Recepty na aromatické vianočné pečivo s rumom 5x inak. Inšpirujte sa!

Rumové pečivo by nemalo chýbať na stole žiadnej gazdinky.

Pripravte si našich 5 receptov, vďaka ktorým budú mať vaše cukrovinky šmrnc a úžasnú vôňu!

Klasické nepečené rumové guličky

Nechcete, aby u vás na Vianoce chýbalo nejaké dôležité vianočné pečivo? Rumové guličky sú určite jedným z nich!

Ingrediencie

Cesto :

  • 1 balenie klasických piškót
  • 200 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g kakaa
  • 300 ml rumu

Na obalenie:

  • kokos
  • kakao

Postup

  • Piškóty rozdrvte na malé kúsky a zmiešajte ich s kakaom a cukrom.
  • Primiešajte maslo a rum. Ak sa vám bude zdať cesto príliš sypké, môžete doň pridať lyžicu medu.
  • Vzniknutú hmotu nechajte chvíľu odležať.
  • Potom tvarujte guličky vo zvolenej veľkosti.
  • Vianočné rumové pečivo obaľte podľa chuti do kokosu alebo kakaa. Zaujímavo vyzerá kombinácia oboch.

Nepečené rumové guličky s kokosovým sypaním.
zdroj: tidymom.net

Linecké pečivo s rumom

Táto dobrota by nemala chýbať na žiadnom vianočnom stole!

Vyskúšajte linecké cesto tak trošku inak – s rumom.

Ingrediencie

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka mletých lieskových orieškov
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky škorice
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky čerstvého muškátového orieška (alebo mletého)
  • 1 šálka nesoleného masla
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • 1 veľké vajce
  • 1 lyžička vanilky
  • ½ až ¾ šálky malinového džemu bez kôstok (alebo iného džemu či zaváraniny, ktorú máte radi)
  • 1 lyžička až 1 lyžica rumu (podľa chuti)
  • ⅓ šálky práškového cukru

Postup

  • Vo veľkej mise prešľahajte múku, mleté lieskové oriešky, prášok do pečiva, korenie a soľ.
  • V inej veľkej mise zmiešajte maslo s cukrom do svetlej a nadýchanej peny.
  • Pridajte vajce, vanilkový extrakt a rum (voliteľne). Šľahajte, kým sa hmota dobre nespojí, a misu vyškriabte.
  • Vmiešajte suché prísady a premiešajte, kým sa nespoja. Cesto by malo byť mierne lepivé.
  • Z cesta vytvarujte jeden alebo dva kotúče a zabaľte ich. Dajte do chladničky na 15 až 30 minút, kým nebude pevné, ale nie tvrdé.
  • Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si niekoľko plechov na pečenie so silikónovými podložkami alebo pergamenovým papierom.
  • Na dobre pomúčenom povrchu rozvaľkajte cesto na hrúbku približne 4,5 cm. Pomocou vykrajovačky na linecké pečivo alebo 6–7 cm širokej vykrajovačky vykrojte všetky sušienky. Na vykrojenie stredu polovice sušienok použite malú stranu lineckej vykrajovačky alebo malej 1–2 cm vykrajovačky.
  • Po vykrojení položte sušienky na pripravené plechy aspoň 2,5 cm od seba. Pred pečením vložte plechy na 10 minút do chladničky.
  • Pečte 12 až 16 minút, v polovici pečenia plech otočte, kým okraje ľahko nezozlatnú. Spodné časti obvykle trvajú dlhšie ako vykrojené vrchné časti a výrezy.
  • Vyberte ich a nechajte pár minút vychladnúť na plechu, než ich presuniete na drôtenú mriežku, kde sa dokončí chladenie.
  • Po vychladnutí zľahka poprášte vršky sušienok (s výrezmi) práškovým cukrom.
  • Do džemu vmiešajte rum a miešajte tak dlho, kým sa dobre nespojí.
  • Pomocou cukrárskeho vrecka naneste na dno sušienok džem, približne ½ až 1 čajovú lyžičku na jednu sušienku.
  • Opatrne priložte vrchné časti, aby ste sušienky spojili do sendviča.
Linecké kolieska s vykrojenou hviezdou
halfcupmeasure.com

Tak trochu iné pečivo máčané v rume

Na Vianoce nemusíte iba piecť. Seba aj svojich hostí môžete potešiť sladkou dobrotou máčanou v rume!

Pozrite sa, ako pripraviť tie najlepšie vianočné čerešničky!

Ingrediencie

  • 1 pohár čerešní so stopkami
  • 1/2 šálky rumu
  • 100 g horkosladkej čokolády nasekanej na kúsky
  • 1 čajová lyžička stuženého tuku (podľa vlastného výberu)
  • Čerešne vložte do misy a zalejte ich rumom. Prikryte ich a nechajte ich v chladničke cez noc. Nasledujúci deň ich zlejte a osušte.
  • V rajnici rozpustite čokoládu a stužený tuk. Miešajte, kým nevznikne hladká hmota.
  • Čerešne ponorte do čokoládovej zmesi a nechajte prebytočné množstvo odkvapkať.
  • Položte na papier na pečenie alebo mriežku a nechajte stuhnúť.
  • Dobrú chuť!
Čokoládové čerešne máčané v rume
tasteofhome.com

Rumové mesiačiky s polevou

Možno poznáte toto vianočné pečivo s citrónovou polevou. Dovoľte nám predstaviť vám o niečo zaujímavejší recept, a to recept s polevou z rumu.

Ingrediencie

Cesto:

  • 140 g polohrubej múky
  • 140 g cukru múčka
  • 140 g masla
  • 40 g kakaa
  • 4 vajcia
  • 120 g mletých orechov (voliteľné)

Poleva:

  • 200 g cukru múčka
  • 3 lyžice rumu
  • 3 lyžice horúcej vody
  • 3 lyžice oleja
  • citrónová šťava (voliteľné)

Postup

  1. Vyšľahajte maslo s cukrom a kakaom. Šľahajte asi 20 minút, kým nevytvoríte penu.
  2. Za stáleho miešania pridajte vajíčka a múku. Snažte sa, aby cesto pôsobilo ako pena.
  3. Rozotrite hmotu na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech. Na rovnomerné rozprestretie použite stierku.
  4. Pečte vo vyhriatej rúre na 175 °C, a to po dobu asi 20 minút.
  5. Medzitým zmiešajte ingrediencie na polevu a vytvorte hladkú hmotu. Tou potrite upečené cesto potom, čo ho necháte trochu vychladnúť.
  6. Môžete začať vykrajovať. A ako vykrajovať polmesiačiky, aby ste využili čo najviac cesta? Vykrajujte tvary pomocou formičky tesne vedľa seba. Zostane vám tak najmenej odpadu.

Rumové mesiačiky s polevou.
zdroj: domowysmakjedzenia.pl

Mesiačiky nemusíte zdobiť iba polevou. Inšpirujte sa návodom na zdobenie vianočných cukroviniek .

Orechové rumové kocky

Toto orechové vykrajované pečivo je skvelé, ak máte v špajze nejaký kokos alebo orechy navyše.

Vyskúšajte ho!

Ingrediencie

Kocky:

  • 250 g masla
  • 200 g cukru krupica
  • 170 g polohrubej múky
  • 140 g lieskových orieškov (voliteľné)
  • 140 g čokolády
  • 6 ks vajec
  • ½ balenia prášku do pečiva
  • 2 cl mlieka
  • 2 cl rumu

Na obalenie:

  • čokoláda
  • kokos

Postup

  • Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov a soli vyšľahajte sneh a odložte ho bokom.
  • Ďalej zmiešajte maslo so soľou a cukrom. Potom do hmoty pridajte oddelené žĺtky.
  • Pridajte nasekanú čokoládu, orechy, mlieko, rum, múku a prášok do pečiva.
  • Nakoniec jemne vmiešajte sneh.
  • Vytvorené cesto dajte na vyšší plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte 30 minút, vo vyhriatej rúre, na 175 °C.
  • Po vychladnutí rozkrájajte cesto na rovnomerné kocky, ktoré môžete ešte mierne namočiť v rume. Záleží, ako veľmi rumovú chuť chcete.
  • Namočte kocky do rozpustenej čokolády a obaľte ich kokosom. Ak nechcete použiť kokos, môžete rumové pečivo ozdobiť lieskovými orieškami.

Orechové rumové kocky s mliekom.
zdroj: momsdinner.net

Vianočné kakaové rumové pečivo

Kakaové pečivo chutí snáď všetkým. A čo potom, keď je v ňom štipka voňavého rumu, ktorý dodá pečivu ten správny šmrnc.

Vyskúšajte náš jednoduchý recept!

Ingrediencie

  • 1 a ¼ šálky múky
  • 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • ½ šálky mletých lieskových orechov
  • tabuľka mliečnej čokolády
  • ¼ šálky nesoleného masla
  • ¼ šálky rumu
  • 2 veľké vajcia
  • ¼ šálky práškového cukru (na posypanie sušienok)

Postup

  • V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a lieskové orechy.
  • Pripravte vodný kúpeľ v ktorom roztopte čokoládu s maslom.
  • Vmiešajte do čokolády rum a čokoládovú zmes ochlaďte.
  • Rozšľahajte vajcia a vmiešajte do nich zmes s múkou a čokoládou.
  • Cesto zakryte a nechajte ho 1 hodinu odpočívať, kým nebude tuhé.
  • Cesto rozpoľte a vytvarujte z každého kusu valec.
  • Zabaľte obe polovice do potravinovej fólie a nechajte 4 hodiny odpočívať.
  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Obe cestá nakrájajte na kúsky o šírke 1,5 cm a dajte ich na papierom na pečenie vyložený plech. Medzi kúskami vždy nechajte aspoň 3 cm priestor.
  • Pečte asi 8 minút a potom nechajte pečivo vychladnúť. Následne ho posypte práškovým cukrom.
  • Z tohto cesta vytvoríte asi 36 kusov rumových cukroviniek.

Kakaové rumové pečivo v tvare sušienok, sypané práškovým cukrom.
zdroj: cookingwithtraderjoes.com

Rumová poleva na perníčky

Pripravte si jeden z receptov na vianočné perníčky a ozdobte ich rumovou polevou.

Výhodou tejto dobroty je, že môžete ozdobiť nielen cukrovinky, ako sú napríklad skvelé rožky s rumovou polevou, ale aj najrôznejšie torty a iné dezerty, a to počas celého roka.

Ingrediencie

  • ½ šálky masla (v izbovej teplote)
  • 0,5 kg práškového cukru
  • 3 lyžice rumu
  • 3 lyžice mlieka
  • 1 lyžica vanilkového extraktu

Postup

  • Elektrickým mixérom vyšľahajte maslo do krémovej konzistencie. Použite stredný výkon mixéra, aby ste maslo neprešľahali.
  • Zatiaľ čo šľaháte pri nízkej rýchlosti, pridávajte postupne 1 šálku práškového cukru.
  • Akonáhle sa cukor vstrebe, pridajte rum, mlieko a vanilku.
  • Šľahajte tak dlho, kým sa všetky ingrediencie neprepoja a nevznikne hladká poleva.
  • Postupne pridajte zvyšok cukru a máte hotovo.

Biela rumová poleva na perníčku v tvare vianočného stromčeka.
zdroj: leitesculinaria.com

Zaujala vás rumová poleva? Potom by vás mohli zaujímať aj ďalšie polevy na vianočné pečivo.

Pečivo s rumom vonia, chutí a navyše vyzerá na sviatočnom stole naozaj skvele.

Potešte svoje okolie originálnymi receptami a užite si tú pravú chuť Vianoc!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu