Naše recepty na biskupský chlebíček z bielkov si zamilujte. Nadýchané, jemné a lahodné

Máte radi vláčne a nadýchané múčniky?

Obohatiť si nimi môžete aj vianočné sviatky.

Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na bielkový chlebíček!

Ich tajomstvo sa ukrýva v dobre vyšľahanom snehu z bielkov.

Ktorý variant vyskúšate ako prvý?

Bielkový chlebíček s kandizovaným ovocím, mandľami a kokosom

Bohatý múčnik, ktorého chuť i vôňu vytvára nielen kombinácia kandizovaného ovocia, mandlí a kokosu, ale aj brandy.

Ingrediencie:

  • 4 hrnčeky hladkej múky
  • 1 a ½ hrnčeka cukru
  • ½ hrnčeka masla
  • ½ hrnčeka jablčného pyré
  • 8 bielkov
  • 6 žĺtkov
  • 1 hrnček plátkov mandlí
  • 1 hrnček hrozienok
  • 1 a ½ hrnčeka kandizovaného ovocia
  • ¾ hrnčeka strúhaného kokosu
  • 1 hrnček brandy

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 150 °C.
  2. V miske zmiešajte kandizované ovocie a štvrť hrnčeka brandy.
  3. Nechajte stáť cez noc.
  4. Vyšľahajte maslo s cukrom a následne po jednom pridávajte žĺtky, po každom pridaní dobre vyšľahajte.
  5. Do vzniknutej zmesi prišľahajte zvyšné brandy.
  6. Postupne pridávajte aj preosiatu múku striedavo s jablčným pyré.
  7. V inej mise z ôsmich bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
  8. Pomaly ho vmiešajte do cesta.
  9. Pridajte namočené kandizované ovocie, mandle, hrozienka a kokos.
  10. Cesto opatrne nalejte do vymastenej a vysypanej formy na chlebíček.
  11. Pečte približne hodinu a pol.
  12. Pred vybratím z formy nechajte bielkový chlebíček 10 minút vychladnúť.

Ak túžite po ešte voňavejšom dezerte, môžete do cesta pridať aj štipku škorice či muškátového orieška.

Biskupský chlebíček s farebným kandizovaným ovocím.
zdroj: lordbyronskitchen.com

Biskupský chlebíček z bielkov a sušeného ovocia

Klasickými vianočnými farbami sú červená, zlatá a zelená, aj z tohto dôvodu sa tak do dezertu pridáva kandizované ovocie v týchto farbách.

Ingrediencie:

  • 4 hrnčeky hladkej múky
  • 1 a ½ hrnčeka masla
  • 1 a ½ hrnčeka cukru
  • 6 bielkov
  • 6 žĺtkov
  • 1 hrnček červených kandizovaných čerešní
  • 1 hrnček zelených kandizovaných čerešní
  • 1 hrnček kandizovaného ananásu
  • 1 hrnček vlašských alebo pekanových orechov
  • 1 hrnček bourbonu
  • 1 šálka masla
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • štipka soli

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 140 °C a dobre vymažte a vysypte plech či formu.
  2. Kandizovaný ananás nakrájajte na kúsky, čerešne na polovicu, pokiaľ už nie sú.
  3. Orechy nasekajte na menšie kúsky.
  4. Ovocie a orechy zľahka poprášte trochou múky.
  5. V mise vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom, kým nebude hladké a krémové.
  6. Preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
  7. Do maslovej zmesi prišľahajte trochu múky.
  8. Potom pridajte jeden žĺtok.
  9. Striedavo pridávajte múku, vajcia a múku, kým sa do cesta nevmiešajú všetky žĺtky a múka.
  10. Do cesta pridajte nasekané pekanové orechy a tretinu množstva bourbonu.
  11. Pridajte kandizovaný ananás a ďalšiu tretinu hrnčeka bourbonu.
  12. Potom pridajte kandizované čerešne a poslednú časť bourbonu spoločne s vanilkovým extraktom.
  13. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a vmiešajte ho opatrne do cesta.
  14. Vzniknuté cesto prelejte do formy a pečte v predhriatej rúre pomaly asi dve a pol hodiny.
  15. Pokiaľ začne horná časť chlebíčka príliš hnednúť, zakryte formu alobalom.
Vianočný bielkový chlebíček s hrozienkami a kandizovaným voocom.
zdroj: salu-salo.com

Zaujali vás recepty na bielkový chlebíček? Vyskúšajte aj naše ďalšie varianty biskupského chlebíčka.

Vianočný bielkový chlebíček s orechmi

Tento múčnik vyzerá skvele upečený nielen v klasickej forme srnčieho chrbta, ale aj ako bábovka.

Ingrediencie:

  • 3 hrnčeky hladkej múky + 2 PL hladkej múky
  • 1 hrnček masla
  • 1 hrnček cukru
  • 6 bielkov
  • 6 žĺtkov
  • kôra z jedného pomaranča
  • 1 hrnček hrozienok
  • 1 hrnček vlašských orechov
  • 1 a ½ hrnčeka kandizovaného ovocia
  • 3/4 hrnčeka sušených marhúľ
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • ¼ čajovej lyžičky mletého klinčeka
  • štipka soli

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 160 °C.
  2. Vymažte a vysypte formu na pečenie.
  3. Múku, prášok do pečiva, soľ, muškátový oriešok a klinčeky zmiešajte vo veľkej mise.
  4. V inej mise vyšľahajte maslo a cukor.
  5. Potom pridajte postupne žĺtky a pomarančovú kôru.
  6. Postupne zmiešajte suché a mokré prísady, kým sa dobre nespoja.
  7. V miske zmiešajte kandizované ovocie, sušené ovocie, hrozienka a orechy spoločne s dvoma polievkovými lyžicami hladkej múky.
  8. Potom ovocnú zmes vmiešajte do cesta.
  9. Ako posledný prídete sneh vyšľahaný zo šiestich bielkov.
  10. Bielkový chlebíček pečte po dobu približne 75 minút.
Vianočný chlebíček v tvare bábovky.
zdroj: paradisefruitco.com

Okrem bielkových chlebíčkov môžete bielky samozrejme použiť aj na snehové pusinky. Inšpirujte sa našimi receptami na snehové vianočné pečivo .

Nadýchaný chlebíček s bielkami a citrónovou polevou

Biskupský chlebíček môžete podľa chuti ozdobiť aj pomocou polevy, najlepšie sa hodí poleva cukrová, čokoládová alebo ako v tomto prípade citrónová.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g hrozienok
  • 100 g sušených marhúľ
  • 150 g kandizovaného ovocia
  • 100 g mandlí
  • 5 bielkov
  • 5 žĺtkov
  • 1 PL rumu
  • 3 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Poleva

  • 150 gramov cukru múčka
  • 3 PL čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 2 PL horúcej vody
  • 1 PL rozpusteného masla

Postup:

  1. Nakrájajte sušené marhule a zmiešajte ich s hrozienkami a kandizovaným ovocím.
  2. Pridajte polievkovú lyžicu múky a dobre premiešajte, aby sa všetko rovnomerne obalilo.
  3. Predhrejte si rúru na 160 °C.
  4. Maslo s práškovým cukrom vyšľahajte do peny.
  5. Postupne pridávajte žĺtky a po každom pridaní dobre vyšľahajte.
  6. Pridajte rum a vanilkový extrakt.
  7. Do vzniknutej zmesi postupne pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
  8. Bielky vyšľahajte do podoby tuhého snehu a opatrne ich pridajte do zmesi.
  9. Na záver primiešajte ovocie a mandle.
  10. Pečte v predhriatej rúre po dobu 30 minút, potom zvýšte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 20 – 30 minút.
  11. Nechajte bielkový chlebíček vychladnúť a medzitým si pripravte polevu.
  12. V menšej mise zmiešajte práškový cukor, vodu, citrónovú šťavu a maslo a vyšľahajte dohladka.
Biskupský chlebíček s citrónovou polevou.
zdroj: thespruceeats.com

Pomocou poliev môžete ozdobiť nielen biskupské chlebíčky, ale aj ďalšie vianočné pečivo. Inšpirujte sa našimi postupmi na zdobenie vianočného pečiva.

Ovocný chlebíček z 5 bielkov

Skvelý nápad, ktorý vám ušetrí prácu a múčniku dodá chuť aj vôňu, je pridať do cesta perníkové korenie.

Ingrediencie:

  • 120 g hladkej múky
  • 60 g bieleho cukru
  • 40 g tmavého cukru
  • 100 ml mlieka
  • 80 ml slnečnicového oleja
  • 5 bielkov
  • 5 žĺtkov
  • 100 g kandizovaného ovocia
  • 100 g hrozienok
  • 1 PL perníkového korenia
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • štipka soli

Postup:

  1. Kandizované ovocie a hrozienka posypte dvoma polievkovými lyžicami múky a premiešajte.
  2. V inej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, perníkové korenie a soľ.
  3. V samostatnej mise vyšľahajte žĺtky s tmavým cukrom a olejom.
  4. Potom pridajte mlieko a preosejte suché prísady.
  5. Jemne premiešajte, cesto by nemalo mať žiadne hrudky.
  6. Z piatich bielkov vyšľahajte sneh, do ktorého pridajte citrónovú šťavu.
  7. Počas šľahania postupne pridávajte biely cukor.
  8. Do cesta postupne a opatrne vmiešajte sneh.
  9. Potom pomaly pridajte ovocie.
  10. Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej formy, v ktorej sa chystáte bielkový chlebíček piecť.
  11. Vložte do rúry predhriatej na 160 °C a pečte približne 50 minút.
  12. Potom znížte teplotu na 150 °C a pečte ďalších 10 – 15 minút.
Plátky bielkového chlebíčka na tanieri.
zdroj: tasteofhome.com

Ako správne vyšľahať sneh z bielkov?

Dobre vyšľahaný sneh je základom úspechu nadýchaného bielkového chlebíčka. Všeobecne platí, že sneh sa lepšie šľahá z čo najčerstvejších vajíčok.

Dôležité je tiež používať vajíčka izbovej teploty, nie tie práve vybraté z chladničky a dávať pozor na to, aby nám v bielkach neskočil aj najmenší „kúsok“ žĺtka.

Vzniknutý sneh následne do cesta pridávajte po častiach a opatrne, aby zostal hladký a tuhý.

Čo robiť, keď mi nejdú vyšľahať bielky?

Pokiaľ máte pri šľahaní pocit, že bielky netuhnú podľa vašich predstáv, pridajte do nich malé množstvo cukru, najlepšie kryštálu, alebo štipku soli a čajovú lyžičku vody.

Správne vyšľahaný sneh spoznáte tak, že z bielkov vznikne hustá pena, ktorá v nádobe drží aj po jej obrátení hore dnom.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu