Najlepšie recepty na chlebíčkové nátierky nielen na Silvestra 6x inak! Akú z nich vyskúšate?

Vianočné sviatky neznamenajú len klasické sladkosti v podobe cukroviniek a vianočky.

Silvestrovské návštevy ocenia aj obložené misy, chlebíčky či chuťovky.

Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na nátierky na chlebíčky!

Uvidíte, že zachutia každému a navyše na nich spotrebujete aj veľa vecí z chladničky.

Ktorý variant vyskúšate ako prvý?

Zemiaková nátierka na chlebíčky

Kúpili ste na štedrovečerný zemiakový šalát viac zemiakov, než bolo treba? Žiadny problém, môžete ich využiť aj na prípravu tejto jednoduchej nátierky.

Ingrediencie

  • 500 g surových zemiakov
  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 PL masla
  • 1-2 PL čerstvej petržlenovej vňate
  • 1/4 čajovej lyžičky rasce
  • soľ podľa chuti

Postup

  1. Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na kocky.
  2. Následne ich vložte do hrnca s vodou a uvarte domäkka.
  3. Uvarené zemiaky zlejte a nechajte vychladnúť v mise.
  4. V medziobdobí si najemno nakrájajte cibuľu.
  5. Potom ich dôkladne premiešajte s maslom, nakrájanou cibuľou a šľahačkou
  6. Vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať, rascu a osoľte.

Táto nátierka na chlebíčky zo zemiakov skvele chutí tiež na čerstvom celozrnnom pečive či chlebe z domácej pekárne.

zdroj: onegreenplanet.org

Syrová nátierka na chlebíčky

Táto nátierka z dvoch druhov syrov sa skvele hodí aj k slaným krekrom či tyčinkám. Oceníte ju napríklad na silvestrovskom večierku.

Ingrediencie

  • 200 g čedaru
  • 100 g eidamu
  • 50 g smotanového syra alebo tvarohu
  • 50 ml smotany alebo bieleho jogurtu
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • soľ podľa chuti

Postup

  1. Čedar a eidam postrúhajte na strúhadle.
  2. Spoločne so smotanovým syrom a korením ich vložte do kuchynského robota alebo mixéra.
  3. Mixujte približne minútu.
  4. Potom zložte veko a pomocou stierky zoškrabnite steny.
  5. Do syrovej zmesi vlejte smotanu.
  6. Mixujte, kým nebude nátierka hladká.
  7. Ak je nátierka príliš hustá, pridajte viac smotany.
  8. Pred podávaním dajte na 30 minút vychladiť do chladničky.

Túto nátierku môžete podávať nielen s pečivom, ale aj s kúskami zeleniny.

zdroj: cheeseknees.com

Ako ďalšie občerstvenie môžete návšteve ponúknuť aj netradičné vianočné pečivo. Inšpirujte sa našimi receptami na slané pečivo.

Najlepšia chlebíčková nátierka z tvrdej salámy

Veľmi jednoduchá a chutná nátierka, ak ju chcete viac obohatiť, môžete pridať aj vajcia natvrdo.

Ingrediencie

  • 150 g tvrdej salámy nakrájanej na plátky
  • 150 g nátierkového masla alebo smotanového syra
  • 2 PL majonézy
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup

  1. Pomocou kuchynského robota nakrájajte plátky salámy na malé kúsky.
  2. Preložte do misy a pridajte nátierkové maslo.
  3. Dôkladne premiešajte.
  4. Pridajte majonézu a opäť premiešajte.
  5. Ochutnajte a v prípade potreby osoľte a okoreňte.
zdroj: cravatteaifornelli.net

Chlebíčky s vajíčkovou nátierkou

Tiež si spomínate z detstva na lahodnú chuť klasickej vajíčkovej nátierky? Dnes sa často vajíčka v nátierkach kombinujú s avokádom či šunkou, nie je to ale nutné. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto receptu.

Ingrediencie

  • 6 vajec
  • 60 g majonézy
  • 2 čajové lyžičky kari korenia
  • 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Vajíčka uvarte natvrdo.
  2. Prepláchnite ich pod studenou vodou a olúpte.
  3. Následne ich nakrájajte nadrobno a dajte do misky.
  4. Vmiešajte majonézu, citrónovú šťavu, kari a nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.
  5. Dôkladne premiešajte a podľa chuti osoľte a okoreňte

Táto nátierka na chlebíčky môže byť ozdobená aj ďalšími bylinkami, ktoré máte napríklad doma na parapete.

zdroj: myfoodbook.com.au

Silvestrovská nátierka zo zeleru

Chutná, zdravá a výživná. Týmito prídavnými menami je možné charakterizovať túto lahodnú nátierku, ktorá sa môže ľahko stať súčasťou vášho silvestrovského občerstvenia.

Ingrediencie

  • 1 malý zeler
  • 300 g artičokových sŕdc z konzervy
  • 200 g mrazeného listového špenátu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 g gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany
  • 150 g hermelínu
  • 100 g mozzarelly
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 1 PL extra panenského olivového oleja
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Zeler olúpte a nakrájajte na kúsky.
  3. Vložte ho na plech pokrytý papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom, zľahka osoľte a okoreňte.
  4. Premiešajte a nakrájaný zeler rovnomerne rozprestrite po plechu.
  5. Pečte približne 20 minút, kým zeler nezačne hnednúť.
  6. Upečený zeler vložte aj s ostatnými prísadami do pomalého hrnca a varte na nízky výkon približne 2 hodiny, kým sa syr úplne neroztaví.

Táto lahodná nátierka na chlebíčky chutí skvele ľahko teplá, ponechajte ju teda v hrnci až do podávania.

zdroj: emeraldpalate.com

Typickým sviatočným nápojom je nielen varené víno či vaječný koňak, ale aj punč. Prezradíme vám, ako pripraviť pravý vianočný punč.

Cesnaková nátierka na jednohubky

Okrem chlebíčkov môžete pre svoju návštevu prichystať aj chuťovky. Potrieť ich môžete napríklad touto lahodnou nátierkou z pečeného cesnaku. Pražením cesnaku sa jeho chuť kúzelne premení takmer na orieškovú. Vyskúšajte!

Ingrediencie

  • 4-6 hlavičiek cesnaku
  • 1 a 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 PL čerstvých tymiánových lístkov (nepovinné)

Postup

  1. Predhrejte si rúru na 160 °C.
  2. Do zapekacej misky pridajte olúpané strúčiky cesnaku a premiešajte ich so soľou.
  3. Rozložte strúčiky do rovnomernej vrstvy a pridajte olivový olej.
  4. Strúčiky musia byť olejom úplne zakryté.
  5. Zapekaciu misku prekryte alobalom a vložte do predhriatej rúry.
  6. Pečte približne 30-35 minút, kým cesnak nezíska svetlo zlatistú farbu a úplne nezmäkne.
  7. Nechajte vychladnúť.
  8. Olej preceďte, ale nevylievajte.
  9. Vychladnuté strúčiky cesnaku vložte do kuchynského robota.
  10. Pridajte dve až štyri polievkové lyžice vychladnutého oleja a spracujte do hladkej a krémovej konzistencie.
  11. Podľa chuti prípadne dosoľte a prípadne pridajte tymian.
zdroj: savorthebest.com

Čo namazať na chlebíčky?

Rozmanité druhy chlebíčkov sú typickým občerstvením na väčšine osláv a večierkov. Pripraviť si ich môžete z veky, bagety aj iných druhov pečiva, fantázii sa medze nekladú. Okrem obložených chlebíčkov sú slovenskou klasikou aj varianty s nátierkami, inšpiráciou môžu byť naše recepty na nátierky na chlebíčky.

Nátierok existuje celý rad, od klasických vajíčkových, syrových či salámových cez tie vyrobené z rýb, ako je lososová či tuniaková, až po zdravšie varianty v podobe nátierok zo zeleniny.

Rovnako konzistencia nátierok závisí od vašich osobných preferencií. Hladké a krémové nátierky dosiahnete najľahšie s pomocou kuchynského robota.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu