Vyskúšajte tieto skvelé recepty na vianočné pečivo z čokolády

Hľadáte recepty na čokoládové vianočné pečivo, ktorému nikto neodolá?

Potom ste tu správne!

Vyskúšajte našich 5 najlepších receptov z voňavej čokolády!

Čokoládové vykrajované pečivo

Doprajte si mimoriadnu chuť čokolády a upečte si lahodné pečivo, pri ktorého vykrajovaní si užijete veľa zábavy!

Ingrediencie

Cesto:

  • 30 dkg hladkej múky
  • ¼ čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 12 dkg práškového cukru
  • 15 dkg masla
  • 3 žĺtky
  • 15 dkg nahrubo nasekanej čokolády (horká, na varenie alebo mliečna)
  • ¼ lyžičky škorice
  • Štipka citrónovej kôry (čerstvá alebo sušená)

Na dotvorenie:

  • marmeláda
  • čokoládová poleva na vianočné pečivo
  • zdobenie podľa fantázie

Postup

  • Múku, kypriaci prášok a práškový cukor preosejte do misy, pridajte ostatné suroviny a vypracujte hladké cesto, ktoré dajte na 1–2 hodiny odpočinúť do chladničky.
  • Následne cesto vyvaľkajte na plát o hrúbke 0,5 cm a vykrojte z neho rôzne tvary. Vykrajujte tak, aby vám vyšiel párny počet, a to kvôli zlepovaniu.
  • Preložte pečivo na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre, vyhriatej na 170 °C. Pečte, kým pečivo nezačne ružovieť.
  • Upečené pečivo nechajte vychladnúť a jednotlivé kúsky k sebe zlepujte pomocou marmelády.
  • Nakoniec všetko polejte polevou z čokolády na vianočné pečivo a ďalej ozdobte podľa vlastnej fantázie. Môžete zvoliť čokoládové lupienky, cukrárske posýpky, nasekané oriešky a pod.

Čokoládové vykrajované pečivo v tvare srdca, zdobené posypkou a zlepené krémom.
zdroj: theloopywhisk.com

Zdobenie vianočných cukroviniek čokoládou je krásne. Môžete sa ale inšpirovať aj ďalšími polevami na vianočné pečivo.

Čokoládové stromčeky

Vianočný stromček k Vianociam neodmysliteľne patrí. Pripravte si ho aj ako dobrotu, ktorá bude zdobiť váš stôl.

Ingrediencie

  • 350 g hladkej múky
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • 70 g cukru múčka
  • 80 g horkej čokolády
  • mlieko podľa potreby
  • práškový cukor so škoricou na obalenie

Postup

  • Kakaové cesto na vianočné pečivo vytvoríte jednoducho tak, že múku preosejete s práškovým cukrom do misy, pridajte nastrúhanú horkú čokoládu, kakao, vanilkový cukor, vajce a postupne pridávajte mlieko, ktoré vám pomôže vypracovať hladké cesto.
  • Vždy prilejte len trochu mlieka, aby nebolo cesto veľmi riedke.
  • Akonáhle je cesto pekne hladké, dajte ho na pomúčenú dosku a vyvaľkajte plát o hrúbke 4 mm. Z plátu následne vykrojte vianočné stromčeky.
  • Plech vyložte papierom na pečenie a pečivo dajte piecť na 170 °C (rúra musí byť predhriata). Pečte 12 minút, kým nezačne pečivo ružovieť.
  • Ešte horúce čokoládové vianočné pečivo obaľte v zmesi práškového cukru a škorice.
  • Nechajte ho vychladnúť a podávajte.

Čokoládové vianočné pečivo v tvare stromčeka, zdobené posypkou z cukru a škorice.
zdroj: thehoneyroasted.com

Vianočné domáce čokoládové pralinky

Tento recept ocenia, okrem iného, aj priaznivci raw stravovania. Naše čokoládové pralinky sa totiž nepečú!

Ingrediencie

  • 250 ml smotany na šľahanie (minimálne 30 %)
  • 160 g mliečnej čokolády
  • 60 g mletých lieskových orechov (alebo mandlí)
  • 1 lyžica kakaa
  • 3 polievkové lyžice rumu (niekto dáva Amaretto)
  • 100 g kakaa či Granka na obalenie

Postup

  • Do hrnca nalejte smotanu a nechajte ju na miernom ohni prejsť varom.
  • Pridajte na kúsky nalámanú čokoládu a nechajte ju rozpustiť. Snahou je získať jednotvárnu hmotu, ktorú musíte nechať vychladnúť.
  • Zatiaľ čo smotana s čokoládou chladne, zmiešajte orechy (mandle) s cukrom, kakaom a rumom. Všetko pridajte do vychladnutej čokoládovej hmoty a dôkladne premiešajte. Zmes uložte do chladničky a nechajte ju odpočinúť do druhého dňa.
  • Nasledujúci deň hmotu vyberte a lyžičkou alebo rukou odoberajte kúsky, z ktorých budete tvoriť guličky v rovnakej veľkosti.
  • Každú guľôčku obaľte v kakau alebo Granku tak, aby sa guličky nelepili.
  • Ak je hmota veľmi riedka, naberte ju lyžičkou, posypte a až potom tvarujte guličky.
  • Pralinky naskladajte do krabičky a uložte do chladničky.
  • Akonáhle čokoládové pralinky stuhnú, môžete podávať.

Vianočné domáce čokoládové pralinky, obalené v kakau.
zdroj: unsplash.com

Máte radi pečivo z čokolády, ale nechcete pri jeho tvorbe piecť? Potom preskúmajte jednoduché recepty na nepečené čokoládové pečivo.

Čokoládové vianočné pečivo s kokosom

Kokos a čokoláda idú jednoducho k sebe. Vyskúšajte sladučké pečivo, ktoré navyše vyzerá veľmi zaujímavo!

Ingrediencie

  • 500 ml sladeného kondenzovaného mlieka
  • Tabuľka mliečnej čokolády (podľa vašej chuti)
  • 2 šálky nastrúhaného sladeného kokosu
  • 1 šálka pekanových orechov
  • 1 lyžička vanilky
  • ⅛ lyžičky soli

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Pripravte si plech na pečenie a vyložte ho papierom na pečenie.
  • Pripravte si tiež vodný kúpeľ, v ktorom rozpustite čokoládu. Do rozpustenej čokolády pridajte kondenzované mlieko a dobre premiešajte. Miešajte, kým nebude čokoláda úplne rozpustená.
  • Dajte misku z dosahu tepla a vmiešajte do zmesi zostávajúce prísady.
  • Čokoládové cesto na pečivo naložte za pomoci lyžičky na pripravený plech, a to s rozostupmi asi 3 cm.
  • Pečte 15 minút. Pri pečení čokoládové pečivo stále strážte, pretože spálená čokoláda nechutí vôbec dobre.

Čokoládové vianočné pečivo, v tvare hrudiek, s kokosom.
zdroj: 365daysofbakingandmore.com

Kondenzované mlieko môžete použiť aj do cukroviniek, v ktorom je karamel. Preskúmajte recepty na karamelové vianočné pečivo!

Vianočné pečivo z bielej čokolády

Čokoládové pečivo nemusí byť len tmavé. Použite bielu čokoládu, ktorá váš vianočný stôl rozžiari a rozveselí.

Ingrediencie

  • 1 a ¼ šálky múky
  • ½ šálky nesoleného masla (v izbovej teplote)
  • ¾ šálky nasekanej bielej čokolády
  • ½ šálky rozdrvených sušienok
  • 1 štipka soli
  • ¼ lyžičky jedlej sódy
  • 1 štipka prášku do pečiva
  • ½ šálky + ½ lyžice cukru
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lyžičky mäty piepornej

Postup

  • Múku, sódu, prášok do pečiva a soľ vyšľahajte.
  • Maslo a cukor vyšľahajte zvlášť, pokiaľ nebude zmes nadýchaná.
  • Zatiaľ čo mixujete, pridajte vajce a vanilkový extrakt s mätou.
  • Pomaly pridávajte zmes s múkou a kúskami bielej čokolády s rozdrvenými sušienkami (nejaké si nechajte bokom na záverečné obaľovanie). Všetko poriadne premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
  • Akonáhle je cesto hotové, rozohrejte si rúru na 180 °C a z cesta začnite tvarovať malé guličky veľkosti polievkovej lyžice.
  • Guľôčky obaľujte v zmesi sušienok, ktoré ste si dali na začiatku bokom a umiestňujte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Medzi guličkami dodržujte rozostupy asi 3 cm, pretože sa z nich pri pečení stanú placky.
  • Pečivo pečte 6–7 minút. Potom ho nechajte vychladnúť a podávajte.

Vianočné pečivo z bielej čokolády, zdobené červenobielymi vianočnými lízankami.
zdroj: preppykitchen.com

Jednotlivé kolieska z bielej čokolády môžete jesť len tak. Môžete ich ale tiež zlepiť čokoládovým krémom do vianočných cukroviniek a získať tak zaujímavý druh cukroviniek navyše.

Čokoládové vianočné pečivo by nemalo vo sviatočný čas chýbať. Čokoláda zahreje a upokojí.

Doprajte si čokoládové potešenie a užite si pohodové Vianoce!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu