Vynikajúce recepty na obuvnícky mls! Jednoduchá nátierka spestrí každú vašu oslavu

Tiež s láskou a nostalgiou spomínate na niektoré retro dobroty, ktoré máte spojené s detstvom?

Príkladom je aj salámová nátierka s veľmi originálnym názvom.

Už viete, čo máme na mysli?

Oprášili sme pre vás recepty na slonie žrádlo na chlebíčky.

Inšpirujte sa!

Pomazánka slonie žrádlo

Táto nátierka sa kedysi s obľubou pripravovala nielen v domácnostiach, ale aj na študentských internátoch.

Ingrediencie:

  • 500 g mäkkej salámy
  • 2 cibuľa
  • 3 kyslé uhorky
  • 3 polievkové lyžice plnotučnej horčice
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 2 polievkové lyžice kečupu
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 1 polievková lyžica octu
  • 1 polievková lyžica majonézy (voliteľné)
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Najprv si pripravte základ na nátierku.
  2. V menšom hrnci za občasného miešania zvarte ocot, olej, kečup, horčicu a cukor.
  3. Odstavte a nechajte úplne vychladnúť.
  4. V medziobdobí na strúhadle najemno postrúhajte mäkkú salámu.
  5. Následne nadrobno nakrájajte cibuľu a kyslé uhorky.
  6. Salámu, uhorky a cibuľu zmiešajte v mise a prelejte vychladnutým základom.
  7. Premiešajte av prípade potreby zľahka osoľte, okoreňte alebo pridajte malé množstvo majonézy.
  8. Pred podávaním nechajte aspoň hodinu odležať v chladničke.

Pokiaľ ide o mäkkú salámu, nemusíte ju iba strúhať, ďalšia možnosť predstavuje jeho pomletie pomocou mlynčeka na mäso.

Miska s nátierkou slonia mls.
zdroj: cookidoo.at

Okrem receptov na slonie žrádlo môžete ako podklad pre obložené chlebíčky použiť aj vlašský šalát . Načerpajte inšpiráciu z našich rozmanitých receptov!

Pikantné slonie žrádlo na chlebíčky

Kombinácia ľahko pálivého základu, mäkkej salámy, kyslých uhoriek a cibule chutí vždy skvele. Pokiaľ máte radi ostré chute, môžete pridať tiež trošku chilli, plnotučnú horčicu zmiešať s kremžskou a sladký kečup zmiešať či nahradiť ostrým.

Ingrediencie:

  • 200 g mäkkej salámy
  • 50 g majonézy
  • 1 cibuľa
  • 2 kyslé uhorky
  • 1 polievková lyžica octu
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 1 polievková lyžica plnotučnej horčice
  • 1 polievková lyžica sladkého kečupu
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 1 čajová lyžička kremžskej horčice
  • 1 čajová lyžička ostrého kečupu
  • soľ, čierne korenie a chilli podľa chuti

Postup:

  1. Najprv v hrnci na sporáku zvarte olej, ocot, obe horčice, kečupy a cukor do hladkej zmesi.
  2. Nechajte vychladnúť.
  3. Pomocou jemného strúhadla nastrúhajte mäkkú salámu, kyslé uhorky aj cibuľu.
  4. Zmiešajte a pridajte vychladnutý základ a majonézu.
  5. Dôkladne premiešajte, ochutnajte a prípadne pridajte soľ, korenie a čili korenie.
  6. Dajte na hodinu odležať do chladničky.

Sloní mls chutí skvele nielen na chlebíčkach, ale aj na jednohubkách, hriankach alebo s čerstvým chlebom.

Chlebíčky s nátierkou obuvnícky mls.
zdroj: verenakocht.at

Slonie žrádlo nie je jedinou nátierkou, s ktorou môžete servírovať vaše silvestrovské chlebíčky. Inšpirujte našimi ďalšími receptami na nátierky na chlebíčky , určite si vyberiete.

Neodolateľný obuvnícky mls s vajíčkom

Aj keď základný recept vajíčko neobsahuje, neznamená to, že ho nemôžete použiť. Chuťovo totiž pôvodné suroviny skvele dopĺňa.

Ingrediencie:

  • 350 g mäkkej salámy
  • 3 kyslé uhorky
  • 2 natvrdo uvarené vajíčka
  • 75 g majonézy, prípadne kyslej smotany či bieleho jogurtu
  • 3 polievkové lyžice plnotučnej horčice
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 2 polievkové lyžice octu
  • 2 polievkové lyžice kečupu
  • 1 polievková lyžica cukru
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Prvým krokom je príprava základu.
  2. Stačí priviesť do varu a ľahko povariť ocot, olej, kečup, horčicu a cukor.
  3. Keď základ chladne, nastrúhajte mäkkú salámu, vajíčka uvarené natvrdo, kyslé uhorky a cibuľu.
  4. Inou možnosťou je tieto ingrediencie nadrobno pokrájať.
  5. Do zmesi salámy, vajec, cibule a uhoriek pridajte vychladnutý základ a majonézu.
  6. Dôsledne premiešajte, chutnajte av prípade potreby dochuťte soľou a čiernym korením.
  7. Vložte na hodinu odležať do chladničky.

Pre zdravší variant môžete majonézu zmiešať alebo nahradiť kyslou smotanou alebo bielym jogurtom. Chuť môžete okrem vajíčka obohatiť aj taveným syrom alebo nátierkovým maslom.

Miska s nátierkou slonie žrádlo a pečivom.
zdroj: aufgetischt.net

Často kladené otázky

Čo je slonie žrádlo?

Slonie žrádlo patrí už niekoľko desiatok rokov medzi najobľúbenejšie české nátierky. Jeho originálny ľudový názov pravdepodobne odkazuje na skutočnosť, že vzhľadom na jeho obľubu a skvelú chuť sa ho obvykle pripravuje väčšie množstvo – ako pre slony.

Okrem tohto názvu sa môžete stretnúť ešte so synonymami, ako je slonie mls alebo tiež obuvnícky mls. Ševci totiž bývali v minulosti chudobní, a tak vymýšľali recepty, do ktorých mohli ľahko spracovať rozmanité zvyšky.

Akú salámu na nátierku použiť?

Najlepšie sa do obuvníckeho maškrty hodí saláma šunková, junior, gothaj alebo tiež kabanos. Ten je ale nutné pred nastrúhaním olúpať. Slonie žrádlo na chlebíčky je vhodné pripravovať pomocou strúhadla, vznikne jemnejšia verzia nátierky, ktorá na plátkoch veky dobre drží.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu