Túžite pripraviť tú najlepšiu zemiakovú nátierku na chlebíčky?
Chcete prekvapiť svojich hostí alebo urobiť radosť chutnou novinkou svojej rodine?
Inšpirujte sa nasledujúcimi zdravými receptami, ktoré sú nabité tými najrozmanitejšími ingredienciami!
Luxusná nátierka na chlebíčky zo zemiakov
Táto cesnakovo-zemiaková nátierka v gréckom štýle je nabitá zaujímavými chuťami a môžete ju podávať nielen natretú na chlebe.
Túto dobrotu môžete podávať aj ako dip a namáčať si v ňom obľúbené tyčinky alebo krekry.
Recept je jednoduchý a veľmi lahodný. Vyskúšajte ho!
Ingrediencie
- 500 g zlatých zemiakov, ošúpaných a nakrájaných na kocky
- 30 g blanšírovaných mandlí (alebo lúpaných vlašských orechov)
- 3 až 6 strúčikov cesnaku
- ¼ šálky plus 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- ¾ šálky gréckeho extra panenského olivového oleja
- 1 zelená cibuľa, orezaná a nakrájaná na tenké plátky, na ozdobu
- čerstvá nasekaná petržlenová vňať, na ozdobu
- kôra z 1 citróna na ozdobu
Postup
- Ošúpané zemiaky, nakrájané na kocky, uvarte a potom vodu z nich zlejte pomocou sitka. Zemiaky prepláchnite studenou vodou.
- Schladené zemiaky znovu vložte do hrnca a pridajte vodu tak, aby boli zemiaky zakryté aspoň dvoma centimetrami. Vodu dobre osoľte.
- Na silnom ohni priveďte do varu, potom znížte teplotu na stredne nízku a varte asi 10 až 15 minút, alebo pokiaľ nie sú zemiaky dobre uvarené.
- Zemiaky znova zlejte a prepláchnite ich, tentoraz horúcou vodou. Umývajte po dobu 30 sekúnd. Odstavte zemiaky na 5 až 7 minút, aby sa odparila prebytočná vlhkosť.
- Zatiaľ čo zemiaky chladnú, zmiešajte mandle, cesnak, veľkú štipku soli a citrónovú šťavu v malej miske kuchynského robota s ostrím.
- Pracujte s robotom, kým sa cesnak a mandle nepremenia na pastu (tak hladkú, ako to len ide).
- Zemiaky roztlačte. Pomocou šťuchadla na zemiaky alebo mlynčeka (nepoužívajte kuchynský robot) zemiaky dôkladne roztlačte.
- Zmiešajte zemiakovú kašu s extra panenským olivovým olejom a cesnakovo-mandľovou pastou. Do zemiakovej kaše pridajte po troškách asi ½ olivového oleja a dobre premiešajte drevenou lyžicou.
- Pridajte cesnakovú a mandľovú pastu a dobre premiešajte. Potom pridajte zvyšný olivový olej, opäť po troškách, a dobre premiešajte drevenou lyžicou.
- Ochutnajte a v prípade potreby pridajte viac soli. Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Pokiaľ nebudete nátierku podávať ihneď, vložte ju do chladničky a nechajte ju vychladiť.
Pozrite sa na ďalšie tipy, ako ozdobiť chlebíčky.
Jemná nátierka zo zemiakov na chlebíčky s mrkvou
Táto zeleninová nátierka z mrkvy a sladkých zemiakov je jednou z najjemnejších nátierok a zamilujú si ju deti aj dospelí.
Vyberte si, či ju chcete nechať obyčajnú, alebo do nej pridáte cesnak a korenie.
Ingrediencie
- 400 g sladkých zemiakov
- 300 g mrkvy
- olivový olej
- ½ lyžičky soli
- Voliteľne:
- ½ hlavičky cesnaku alebo ¼ lyžičky cesnakového prášku
- ½ lyžičky rasce alebo 4 korenia
- ¼ lyžičky muškátového orieška
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Ošúpte mrkvu a sladké zemiaky. Nakrájajte ich na polovice a potom na tenké plátky. Čím tenšie plátky, tým rýchlejšie sa upečú.
- Pečte 25 minút.
- Zeleninu rozmixujte s olejom, korením a trochou vody. Použite výkonný mixér alebo ručný mixér.
- Preložte do čistých pohárov a uzavrite viečkami.
- Hotovú nátierku môžete podávať s čerstvým chlebom, ale skvele chutí aj napríklad s hriankami.
Zobraziť viac receptov
Zemiakovo vajíčková nátierka
Tento ľahký a chutný vaječný pokrm obsahuje vajcia na krémovú zemiakovú kašu a podáva sa s maslovými opečenými chlebovými tyčinkami na namáčanie.
Ak chcete, môžete nátierku samozrejme namazať aj na obľúbený chlieb alebo si k nej urobiť hrianky.
Ingrediencie
- 4 veľké pasterizované vajcia
- 2 porcie instantnej zemiakovej kaše pripravenej podľa návodu na obale
- soľ a čerstvo mleté korenie
- 1 polievková lyžica masla
- nasekaná čerstvá pažítka
Postup
- Pripravte instantnú zemiakovú kašu podľa návodu na obale a nechajte ju mierne vychladnúť.
- V hrnci s vekom, dostatočne veľkom, aby sa doň zmestili 4 poháre, priveďte do varu toľko vody, aby siahala po steny pohárov asi do 2/3 ich výšky.
- Medzitým pripravte plátky chleba tak, že na veľkej panvici, na strednom ohni, rozpustíte asi 2 lyžice masla. Pridajte plátky chleba a opečte ich na masle dozlatista.
- Pridajte na panvicu jednu polievkovú lyžicu masla a plátky chleba otočte, aby sa opiekli aj z druhej strany. Vypnite oheň pod panvicou a nechajte ju stáť, kým nebudú vajcia hotové.
- Vajcia rozdeľte do štyroch 100 g zaváracích pohárov, ktoré naplníte asi do ⅔.
- Na zemiaky dajte malý kúsok masla a urobte v nich pomocou lyžičky malú jamku. Navrch rozbite vajcia tak, aby bol žĺtok uprostred jamky.
- Poháre opatrne vložte do vriacej vody, potom ihneď znížte teplotu na stredne nízku a hrniec prikryte pokrievkou. Varte opatrne 5 až 5 a pol minúty, alebo pokiaľ sa bielky nestuhnú.
- Poháre opatrne vyberte z vody. Dochuťte ich soľou a korením a posypte nasekanou čerstvou pažítkou. Ihneď podávajte s plátkami masla a opečenými toastami.
Prezrite si ďalší recept na chlebíčkovú nátierku zo zemiakov!
Čistá nátierka z varených zemiakov
Milujete zemiaky na všetky spôsoby?
Prečo teda nevyskúšate túto úžasnú nátierku, ktorá je jemná, lahodná a osviežujúca?
Pustite sa do prípravy!
Ingrediencie
- 4 ks zemiakov
- 100 g smotany na šľahanie
- 3 polievkové lyžice kyslej smotany
- soľ
- čierne korenie
- 1 cibuľa
- 4 plátky chleba
- pažítka na posypanie
Postup
- Zemiaky opláchnite, uvarte domäkka, zlejte, ošúpte a nastrúhajte nahrubo.
- Zmiešajte smotanu na šľahanie a kyslú smotanu so zemiakmi. Zmes osoľte a okoreňte.
- Krátko pred podávaním ošúpte cibuľu, nakrájajte ju nadrobno a vmiešajte do zmesi, potom ju podľa chuti dochutíte.
- Natrite na chlieb a podávajte ozdobené pažítkou.
Inšpirujte sa ďalším skvelým receptom na nátierku na chlieb zo zemiakov!
Zemiaková nátierka na chlebíčky môže byť chutná, výrazná, zaujímavá a zároveň aj zdravá!
Uvedené recepty vám prinášajú tie najzaujímavejšie kombinácie chutí a hodia sa nielen na chlieb. Môžete k nim prikusovať aj obľúbené tyčinky alebo krekry, či ich použiť na jednohubky.
Užite si prípravu výborných zemiakových dipov a pochutíte si!