Upečte si to najlepšie vianočné pečivo s karamelom. Na týchto receptoch si pochutíte!

Karamelové vianočné pečivo síce nie je najdiétnejšie, ale môžete sa staviť, že s ním ohromíte svoje okolie!

Potešte seba, svoju rodinu a priateľov výbornou chuťou karamelu!

Karamelové oválky

Karamelové oválky sú chutnými vianočnými krémovými cukrovinkami, a to vďaka jemnému Salku, kondenzovanému mlieku, ktoré chutí snáď každému.

Skúste náš rýchly a jednoduchý recept a urobte radosť svojim chuťovým bunkám

Ingrediencie

Cesto:

  • 210 g hladkej múky
  • 140 g mletých vlašských orechov
  • 50 g práškového cukru
  • 140 g masla
  • 1 lyžicu kakaa (najlepšie holandského typu)
  • 2 žĺtky
  • 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry

Karamelový krém do cukroviniek:

  • 1 Salko (sladené kondenzované mlieko)
  • 250 g masla
  • čokoládová poleva na ozdobu

Postup

  • Konzervu Salka neotvárajte a vložte ju do hrnca. Zalejte ju vodou a nechajte tri hodiny pomaly variť.
  • Po tejto dobe hrniec zložte z platne, vyberte konzervu z vody a nechajte ju úplne vychladnúť.
  • Zatiaľ čo konzerva chladne, pripravte si oválky.
  • Hladkú múku s práškovým cukrom preosejte do misy, pridajte mleté orechy, zmäknuté maslo, kakao, žĺtky aj citrónovú kôru a všetko spracujte na hladké cesto, ktoré dajte zhruba na 1 hodinu odpočinúť do chladničky.
  • Odpočinuté cesto vyvaľkajte na plát o hrúbke 0,5 cm a vykrojte z neho oválky (ak nemáte oválnu formičku, môžete zvoliť formu v tvare hviezdičky, rožkov a pod.).
  • Vykrojené ovály umiestnite na plech (vymažte ho alebo použite papier na pečenie) a pečte cca 10 až 12 minút pri teplote 180 °C.
  • Špicatou špajdľou skúste, či sa na ňu oválky nelepia. Upečené pečivo vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
  • Medzitým otvorte vychladnuté skaramelizované Salko, prelejte ho do misy a vyšľahajte s maslom do hladkého karamelového krému.
  • Získaný krém prelejte do cukrárskeho zdobiaceho vrecka a s jeho pomocou ozdobte každý jednotlivý oválik.
  • Ozdobené vianočné karamelové pečivo vložte do chladničky, aby stuhlo, a nakoniec jedno po druhom namáčajte do čokoládovej polevy. Výsledok je dokonalý a oválky sa rozplývajú na jazyku.

Inšpirujte sa tiež nápaditými receptami na nepečené cukrovinky z karamelu.

Cukrovie s karamelovým krémom v tvare oválu.
Zdroj: mimibazár.sk

Karamelové kokosky

Kokosky sú známe cukrovinky, ktoré chutia snáď všetkým. Vy ho teraz ale môžete pozdvihnúť na vyššiu úroveň tým, že pri ich výrobe použijete Salko Karamel.

Pridajte do kokosiek túto dobrotu a vytvorte pečivo z karamelového Salka, po ktorom sa bude každý zalizovať!

Ingrediencie

  • 1 plechovka Salka Karamel
  • 210 g strúhaného kokosu

Postup

  • Vzhľadom na to, že Tatra Salko Karamel je už skaramelizovaný produkt, nemusíte ho už variť, čo vám ušetrí 2 až 3 hodiny času.
  • Plechovku môžete hneď otvoriť. Obsah vyklopte do misy a pridajte strúhaný kokos. Všetko dôkladne premiešajte.
  • Na plech dajte papier na pečenie a lyžičkou (môžete použiť aj naberačku na zmrzlinu) tvorte malé kopčeky, ktoré následne vložte do vopred vyhriatej rúry na 130 °C.
  • Kopčeky pomaly sušte, a to po dobu cca 45 minút. Podľa typu rúry sa môže doba pečenia líšiť.
  • Upečené kokosky sú hotové. Stačí ich už len presypať z plechu na tanier a môžete si začať pochutnávať.

Okrúhle vianočné kokosky s karamelom.
Zdroj: csemiswede.com

Karamelové kocky s orechmi

Tiež milujete známe cukríky Krówki? Jedná sa o tradičný poľský druh karameliek, ktoré tieto kocky s orechmi, svojou chuťou, veľmi pripomínajú.

Pripravte si vlastné domáce vianočné „Krówki“ a ohromte svoje okolie!

Ingrediencie

  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka Salko
  • 15 dkg polohrubej múky
  • 3 až 4 hrsti nasekaných vlašských orechov
  • čokoládová poleva

Postup

  • Plechovku Salka nechajte skaramelizovať. Vložte ju do hrnca s vodou a nechajte ju na 2 až 3 hodiny variť.
  • Potom nechajte plechovku vychladnúť a až potom ju otvorte. Obsah plechovky vyklopte do misy a začnite postupne pridávať polohrubú múku. Dôkladne miešajte do doby, kým nevznikne hladké cesto.
  • Vymažte menší plech tukom, vysypte múkou, prípadne strúhankou a cesto doň vyklopte. Rozotrite pomocou mokrej stierky a uhlaďte.
  • Pokiaľ vám to stierkou nepôjde, namočte si ruky a použite ich. Za pomoci rúk to nie je jednoduché, ale keď ich budete udržiavať stále mokré, hravo si s tým poradíte.
  • Cesto posypte nasekanými vlašskými orechmi tak, aby bola pokrytá celá plocha a vložte do predhriatej rúry. Tú stačí nahriať na 130° až 140 °C.
  • Cesto pečte do doby, kým budú okraje cesta zlatisté. V tom čase sa tiež krásne rozvonia karamel.
  • Potom, čo vyberiete plech z rúry, nakrájajte teplé cesto na malé kocky alebo obdĺžniky. Tvar je úplne na vás.
  • Nakrájané karamelové kúsky nechajte na plechu vychladnúť.
  • Nakoniec všetky kúsky pokryte čokoládovou polevou, ktorú nechajte zaschnúť.
  • Jednotlivé kúsky od seba oddeľte a servírujte alebo ich preložte do krabice na uloženie.
  • Hotové karamelové kocky môžete podávať nezabalené, alebo ich môžete zabaliť ako klasický cukrík do ozdobnej fólie.
  • Cukríky môžete podávať aj ako ľadové pečivo, ak ich hosťom ponúknete ihneď po vybratí z chladničky.

Vianočné karamelové cukríky, pripomínajúce tradičné poľské karamelky Krówki.
Zdroj: allrecipes.com

Karamelové pečivo zo Salka je jednoducho súčasťou Vianoc. Vyskúšajte aj ďalšie dobroty, napríklad recept na pečivo z burizónov.

Karamelové vianočné pečivo trochu inak

Pečivo môže na Vianoce občas nudiť, a to najmä, ak je ho príliš.

Prekvapte svojich hostí niečím novým!

Pripravte pre nich dezert z karamelového Salka plný krému, ktorý je na Vianoce ako stvorený.

Ingrediencie

Korpus:

  • 1 a ¼ šálky omrviniek z grahamu
  • ⅓ cukru kryštál
  • ⅓ šálky masla (nechajte rozpustiť)

Výplň:

  • 2 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka Salko
  • 200 ml marshmallow krému (môžete zakúpiť hotový alebo si ho pripraviť sami doma)
  • 1 téglik smotany na šľahanie
  • 1 graham

Postup

Výroba korpusu:

  • Pokiaľ chcete, môžete zakúpiť hotový korpus. Môžete si ho ale tiež pripraviť sami doma.
  • V malej miske zmiešajte rozdrvený graham, cukor a maslo. Túto zmes rovnomerne naneste na spodné a bočné strany taniera alebo, ak chcete, zapekacej misy.
  • Rozhodnite sa, či chcete korpus upiecť alebo ho schladiť. Obe varianty chutia výborne. V prípade chladenia, korpus vložte do chladničky na 1 hodinu. Ak ho chcete upiecť, vložte ho do rúry na 180 °C a pečte 7 minút, kým ľahko nezhnedne. Pred naplnením nechajte korpus vychladnúť.

Výroba výplne:

  • Do studenej vody vložte plechovky so Salkom, vodu priveďte do varu a mlieko varte 2–3 hodiny. Získate tým karamel.
  • Potom nechajte plechovky vychladnúť a otvorte ich. ¼ šálky obsahu si odložte bokom na neskoršie zdobenie a zvyšok vylejte do veľkej misy spoločne s marshmallow krémom.
  • Hotovú zmes nalejte na korpus a chlaďte v chladničke niekoľko hodín alebo celú noc.
  • Keď budete chcieť koláč podávať, ozdobte ho šľahačkou a pokvapkajte zvyškom karamelu, ktorý ste si odložili na začiatku bokom.

Okrúhly krémový dezert z karamelového Salka s polevou v tvare mriežky.
zdroj: smashedpeasandcarrots.com

Guličky z karamelového Salka

Vyskúšajte tento recept, vďaka ktorému vykúzlite lahodné guličky v sladkom karameli.

Guľôčky môžete servírovať nielen na Vianoce, ale aj na iných spoločenských akciách, ako sú napríklad narodeniny.

Ingrediencie

  • 3 šálky sušeného kokosu
  • 14 lyžíc Salka
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálka cukru
  • 1/4 šálky vody

Postup

  • V hrnci s hrubým dnom zmiešajte kokos, kondenzované mlieko a vanilku. Za stáleho miešania varte na miernom ohni 15 minút.
  • Na prípravu karamelu zmiešajte cukor a vodu a varte na miernom ohni asi 10 minút, kým nezačne meniť farbu. Nechajte 5 minút vychladnúť.
  • Akonáhle je kokosová zmes dostatočne chladná, vytvarujte z nej 18 guličiek. Keď sa vám začne lepiť na ruky, navlhčite si ich.
  • Guľôčky namočte do karamelovej omáčky a nechajte stuhnúť.
  • Môžete podávať!
Karamelové guličky
globalkitchentravels.com

Slaný karamel

Neobvyklou vianočnou dobrotou môže byť pečivo so slaným karamelom.

Pripravte si slaný karamel, ktorý chutí zaujímavo a jeho príprava vám zaberie len chvíľočku.

Ingrediencie

  • 1 šálka cukru kryštál
  • ½ šálky vody
  • ¼ šálky nesoleného masla
  • ½ šálky plnotučnej smotany na šľahanie
  • ½ lyžice vanilkového extraktu
  • ½ alebo 1 lyžička soli (záleží na vašej chuti)

Postup

  • Napriek tomu, že sa snažíme dosiahnuť slaný karamel, je nutné najskôr vytvoriť karamel z cukru.
  • V stredne veľkej panvici zmiešajte cukor a vodu. Všetko varte na miernom plameni, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potrvá to asi 3-5 minút.
  • Do panvice pridajte maslo a nechajte ho rozpustiť.
  • Zmes zahrejte a nechajte variť, kým zmes zlatej farby nezmení svoju farbu na medenú. Trvá to asi 10 – 15 minút. Niekedy aj trošku dlhšie.
  • Zmes nemiešajte, aby nedošlo ku kryštalizácii. V prípade potreby môžete panvicu občas nakloniť zo strany na stranu, aby došlo k rovnomernému prevareniu.
  • Následne dajte panvicu bokom a pomaly do zmesi vmiešajte šľahačku.
  • Pridajte vanilkový extrakt a pol lyžičky soli. Aby ste dosiahli požadovanú slanosť, môžete pridať soľ podľa svojho uváženia.
  • Hotový karamel nechajte vychladnúť. Zo začiatku bude tekutý, ale bude hustnúť tým, ako bude chladnúť.
  • Takto pripravený karamel môžete v chladničke skladovať až dva týždne.

Upozornenie: Karamel pri varení trochu pobubláva a je veľmi horúci, preto s ním pracujte veľmi opatrne, aby ste sa nepopálili!

Slaný karamel do torty alebo do karamelového vianočného pečiva v pohári.
zdroj: lifeloveandsugar.com

Chcete, aby si vianočné pečivo s karamelom zachovalo všetky živiny? Potom vyskúšajte náš recept na raw karamelové košíčky.

Karamelové vianočné pečivo chutí snáď všetkým. Urobte na Vianoce radosť deťom i dospelým týmito sladučkými dobrotami.

Veselé Vianoce!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu