Existuje niečo ako fitness linecké cukrovinky? Samozrejme!
Linecké zo špaldovej múky a ďalšie zdravé recepty vás nenechajú na pochybách!
Inšpirujte sa našimi receptami na zdravé linecké cukrovinky!
Linecké z ražnej múky
Aj napriek tomu, že použijete inú múku, môžete s týmto receptom vytvoriť cukrovinky ako od babičky!
Čo budete na linecké cukrovinky potrebovať?
- 200 g ražnej múky
- 50 g trstinového cukru
- 100 g rastlinného tuku
- 1 žĺtok
- kôru z polovice citróna
- džem podľa chuti na zlepenie
Ako cukrovinky z ražnej múky pripraviť?
- Cukor, rastlinný tuk alebo maslo a kôru z citróna dôkladne utrite.
- Pridajte múku a vypracujte hladké cesto.
- Odležané cesto rozvaľkajte a vykrajujte z neho ľubovoľné tvary.
- Linecké cukrovinky pečte na 180 °C približne 10 minút.
- Vychladnuté cukrovinky zlepujte džemom. Na obmenu môžete skúsiť napríklad citrónový krém.
![zdravé linecké zo ražnej múky s farebným posypom](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/zdrave-vianocne-linecke-cukrovi-s-citronovym-kremom.jpg)
Špaldové linecké cukrovinky
Cukrovinky so špaldovou múkou si hneď obľúbite. Prečo? No pretože ich pripravíte rovnako ľahko, ako tie klasické!
Čo budete na linecké cukrovinky potrebovať?
- 400 g špaldovej múky
- 200 g zmäknutého masla
- 100 g trstinového cukru
- 2 žĺtky
- pol lyžičky škorice
- marmeládu na zlepenie
Ako špaldové cukrovinky pripravíte?
- Zmiešame sypké suroviny, potom dodáme zvyšok.
- Vypracujeme hladkú hmotu, ktorú potom necháme oddýchnuť – čím dlhšie, tým lepšie, napríklad aj do druhého dňa.
- Z cesta vyvaľkáme plát a vykrojíme obľúbené tvary.
- Pokladáme na papierom na pečenie vyložený plech a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C asi 10 minút, vyťahujeme vo chvíli, keď cukrovinky začínajú zlátnuť.
- Počkáme, až vychladnú, a potom spojíme vybranou marmeládou.
![Linecké pečivo so špaldovou múkou naservírované na drevenej doske](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/gingerbread-fudge-cookies-19-e1566759679162.jpg)
Linecké cukrovinky z ovsených vločiek
Ovsené vločky sa nehodia iba na raňajkovú kašu. Aj počas vianočného obdobia by sa mali dostať k slovu, ak nechcete zahodiť svoje celoročné úsilie o peknú postavu.
Čo budete na linecké cukrovinky potrebovať?
- 125 g ovsených vločiek
- 100 g pšeničnej celozrnnej múky
- 85 g rastlinného tuku
- 85 g trstinového cukru
- vodu podľa potreby
Ako cukrovinky z ovsených vločiek pripravíte?
- Ovsené vločky pomeľte v mixéri na múku a zmiešajte ju s múkou celozrnnou. Pridajte zmäknutý rastlinný tuk.
- V rajnici priveďte do varu trochu vody s trstinovým cukrom a zvarte.
- Vzniknutý rozvar nalejte k múke s tukom.
- Cesto dôkladne spracujte. Bude celkom riedke, preto ho dajte do chladničky stuhnúť.
- Stuhnuté cesto vyvaľkajte, na pomúčenie použite celozrnnú múku.
- Z lineckého cesta môžete vykrajovať klasické tvary, ale použiť môžete aj netypické vykrajovače.
- Pečte v predhriatej rúre 170 °C približne 7 minút.
![Linecké pečivo s ovsenými vločkami s jednoduchým tvarom](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/linecke-ovsene.jpg)
Cukrovinky môžu mať mnoho podôb, inšpirujte sa aj ďalšími receptami na vianočné cukrovinky so zázvorom.
Zobraziť viac receptov
Linecké cukrovinky z pohánkovej múky
Ďalším variantom, ktorý môžete vyskúšať, sú zdravé linecké cukrovinky s pohánkovou múkou. Chcete si vyskúšať, ako také pohánkové linecké chutí? Poďte to skúsiť!
Čo budete na linecké cukrovinky potrebovať?
