Vianočný punč je neoddeliteľnou súčasťou Vianoc.
Ako prvé si možno vybavíme námestie posiate vianočnými trhmi, na ktorých sa rozlieha vôňa vareného vína a trdelníkov.
Máte už nejakú domácu receptúru, ktorej sa držíte, alebo si doprajete kupovaný punč?
My sme si pre vás pripravili jednoduché a poctivé recepty, ktoré vás prinútia na kupovaný punč zabudnúť!
Inšpirujte sa.
Pravý vianočný punč
Recept na vianočný punč našich babičiek a deduškov.
INGREDIENCIE
- 500 ml rumu
- šťava z 8 pomarančov
- šťava z 2 citrónov
- 500 g cukru
- 40 g kvalitného čaju
- 2 litre vody
POSTUP
- Cukor, rum, šťavu z pomarančov a citrónov necháme odstáť na teplom mieste.
- Medzitým si nachystáme čaj, ktorý sparíme v 2 litroch vody.
- Chvíľku necháme odstáť, a potom pridáme k šťave s rumom.
![Alebo by ste si dali klasický vianočný punč s čajom?](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/vianocny-punc-s-cajom.jpg)
Detský vianočný punč
Sladký, hrejivý a výborný. Deti zaručene poteší.
INGREDIENCIE
- 1 liter džúsu z čiernych ríbezlí
- 1 lyžička klinčekov
- 1 celá škorica
- 1 kus vanilkového struku
- 3 plátky čerstvého zázvoru
- 1 lyžička pomarančovej kôry (nastrúhaná)
- hrozienky
- mandle
POSTUP
- Všetky ingrediencie okrem hrozienok a mandlí dáme do hrnca a necháme variť na miernom ohni 30 minút.
- Potom odstavíme z varu a necháme ešte lúhovať, aby sa chute krásne rozvinuli.
- Podávame s hrozienkami a mandľami.
![Detský punč bez alkoholu z ríbezľovej šťavy.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/detsky-punc.jpg)
Čo deťom ešte k punču dopriať? Napríklad nejaké výborné cukrovinky? Inšpirujte sa, ako rýchlo vytvoriť chutné cukrovinky v 6 variantoch.
Punč bez alkoholu alebo s vínom
Ďalší recept na vianočný punč bez alkoholu. Alebo si ho môžete dať aj vo variantu s alkoholom, vínom.
INGREDIENCIE
- 2 dl jablčného muštu
- 1 dl cukru
- 1 pomaranč nakrájaný na plátky
- 6 klinčekov
- 2 hviezdičky anízu (možno trochu navyše na ozdobu)
- 1 tyčinka škorice
- 1 jablko nakrájané na kocky alebo plátky (aj na ozdobu)
- 1 liter jablčnej šťavy (alebo 1 fľaša bieleho vína)
POSTUP
- Jablkový mušt, cukor, pár plátkov pomaranča, klinčeky, aníz, škoricu a skoro celé jablko nakrájané na plátky (zvyšok si necháme na ozdobu) dáme do hrnca a zvaríme na hustotu sirupu.
- Počas varenia miešame, aby sa zmes nepripaľovala.
- Varíme zhruba pol hodiny, potom všetko precedíme cez jemné platienko a pridáme jablčnú šťavu alebo biele víno.
- Varíme len, aby sa zmes prehriala.
- Podávame s plátkami jabĺk, pomaranča a hviezdičkou anízu.
![Punč vianočný s vínom alebo bez alkoholu.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/pomarancovy-punc-1024x709-1.jpg)
Zobraziť viac receptov
Domáci vianočný punč zo Švédska
Korenený punč zo Škandinávie rozhodne zahreje aj najväčšieho zmrzlíka.
INGREDIENCIE
- 2 fľaše červeného vína s ovocnou chuťou
- 1 fľaša portského vína
- 3 ks celej škorice
- 14 klinčekov
- kôra z 1 pomaranča
- 1 hrnček cukru
- ¾ hrnčeka rumu
- ¼ hrnčeka brandy (nemusí byť)
- 1 hrnček hrozienok
- 1 hrnček pražených mandlí
POSTUP
- Všetky vína, korenia a pomarančovú kôru dáme do hrnca a varíme na miernom plameni.
- Po 20 minútach pridáme cukor, rum a varíme ešte 5 minút do rozpúšťania cukru.
- Celú dobu by zmes mala iba prebublávať, nie variť.
- Servírujeme s hrozienkami a mandľami buď v samostatnom pohári, alebo v keramickej mise.
![Červený punč s vínom a brandy.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/punc-po-svedsku-1024x682-1.jpg)
Červený vínny punč
A tu je známy variant s červeným vínom.
INGREDIENCIE
- šťava z 3 citrónov
- 500 ml rumu
- 1 fľaša červeného vína
- 500 g cukru
POSTUP
- Šťavu z citrónov zmiešame s cukrom a rumom.
- Necháme odstáť pri izbovej teplote.
- Medzitým si dáme ohrievať víno, a potom pridáme aj šťavu s cukrom a rumom.
- Varíme pri miernom vare tak, aby punč len prebublával.
![S vianočným punčom s rumom a vínom sa zahrejete.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/vianocny-punc-tmavy.jpg)
Milujete, keď je váš domov prevoňaný rumom? Prevoňte si ho napríklad cukrovinkami z rumu.
Anglický punč
Teraz sa posunieme kúsok na západ a ponúkneme receptúru na výborný punč z Británie.
INGREDIENCIE
- 750 ml hnedého rumu
- 750 ml suchého červeného vína
- 3 hrnčeky silného čierneho čaju
- 2 hrnčeky cukru
- ½ hrnčeka pomarančovej šťavy
- ½ hrnčeka citrónovej šťavy
- 2 hrnčeky sezónneho ovocia na ozdobu (pomaranč, brusnice)
POSTUP
- Všetky ingrediencie okrem ovocia na ozdobu dáme do hrnca a pomaly zahrievame.
- Punč sa nesmie variť.
- Keď je cukor rozpustený, odstavíme, nalejeme do misy a ozdobíme ovocím.
![Vianočné punč podomácky na anglický spôsob.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/britsky-punc-1024x683-1.jpg)
Už ste skúšali škvarkové cukrovinky? Skúste ich na slano aj na sladko.
História punču je veľmi bohatá. Jeho prvý objav sa datuje niekoľko stoviek rokov späť. Poznali ho už naši predkovia, a tak rovnako ako my sa ním rozveseľovali aj zahrievali pri slávnostnom stole.
Napriek tomu, že si punč prešiel niekoľkými obmenami receptúr, zostáva mu to rovnaké. Alkohol, voda, čaj, korenie, citrón a cukor je stále pevné jadro, ktoré nezborila ani stovka rokov. Práve alkohol je však zdrojom experimentov. V niektorých krajinách sa využíva brandy, inde jamajský rum a u nás zase hnedý rum.
Existujú ale aj ďalšie varianty, napríklad s ginom alebo vínom. Vykúzliť vianočný punč bez alkoholu je tiež možné. Stačí vymeniť alkohol za akýkoľvek džús a môžu si pochutnať aj deti. Keď doň pridáme zázvor, bude hriať ešte viac.
Pokiaľ sa do domácej výroby punča príliš nehrniete, je tu aj možnosť zakúpenia punča od rôznych výrobcov v rôznych kombináciách. Zrejme sa ale neminiete s pridanými farbivami a ďalšími éčkami. Kupovaný polotovar má väčšinou okolo 20 % alkoholu, ten domáci si môžete upraviť podľa svojich možností.