Láka vás vyskúšať zázvorové vianočné pečivo?
Máte radi trochu pikantné pokrmy?
Vedeli ste, že zázvor má protizápalové a antibakteriálne účinky, pôsobí priaznivo na žalúdočné ťažkosti, znižuje škodlivý LDL cholesterol a v neposlednom rade zmierňuje vedľajšie účinky chemoterapie?
Pripravili sme si pre vás tie najlepšie recepty na zázvorové dobroty v rôznych podobách.
Nezabudli sme ani na obľúbené polevy na perníčky!
Recept na zázvorové perníčky s video receptom
Táto dobrota sa pečie po celej Európe aj v Amerike. Každý zo štátov má svoju tradičnú receptúru aj podobu. Poznáme ich vo forme sušienok, figúrok aj koláčov.
Ingrediencie:
- 10 lyžíc zmäknutého masla
- ¾ hrnčeka hnedého cukru
- 2/3 hrnčeka melasy
- 1 veľké vajce (izbovej teploty)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 a ½ hrnčeka hladkej múky
- 1 lyžička sódy
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžica sušeného mletého zázvoru
- 1 lyžica mletej škorice
- 1 lyžička mletého nového korenia
- ½ lyžičky mletého klinčeka
Postup:
- Vo veľkej mise si vymiešajte maslo do hladkej peny, šľahajte najlepšie šľahačom po dobu 1 minúty.
- Pridajte hnedý cukor a melasu a šľahajte, kým nebude hmota vyzerať krémovo.
- Potom pridajte vanilku a vajcia, stále šľahajte ďalšie 2 minúty.
- V druhej mise si zmiešajte všetky suché suroviny, a potom ich zmiešajte s vyšľahanou zmesou.
- Rozdeľte si cesto na 2 časti, urobte z cesta placky a každú z nich zabaľte do potravinovej fólie.
- Dajte vychladiť minimálne na 3 hodiny do chladničky, najlepšie však cez noc.
- Cesto si vyvaľkajte na cca 5 mm hrubú placku a vykrajujte podľa ľubovôle.
- Vykrojené tvary ukladajte na papierom na pečenie vyložený plech.
- Pečte na 180 °C asi 9–10 minút.
- Po upečení ich nechajte ešte 5 minút na plechu vychladnúť.
Tu je ukážkový video recept na tieto perníčky:
Vedeli ste, že perníčky majú dlhú históriu? Prvý objav sa pripisuje roku 992 arménskemu mníchovi. Následne boli perníčky rozšírené do Švédska, údajne nemeckými imigrantmi. Do Ameriky sa dostali až koncom 17. storočia.
Nie je teda divu, že nemôžu chýbať na našich slávnostných stoloch. Toto vianočné pečivo, tradične obsahujúce zázvor, klinčeky, muškátový oriešok a škoricu, prevonia celú našu domácnosť a vytvorí nezabudnuteľnú vianočnú atmosféru.
Pre nás sú tradičné medové perníčky, ktoré sú najčastejšie plnené lekvárom a preliate čokoládovou či cukrovou polevou.
Recept na vláčne karamelky so zázvorom
Milujete karamelové pečivo? Tieto karamelky vám doslova vyrazia dych. Po prvé sú ľahko pikantné, vďaka zázvoru v nich obsiahnutom. Po druhé, sú úžasne jemné a sladké.
Ingrediencie:
- 1 dl smotany na šľahanie
- 1 dl nesladeného kondenzovaného mlieka
- 100 g hnedého cukru
- 1 dl cukrového sirupu (ingrediencie a postup nižšie) alebo melasy
- 100 g masla
- 1 vanilkový struk
- 1 lyžička mletého zázvoru
Postup:
- Smotanu, cukor, cukrový sirup, maslo dajte do hrnca s hrubým dnom. Pridajte semienka vanilkového struku a zázvor.
- Zmes varíme asi 15–20 minút.
- Keď karamel začne hustnúť a hnednúť, skúste odobrať vzorku, či má správnu konzistenciu (nesmie byť ani riedka, ani príliš hustá).
- Hotový karamel vlejte do formy asi 17×17 cm vyloženej papierom na pečenie.
Ingrediencie na cukrový sirup (viď. tip 1):
- 500 g cukru kryštál alebo krupica
- 300 ml vody
Postup:
- Vodu a cukor dáme do hrnca.
- Za občasného premiešania varíme asi 5 minút.
- Až ingrediencie mierne zhustnú, je hotovo.
- Hotový sirup prelejte cez plátno alebo utierku do hrnčeka či misky a nechajte vychladnúť.
- Vychladnutý sirup môžete využiť hneď alebo si ho nalejte do uzatvárateľných pohárov na neskôr.
Tip 1: Pokiaľ chcete ochutnať pravé karamelky, odporúčame vyskúšať vyrobiť cukrový sirup. Príprava nie je náročná. Chce to pár minút trpezlivosti. Navyše si ho môžete urobiť do zásoby a využiť aj na ďalšie pečenie.
Druhý variant je využiť napr. melasu. Je to menej sladká a zdravšia alternatíva.
Tip 2: Chcete potešiť svojich blízkych? Zabaľte zázvorové cukríky do kúskov celofánu ako cukríky. Potom ich vložte do peknej dózy alebo krabičky a darček je hotový. Môže sa to skvele hodiť ako predvianočná pozornosť na návštevu.
Tento recept na zázvorky vo forme karamelových cukríkov sme pre vás priniesli až zo studeného Nórska. Veríte tomu, že severania sú veľmi úspešní v tvorbe tejto pochutiny? Nie? Overte si to!
Zobraziť viac receptov
Zdravé zázvorové vianočné pečivo – RAW
Ste milovníci RAW pokrmov? Máme pre vás jeden recept na vianočné nepečené pečivo. Toto jednoduché pečivo so zázvorom si určite zamilujete. Zo všetkého najlepšie na tom je, že je dokonca zdravé.
Ingrediencie:
- 350 g olúpaných mandlí
- 300 g mäkkých datlov
- 1 dl javorového sirupu
- 1,5 lyžičky škorice
- 1,5 lyžičky kardamómu
- 0,5 lyžičky zázvoru
- 0,5 lyžičky klinčeka
- štipka mletého korenia
Na dozdobenie:
- cukor múčka
Postup:
- Do mixéra dajte mandle a nasekajte ich na jemno.
- Pridajte datle, javorový sirup, korenie a všetko rozmixujte. (Občas si zmes v mixéri zoškrabte z okrajov, aby sa všetko poriadne premixovalo).
- Keď máte hotovú jemnú hmotu, môžete sa pustiť do tvarovania gulí.
- Dokončené ich nechajte odležať na chladnom mieste.
- Pred servírovaním ich posypte cukrom múčkou a je hotové.
Lúpané mandle sa dajú kúpiť, ale ak máte nelúpané, nevadí. Stačí ich spariť horúcou vodou. Vhoďte ich na chvíľku do vriacej vody, uvidíte, ako sa šupka začína oddeľovať. Preceďte ich, olúpte a nechajte uschnúť na utierke.
Nemáte doma javorový sirup? Môžete ho nahradiť sirupom z agáve, čakankovým sirupom alebo napríklad ryžovým.
Kardamóm (kardamón) pre nás nie je úplne typickým korením. Nie nadarmo sa mu však hovorí „kráľovná chuti“. Je totiž nepostrádateľným doplnkom sladkých pokrmov na severe Európy. Okrem iného ho môžeme poznať aj z ázijskej či indickej kuchyne.
Má mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie. Podporuje správne trávenie, stimuluje pamäť, má mierne močopudné účinky (pozitívny vplyv na obličky), zlepšuje imunitu, pôsobí priaznivo na cievy a srdce a ďalšie blahodárne účinky pre naše telo.
Recept na pravé švédske babičkine zázvorky
V úlohe je opäť nenahraditeľná vôňa a chuť kardamómu. Toto zázvorové pečivo je tradičnou vianočnou pochúťkou škandinávskych obyvateľov. Má mierne pikantnú chuť a chrumkavú štruktúru.
Ingrediencie:
- 300 g masla
- 1 a ½ dl cukrového sirupu
- 4 dl cukru
- 2 lyžičky škorice
- 2 lyžičky zázvoru
- 2 lyžičky kardamómu
- 1 lyžička klinčeka
- 2 lyžičky sódy
- 3 vajcia
- 13 dl hladkej múky
Postup:
- Do hrnca si dajte maslo, cukor a korenie. Chvíľku povarte na miernom ohni.
- Do vychladnutej zmesi, ktorú ste si povarili, zašľahajte vajcia.
- Primiešajte sódu zmiešanú s trochou múky, potom prisypávajte zvyšok múky a hneťte.
- Hotové cesto dajte na 3 hodiny do chladničky schladiť.
- Pred vaľkaním si ho nechajte chvíľku pri izbovej teplote zmäknúť.
- Vyvaľkajte na plát cca 3 mm hrubý. Vykrajujte formičkami podľa svojho gusta.
- Dajte piecť na 200 °C na dobu 8–10 minút.
Tip na dekoráciu: Ak máte pečiatky na sušienky s vianočným motívom, pokojne ich využite. Tradičné zázvorky budú vyzerať skvele.
Jednoduchý recept na zázvorové sušienky
Tento druh vianočných cukroviniek sa teší veľkej obľube na severe Európy. Tieto zázvorky sú jednoduché na prípravu a nie je nutné ich nejako zdobiť.
Ingrediencie:
- 1 vajce
- 250 g cukru
- 125 g masla
- 85 g melasy
- 2 lyžičky sódy
- 1 lyžička mletého zázvoru
- ¼ lyžičky mletého klinčeka
- ¼ lyžičky mletej škorice
- ¼ lyžičky mletého muškátového orieška
- 125 g hladkej múky
- 125 g polohrubej múky
Postup:
- Vymiešajte maslo s cukrom do peny.
- Pridajte vajcia jedno po druhom, za stáleho šľahania prilievajte melasu.
- Pridajte všetky sypké ingrediencie a riadne vymiešajte.
- Hotové cesto nechajte na 2 hodiny schladiť v chladničke.
- Potom z cesta tvarujte malé guličky, ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte pri 175 °C asi 15 minút.
Najmä ak máte radi cukrovinky s orechmi, môžete na každú guľu pred vložením do rúry pritlačiť polovicu mandle.
Ak chcete pečivo ozdobiť polevou, tu je pár skvelých variantov, ktoré sa so zázvorom dokonale snúbia.
Citrónová poleva
- 1 hrnček cukru múčka
- 4–5 lyžičiek čerstvej citrónovej šťavy
Postup
- Ingrediencie vyšľahajte do bielej hmoty a ozdobte podľa vašich predstáv.
Pomarančová poleva so štipkou klinčeka
- 2 hrnčeky cukru múčka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 lyžice mlieka
- štipka pomarančovej kôry
- štipka mletého klinčeka
Postup
- Teplé mlieko zmiešajte s preosiatym cukrom, pridajte kôru a klinčeky, poriadne prešľahajte a je hotovo. Môžete zdobiť.
Bielková poleva
- 70 g cukru múčka
- 20 ml bielkov
Postup:
- Cukor si cez sitko preosejte do bielkov a šľahajte asi 10 minút, kým nevznikne hustá hmota, ktorá sa nerozteká. Vložte do zdobičky a tvorte.
Máte ešte nápad na iné výborné polevy na pečivo?
Stále hľadáte inšpiráciu na niečo, čo má väčší „šmrnc“? Nahraďte si sušený zázvor za čerstvý a urobte si zázvorky z čerstvého zázvoru.
Dúfame, že vám tieto recepty urobia radosť a navodia krásnu vianočnú atmosféru.