- 200 g pohánkovej múky
- 150 g pšeničnej celozrnnej múky
- 250 g masla
- 110 g trstinového cukru
- 1 lyžica vanilkového cukru
- 2 žĺtky
- strúhanú kôru z jedného citróna
- domácu marmeládu podľa chuti na spojenie
Ako cukrovinky s pohánkovou múkou pripravíte?
- Pomocou tyčového mixéra rozmixujte trstinový cukor na jemný prášok.
- Maslo utrite so žĺtkami a trstinovým aj vanilkovým cukrom. Pridajte citrónovú kôru a múku.
- Vypracujte hladké cesto a zabaľte ho do potravinárskej fólie. Cesto nechajte odležať v chladničke do druhého dňa.
- Cesto vyvaľkajte za použitia potravinárskej fólie, aby nebolo nutné používať ďalšiu múku na pomúčenie.
- Na vykrajovanie môžete použiť klasické vykrajovače, ale rovnako aj špeciálnu formu.
- Cukrovinky pečte v predhriatej rúre na 150 °C do ružova.
- Celozrnné linecké cukrovinky ešte viac vyniknú v kombinácii s netradičnou šípkovou marmeládou.
Cukrovinky z pohánkovej múky sú krásne krehké už po upečení, takže nie je potrebné nechať ich odležať.
![Linecké pečivo z pohánkovej múky s vykrojenými srdiečkami a marmeládou](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/linzercookies1of1-819x1024-1.jpg)
Dia linecké cukrovinky
Lahodnú chuť lineckých cukroviniek si môžu vychutnať aj diabetici!
Čo budete na linecké cukrovinky pre diabetikov potrebovať?
- 300 g hladkej múky
- 200 g zmäknutého masla
- 100 g umelého sladidla vhodného na pečenie, pokiaľ požívate sladidlo v tabletách, tak použite 6-8 tabliet
- 2 žĺtky
- citrónovú kôru
- dia marmeládu
Ako linecké pripravíte?
- Aj tu je postup rovnaký, ako pri ktoromkoľvek inom lineckom.
- U umelého sladidla sa riadime podľa vlastných skúseností, ak sa nám zdá veľmi sladké, tak použijeme skôr menšie množstvo. Pokiaľ používame tablety, rozpustíme ich najskôr s trochou vody.
- Zmiešame všetky suroviny a vypracujeme hladkú hmotu.
- Necháme v chlade odležať.
- Potom cesto vyvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme obľúbené tvary.
- Na plech s papierom na pečenie pokladáme linecké cukrovinky.
- Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C asi 10 minút, vyťahujeme vo chvíli, keď nám začínajú ružovieť.
- Po vychladnutí spájame cukrovinky marmeládou vhodnou pre diabetikov.
![Dia linecké pečivo so zdravou marmeládou](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/linecke.jpg)
Bezlepkové linecké cukrovinky
Cukrovinkami bez lepku potešíte každého celiaka!
Čo budete na linecké bezlepkové cukrovinky potrebovať?
Môžeme využiť ktorýkoľvek z vyššie uvedených receptov, dôležitým faktorom je hlavne výber múky.
Pracujeme s hladkou bezlepkovou múkou a použijeme ju v takom pomere, v akom je uvedené vo vybranom recepte.
Môžeme si tiež zvoliť, či budeme chcieť urobiť zdravší variant s trstinovým cukrom, alebo si chceme radšej vyskúšať klasiku s cukrom práškovým.
Ako linecké cukrovinky bez lepku pripravíte?
Akonáhle si zvolíte pomer ingrediencií z niektorého receptu, riaďte sa aj predpísaným postupom. Bezlepková múka si nevyžaduje zvláštnu starostlivosť.
![Linecké pečivo pre celiakov v tvare srdiečok na papieri na pečenie](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/linzer-cookies7-editsrgb.jpg)
Linecké cesto na cukrovinky netradične a nápadito
Ak chcete svoje linecké ozvláštniť, pred pečením ho potrite bielkom a posypete napríklad mletými vlašskými orechmi.
Aby však bolo linecké pečivo naozaj zdravé, používajte výhradne domáce marmelády, o ktorých zložení máte dokonalý prehľad. Len si predstavte kombináciu netradičných celozrnných cukroviniek s citrusovou marmeládou a pod.
Ak ste milovník lineckého, určite tiež vyskúšajte netradičné, ale skvelé plnené linecké košíčky. S vhodným krémom je to skutočná lahoda.
Ako dopadli vaše prvé pokusy o zdravé pečivo? Pochváľte sa nám v komentároch.