Hľadáte recepty na čokoládové vianočné pečivo, ktorému nikto neodolá?
Potom ste tu správne!
Vyskúšajte našich 5 najlepších receptov z voňavej čokolády!
Čokoládové vykrajované pečivo
Doprajte si mimoriadnu chuť čokolády a upečte si lahodné pečivo, pri ktorého vykrajovaní si užijete veľa zábavy!
Ingrediencie
Cesto:
- 30 dkg hladkej múky
- ¼ čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 12 dkg práškového cukru
- 15 dkg masla
- 3 žĺtky
- 15 dkg nahrubo nasekanej čokolády (horká, na varenie alebo mliečna)
- ¼ lyžičky škorice
- Štipka citrónovej kôry (čerstvá alebo sušená)
Na dotvorenie:
- marmeláda
- čokoládová poleva na vianočné pečivo
- zdobenie podľa fantázie
Postup
- Múku, kypriaci prášok a práškový cukor preosejte do misy, pridajte ostatné suroviny a vypracujte hladké cesto, ktoré dajte na 1–2 hodiny odpočinúť do chladničky.
- Následne cesto vyvaľkajte na plát o hrúbke 0,5 cm a vykrojte z neho rôzne tvary. Vykrajujte tak, aby vám vyšiel párny počet, a to kvôli zlepovaniu.
- Preložte pečivo na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre, vyhriatej na 170 °C. Pečte, kým pečivo nezačne ružovieť.
- Upečené pečivo nechajte vychladnúť a jednotlivé kúsky k sebe zlepujte pomocou marmelády.
- Nakoniec všetko polejte polevou z čokolády na vianočné pečivo a ďalej ozdobte podľa vlastnej fantázie. Môžete zvoliť čokoládové lupienky, cukrárske posýpky, nasekané oriešky a pod.
Zdobenie vianočných cukroviniek čokoládou je krásne. Môžete sa ale inšpirovať aj ďalšími polevami na vianočné pečivo.
Čokoládové stromčeky
Vianočný stromček k Vianociam neodmysliteľne patrí. Pripravte si ho aj ako dobrotu, ktorá bude zdobiť váš stôl.
Ingrediencie
- 350 g hladkej múky
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1 vajce
- 1 polievková lyžica kakaa
- 70 g cukru múčka
- 80 g horkej čokolády
- mlieko podľa potreby
- práškový cukor so škoricou na obalenie
Postup
- Kakaové cesto na vianočné pečivo vytvoríte jednoducho tak, že múku preosejete s práškovým cukrom do misy, pridajte nastrúhanú horkú čokoládu, kakao, vanilkový cukor, vajce a postupne pridávajte mlieko, ktoré vám pomôže vypracovať hladké cesto.
- Vždy prilejte len trochu mlieka, aby nebolo cesto veľmi riedke.
- Akonáhle je cesto pekne hladké, dajte ho na pomúčenú dosku a vyvaľkajte plát o hrúbke 4 mm. Z plátu následne vykrojte vianočné stromčeky.
- Plech vyložte papierom na pečenie a pečivo dajte piecť na 170 °C (rúra musí byť predhriata). Pečte 12 minút, kým nezačne pečivo ružovieť.
- Ešte horúce čokoládové vianočné pečivo obaľte v zmesi práškového cukru a škorice.
- Nechajte ho vychladnúť a podávajte.
Zobraziť viac receptov
Vianočné domáce čokoládové pralinky
Tento recept ocenia, okrem iného, aj priaznivci raw stravovania. Naše čokoládové pralinky sa totiž nepečú!
Ingrediencie
- 250 ml smotany na šľahanie (minimálne 30 %)
- 160 g mliečnej čokolády
- 60 g mletých lieskových orechov (alebo mandlí)
- 1 lyžica kakaa
- 3 polievkové lyžice rumu (niekto dáva Amaretto)
- 100 g kakaa či Granka na obalenie
Postup
- Do hrnca nalejte smotanu a nechajte ju na miernom ohni prejsť varom.
- Pridajte na kúsky nalámanú čokoládu a nechajte ju rozpustiť. Snahou je získať jednotvárnu hmotu, ktorú musíte nechať vychladnúť.
- Zatiaľ čo smotana s čokoládou chladne, zmiešajte orechy (mandle) s cukrom, kakaom a rumom. Všetko pridajte do vychladnutej čokoládovej hmoty a dôkladne premiešajte. Zmes uložte do chladničky a nechajte ju odpočinúť do druhého dňa.
- Nasledujúci deň hmotu vyberte a lyžičkou alebo rukou odoberajte kúsky, z ktorých budete tvoriť guličky v rovnakej veľkosti.
- Každú guľôčku obaľte v kakau alebo Granku tak, aby sa guličky nelepili.
- Ak je hmota veľmi riedka, naberte ju lyžičkou, posypte a až potom tvarujte guličky.
- Pralinky naskladajte do krabičky a uložte do chladničky.
- Akonáhle čokoládové pralinky stuhnú, môžete podávať.
Máte radi pečivo z čokolády, ale nechcete pri jeho tvorbe piecť? Potom preskúmajte jednoduché recepty na nepečené čokoládové pečivo.
Čokoládové vianočné pečivo s kokosom
Kokos a čokoláda idú jednoducho k sebe. Vyskúšajte sladučké pečivo, ktoré navyše vyzerá veľmi zaujímavo!
Ingrediencie
- 500 ml sladeného kondenzovaného mlieka
- Tabuľka mliečnej čokolády (podľa vašej chuti)
- 2 šálky nastrúhaného sladeného kokosu
- 1 šálka pekanových orechov
- 1 lyžička vanilky
- ⅛ lyžičky soli
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Pripravte si plech na pečenie a vyložte ho papierom na pečenie.
- Pripravte si tiež vodný kúpeľ, v ktorom rozpustite čokoládu. Do rozpustenej čokolády pridajte kondenzované mlieko a dobre premiešajte. Miešajte, kým nebude čokoláda úplne rozpustená.
- Dajte misku z dosahu tepla a vmiešajte do zmesi zostávajúce prísady.
- Čokoládové cesto na pečivo naložte za pomoci lyžičky na pripravený plech, a to s rozostupmi asi 3 cm.
- Pečte 15 minút. Pri pečení čokoládové pečivo stále strážte, pretože spálená čokoláda nechutí vôbec dobre.
Kondenzované mlieko môžete použiť aj do cukroviniek, v ktorom je karamel. Preskúmajte recepty na karamelové vianočné pečivo!
Vianočné pečivo z bielej čokolády
Čokoládové pečivo nemusí byť len tmavé. Použite bielu čokoládu, ktorá váš vianočný stôl rozžiari a rozveselí.
Ingrediencie
- 1 a ¼ šálky múky
- ½ šálky nesoleného masla (v izbovej teplote)
- ¾ šálky nasekanej bielej čokolády
- ½ šálky rozdrvených sušienok
- 1 štipka soli
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- 1 štipka prášku do pečiva
- ½ šálky + ½ lyžice cukru
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- ¼ lyžičky mäty piepornej
Postup
- Múku, sódu, prášok do pečiva a soľ vyšľahajte.
- Maslo a cukor vyšľahajte zvlášť, pokiaľ nebude zmes nadýchaná.
- Zatiaľ čo mixujete, pridajte vajce a vanilkový extrakt s mätou.
- Pomaly pridávajte zmes s múkou a kúskami bielej čokolády s rozdrvenými sušienkami (nejaké si nechajte bokom na záverečné obaľovanie). Všetko poriadne premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
- Akonáhle je cesto hotové, rozohrejte si rúru na 180 °C a z cesta začnite tvarovať malé guličky veľkosti polievkovej lyžice.
- Guľôčky obaľujte v zmesi sušienok, ktoré ste si dali na začiatku bokom a umiestňujte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Medzi guličkami dodržujte rozostupy asi 3 cm, pretože sa z nich pri pečení stanú placky.
- Pečivo pečte 6–7 minút. Potom ho nechajte vychladnúť a podávajte.
Jednotlivé kolieska z bielej čokolády môžete jesť len tak. Môžete ich ale tiež zlepiť čokoládovým krémom do vianočných cukroviniek a získať tak zaujímavý druh cukroviniek navyše.
Čokoládové vianočné pečivo by nemalo vo sviatočný čas chýbať. Čokoláda zahreje a upokojí.
Doprajte si čokoládové potešenie a užite si pohodové Vianoce!