Lahodné recepty na vianočné pečivo s octom. Prekvapivo vynikajúca!

Už ste niekedy skúsili do cesta pridať ocot?

Dodá mu skvelú pružnosť a správny šmrnc.

Vyskúšajte naše recepty na octové pečivo v 6 rôznych variantoch a budete nadšení!

Máme pre vás perníčky, rožky alebo napríklad hľuzovky.

Tak sa na to spoločne poďme pozrieť!

Krehké vianočné pečivo s octom

Toto dokonale krehké pečivo skvele drží tvar a jednoducho sa pripravuje. Môžete ho ozdobiť práškovým cukrom, polevou, do ktorej podľa fantázie kvapnite trochu potravinárskeho farbiva, alebo posypkami.

Budete potrebovať:

  • 1 šálka Hery, zmäknuté
  • 2 šálky kryštálového cukru
  • 4 veľké vajcia
  • 7 – 8 šálok hladkej múky + 1 ďalšia na pomúčenie pracovnej plochy
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky vanilky
  • 1 šálka mlieka
  • 1 lyžica octu

Na polevu:

  • ½ šálky masla, izbovej teploty
  • 3 – 4 lyžice smotany na šľahanie, izbové teploty
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 2,5 – 3 šálky práškového cukru

Postup:

Cukrovie:

  • Zmäknutú Heru a cukor šľahajte spoločne v strednej miske, kým nebudete mať svetlú a nadýchanú zmes, asi 3 minúty.
  • Pridajte vajcia a premiešajte.
  • Pridajte vanilku a znova premiešajte.
  • Do misy pridajte 3 šálky múky, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ a dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Mlieko a ocot zmiešajte a pridajte do cesta.
  • Dobre premiešajte.
  • Pridajte zvyšné 4 šálky múky a miešajte, kým sa nezapracuje do cesta.
  • Pokiaľ vezmete cesto do prstov, nemalo by sa k nim lepiť, hoci je veľmi mäkké.
  • Podľa potreby pridajte až 1 šálku ďalšej múky.
  • Naraz pracujte vždy s ¼ cesta.
  • Rozvaľkajte ho na dobre pomúčenej ploche na hrúbku cca 0,5 – 1 cm.
  • Pomocou vykrajovačov na pečivo vykrajujte tvary a tie preneste na ľahko vymastený plech.
  • Pečte pri 175 stupňoch Celzia asi 10 minút.
  • Opakujte so zvyšným cestom.

Poleva:

  • Pridajte maslo a smotanu do misy stolného mixéra.
  • Mixujte na strednú rýchlosť pomocou šľahacieho nástavca, kým sa maslo a smotana nespoja.
  • Zvýšte rýchlosť na vysokú a miešajte 3 až 5 minút, kým nie je zmes ľahká a nadýchaná.
  • Počas miešania mixér zastavte, aby ste raz alebo dvakrát zoškrabali strany.
  • Pridajte vanilku a 2,5 šálky práškového cukru.
  • Mixujte na nízkej úrovni, kým sa všetko nespojí, a potom zvýšte rýchlosť na strednú a šľahajte 1 až 2 minúty.
  • Pokiaľ je poleva veľmi hustá, vmiešajte trochu smotany.
  • Pokiaľ veľmi riedka, pridajte ¼ šálky práškového cukru a šľahajte, kým nebude dostatočne hustá.
  • Vychladnuté pečivo zdobte polevou a posypkami podľa fantázie.
Vianočné stromčeky a hviezdičky ozdobené polevou a posypkami.
www.blessthismessplease.com

Chystáte sebe alebo svojmu blízkemu zaobstarať adventný kalendár? Potom sa inšpirujte našimi recenziami tých najzaujímavejších adventných kalendárov pre tento rok !

Vanilkové rožteky s octom

Skúste pridať do svojich obľúbených vianočných rožkov lyžičku octu a pocítite ten rozdiel. Dodá totiž cestu pružnosť a vďaka tomu sa s ním skvele pracuje. Tak ideme na to!

Budete potrebovať:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g mletých orechov
  • 60 g práškového cukru
  • 2 vaječné žĺtky
  • 180 g tuku
  • 1 lyžička octu
  • 1 štipka soli

Postup:

  • Do múky pridajte orechy, cukor, žĺtky, tuk, soľ a ocot a cesto zamiešajte.
  • Cesto nechajte v chlade stuhnúť.
  • Vychladnuté cesto premiešajte, vytvarujte dlhý, úzky valček a ten nakrájajte na malé kúsky, ktoré sformujte na rožky.
  • Rožky klaďte vedľa seba na vymastený plech a znova nechajte stuhnúť.
  • Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia cca 8 minút.
  • Ešte horúce rožky obaľujte v práškovom cukre premiešanom s vanilkovým cukrom.
  • Užite si to!
Vanilkové vianočné pečivo.
www.dobruchut.aktuality.sk

Vyskúšaj aj naše recepty na voňavé rožky s mandľami , na ktorých si pochutná každý. Máme aj bezlepkové varianty!

Čokoládové hľuzovky s balzamikovým octom

Horká čokoláda v kombinácii so sladkou chuťou balzamika tvorí jedinečné vianočné pečivo, ktoré je navyše jednoduché na prípravu aj ingrediencie. Horúci favorit tohtoročné vianočné tabule!

Budete potrebovať:

  • 250 g hladkej múky
  • 290 g horkej čokolády, nasekané
  • 60 ml smotany
  • 10 ml balzamikového octu
  • 65 g kakaového prášku

Postup:

  • Čokoládu a smotanu rozpustite v žiaruvzdornej miske umiestnenej nad hrncom s horúcou, ale nie vriacou vodou.
  • Do malej misky dajte rozpustenú čokoládovo-smotanovú zmes.
  • Vmiešajte balzamikový ocot.
  • Čokoládovú zmes nechajte aspoň 1 hodinu v chladničke chladiť.
  • Vyberte z chladničky a nechajte 2 hodiny odležať pri izbovej teplote, kým zmes nestuhne, ale nebude tvarovateľná.
  • Lyžičkou vždy naberte čokoládovú zmes a pomocou končeka prstov tvarujte guľôčku o veľkosti čerešne.
  • Čokoládové guličky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Kakaový prášok dajte do malej plytkej misky.
  • Do kakaového prášku položte 6 guličiek naraz, poriadne ich obaľte a vráťte späť na plech.
  • Pokračujte so zvyšnými guličkami.
  • Guľôčky dajte do servírovacej misky a nechajte si chutiť!
Hľuzovky obalené v kakau.
www.foodnetwork.co.uk

Jednoduché vianočné perníčky s octom

Perníčky miluje snáď každý z nás a tento recept je navyše naozaj jednoduchý. Ocot pomáha perníčky udržiavať mäkké a zároveň im dodáva perfektnú šmrnc. Zdobte podľa fantázie!

Budete potrebovať:

Na perníčky:

  • 1/2 šálky Hery
  • 1/2 šálky cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 3/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/2 šálky trstinovej melasy
  • 1 vajce
  • 1 lyžica octu
  • 2 a 1/2 šálky hladkej múky

Na polevu:

  • 1 vaječný bielok
  • 1 šálka preosiateho práškového cukru

Postup:

  • Heru šľahajte na strednú rýchlosť asi 45 sekúnd, kým nebude ľahká a nadýchaná.
  • Pridajte cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a korenie.
  • Šľahajte, kým sa všetko nespojí.
  • Pridajte melasu, vajcia a ocot.
  • Šľahajte, kým sa všetko nespojí.
  • Pridajte 2 šálky múky a šľahajte, kým sa nezapracujú do zmesi.
  • Pridajte aj zvyšok múky a premiešajte.
  • Cesto prikryte a nechajte aspoň 3 hodiny chladiť (môžete nechať aj cez noc).
  • Na ľahko pomúčenom povrchu vyvaľkajte polovicu cesta na hrúbku cca 0,3 cm.
  • Vykrajujte ľubovoľné tvary, ktoré pokladajte na vymastený plech.
  • Opakujte so zvyšným cestom.
  • Perníčky pečte pri 190 stupňoch Celzia 5 až 6 minút.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Vložte bielok do čistej suchej misy a šľahajte elektrickým šľahačom, kým sa nevytvoria mäkké špičky.
  • Postupne pridávajte práškový cukor a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
  • Lyžicou naneste polevu do malého cukrárskeho vrecka.
  • Odstrihnite koniec jedného rohu vrecka a polevu naneste na vychladnuté perníčky.
  • Nechajte stuhnúť.
  • Dobrú chuť!
Vianočné perníčky ozdobené polevou.
www.bestrecipes.com.au/

Pozrite sa s nami do sveta a spoznajte netradičné oslavy Vianoc. Máme pre vás kompletné informácie o tom, aké sa v rôznych krajinách mimo Európy dodržiavajú vianočné tradície a zvyky .

Octové pečivo v mliečnej čokoláde

Výborné nepečené čokoládové pečivo, ktoré zachutí malým aj veľkým. Navyše naň potrebujete iba pár ingrediencií.

Budete potrebovať:

  • 1 šálka cukru
  • 1 šálka tmavého kukuričného sirupu
  • 1 lyžica octu
  • 1 lyžica jedlej sódy
  • 500 g kôstok mliečnej čokolády, rozpustených

Postup:

  • Vymažte maslom plech s rozmermi 33×23 cm
  • Dajte bokom.
  • V hrnci zmiešajte cukor, kukuričný sirup a ocot.
  • Varte na strednom plameni za stáleho miešania, kým sa cukor nerozpustí.
  • Varte bez miešania, pokiaľ teplota zmesi nedosiahne 150°C.
  • Neprevarujte.
  • Zložte z platne a rýchlo vmiešajte jedlú sódu.
  • Nalejte na pripravený plech.
  • Keď zmes vychladne, nakrájajte ju na kúsky o veľkosti sústa.
  • Kúsky ponorte do rozpustenej čokolády a potom pokladajte na papier na pečenie.
  • Nechajte odležať, kým čokoláda nestuhne.
  • Cukrovie skladujte vo vzduchotesnej nádobe.
Nepečené čokoládové pečivo.
www.tasteofhome.com

Vianočné cookies s čokoládou

Chrumkavé sušienky v mäkučkým vnútrom si zamilujete pre ich jednoduchosť a lahodnú chuť. Navyše si ich môžete pripraviť aj kedykoľvek počas roka.

Budete potrebovať:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 šálka masla, mierne rozpusteného, ​​ale nie celkom tekutého
  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • 1/2 šálky cukru
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžička jablčného octu
  • 1 vajce
  • 1 šálka mliečnych čokopiecik
  • 1 šálka horkých čokopiecik

Postup:

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • V malej miske zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
  • V strednej miske zmiešajte maslo, trstinový cukor, biely cukor, vanilkový extrakt a jablkový ocot.
  • Pridajte vajcia a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Pridajte múku a miešajte, kým sa nezapracuje do cesta.
  • Vmiešajte čokopecičky.
  • Pomocou naberačky na sušienkové cesto naberajte cesto a pokladajte na plech vo vzdialenosti asi 2 cm od seba.
  • Vložte plech do predhriatej rúry a pečte 7-9 minút.
  • Vyberte z rúry a pred presunom na chladiacu mriežku nechajte mierne vychladnúť.
  • Nechajte si chutiť!
Vianočné sušienky s čokopecičkami na tanieriku.
www.thecookinchicks.com

A čo naše recepty na vianočné pečivo s jamkami ? Pochváli vám ich úplne každý. Presvedčte sa sami!

A ako sa vám naše dnešné recepty na vianočné octové pečivo páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu