Vynikajúce recepty na čierneho kapra nielen na tohtoročné Vianoce. Aký variant vyskúšate?

Chcete vyskúšať recepty na kapra na čierno a obohatiť svoje obvyklé menu?

Túžite ochutnať zaujímavé chute ingrediencií, ktoré by vás možno ani nenapadlo skombinovať?

Inšpirujte sa nasledujúcimi miestnymi aj zahraničnými receptami na toho najlepšieho kapra v čiernom sose!

Kaprie filé vo slivkovo-višňovej omáčke

Tomuto receptu sa niekedy tiež hovorí „čierny kapor“.

Jedná sa o zaujímavú sladkú pochúťku, ktorej chuť tvorí kombinácia lahodných sliviek, čerešňovej šťavy a medu. Trocha balzamikového octu dodáva dokonalú rovnováhu kyslosti a vytvára nezabudnuteľnú hostinu v staropoľskom štýle.

Pusťte sa do prípravy!

Ingrediencie

  • 2 kapry, vypitvané (každý zhruba 1 kg) a nakrájané na 4 filety alebo steaky
  • štipka soli
  • 2 lyžice slivkovej zaváraniny
  • 0,5 šálky (100–110 ml) čerešňovej šťavy
  • 1 lyžička medu, najlepšie medovicového
  • 1–2 lyžice balzamikového octu
  • 5 g zázvoru (2,5 strúhaného / mletého zázvoru)
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup

  • Rybu zbavte šupín, odrežte hlavu, chvost a plutvy. Nakrájajte na steaky alebo porcie filé.
  • Filety z kapra presuňte do hrnca a zalejte ich osolenou vodou – len toľko, aby bola ryba ponorená.
  • Priveďte do varu a znížte teplotu na najnižší stupeň. Varte 8–10 minút, najlepšie na miernom ohni, pri teplote zhruba 80–90 °C.
  • Opatrne presuňte všetky kúsky kaprieho filé do nádoby odolnej proti ohrevu v rúre. Odložte bokom.
  • Dve lyžice slivkovej zavareniny prepasírujte cez sito do misy. Pridajte čerešňovú šťavu, med, balzamikový ocot, čerstvo mleté čierne korenie, zázvor a klinčeky. Zmiešajte vidličkou alebo metličkou.
  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Kúsky kaprieho filé potrite ovocnou omáčkou a prikryte alobalom alebo pokrievkou. Spoločne pečte 5 minút.
  • Podávajte horúce a filety prelejte trochou omáčky. Kombinujte so zemiakovým pyré, pečenou koreňovou zeleninou alebo s karfiolom vareným v pare.
zdroj: polonist.com

Milujete slivky? Potom ich môžete použiť aj pri príprave cukroviniek. Vyskúšajte recepty na ovocné košíčky, ktoré môžete servírovať nielen na Vianoce!

Kapor na čiernom pive

Ak ste milovníkmi chuti piva, potom je tento recept pre vás ako stvorený.

Skombinujte úžasnú chuť ryby so zaujímavou chuťou čierneho horkosladkého piva a vychutnajte si spoločné chvíle s rodinou, ktorá vás za túto dobrotu bude na rukách nosiť!

Ingrediencie

  • 1 kg kaprích filétov
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 5 polievkových lyžíc múky
  • 2 lyžičky údenej sladkej papriky
  • 15 dkg masla
  • 300 ml svetlého piva
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 cibule

Postup

  • Filety umyte a osušte papierovou utierkou. Pokiaľ používate mrazené filety, nechajte ich pomaly rozmraziť v izbovej teplote.
  • Olúpte a nakrájajte cibuľu. Následne ju položte na pripravené filety a nechajte cez noc v chladničke.
  • Cesnak olúpte, nakrájajte a posypte soľou. Potom cesnakom potrite rybu a vložte ju späť do chladničky na 1 hodinu.
  • Na tanieri zmiešajte múku a sladkú papriku.
  • Marinovaného kapra nakrájajte na porcie, posypte soľou, korením a obaľte v múke a paprike.
  • Časť masla votrite do nádoby vhodnej do rúry.
  • Kapra vložte do misky a zalejte obľúbeným čiernym pivom.
  • Zvyšné maslo nakrájajte na kúsky a pridajte do misy s rybou.
  • Vložte do rúry a pečte do zlatista, cca 20 minút, na 180 °C.
  • Podávajte s grilovanou zeleninou alebo zemiakmi.
zdroj: przyslijprzepis.pl

Inšpirujte sa tiež receptom na kapra na modro!

Kapor v čiernom sose

Vianoce sú za dverami a vy neviete, aký recept na rybu zvoliť?

Doprajte svojim hosťom ozajstné hody a pripravte im kapríka, ktorého ešte nejedli!

Nechajte si chutiť!

Ingrediencie

  • 1 kapor
  • 0,5 mrkvy
  • 0,5 petržlenu
  • kúsok zeleru
  • 1 cibuľa
  • 4 lyžice masla
  • 0,5 pohára červeného vína
  • 0,5 pohára tmavého piva
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 3 lyžice starého perníka
  • 2 lyžice slivkového džemu
  • štipka tymiánu
  • bobkový list
  • nové korenie
  • hrsť sultánok
  • niekoľko olúpaných mandlí
  • šťava z 1 citróna
  • soľ, korenie a cukor podľa chuti

Postup

Ryba

  • Najprv treba uvariť čerstvého kapra a krv naliať do misky.
  • Rybu vo vnútri opláchnite octom a ocot pridajte aj do krvi v miske. Potom kapra umyte, rozdeľte na „podkovy“ a osoľte.
  • Všetku zeleninu potom treba olúpať a nakrájať na kocky. V ďalšom kroku ju vložte do rozpáleného masla a osmažte zo všetkých strán.
  • Potom pridajte citrónovú šťavu, nové korenie, bobkový list, tymián, sultánky, mandle a všetko zalejte pollitrom vriacej vody.
  • Potom do nádoby s pripravenou zmesou vložte rybu a všetko varte asi 10 minút.
  • Na konci rybu jednoducho vyberte z hrnca a očistite od kostí, potom ju preložte do inej teplej nádoby.

Omáčka

  • Ďalším krokom je príprava omáčky. Do hrnca pridajte nastrúhaný perník, pivo, džem a krv s octom a priveďte do varu.
  • Následne kapra servírujte, omáčku prelejte cez sitko a máte hotovo!
Kapor v čiernom sose
zdroj: rmf.fm

Kapor po židovsku

Tento recept poteší všetkých, ktorí majú radi jedlo, ktoré upokojuje a navodí príjemný pocit v tele.

Chuť kapra je sladká, ale zároveň výrazná. Vyskúšajte tento recept a uvidíte, že sa po pripravenom jedle len „zapráši“!

Ingrediencie

Kapor

  • 1 kapor (cca 1 kg)
  • 1 citrón
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej na vyprážanie

Omáčka

  • 3 cibule
  • 70 g hrozienok
  • 1 lyžica cukru
  • 50 g masla
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky škorice
  • 2–3 sušené klinčeky
  • ½ lyžičky mletého zázvoru
  • ½ lyžičky papriky
  • 250 ml bieleho suchého vína

Postup

  • Pripravte si všetky ingrediencie na prípravu kapra po židovsku.
  • Predhrejte rúru na 180 stupňov. Očistite rybu od vnútorností a šupín, dobre ju umyte.
  • Na každej strane ryby urobte niekoľko rezov. Kapra pokvapkajte citrónovou šťavou a nechajte 30 minút marinovať.
  • Medzitým pripravte omáčku. K tomu olúpte 3 cibule a nakrájajte ich na plátky.
  • Rozohrejte panvicu s 50 g masla a opražte cibuľu, kým nezmäkne. Prilejte 250 ml bieleho suchého vína.
  • K cibuli s vínom pridajte 70 g hrozienok.
  • Pridajte 1 lyžicu cukru, ½ lyžičky soli, ½ lyžičky škorice, 2–3 sušené karafiáty, ½ lyžičky mletého zázvoru a ½ lyžičky papriky. Všetko spoločne povarte asi 5 minút na miernom ohni.
  • Rozpáľte ďalšiu panvicu s 2 lyžicami oleja. Vložte kapra a smažte ho z oboch strán dozlatista.
  • Rybu vložte do zapekacej misky a pridajte omáčku. Pečte 1 hodinu a pravidelne kapra polievajte omáčkou.
Kapor po židovsku s cibuľou a hrozienkami v zapekacej mise
zdroj: klopotenko.com

Chcete si pripraviť kapra na prírodno? Potom sa riaďte pokynmi v receptoch na kapra na masle, ktoré sú jemné, ľahké a veľmi chutné!

Recepty na kapra na čierno sú jednoduché a dokáže ich pripraviť skutočne každý.

Postupy uvedené vyššie vás krok za krokom povedú pri príprave tých najchutnejších pochúťok, ktoré vám vaši hostia budú chváliť ešte dlho po ich ochutnaní.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu