie labky.
Zdroj: bakefromscratch.com

Viete, že si potrpíme na hľadanie rôznych receptúr. Nedávno sme vám napríklad odporúčali cukrovinky z ovsených vločiek.

Tvarohové kokosky

Tradičné kokosky jednoducho zbožňujeme, zvlášť, keď sa mrskne trochu marmelády na spodnú stranu a prilepí sa na základňu z lineckého kolieska. To je klasika.

Tento variant je chuťovo iný, ale veríme, že si ich zamilujete.

Čo budete potrebovať?

  • 210 g strúhaného kokosu
  • 70 g mäkkého tvarohu v kocke (nie vaničku)
  • 4 vaječné bielky
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • Štipku soli
  • 110 g cukru krupica

Postup:

  • Bielky so štipkou soli dajte do misy a vyšľahajte z nich tuhý sneh.
  • Správna konzistencia je taká, že keď otočíte misu hore dnom, sneh v nej drží.
  • Do inej misy dajte tvaroh, krupicový aj vanilkový cukor, kokos a dôkladne premiešajte.
  • Postupne začnite po jednotlivých lyžiciach pridávať do tvarohovej zmesi tuhý sneh a len zľahka premiešavajte, čo najopatrnejšie.
  • Pripravte si plech s papierom na pečenie a lyžičkou dávajte na plech malé kôpky, ktoré tvarujeme ako kokosky.
  • Vložte do rúry predhriatej na 150 °C a pečte do ružova. Po upečení nechajte kokosky vychladnúť.

Ideálne je, keď ich vychladíte v chladničke a potom podávate ku kávičke alebo len tak na zahryznutie, napríklad po štedrovečernej večeri.

Zdroj: thekitchn.com

Fitness tvarohové cukrovinky

Hoci veľa ľudí zdravšie varianty cukroviniek a ostatných maškŕt zatracuje, táto receptúra je veľmi podarená.

Vo finálnej verzii je rovnako chutná ako klasické cukrovinky z bielej múky. Ostatne posúďte sami!

Ingrediencie:

  • 330 g celozrnnej ražnej múky
  • 1 žĺtok
  • 250 g masla
  • 250 g mäkkého nízkotučného tvarohu v kocke
  • štipka soli
  • marhuľová marmeláda na zlepovanie
  • pistácie na ozdobu

Postup:

  • Celozrnnú ražnú múku dajte do misy, pridajte štipku soli, nakrájané maslo, tvaroh, žĺtok a všetko spracujte na hladké nelepivé cesto (ak bude lepiť, pridajte trochu múky).
  • Vypracované cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte tak 2 až 3 hodinky odpočívať v chladničke.
  • Kto chce, môže si ho pokojne jeden deň zarobiť a spracovávať až nasledujúci deň.
  • Cesto dajte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte na plát o sile 3 až 4 milimetre. Vykrájajte motívy podľa ľubovôle, hviezdičky, stromčeky a podobne, dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Predhrejte si rúru na 170 °C a cukrovinky pečte zhruba 15 až 20 minút, záleží na rúre.
  • Malo by byť doružova, ale pokiaľ nemáte istotu kvôli použitiu inej múky, môžete skúsiť do jednej kvietky zapichnúť špajľu.
  • Po upečení nechajte cukrovinky vychladnúť a potom k sebe pomocou marhuľovej marmelády zlepte vždy jednu plnú kytičku s druhou, čo má otvor.
  • Akonáhle máte hotovo, nasypte do každého otvoru trochu nasekaných pistácií (hlavne musia byť nesolené).
  • Kto má rád, môže ešte potrieť kvietky čokoládovou polevou a až potom posypať pistáciami.
Zdroj: žena-in.sk

Tvaroh je klasickou a veľmi populárnou ingredienciou, ktorá má širokú škálu využitia. Je vynikajúca ako za studena, ale perfektne chutí aj po tepelnej úprave.

Môžete ho konzumovať klasicky s cukrom, citrónom a čerstvým ovocím alebo s ovsenými vločkami či kompótom, ale hodí sa aj na prípravu množstva nátierok, do pečených múčnikov, či už ako súčasť cesta alebo ako náplň.

Vďaka univerzálnemu použitiu je tvaroh jednou z najobľúbenejších surovín vôbec, preto nie je divu, že si našiel cestu aj do vianočných cukroviniek, ktoré dokáže premeniť na božskú manu. Ochutnajte sami a uvidíte, že je to tak.

Tiež vás tvarohové vianočné cukrovinky doslova nadchli tak ako nás? Určite ich vyskúšajte!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu