Tiež s láskou a nostalgiou spomínate na niektoré retro dobroty, ktoré máte spojené s detstvom?
Príkladom je aj salámová nátierka s veľmi originálnym názvom.
Už viete, čo máme na mysli?
Oprášili sme pre vás recepty na slonie žrádlo na chlebíčky.
Inšpirujte sa!
Pomazánka slonie žrádlo
Táto nátierka sa kedysi s obľubou pripravovala nielen v domácnostiach, ale aj na študentských internátoch.
Ingrediencie:
- 500 g mäkkej salámy
- 2 cibuľa
- 3 kyslé uhorky
- 3 polievkové lyžice plnotučnej horčice
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 2 polievkové lyžice kečupu
- 2 polievkové lyžice cukru
- 1 polievková lyžica octu
- 1 polievková lyžica majonézy (voliteľné)
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Najprv si pripravte základ na nátierku.
- V menšom hrnci za občasného miešania zvarte ocot, olej, kečup, horčicu a cukor.
- Odstavte a nechajte úplne vychladnúť.
- V medziobdobí na strúhadle najemno postrúhajte mäkkú salámu.
- Následne nadrobno nakrájajte cibuľu a kyslé uhorky.
- Salámu, uhorky a cibuľu zmiešajte v mise a prelejte vychladnutým základom.
- Premiešajte av prípade potreby zľahka osoľte, okoreňte alebo pridajte malé množstvo majonézy.
- Pred podávaním nechajte aspoň hodinu odležať v chladničke.
Pokiaľ ide o mäkkú salámu, nemusíte ju iba strúhať, ďalšia možnosť predstavuje jeho pomletie pomocou mlynčeka na mäso.
Okrem receptov na slonie žrádlo môžete ako podklad pre obložené chlebíčky použiť aj vlašský šalát . Načerpajte inšpiráciu z našich rozmanitých receptov!
Pikantné slonie žrádlo na chlebíčky
Kombinácia ľahko pálivého základu, mäkkej salámy, kyslých uhoriek a cibule chutí vždy skvele. Pokiaľ máte radi ostré chute, môžete pridať tiež trošku chilli, plnotučnú horčicu zmiešať s kremžskou a sladký kečup zmiešať či nahradiť ostrým.
Ingrediencie:
- 200 g mäkkej salámy
- 50 g majonézy
- 1 cibuľa
- 2 kyslé uhorky
- 1 polievková lyžica octu
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 1 polievková lyžica plnotučnej horčice
- 1 polievková lyžica sladkého kečupu
- 1 polievková lyžica cukru
- 1 čajová lyžička kremžskej horčice
- 1 čajová lyžička ostrého kečupu
- soľ, čierne korenie a chilli podľa chuti
Postup:
- Najprv v hrnci na sporáku zvarte olej, ocot, obe horčice, kečupy a cukor do hladkej zmesi.
- Nechajte vychladnúť.
- Pomocou jemného strúhadla nastrúhajte mäkkú salámu, kyslé uhorky aj cibuľu.
- Zmiešajte a pridajte vychladnutý základ a majonézu.
- Dôkladne premiešajte, ochutnajte a prípadne pridajte soľ, korenie a čili korenie.
- Dajte na hodinu odležať do chladničky.
Sloní mls chutí skvele nielen na chlebíčkach, ale aj na jednohubkách, hriankach alebo s čerstvým chlebom.
Slonie žrádlo nie je jedinou nátierkou, s ktorou môžete servírovať vaše silvestrovské chlebíčky. Inšpirujte našimi ďalšími receptami na nátierky na chlebíčky , určite si vyberiete.
Zobraziť viac receptov
Neodolateľný obuvnícky mls s vajíčkom
Aj keď základný recept vajíčko neobsahuje, neznamená to, že ho nemôžete použiť. Chuťovo totiž pôvodné suroviny skvele dopĺňa.
Ingrediencie:
- 350 g mäkkej salámy
- 3 kyslé uhorky
- 2 natvrdo uvarené vajíčka
- 75 g majonézy, prípadne kyslej smotany či bieleho jogurtu
- 3 polievkové lyžice plnotučnej horčice
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 2 polievkové lyžice octu
- 2 polievkové lyžice kečupu
- 1 polievková lyžica cukru
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Prvým krokom je príprava základu.
- Stačí priviesť do varu a ľahko povariť ocot, olej, kečup, horčicu a cukor.
- Keď základ chladne, nastrúhajte mäkkú salámu, vajíčka uvarené natvrdo, kyslé uhorky a cibuľu.
- Inou možnosťou je tieto ingrediencie nadrobno pokrájať.
- Do zmesi salámy, vajec, cibule a uhoriek pridajte vychladnutý základ a majonézu.
- Dôsledne premiešajte, chutnajte av prípade potreby dochuťte soľou a čiernym korením.
- Vložte na hodinu odležať do chladničky.
Pre zdravší variant môžete majonézu zmiešať alebo nahradiť kyslou smotanou alebo bielym jogurtom. Chuť môžete okrem vajíčka obohatiť aj taveným syrom alebo nátierkovým maslom.