Výborné recepty na obľúbené perníčky z Norimbergu! Vyberte si ten, ktorým tento rok ohromíte.

Sú korenené, lahodné a putujú k nám z ďalekej histórie.

Všetci milovníci Vianoc ich jazdia ochutnať v ich tradičnej podobe do Norimbergu na krásne trhy.

Vy si dnes voňavé recepty na norimberské perníčky môžete pripraviť sami doma.

Poďte ich s nami vyskúšať!

Lebkuchen – pravý norimberský perníček

Ak si chcete počas tohtoročných Vianoc vychutnať pravé norimberské perníčky alebo Lebkuchen, prinášame vám originálny recept plný chutí a vôní, ktorý vás dostane do kolien. Vyskúšajte ho s nami hneď teraz!

Ingrediencie:

  • 6 vajec
  • 200 g hnedého cukru
  • 2 PL medu
  • 2 ČL škorice
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1 štipka soli
  • 200 g čerstvo mletých mandlí
  • 200 g čerstvo namletých lieskových orieškov
  • 100 g čerstvo mletých vlašských orechov
  • 150 g jemne nasekanej kandizovanej pomarančovej kôry
  • 150 g jemne nasekanej kandizovanej citrónovej kôry
  • podľa potreby trochu pomarančovej kôry
  • oblátky s priemerom 9 cm
  • čokoládová poleva
  • citrónová šťava
  • práškový cukor

Postup práce:

  • Vajcia, cukor a med šľahajte 3 až 4 minúty do peny.
  • Rozomeľte čerstvé orechy.
  • Kandovanú citrónovú kôru a kandizovanú pomarančovú kôru nakrájajte veľkým nožom veľmi najemno.
  • Všetky zvyšné prísady vmiešajte do vaječno-cukrovej zmesi a nechajte 1 hodinu chladiť.
  • Potom cesto nalejte na oblátky (dobre sa pracuje napríklad s naberačkou na zmrzlinu), trochu sploštite a položte na plech vyložený pergamenom na pečenie (asi 25-30 kusov na 9cm oblátky).
  • Medzitým predhrejte rúru na 160 °C (140 °C s ventilátorom).
  • Perníčky pečte v predhriatej rúre asi 20 minút dozlatista.
  • Nechajte vychladnúť na mriežke.
  • Po vychladnutí potrite čokoládovou polevou (tmavou alebo svetlou, podľa chuti) alebo citrónovou cukrovou polevou.
  • Skladujte vo vzduchotesnej forme s papierom na pečenie medzi jednotlivými vrstvami.
Pravé norimberské perníčky s cukrovou polevou na tácke.
zdroj: www.einfachmalene.de

Ak hľadáte najlepšie recepty na perníčky, pripravili sme pre vás podrobného sprievodcu. Poďte sa s nami pustiť do pečenia!

Norimberský perník na plech

Ich skvelá chuť sa krásne prepíše aj do nasledujúceho receptu, v ktorom nebudete musieť nič zdĺhavo vykrajovať. Norimberský perník si totiž pripravíme na plechu a bude rovnako vynikajúci!

Ingrediencie:

  • 350 g hladkej múky
  • 100 g mandlí
  • 300 g trstinového cukru
  • 3 ČL perníkového korenia
  • 2 ČL kakaa
  • 1 vrecúško prášku do pečiva
  • 150 g kandizovaného ovocia
  • 150 g masla
  • 250 ml mlieka
  • 2 ks vajcia
  • 3 PL medu
  • 100 g cukru múčka
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL horúcej vody
  • lúpané mandle vcelku

Postup práce:

  • Do väčšej misky dajte múku a tiež kakao. Dobre premiešajte.
  • Pridajte cukor, mleté mandle, perníkové korenie a prášok do pečiva a znova dobre zamiešajte.
  • Do pripravenej zmesi pridajte nadrobno nakrájané kandizované ovocie a znovu dobre zapracujte.
  • Rúru predhrejte na 180 stupňov.
  • Plech vyložte papierom na pečenie.
  • K rozpustenému maslu pridajte mlieko, med, vajíčka a vyšlite do peny.
  • Vlejte k múčnej zmesi a premiešajte.
  • Cesto starostlivo rozotrite na plech a ozdobte mandľami.
  • Pečte v predhriatej rúre 25 minút.
  • Ako posledný krok si pripravte polevu.
  • Preosiaty práškový cukor zmiešajte s citrónovou šťavou a riadne utrite.
  • Po lyžiciach pridávajte horúcu vodu tak, aby vznikla hladká poleva.
  • Medovník nechajte vychladnúť a potrite ho rovnomerne citrónovou polevou.
  • Akonáhle poleva zatuhne, môžete krájať na kúsky a podávať.
Nakrájaný norimberský perník na plech s citrónovou polevou.
zdroj: www.chefkoch.de

Ak hľadáte inšpiráciu na zdobené vianočné cukrovinky, všetkým vás radi prevedieme a ukážeme vám, ako na to!

Bezlepkové norimberské perníčky

Občas sa stane, že nemáte na všetko znášanlivosť nastavenú na 100% alebo jednoducho dbáte na svoje zdravie a chcete top fit recepty. Preto vám prinášame recept na norimberské perníčky, ktorý vám prinesie fantastické a pritom zdravé maškrtenie do vašej kuchyne.

Ingrediencie:

  • 500 g bezlepkovej múky
  • 220 g cukru
  • 4 väčšie vajcia
  • 1/2 balenia kypriaceho prášku do pečiva
  • 3 ČL korenia do perníkov
  • štipka soli
  • nastrúhaná citrónová kôra z jedného citróna
  • 125 g mletých mandlí
  • 125 g mletých orechov
  • 75 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • 50 g kandizovanej citrónovej kôry
  • 100 g marcipánu

Postup práce:

  • Vajíčka s cukrom utrite do peny.
  • Do tej nastrúhajte marcipán, pridajte perníkové korenie, kandizovanú pomarančovú a citrónovú kôru, zmes dobre premiešajte.
  • Následne pridajte vlašské orechy, mandle a kypriaci prášok.
  • Múku preosejte do zmesi v poslednom kroku a všetko dobre premiešajte.
  • Nachystajte si plech vyložený papierom na pečenie.
  • Tvarujte naň pomocou naberačky na zmrzlinu zmes v malých guľôčkach.
  • Nechajte každému perníčku dostatok priestoru, pri pečení sa budú rozpínať.
  • Rúru predhrejte na 190 °C.
  • Pečte 25-30 minút.
  • Upečené perníčky ozdobte podľa chuti čokoládovou polevou alebo citrónovou či cukrovou polevou.
Zdravé norimberské perníčky na kôpke, strieda sa čokoládová a citrónová poleva.
zdroj: theveganmonster.de

História norimberských perníčkov

Čo robí z norimberského perníčka vyhlásenú pochúťku? Medovník získava svoju intenzívnu chuť vďaka jemnému koreniu z celého sveta: aníz z Egypta, klinčeky z Madagaskaru, zázvor a kardamón z Indie, muškátový kvet zo Sumatry, nové korenie z Mexika a škorice zjemňujú jemné cukrovinky do podoby špeciality.

V histórii boli suroviny ako med a korenie veľmi drahé. Medovníky preto patrili iba na stoly prominentov. Kuchárov predovšetkým zaujala fermentácia, ktorá prebiehala v ceste sladenom medom a vytvárala v ňom bubliny. Známy sa Lebkuchen stali potom, čo ich cisár Friedrich III. venoval niekoľkým tisícom detí, dokonca zdobené vlastným portrétom. Najznámejšie Lebkuchen sú z Norimbergu, ktorý dodnes túto pochúťku predáva ako svoje historické dedičstvo.

Ak chcete ochutnať pravé Lebkuchen, vyrazte na vianočné trhy v Norimbergu. Prinášame vám o nich všetky informácie.

Norimberské perníčky sú obľúbenou pochúťkou v celej Európe, minimálne sa na ne schádzajú ľudia na norimberské vianočné trhy, aby ich aspoň raz ochutnali v bežnej podobe. Vďaka nám si dnes môžete pripraviť túto skvostnú dobrotu pri sebe doma, dajte sa do pečenia. Prajeme dobrú chuť!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu