Recepty na domáceho hubového kubu ako od babičky. Ochutnajte vianočnú staročeskú klasiku

Láka vás hubový kuba?

Pýtate sa, ako pripraviť túto staročeskú klasiku?

Vyberte si zo štyroch lahodných receptov a pochutnajte si na tradičnom pokrme našich predkov!

Pravý vianočný hubový kuba

Vianočný kuba sa tiež niekedy nazýva hubový kuba alebo čierny kuba. Podľa toho receptu na vianočného kubu s hubami pripravíte tradičný staročeský pokrm. Pokiaľ nemáte radi krúpy, môžete ich nahradiť žemľami (strúhanými alebo nakrájanými). Tento recept počíta aj s týmto variantom.

Ingrediencie pre tradičného čierneho kubu:

  • 25 dkg krúp
  • 6 dkg masti
  • asi ¾ litra vody
  • 2 hŕstky sušených húb
  • malá cibuľka
  • kúsok rozpučeného cesnaku
  • štipka majoránky, korenia a rasce
  • soľ

Postup:

  • Huby vopred namočte do vody.
  • Oprané krúpy opražte na masti, podlejte osolenou vodou a varte.
  • Na tuku opražte cibuľku, pridajte pokrájané huby (vytlačte z nich vodu), rascu a duste asi 15 minút.
  • Pridajte dusené huby do krúp aj s korením.
  • Keď krúpy zmäknú, nalejte ich do vymasteného pekáča vysypaného žemľou, pomastite navrch a pečte asi pol hodiny.
  • Podáva sa so zelerovým šalátom, červenou repou alebo so zeleným šalátom.

V prípade, že chcete nahradiť krúpy žemľou, budete musieť urobiť trochu úprav.

  • Namiesto krúp použite strúhané alebo nakrájané žemle.
  • Pridajte 4 vajcia.
  • Húb dajte na 8 žemlí dvojnásobné množstvo.
  • Ku koreniu pridajte aj trochu nového korenia.
Zdroj: 196flavors com

Hubový kuba z krúp

Tento recept sa hodí na prípravu hubového kubu z čerstvých húb. Tradičnejší je ale zo sušených húb. V zime sa čerstvé huby predsa len ťažko zháňajú. Dajte si pozor pri množstve. Čerstvých húb potrebujete viac ako sušených. Príprava trvá 1 hodinu. Množstvo uvedené v recepte zodpovedá porciám pre šesť osôb.

Ingrediencie:

  • 30 dkg krúp
  • 4 dkg bravčovej alebo husacej masti
  • 3 dkg cibule
  • soľ
  • ¾ litra vody
  • 20 dkg čerstvých alebo 2 dkg sušených húb
  • 2 dkg masti
  • rasca
  • strúčik cesnaku
  • majorán
  • trocha masti na pokropenie hotového jedla

Postup receptu:

  • Najprv vyperte krúpy v studenej vode. Nechajte odkvapkať.
  • V hrnci rozpustite 4 dkg masti.
  • Na masti osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  • Pridajte krúpy, mierne opražte, osoľte a zalejte vodou.
  • Prikryte pokrievkou a do mäkka varte, najlepšie v rúre.
  • Teraz sa venujte hubám. Tie čerstvé bude nutné očistiť a nakrájať na plátky. Sušené vopred namočte do mlieka.
  • Takto pripravené huby poduste s rascou na masti asi 15 minút. Potom zamiešajte s uvarenými krúpkami.
  • Okoreňte strúhaným cesnakom a majoránom. Môžete si dovoliť aj trošku korenia.
  • Zmes vložte do vymasteného pekáča, pokropte povrch ľahko masťou a zapekajte v rúre cca 20-25 minút.
Zdroj: tresbohemes.com

Pôvodný staročeský kuba z rúry

  • Krúpy s cesnakom, soľou, rascou a lyžicou masti uvarte do mäkka.
  • Zvlášť uvarte suché huby a nasekajte.
  • Do vymasteného pekáča potom naložte vždy striedavo vrstvu uvarených krúp a vrstvu uvarených húb. Posledná vrstva musia byť krúpy.
  • Povrch pokropte rozpustenou masťou.
  • Pečte v rúre asi 25 minút.
Zdroj: macromagician.wordpress.com

Hubový kuba s údeným mäsom

Recept na vianočného kubu môžete ozvláštniť údeným mäsom. Nie je to síce tradičný staročeský pokrm, pretože sa v ňom objavuje mäsitá zložka, ale ak sa bez mäsa jednoducho nezaobídete, môžete ho pridať.

Ingrediencie:

  • 300 g krúp
  • 300 g údeného mäsa
  • 1 hrsť sušených húb
  • 2 cibuľa
  • 2 lyžice masti
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 vajcia na zaliatie
  • soľ

Postup:

  • Údené mäso uvarte vo vode. Až bude uvarené, vyberte ho.
  • Odoberte si trochu vývaru, do neho dajte dusiť huby.
  • Do vývaru po mäse dajte variť krúpy.
  • Až budú mäkké, sceďte a prepláchnite.
  • Zmiešajte krúpy a na kocky nakrájané uvarené mäso. Pridajte aj cibuľu, huby, cesnak a soľ.
  • Do vymasteného pekáča vložte pripravenú zmes.
  • Pečte v rúre zhruba pol hodiny.
  • Nakoniec môžete zaliať kubu mliekom s rozmiešanými vajcami a dopiecť ďalších 15 minút.
  • Alebo posledný bod nahraďte pokvapkaním masťou ako pri receptoch vyššie.
Zdroj: radkahoraczech.com

Prečo naši predkovia jedli na Vianoce huby?

Zloženie jedál u katolíkov ovplyvňoval Štedrovečerný pôst. To znamenalo nejesť pokrmy zo zvierat. Výnimkou sú vodné živočíchy. Preto sa jedli hlavne obilniny, zelenina, ovocie a huby. Huby jednak zastupujú mäso, jednak sú symbolom hojnosti, pretože sú charakteristické svojou vysokou plodivosťou. Huby nájdeme nielen v slovenskej a českej štedrovečernej kuchyni, ale aj v poľskej, ukrajinskej či litovskej.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu