Výborné recepty na vianočné pečivo zo škorice na jednom mieste. Inšpirujte sa!

Škoricové vianočné pečivo má nielen neodolateľnú chuť, ale aj vôňu.

Navyše do jeho pečenia môžete zapojiť celú rodinu!

Užite si spoločné chvíle a vytvorte škoricové dobroty, po ktorých sa len zapráši!

Škoricové hviezdičky s karamelovým krémom

Sladučký karamel zaručuje skvelú výslednú chuť každého pečiva. Čo viac, v kombinácii so škoricou získate jedinečný pokrm, na ktorom si vy aj vaši hostia zaručene pochutíte!

Ingrediencie

Cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 70 g práškového cukru
  • 2 lyžičky mletej škorice (nemusia byť príliš vrchovaté)
  • 180 g zmäknutého tuku na pečenie (Hera)
  • 3 žĺtky

Škoricový krém do cukroviniek:

  • 75 ml smotany na šľahanie
  • 90 g cukríkov značky Toffo
  • 100 g zmäknutého masla

Postup

Cesto:

  • Múku s práškovým cukrom a škoricou preosejte do misy, pridajte zmäknutú Heru, žĺtky a vypracujte jemné cesto.
  • Z cesta urobte valček, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte na pár hodín odpočinúť do chladničky.
  • Cesto si môžete jeden deň pripraviť a spracovávať ho až na druhý deň. Odpočinuté cesto rozvaľkajte na plát o hrúbke 0,3–0,5 cm.
  • Z plátu vykrojte hviezdičky, prekladajte ich na plech, vyložený papierom na pečenie a dajte piecť do rúry, predhriatej na 160 °C.
  • Pečte dozlatista a ešte horúce kúsky rozložte na rovnú plochu (napr. na drôtenú podložku na pečivo) a nechajte ich vychladnúť.

Krém:

  • Do malého hrnca nasypte Toffo cukríky a zalejte ich šľahačkou. Kastrólik postavte na mierny oheň a pomaly zahrievajte.
  • Nezabudnite zmes celý čas miešať, kým sa cukríky úplne nerozpustia a nespoja sa šľahačkou. Potom zmes odstavte a počkajte, kým trochu vychladne.
  • Nesmiete však čakať dlho, aby zmes úplne nestuhla. Následne pridajte zmäknuté maslo, ktoré v zmesi dôkladne rozmiešajte.
  • Vzniknutým krémom zlepujte vždy dve hviezdičky k sebe.
  • Opatrne ich, po namazaní, naskladajte na väčšie miesto alebo tácku a dajte stuhnúť do chladničky.

zdroj: savingdessert.com

Ďalšiu inšpiráciu na výrobu skvelých krémov nájdete v našich receptoch s plnenými vianočnými cukrovinkami .

Vykrajované škoricové vianočné pečivo

Pečivo, prevoňané škoricou, je o to zaujímavejšie, že obsahuje osviežujúcu chuť a vôňu citrónovej kôry a klinčekov. Nebojte sa experimentovať!

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 120 g cukru múčka
  • 1 celé vajce
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky sušenej citrónovej kôry
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka

Postup

  • Najskôr do misy preosejte hladkú múku s práškovým cukrom, prisypte škoricu, citrónovú kôru, mletý klinček a všetky suroviny premiešajte.
  • Pridajte pokrájané zmäknuté maslo, vajcia a vypracujte hladké cesto, urobte z neho guľu a tú potom zabaľte do potravinovej fólie. Dajte cez noc odležať do chladničky.
  • Druhý deň cesto rozvaľkajte na plát o hrúbke asi 0,4 cm a vykrojte z neho rôzne tvary.
  • Naskladajte ich na plech, vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre, predhriatej na 150 °C, a to asi 15-20 minút.

zdroj: saga.co.uk

Škoricové kolieska

Čo by boli Vianoce bez koliesok prevoňaných škoricou?

Vyskúšajte tento jednoduchý recept a užite si so svojou rodinou alebo priateľmi veľa zábavy pri ich zdobení!

Ingrediencie

Cesto:

  • 350 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 100 g cukru múčka
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 vajce

Zdobenie:

  • 1 vajce na potretie
  • mleté vlašské orechy a cukor kryštál na posypanie

Postup

  • Všetky ingrediencie dajte do misy a ručným šľahačom vypracujte hladkú zmes.
  • Zmes preložte na dosku a rukami vypracujte hladké cesto. Hotové cesto vložte do vrecka a nechajte ho v chladničke aspoň 2 hodiny odležať.
  • Pred tým, než budete chcieť s cestom ďalej pracovať, je nutné ho, aspoň pol hodiny vopred, vybrať z chladničky, aby zmäklo.
  • Vyvaľkajte z cesta plát, vykrajujte kolieska a rozložte ich na plech vymastený tukom alebo vyložený papierom na pečenie.
  • Potrite každé koliesko rozšľahaným vajcom a posypte ho zmesou kryštálového cukru a mletých vlašských orechov (orechy môžete tiež posekať).
  • Kolieska pečte v rúre, predhriatej na 160 °C, a to zhruba 10 minút.
  • Po vychladnutí môžete škoricové vianočné pečivo ozdobiť podľa vlastnej fantázie.
  • A máte hotovo!

zdroj: tasteofhome.com

Nechcete vážiť? Potom si pripravte hrnčekové škoricové pečivo, ktoré budete mať hotovo „raz dva“.

Škoricové zlepované pečivo

Toto pečivo je plné lásky a skvelej chuti škorice. Upečte si linecké kolieska tak trochu inak.

Ingrediencie

  • 1 a ¼ šálky múky
  • ½ šálky cukru
  • 1 lyžička škoricového prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 veľké vajce
  • 3 lyžice nesoleného masla
  • štipka soli
  • džem na lepenie
  • trochu mlieka alebo vody (pre prípad, že by ste potrebovali cesto zriediť)

Postup

  • V hlbokej miske zmiešajte múku, soľ, škoricu, cukor a prášok do pečiva.
  • Pridajte vajcia a rozpustené maslo.
  • Pokiaľ sa cesto dostatočne nespojilo a máte pocit, že je suché, pridajte lyžičku mlieka alebo vody.
  • Nechajte cesto chvíľku odležať a rozohrejte si rúru na 180 °C.
  • Vezmite dva plechy a vyložte ich papierom na pečenie.
  • Cesto vyvaľkajte na pomúčenej ploche do výšky 3–4 mm a pomyselne ho rozdeľte na dve polovice.
  • Z jednej polovice vykrojte, pomocou formičky, tvary bez výrezu. Z druhej polovice vykrojte, v rovnakom počte, tvary s výrezom.
  • Pečivo vložte do rúry a pečte ho asi 10–13 minút, kým nezačnú jednotlivé kúsky zlatnúť.
  • Akonáhle je všetko dopečené, nechajte pečivo vychladnúť a následne, pomocou džemu alebo krému, zlepte kúsočky k sebe.
  • Teraz už vám zostáva len pochutnať si na skvelom zlepovanom vianočnom pečive.

zdroj: amiraspantry.com

Inšpiráciu pre ďalšie pečenie môžete nájsť v receptoch na zdravé pečivo zo škorice. Preskúmajte ich!

Škoricové pečivo z lisu na cesnak

Hovoríte si, že lis na cesnak nemôže poslúžiť pri výrobe cukroviniek? Práve naopak!

Vďaka lisu vytvoríte jeden z najzaujímavejších druhov cukroviniek.

Ingrediencie

  • 1 šálka teplého mlieka
  • ½ šálky + 1 lyžica cukru kryštál
  • 1 lyžica suchého droždia
  • 2 veľké vajcia (v izbovej teplote)
  • 6 lyžíc rozpusteného masla
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 4 šálky múky
  • 1 lyžička morskej soli
  • 1 lyžička mletej škorice

Postup

  • Zohrievajte mlieko asi minútu, aby bolo teplé, ale nie horúce.
  • Mlieko vlejte do misy a za stáleho miešania pridajte lyžicu cukru a lyžicu droždia. Miešanie vám uľahčí použitie mixéra.
  • Miešajte po dobu 5 minút, kým zmes nezačne peniť.
  • Do zmesi, za stáleho miešania, pridajte cukor, maslo, vajce a vanilkový extrakt. Aby sa vám cesto miešalo pohodlnejšie, použite háčik, ktorý by mal byť súčasťou sady metličiek k mixéru.
  • Do zmesi pridajte múku, soľ a škoricu a miešajte. Najprv miešajte pomaly a postupne zvyšujte rýchlosť mixéra.
  • Miešajte dovtedy, kým sa z cesta nestane veľká guľa. Cesto by malo byť hladké a iba ľahko lepkavé.
  • Pokiaľ je cesto príliš lepkavé a nepodarilo sa vám vytvoriť guľu, pridajte viac múky (aspoň lyžicu).
  • Pomúčte dosku a cesto na ňu umiestnite. Začnite ho hniesť rukami, a to po dobu 3–5 minút, kým nezačne byť elastické.
  • Následne cesto vložte do misy a prikryte ho veľkým teplým uterákom alebo utierkou. Misku umiestnite do tepla, aby mohlo cesto vykysnúť. Nechajte cesto kysnúť asi 1 hodinu, kým sa jeho veľkosť neznásobí.
  • Akonáhle je cesto pripravené, pripravte si plech a položte naň papier na pečenie.
  • Z cesta vždy vezmite malú hrudku, dajte ju do lisu na cesnak a prelisujte ju priamo na plech. Vzniknú vám rezancové hrudky.
  • Takto pripravené hrudky pečte, v predhriatej rúre, na 165 °C, a to po dobu 8 minút, kým cesto nezačne hnednúť.
  • Hotové vianočné pečivo so škoricou môžete na záver posypať práškovým cukrom s prímesou vanilky.
  • Pred podávaním nechajte pečivo odležať niekoľko dní.

zdroj: savorytooth.com

Škoricového vianočného pečiva sa naozaj nebojte. Chutí snáď každému a vôňa škorice vie navodiť naozaj úžasnú vianočnú atmosféru.

Máte radi škoricu, ale uznávate surovú stravu? Potom sa inšpirujte našimi receptami na nepečené škoricové vianočné pečivo.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu