Vychutnajte si sladké recepty na košíčky s ovocím a oslaďte si Vianoce! Inšpirujte sa

Recepty na ovocné košíčky môžete jesť každý deň, celý rok!

Áno, až tak sú výborné. Ale skúste ich pridať aj na váš sviatočný stôl a oživte ju.

Aké ovocie je typicky vianočné? To sa dozviete na konci článku.

Ovocné košíčky s vanilkovým krémom

Tento recept je taký jednoduchý na prípravu, ako je výborný. Užite si chuť ovocia v tomto dokonale vyváženom pečive. Upečte si ho doma a potešte celú rodinu.

Čo budeme potrebovať

Na košíček

  • 120 g masla
  • 2 g soli
  • 75 g práškového cukru
  • 25 g mletých mandlí
  • 1/2 lyžičky vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 200 g múky

Na krém

  • 400 ml mlieka
  • 1 vanilkový struk (pozdĺžne rozpolený)
  • 4 žĺtky
  • 100 g cukru
  • 30 g múky
  • 30 g kukuričnej múky (kukuričný škrob)

Na ozdobu

  • jahody, maliny, černice, čučoriedky, červené ríbezle, brusnice

Postup

  • Maslo zmiešajte so soľou.
  • Pridajte práškový cukor, mleté mandle a vanilkový cukor.
  • Dobre premiešajte, pridajte vajcia a rýchlo prepracujte.
  • Vsypte múku a premiešajte.
  • Cesto vyrovnajte a zabaľte do plastovej fólie. Dajte na 2 hodiny do chladničky.
  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Cesto vyvaľkajte na hrúbku 3 mm a vykrojte 6 koliesok s priemerom 10 cm a vyložte okrúhle formičky na tartaletky.
  • Dajte na 20 minút do chladničky.
  • Vyložte košíčky papierom na pečenie o niečo väčším, než je obvod formy a navrch dajte vrstvu fazule alebo ryže.
  • Pečte 10 minút dozlatista.
  • Odstráňte fazuľu, vráťte do rúry a nechajte 2 minúty odpočinúť.
  • Mlieko a vanilku dajte do hrnca a priveďte do varu.
  • Zmiešajte žĺtky a cukor a šľahajte do svetlo žltej a hustej hmoty.
  • Vmiešajte múku a kukuričnú múku.
  • Vyberte vanilkový struk z mlieka a potom zašľahajte mlieko do zmesi vajcia/cukor a vráťte do hrnca.
  • Priveďte do varu a za stáleho šľahania varte 1 minútu, aby sa múka úplne prevarila.
  • Odoberte z platne a nechajte vychladnúť.
  • Košíčky naplňte z troch štvrtín krémom, uhlaďte povrch a pridajte ovocie.
Krehké košíčky s ovocím a vanilkovým krémom s mätou.
Zdroj: chefsavvy.com

Košíčky s mletým ovocím a rumom

Tento recept na ovocné košíčky s jablkami a korením je ideálnym pečivom na vianočný stôl. Príprava zaberie minimum času a je jednoducho perfektná! A ak sladkého bolo viac ako dosť, pochutnajte si na tomto slanom cukroví.

Čo budeme potrebovať

  • 250 g hrozienok
  • 250 g ríbezlí
  • 250 g sultánok
  • 50 g sušených marhúľ (nasekaných)
  • 50 g sušených sliviek (nasekaných)
  • 85 g kôry z pomaranča a citrónu (nasekané)
  • 50 g blanšírovaných mandlí (nasekaných)
  • 1 veľké jablko (nastrúhané)
  • 330 g trstinového cukru
  • 75 g masla (rozpusteného)
  • 60 ml brandy alebo rumu
  • ½ lyžičky perníkového korenia
  • nastrúhaná kôra a šťava z 1 pomaranča

Na košíčky

  • 250 g hladkej múky
  • 60 g trstinového cukru
  • 125 g masla
  • lyžička kypriaceho prášku
  • 1 vajce

Postup

  • Kôru a mandle rozdrvte v kuchynskom robote a zmiešajte so zvyšnými prísadami v miske.
  • Zakryte a chlaďte dva dni za každodenného miešania.
  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Zmiešajte všetky ingrediencie v kuchynskom robote a vytvorte cesto.
  • Na pomúčenej ploche miesime cesto do hladka.
  • Zakryte fóliou a nechajte 30 minút chladiť.
  • Cesto rozvaľkajte na hrúbku 3-5 mm. Vykrajovačkou 7,5 cm vyrežte 24 koliesok.
  • Kolieska dajte do formičiek a do každej dajte 1 lyžičku mletého ovocia.
  • Odrezky pečiva znovu vyvaľkajte a vykrajovačom vykrojte 24 hviezdičiek.
  • Kladieme na košíčky s ovocím a nakoniec potrite rozšľahaným vajcom.
  • Pečte 15 minút.
  • Vychlaďte a poprášte práškovým cukrom.
Pocukrované košíčky s mletým ovocím a ozdobené hviezdičkou.
Zdroj:biggerbolderbaking.com

Košíčky plnené ovocnou náplňou z mandarínok a zázvoru

Tento recept na ovocné košíčky v sebe skrýva pikantnosť zázvoru a sladkosť mandarínok. Pochutnajte si na netradičných vianočných cukrovinkách, ktoré zachutia každému na prvé zahryznutie! Rovnako ako do týchto kokosových dobrôt.

Čo budeme potrebovať

Na košíčky

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 1 lyžica práškového cukru
  • Kôra z 1 mandarínky
  • 1 štipka soli
  • 2 žĺtky

Na náplň

  • 300 ml šťavy z mandarínok
  • Kôra z 3 mandarínok
  • 100 g práškového cukru plus 1 polievková lyžica
  • 1 kúsok čerstvého zázvoru (ošúpaný a nastrúhaný)
  • 1 tyčinka škorice
  • 2 veľké vajcia
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžičky kukuričnej múky
  • 70 g masla

Postup

  • Múku, maslo, práškový cukor, kôru a soľ dajte do kuchynského robota a premiešajte.
  • Pridajte žĺtky a znovu premiešajte, aby sa cesto spojilo, pokiaľ sa zdá príliš suché, pridajte jednu alebo dve polievkové lyžice studenej vody.
  • Cesto vyklopte na ľahko pomúčenú plochu a vytvarujte z neho hrubú placku.
  • Zabaľte ju a nechajte 30 minút v chladničke, kým nestuhne.
  • Medzitým zahrejte rúru na 180 stupňov.
  • Cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 2-3 mm.
  • Pomocou vykrajovačiek vyrežte šesť koliesok a každé koliesko cesta pevne vtlačte do formy na košíčky a dajte na 20 minút do chladničky.
  • Po vychladnutí vyložte každý košíček kúskom pokrčeného papiera na pečenie.
  • Naplňte fazuľami alebo ryžou a pečte 15 minút, potom odstráňte ryžu a papier na pečenie a pečte ďalších 10–12 minút, alebo kým vnútro nezozlatne.
  • Náplň pripravíte tak, že šťavu, kôru, 100 g cukru, zázvor a tyčinku škorice dáte do stredného hrnca, privediete do varu.
  • Odoberte z platne a nechajte vychladnúť a lúhovať 20-30 minút. Po vylúhovaní preceďte cez jemné sitko a nalejte späť do hrnca.
  • V samostatnej miske ušľahajte vajcia, žĺtok, jednu lyžicu cukru a kukuričnú múku do hladka.
  • Hrniec so zmesou šťavy dajte späť na platňu a priveďte do varu.
  • Nalejte polovicu šťavy k vajciam, šľahajte, aby sa všetko spojilo, potom pridajte druhú polovicu a dôkladne prešľahajte.
  • Nalejte späť do rajnice, nastavte na strednú teplotu a neustále miešajte, kým tvaroh nezhustne.
  • Zložte z platne a vmiešajte maslo, kým sa úplne nerozpustí, potom tvaroh rovnomerne nalejte do košíčkov a dajte do chladničky na dve až tri hodiny, alebo kým úplne nestuhne.
Košíčky naplnené krémom z mandarínok a ozdobené kúskom ovocia.
Zdroj: bakewithshivesh.com

Aké ovocie je typické pre Vianoce?

Obľúbeným vianočným ovocím je pomaranč. Pomaranče sú po stáročia spájané s Vianocami a tradične sa používali ako dekorácia počas sviatočného obdobia alebo sa servírovali ako sladkosť. Symbolizujú šťastie a prosperitu a často sa dávajú do pančúch.

Okrem pomarančov sa počas vianočných sviatkov bežne používajú jablká, hrušky, hrozno a sušené ovocie, ako sú datle, figy a hrozienka. Tieto plody sa často používajú v rôznych sviatočných receptoch, ako sú ovocné šaláty, koláče a košíčky.

Stojí za zmienku, že tradičné vianočné ovocie sa môže líšiť v závislosti od krajiny alebo regiónu. Napríklad v niektorých kultúrach sú špecifickým vianočným ovocím granátové jablká alebo gaštany.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu