Či už chcete robiť svoj prvý šalát alebo dvadsiaty, určite si vyberiete.
Každý z receptov má iné ingrediencie a poteší každého gurmána.
„Štedrovečerná večera bez zemiakového šalátu neexistuje.” hovorí sa v mnohých domácnostiach.
A ako to vyzerá u vás? Máte kapra vo vani, alebo klepete rezne?
A aké ďalšie zvyky a tradície máte?
Inšpirujte sa našimi receptami na vianočný zemiakový šalát!
Ľahký vianočný zemiakový šalát
Hľadáte inšpiráciu na niečo ľahké? Tento zemiakový šalát môže byť odľahčenou verziou prílohy na slávnostnú večeru. Navyše neobsahuje ani majonézu, ani tatarku.
Ingrediencie:
- 500 g šalátových zemiakov
- 2 menšie červené cibule
- 400 g cíceru (zavarený)
- 175 g cherry paradajok
- 50 g čiernych olív
- malá hrsť petržlenovej vňate
Na zálievku:
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 1 lyžička dijonskej horčice
Postup:
- Uvarte si zemiaky v šupke (cca 15 minút).
- Medzitým si nachystajte zálievku. Do malej misky si dajte uvedené ingrediencie a dochuťte štipkou soli a čerstvo namletým čiernym korením.
- Ešte teplé zemiaky nakrájajte na kocky a zmiešajte s polovicou zálievky.
- Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, cícer, nakrájané olivy, na polovičky rozkrojené paradajky a nasekanú petržlenovú vňať.
- Nakoniec pridajte druhú polovicu dresingu a všetko dôkladne premiešajte.
- Šalát servírujte o izbovej teplote.
Tento šalát sa určite zabýva vo vašich kuchyniach nielen na Vianoce. Odporúčame ho vyskúšať aj v lete, napríklad ku grilovačke.
A aký hlavný chod k tejto prílohe zvoliť? Máte radšej rezeň alebo rybu? Je to čisto na vás a vašich chuťových pohárikoch.
Tradičný vianočný zemiakový šalát s pečenou šunkou
Sú vaše chuťové poháriky nastavené skôr na kyslé chute? Potom odporúčame vyskúšať túto verziu. Je jednoduchý a chutný.
Postup:
- 800 g malých nových zemiakov
- 3 šalotky
- 1 lyžica kaparov (nie je nevyhnutné)
- 2 lyžice kyslých uhoriek
- 3 lyžice majonézy
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica bieleho vínneho octu
- malá hrsť nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
- Zemiaky si povarte v osolenej vode asi 20 minút.
- Potom ich sceďte, nechajte vychladnúť a ošúpte, nakrájajte na kocky, dajte do veľkej misy.
- Pridajte najemno nakrájané šalotky, kapary a uhorky.
- Pridajte majonézu, olivový olej, ocot a opatrne vmiešajte.
- Posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a môžete servírovať.
K tomuto receptu sa určite hodí široká škála mäsitých jedál. Ak chcete vyskúšať niečo nové a originálne, urobte si napríklad kapra v cestíčku alebo pečenú šunku. Už ste ju niekedy ochutnali?
Recept na pečenú vianočnú šunku
Ingrediencie na vianočnú šunku:
- 2 cibule
- 1 lyžička guličiek korenia
- 2 bobkové listy
- 3,5 kg neúdenej šunky s kosťou (alebo bez, ale bude stačiť menej)
- 1 liter jablčnej šťavy (džúsu)
Marináda:
- 1 veľké vajce
- 4 lyžice dijonskej horčice
- 4 lyžice celozrnnej horčice
- 2 lyžice trstinového cukru
- 90 g strúhanky
Postup:
- Cibuľu nakrájajte na štvrťky, dajte ju do pekáča.
- Na ňu položte šunku, pridajte guličky korenia, bobkové listy, podlejte jablčnou šťavou a 500 ml vody.
- Prikryte dvomi vrstvami alobalu a pečte pri 180 °C asi 4 hodiny.
- Potom opatrne oddeľte kožičku od šunky (s čo najväčším množstvom tuku), aby sa lepšie prepiekla. Potrite polovicou marinády a pečte na 220 °C asi 10 minút.
- Vyberte šunku z rúry, potrite zvyškom marinády, posypte strúhankou a dajte piecť na ďalších 15 minút kým kožička pekne nezhnedne.
- Pred podávaním ju nechajte ešte 10-15 minút odpočinúť.
Vianočný šalát z červených zemiakov
Máte radi bohaté šaláty? Tento recept má okrem zemiakov ďalších mnoho surovín. Obsahuje veľa zeleniny a je obohatený o lahodný čedar.
Postup:
- 8 stredných červených zemiakov (uvarené v šupke, nakrájané na kocky)
- 2 stopkové zelery
- 2 jarné cibuľky
- 4 varené vajcia
- ½ hrnčeka nakrájanej a ošúpanej šalátovej uhorky
- ¼ hrnčeka nakrájanej sladkej červenej papriky
- ¼ hrnčeka nakrájanej zelenej papriky
- 1 a ¼ hrnčeka majonézy
- ¼ hrčneka kyslej smotany
- ¼ hrnčeka bieleho jogurtu
- 1 lyžica čerstvej bazalky (alebo 1 lyžička sušenej)
- 1 lyžica majoránky (alebo 1 lyžička sušenej)
- 1 lyžička kôpru
- 1 lyžica cukru
- ¼ lyžičky soli
- ½ lyžičky korenia
- 4 cherry paradajky
- 1 hrnček mrazeného hrášku
- 1 hrnček nastrúhaného čedaru
Postup:
- Vo veľkej mise zmiešajte zemiaky, na malé plátky nakrájaný zeler, nakrájané cibuľky (celé vrátane zeleného vršku), nakrájané vajcia, uhorku a obe papriky.
- V miske si zmiešajte majonézu, kyslú smotanu, jogurt a bylinky.
- Dresing prelejte cez hotovú zmes.
- Nakoniec jemne vmiešajte nakrájané paradajky, hrášok a syr.
- Než budete servírovať, nechajte ho v chladničke odležať.
História a pôvod Vianoc siaha do dôb dávnych. Viete ale, kedy sa v slovenských domácnostiach prvýkrát objavila kombinácia zemiakového šalátu a kapra? Bolo to v roku 1924, a to vďaka slávnym kuchárkam Magdalene Dobromile Rettigovej a Márii Janků-Sandtnerovej.
Zobraziť viac receptov
Zemiakový šalát s horčicovo-medovou zálievkou
Čo hovoríte na to, vyskúšať zemiakový šalát trochu inak? Horčicovo-medová zálievka vytvorí sladkokyslú chuť. Neznie to zle, čo hovoríte?
Ingrediencie:
- 1,2 kg šalátových zemiakov
- 400 g majonézy
- 2 lyžice horčice
- 2 lyžice jablčného octu
- 2 lyžice medu
- 1 vajce uvarené natvrdo
- 8 jarných cibuliek
Postup:
- Zemiaky uvarte v šupke.
- Medzitým, čo sa zemiaky varia, prichystajte zálievku. Zmiešajte majonézu, horčicu, ocot, med a vajcia (nakrájané na kocky) a zamiešajte.
- Zálievku primiešajte k vychladnutým zemiakom, pridajte nakrájanú cibuľku a dôkladne premiešajte.
- Dajte do chladničky vychladiť.
Chcete tento rok skutočne excelovať? Skúste napríklad upiecť moriaka a upečte Pavlovu tortu, ako sa to robí v Austrálii. Spoznajte všetky vianočné tradície a zvyky z krajiny, kde sa Vianoce slávia na pláži.
Vianočný šalát so zemiakmi, mrkvou a ananásom
Máte radi ananás? Experimentujte teda a vyskúšajte tento svieži recept.
Ingrediencie:
- 3 ks šalátových zemiakov
- 2 mrkvy
- 220 ml majonézy
- 560 g ananásu (v plechovke)
- 2 lyžice najemno nakrájanej cibule
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- ¼ lyžička mletého čierneho korenia
- 1 lyžička cukru krupice alebo kryštálu
- 6 hrnčekov vody na varenie
- soľ podľa chuti
Postup:
- Dajte si variť vodu, očistite si zemiaky a mrkvu.
- Až voda začne variť, vhoďte zemiaky a nechajte 2 minúty variť.
- Pridajte mrkvu a nechajte variť ďalších 10 minút.
- Medzitým si pripravte zálievku. Majonézu, cibuľu, korenie, cukor a soľ zmiešajte.
- Hotové zemiaky a mrkvu schlaďte, potom nakrájajte na kocky.
- Do dresingu pridajte ananás, zemiaky a mrkvu.
- Všetko dobre zmiešajte.
- Pridajte nasekanú petržlenovú vňať, zakryte a dajte chladiť minimálne na 1 hodinu.
Zemiaky s kôprom + videorecept
Zemiakový šalát s kôprom patrí medzi obľúbené kombinácie. My sme si pre vás pripravili tento jednoduchý variant s delikátnou krémovou zálievkou. Ako bonus je pre vás prichystaný videorecept.
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 50 g kaparov
- 10 g kôpru
- 10 g čerstvej petržlenovej vňate
- 10 g jarnej cibuľky
- 50 g červenej cibule
- 20 ml citrónovej šťavy
- 100 g majonézy
- 100 g smotany na šľahanie
- soľ a korenie
Postup:
- Celé zemiaky si uvarte do mäkka, nechajte vychladiť, potom ich ošúpte a nakrájajte na kúsky.
- Nasekajte si kôpor, petržlenovú vňať, jarnú cibuľku a červenú cibuľu najemno.
- Všetko vhoďte do veľkej misy spolu so zemiakmi.
- Pridajte majonézu, smotanu, citrónovú šťavu a zamiešajte.
Tu je ukážkový videorecept
Zemiakový šalát s jablkami
Tento recept sa nadmieru podobá nášmu tradičnému šalátu. Jablká mu dodajú sviežosť, ľahkosť a miernu sladkokyslosť.
Ingrediencie:
- 4 stredné zemiaky
- 2 väčšie mrkvy
- 4 vajcia
- 6 kyslých uhoriek
- 2 jablká
- 5 lyžice jogurtu
- 5 lyžíc majonézy
- 1 lyžica horčice
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Zemiaky a mrkva uvarte do zmäknutia.
- Nechajte ich schladiť, potom opatrne očistite a nakrájajte ich na malé kocky.
- Pridajte na kocky nakrájané uvarené vajcia.
- Jablká ošúpte a nakrájajte na malé kocky a pridajte do misy.
- Pridajte ostatné suroviny a opatrne vmiešajte.
- Dajte schladiť do chladničky.
Napadlo vás, že by ste niekedy skúsili urobiť domácu majonézu? Je to veľmi rýchle, jednoduché a navyše úplne bez éčok. Pozrite na tento videorecept:
Dúfame, že ste získali dostatok inšpirácie a pustíte sa do prípravy nových receptúr. Možno to očarí nielen vás, ale aj vašu rodinu alebo priateľov.
Prajeme vám veľa úspechov (nielen) vo varení!