Recept na bezlepkové medovníky zachutia všetkým, a to aj tým najväčším skeptikom.
Sladkosti a vianočné pečivo, ktoré je gluten free neznamená, že si na ňom nepochutnáte.
Naopak môžete maškrtiť o sto šesť!
A aké vlastne poznáme gluten free múky? To sa dozviete na konci článku.
Bezlepkové medovníky s cukrovou polevou
Vychutnajte si našu verziu cukroviniek bez lepku. Môžete ich vykrajovať do tvaru hviezd a darovať ako vianočný darček, alebo ich môžete použiť na ozdobenie vášho stromčeka.
Čo budeme potrebovať
- 100 g slaného masla
- 3 lyžice javorového sirupu
- 100 g tmavého cukru
- ½ lyžičky sódy
- 1½ lyžice mletého zázvoru
- 1 lyžička mletej škorice
- 225 g bezlepkovej hladkej múky
Na polevu
- 50 g práškového cukru
Postup
- V malom hrnci rozohrejte maslo, sirup a cukor, kým sa nerozpustí.
- Vo veľkej mise zmiešajte sódu, zázvor, škoricu a múku.
- Zalejte zmesou rozpusteného masla, premiešajte a rukami vypracujte cesto.
- Cesto rozvaľkajte na 1/2 cm hrubé a dajte na 1 hodinu do chladničky stuhnúť.
- Rúru rozohrejte na 170 stupňov a veľký plech vyložte papierom na pečenie.
- Vyvaľkané cesto vyberte z chladničky a vykrajujte medovníčky.
- Dajte do rúry a pečte 10 – 15 minút, podľa potreby.
- Medzitým si pripravte polevu, zmiešajte práškový cukor s 1 – 2 lyžicami vody.
- Vychladnuté bezlepkové perníčky ozdobte.
Zobraziť viac receptov
Medovníčky bez lepku z mandľovej múky
S týmto receptom na gluten free medovníky dodáte tradičnému vianočnému pečivu dokonalú textúru a chuť. Vychutnajte si tieto bezlepkové sušienky samostatne, posypané práškovým cukrom, alebo ich ozdobte polevou.
Čo budeme potrebovať
- 350 g bezlepkovej hladkej múky
- 100 g mandľovej múky
- 1/2 lyžičky xantánovej gumy
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1 1/2 lyžičky zázvoru
- 1 lyžička škorice
- 1/4 lyžičky klinčeka
- 85 g masla
- 110 g hnedého cukru
- 1 veľké vajce
- 170 g melasy
- 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
Postup
- Prvých 8 ingrediencií prešľahajte v strednej miske.
- Vyšľahajte maslo a hnedý cukor do svetlej a nadýchanej hmoty.
- Pridajte vajce, melasu a vanilku a miešajte, kým sa dobre nespoja.
- Pridajte suché ingrediencie a mixujte.
- Cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky na 1 až 2 hodiny alebo cez noc vychladiť.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vyberte cesto z chladničky a vyvaľkajte jo.
- Vykrajujte z cesta rôzne vianočné tvary a dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Plechy s povykrajovaným cestom pred pečením dajte asi na 10 minút chladiť.
- Potom pečte 15 minút.
- Pred zdobením polevou a posypkou alebo sušeným ovocím nechajte úplne vychladnúť.
Bezlepkovému cestu vždy prospeje odpočinok cez noc v chladničke, takže pokiaľ ste schopní pripraviť cesto deň dopredu, odporúčame tak urobiť.
Aké sú bezlepkové múky?
Mandľová múka je vyrobená z mletých mandlí a je jednou z najobľúbenejších bezlepkových múk. Je bohatá na bielkoviny, vlákninu a zdravé tuky.
Kokosová múka sa získava zo sušeného a mletého kokosu. Je bohatá na vlákninu a má príjemnú chuť. Kokosová múka je často kombinovaná s inými bezlepkovými múkami, pretože má tendenciu byť hustejšia.
Tapioková múka je vyrobená z koreňa manioku. Má jemnú textúru a často sa používa ako prísada na zlepšenie konzistencie a elasticity pečiva, ktoré je vyrobené z ďalších typov bezlepkových múk.
Kukuričná múka je vyrobená z mletého sušeného kukuričného zrna. Má ľahko sladkú chuť a je vhodná na pečenie chleba, sušienok a koláčov.
Quinoová múka je vyrobená z mletých quinoových zŕn. Je bohatá na bielkoviny a vlákninu. Má jemnú textúru a je veľmi dobrá pre všetky druhy pečenia.