Naše recepty na medovníky bez lepku (nielen) pre celiatikov. Budú chutiť všetkým!

Recept na bezlepkové medovníky zachutia všetkým, a to aj tým najväčším skeptikom.

Sladkosti a vianočné pečivo, ktoré je gluten free neznamená, že si na ňom nepochutnáte.

Naopak môžete maškrtiť o sto šesť!

A aké vlastne poznáme gluten free múky? To sa dozviete na konci článku.

Bezlepkové medovníky s cukrovou polevou

Vychutnajte si našu verziu cukroviniek bez lepku. Môžete ich vykrajovať do tvaru hviezd a darovať ako vianočný darček, alebo ich môžete použiť na ozdobenie vášho stromčeka.

Čo budeme potrebovať

  • 100 g slaného masla
  • 3 lyžice javorového sirupu
  • 100 g tmavého cukru
  • ½ lyžičky sódy
  • 1½ lyžice mletého zázvoru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 225 g bezlepkovej hladkej múky

Na polevu

  • 50 g práškového cukru

Postup

  • V malom hrnci rozohrejte maslo, sirup a cukor, kým sa nerozpustí.
  • Vo veľkej mise zmiešajte sódu, zázvor, škoricu a múku.
  • Zalejte zmesou rozpusteného masla, premiešajte a rukami vypracujte cesto.
  • Cesto rozvaľkajte na 1/2 cm hrubé a dajte na 1 hodinu do chladničky stuhnúť.
  • Rúru rozohrejte na 170 stupňov a veľký plech vyložte papierom na pečenie.
  • Vyvaľkané cesto vyberte z chladničky a vykrajujte medovníčky.
  • Dajte do rúry a pečte 10 – 15 minút, podľa potreby.
  • Medzitým si pripravte polevu, zmiešajte práškový cukor s 1 – 2 lyžicami vody.
  • Vychladnuté bezlepkové perníčky ozdobte.
Perníkoví mužíci ozdobení cukrovou polevou.
Zdroj: apalateforpie.wordpress.com

Medovníčky bez lepku z mandľovej múky

S týmto receptom na gluten free medovníky dodáte tradičnému vianočnému pečivu dokonalú textúru a chuť. Vychutnajte si tieto bezlepkové sušienky samostatne, posypané práškovým cukrom, alebo ich ozdobte polevou.

Čo budeme potrebovať

  • 350 g bezlepkovej hladkej múky
  • 100 g mandľovej múky
  • 1/2 lyžičky xantánovej gumy
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 1/2 lyžičky zázvoru
  • 1 lyžička škorice
  • 1/4 lyžičky klinčeka
  • 85 g masla
  • 110 g hnedého cukru
  • 1 veľké vajce
  • 170 g melasy
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu

Postup

  • Prvých 8 ingrediencií prešľahajte v strednej miske.
  • Vyšľahajte maslo a hnedý cukor do svetlej a nadýchanej hmoty.
  • Pridajte vajce, melasu a vanilku a miešajte, kým sa dobre nespoja.
  • Pridajte suché ingrediencie a mixujte.
  • Cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky na 1 až 2 hodiny alebo cez noc vychladiť.
  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Vyberte cesto z chladničky a vyvaľkajte jo.
  • Vykrajujte z cesta rôzne vianočné tvary a dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Plechy s povykrajovaným cestom pred pečením dajte asi na 10 minút chladiť.
  • Potom pečte 15 minút.
  • Pred zdobením polevou a posypkou alebo sušeným ovocím nechajte úplne vychladnúť.

Bezlepkovému cestu vždy prospeje odpočinok cez noc v chladničke, takže pokiaľ ste schopní pripraviť cesto deň dopredu, odporúčame tak urobiť.

Rôzne tvary bezlepkových perníčkov na tácke.
Zdroj: kulinaryadventuresofkath.com

Aké sú bezlepkové múky?

Mandľová múka je vyrobená z mletých mandlí a je jednou z najobľúbenejších bezlepkových múk. Je bohatá na bielkoviny, vlákninu a zdravé tuky.

Kokosová múka sa získava zo sušeného a mletého kokosu. Je bohatá na vlákninu a má príjemnú chuť. Kokosová múka je často kombinovaná s inými bezlepkovými múkami, pretože má tendenciu byť hustejšia.

Tapioková múka je vyrobená z koreňa manioku. Má jemnú textúru a často sa používa ako prísada na zlepšenie konzistencie a elasticity pečiva, ktoré je vyrobené z ďalších typov bezlepkových múk.

Kukuričná múka je vyrobená z mletého sušeného kukuričného zrna. Má ľahko sladkú chuť a je vhodná na pečenie chleba, sušienok a koláčov.

Quinoová múka je vyrobená z mletých quinoových zŕn. Je bohatá na bielkoviny a vlákninu. Má jemnú textúru a je veľmi dobrá pre všetky druhy pečenia.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu