To najlepšie pečivo so zeleným čajom matcha 6x inak. Inšpirujte sa!

Chcete tento rok niečím ozvlášniť svoje pečivo?

Potom vyskúšajte naše skvelé recepty na matcha cukroví!

Matcha totiž cukroví dodáva nielen zaujímavú čajovú chuť, ale aj nádhernú farbu, vďaka ktorej všetko vyzerá oveľa zaujímavejšie.

Nájdete u nás napríklad netradičné linecké pečivo, krásne vianočné stromčeky alebo aj nepečené guličky.

Tak poďme na to!

Krehké vianočné matcha sušienky

Nádherne zelené vianočné sušienky krásne vonia a majú príjemne horký nádych vďaka použitému matcha prášku. Ak chcete, môžete ich namočiť do čokoládovej polevy pozri foto nižšie pre ešte lepšiu chuť a krajší vzhľad.

Čo budete potrebovať

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1–2 lyžice matcha prášku
  • 1⁄2 lyžičky soli
  • 1 šálka masla izbovej teploty
  • 1⁄2 šálky práškového cukru

Postup

  • Do misy preosejte múku, matcha prášok a soľ.
  • V mise mixéra ušľahajte maslo a práškový cukor do nadýchanej hmoty.
  • Pridajte múčnu zmes do mixéra a pomaly miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Cesto vyberte z misy a vytvarujte ho do kláta s priemerom cca 5 cm.
  • Ohorok cesta zabaľte a vložte ho do mrazničky na 30 minút alebo kým nestuhne na dotyk.
  • Cesto nakrájajte na kolieska s priemerom 0,5 cm a kolieska pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie, cca 2,5 cm od seba.
  • Pečte v predhriatej rúre na 160 stupňov Celzia po dobu 16 až 18 minút (alebo pokiaľ cukroví nezačne zlátnuť okolo okrajov), v polovici doby pečenia otočte plech.
  • Cukroví Ihneď vyberte z plechu a nechajte vychladnúť na mriežke.
  • Pokiaľ chcete, môžete jednu polovicu každej sušienky namočiť do čokoládovej polevy a nechať stuhnúť.
  • Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe alebo dobre zabaľte a zmrazte.
  • Dobre vychladené cesto je možné pred pečením tiež vyváľať a nakrájať na požadované tvary.
Zelené vianočné sušienky namočené v čokoláde.
www.food.com

Inšpirujte sa tiež našimi receptami na vianočné pečivo zo masti . Cukrovia má vďaka maste vláčnu konzistenciu, výraznú chuť a nie je suché. A to stojí za vyskúšanie!

Nepečené matcha guličky

Užite si tieto vynikajúce vianočné guličky, ktoré sú navyše vegánske a bez lepku! Ich príprava je neuveriteľne jednoduchá a rýchla a výsledok pritom tak luxusný. Pripravte si ich tento rok aj vy.

Čo budete potrebovať

  • 1/4 šálky jemného kešu masla
  • 1/2 šálky javorového sirupu
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálky mandľovej múky
  • 3/4 šálky ovsenej múky
  • 4 lyžice kokosovej múky
  • 1/2 lyžičky matcha prášku
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 šálky strúhaného kokosu alebo viac podľa potreby (voliteľne)

Postup

  • Do misy pridajte kešu maslo, javorový sirup a vanilkový extrakt.
  • Premiešajte do hladka.
  • Pridajte mandľovú múku, ovsenú múku, kokosovú múku, matchu a soľ.
  • Miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Z cesta vytvarujte 12 guličiek.
  • Každú guľôčku obaľte v strúhanom kokose.
  • Užite si to!
Vianočné zelené guličky obalené v kokose na tanieriku.
www.nourishedbycaroline.ca

Linecké matcha cukroví plnené brusnicovým džemom

Vyskúšajte zaujímavú alternatívu tradičných lineckých cukroviniek. Pridajte do cesta trochu matcha prášku a získate nádherný zelený odtieň. Keď pečivo naplníte lahodným brusnicovým džemom, bude hviezdou každej vianočnej tabule.

Čo budete potrebovať

  • 240 g masla, izbovej teploty
  • ¾ šálky práškového cukru
  • 1 veľké vajcia
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lyžičky mandľového extraktu
  • 2 a ¼ šálky hladkej múky
  • 2 polievkové lyžice matcha prášku
  • ½ lyžičky jemnej morskej soli
  • 1 a ½ šálky brusnicového džemu

Postup

  • V mise elektrického mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom šľahajte maslo a práškový cukor do svetlej a nadýchanej hmoty, asi 4 minúty.
  • Pridajte vajcia, vanilkový a mandľový extrakt a miešajte, kým sa všetko nespojí, asi 1 minútu.
  • Pridajte múku, matcha prášok a soľ a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Dobre oškrabte boky misy a uistite sa, že je cesto rovnomerne premiešané.
  • Cesto rozdeľte na polovicu.
  • Každú polovicu zabaľte do plastovej fólie a dajte na 20 minút do chladničky.
  • Rozbaľte jeden kus cesta a vyvaľkajte ho na ľahko pomúčenej ploche na hrúbku cca 0,5 cm.
  • Vykrajujte cesto pomocou 4 cm okrúhleho vykrajovača.
  • Kolieska cesta preneste na plech vyložený papierom na pečenie a rozmiestnite ich asi 1 cm od seba.
  • Dajte odpočinúť do chladničky.
  • Na ľahko pomúčenom povrchu rozvaľkajte druhé cesto opäť na hrúbku 0,5 cm.
  • Vykrájajte cesto pomocou rovnakého vykrajovača a kolieska preložte na iný plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pomocou malého vykrajovača (použite okrúhle alebo akýkoľvek iný tvar – napríklad hviezdičku) vyrežte stred každého kolieska.
  • Dajte plech s vykrojenými kolieskami na 10 minút do chladničky.
  • Predhrejte rúru na 160°C.
  • Pečte (v prípade potreby pracujte po dávkach), pokiaľ nie sú kolieska na okrajoch ľahko zlaté, 15 až 17 minút.
  • Nechajte úplne vychladnúť.
  • Kolieska (ktoré nie sú v strede vykrojené) otočte a doprostred každého naneste 1 polievkovú lyžicu džemu.
  • Kolieska s vykrojením zľahka poprášte práškovým cukrom a položte na kolieska s džemom.
  • Cukroví vydrží až týždeň vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote.
Zelené zlepované pečivo plnené džemom.
www.purewow.com

Možno sa vám bude hodiť aj naša recenzia vianočných svetelných dekorácií ! Kto vyhral v našom porovnaní?

Vianočná matcha veterníčky

Nádherná sviatočná verzia tradičných veterníkov, ktorú jednoducho musíte vyskúšať! Síce vám nevydržia tak dlho ako ostatné koláče a je nutné ju do niekoľkých dní skonzumovať, ale s tým určite nebudete mať problém 🙂

Čo budete potrebovať

Na náplň:

  • 1 lyžica matcha prášku
  • 80 ml horúcej vody
  • 2 vajcia
  • 150 g práškového cukru
  • 3 lyžice kukuričnej múky
  • 1 lyžička vanilkovej pasty alebo vanilkového extraktu
  • 250 ml mlieka
  • 40 g masla
  • 300 ml smotany na šľahanie

Na kruste:

  • 65 g masla, izbovej teploty
  • 80 g trstinového cukru
  • 70 g hladkej múky
  • 1 lyžica matcha prášku
  • štipka soli

Na cesto:

  • 60 g masla
  • 120 ml vody
  • 3 lyžičky práškového cukru
  • štipka soli
  • 80 g hladkej múky
  • 2 vajcia (nie väčšie ako stredne veľké)

Voliteľne na ozdobu:

  • čokoládové hviezdičky nastriekané jedlou zlatou farbou v spreji

Postup

Krém:

  • Vyšľahajte matchu spoločne s vodou do hladka.
  • Vo veľkej mise prešľahajte vajcia, cukor, kukuričnú múku, matchu vyšľahanú s vodou a vanilku a dajte bokom.
  • Do malého hrnca dajte mlieko a maslo a na strednom plameni v ňom rozpustite maslo.
  • Priveďte do varu a potom za stáleho miešania horúcou zmesou prelejte zmes vajec, kukuričnej múky a matchy.
  • Nalejte zmes späť do hrnca a za stáleho miešania varte na miernom ohni do hustej konzistencie (ako puding).
  • Zoškrabnite do samostatnej misky a zakryte potravinárskou fóliou.
  • Uistite sa, že sa fólia dotýka povrchu zmesi, aby sa nevytvoril škralúp.
  • Nechajte úplne vychladnúť a potom dajte aspoň na štyri hodiny do chladničky.

Krusta:

  • V mise vareškou premiešajte maslo spolu s cukrom a vmiešajte múku, matchu a soľ (pokojne miešajte rukami, pokiaľ vám to s vareškou nepôjde).
  • Akonáhle vytvoríte hladké, mäkké cesto, rozvaľkajte ho medzi dvoma listami papiera na pečenie na hrúbku cca 3 mm.
  • Cesto preložte na veľký plech a dajte ho do chladničky aspoň na štyri hodiny (alebo na hodinu do mrazničky).
  • Akonáhle je krusta dôkladne vychladnutá, vykrajujte z nej cca 5 cm kolieska.
  • Mali by ste ich mať 20.
  • Kolieska dajte späť do chladničky alebo mrazničky, kým ich nebudete potrebovať.
  • Predhrejte rúru na 180 °C a vyložte dva plechy papierom na pečenie.

Cesto:

  • Maslo, vodu, cukor a soľ dajte do malého hrnca a zahrievajte na strednom ohni, aby sa maslo rozpustilo a tekutina sa začala variť.
  • Akonáhle sa varí, vypnite sporák a vmiešajte múku.
  • Dôkladne premiešajte, aby ste v zmesi nemali žiadne hrudky.
  • Znovu zapnite sporák a pokračujte v miešaní a varení, kým sa všetko krásne nespojí a nevznikne vám cesto.
  • Úplne stiahnite z ohňa a nechajte trochu vychladnúť.
  • Akonáhle je cesto ešte trochu teplé, ale nie horúce, zašľahajte doň jedno po druhom vajce, kým nevznikne hladká pasta.
  • Lyžicou naneste zmes do cukrárskeho vrecka a na pripravené plechy nanášajte 20 rovnomerných kopčekov cesta dostatočne ďaleko od seba, aby mala priestor.

Zostavenie cukroví:

  • Vyberte z chladničky kolieska a pokladajte ich na kopčeky cesta (urobte to zatiaľ iba s prvým plechom).
  • Vložte do rúry prvý plech a pečte 10 minút.
  • Znížte teplotu na 170 °C a pečte ďalších 15 minút.
  • Nakoniec znížte teplotu na 130 ° C a pečte ešte 15 minút.
  • Vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
  • Opakujte s druhým plechom.
  • Predhrejte rúru späť na 180 °C a tesne pred vložením do rúry naložte zvyšok koliesok na zvyšné kopčeky cesta.
  • Teraz dokončite krémovú náplň.
  • Krém vyberte z chladničky a premiešajte.
  • Smotanu šľahajte v samostatnej miske, kým sa nezačnú tvoriť mäkké vrcholy.
  • Krém opatrne premiešajte s vyšľahanou smotanou.
  • V hornej časti každého upečeného pečiva urobte dierku.
  • Nalejte náplň do zdobiaceho vrecka a každý kúsok cukroviniek naplňte tak, aby sa trochu vydulo.
  • Pred podávaním voliteľne ozdobte čokoládovou hviezdičkou, ktoré postriekajte zlatou farbou.
  • Užite si to!
Cukrovie s príchuťou zeleného čaju plnené krémom a ozdobené pozlátenou hviezdičkou.
www.tashcakes.com

Matcha makrónky plnené krémom z bielej čokolády

Dokonalé makrónky sú stále obľúbenejšie a nie je sa čomu diviť! Síce ich príprava nie je najjednoduchšia, ale s naším návodom to zvládne aj začiatočník. Vychutnajte si luxusnú kombináciu horko-sladkej chuti.

Čo budete potrebovať

Na škrupiny:

  • 45 g mletých mandlí
  • 3 g matcha prášku
  • 45 g práškového cukru
  • 40 g vaječných bielkov
  • 40 g kryštálového cukru

Na náplň:

  • 75 ml smotany na šľahanie
  • 125 g bielej čokolády
  • 30 g masla
  • 5 g matcha prášku

Postup

  • Najprv si pripravte škrupiny.
  • Do misy preosejte mleté mandle, matcha prášok a práškový cukor.
  • Pokiaľ v site zostanú veľké kusy mletých mandlí, zlikvidujte ich.
  • Do veľkej čistej misy pridajte bielky a pomocou elektrického mixéra ich vyšľahajte do peny.
  • Pomaly pridávajte kryštálový cukor a šľahajte do tuhých vrcholov.
  • Voliteľne pridajte potravinárske farbivo podľa vlastného výberu a prešľahajte.
  • Do bielkov vmiešajte v 2 – 3 prídavkoch preosiate mleté mandle s matcha práškom a práškovým cukrom.
  • Začnite zmes jemne skladať a pomocou špachtle v nej vytvorte písmeno J.
  • Akonáhle sa suché ingrediencie spoja s pusinkami, môžete z cesta začať vytláčať vzduch tak, že ho pri prekladaní pritlačíte k stranám misy.
  • Skladajte, pokiaľ nie je cesto lesklé a nemá hustú konzistenciu.
  • Preneste cesto do cukrárskeho vrecka s okrúhlym hrotom a na plech vyložený papierom na pečenie nanášajte cca 4 cm kolieska.
  • Nechajte 1-2 hodiny zaschnúť.
  • Pečte v predhriatej rúre na 140 ° C po dobu 10-15 minút.
  • Škrupiny sú hotové, keď s nimi zatrasiete a nebudú sa hýbať.
  • Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
  • Teraz si pripravte náplň.
  • Bielu čokoládu nahrubo nasekajte a dajte do veľkej misy spolu s matcha práškom.
  • Smotanu zahrejte na sporáku alebo v mikrovlnnej rúre.
  • Bielu čokoládu zalejte horúcou smotanou a misu prikryte tanierom – nechajte 5 minút odležať.
  • Zložte tanier a miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
  • Pridajte maslo a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
  • Dajte na 2 hodiny do chladničky stuhnúť.
  • Vyberte náplň z chladničky a dajte ju do cukrárskeho vrecka.
  • Do stredu makronkovej škrupiny naneste kopček náplne a priklopte ďalšou škrupinou zodpovedajúcej veľkosti.
  • Užite si to!
Makrónky s chuťou zeleného čaju plnené krémom z bielej čokolády.
www.zhangcatherine.com

Máme pre vás tiež tie najkrajšie priania na Vianoce s obrázkami a to online a úplne zadarmo. Vyberte si svojho favorita!

Vianočné stromčeky s matchou

Toto pečivo vyzerá tak úžasne, že sa stane hitom vašej vianočnej tabule! S jeho prípravou, ktorá je navyše prekvapivo jednoduchá, vám môžu pomôcť deti. Tvorenie lahodných stromčekov si určite užijú.

Čo budete potrebovať

  • 240 g masla, zmäkčeného
  • 2 lyžice matchy na pečenie a varenie
  • 1 a ½ šálky kryštálového cukru
  • 1 veľké vajcia plus 1 žĺtok
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 a ½ šálok hladkej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli
  • práškový cukor, na posypanie
  • ¼ šálky kôstok bielej čokolády, rozpustených
  • 10 celých mandlí

Postup

  • Vo veľkej mise ušľahajte maslo spolu s matchou a kryštálovým cukrom do nadýchanej zmesi.
  • Pridajte vajcia, žĺtok a vanilkový extrakt a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • V samostatnej miske zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
  • Suché ingrediencie pridajte k mokrým a miešajte, kým v zmesi nebudú žiadne hrudky.
  • Cesto zakryte a dajte na 30 minút do chladu.
  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Plech vyložte papierom na pečenie.
  • Cesto nakrájajte na polovicu alebo štvrtiny a vyvaľkajte na hrúbku necelých pol centimetra.
  • Pomocou vykrajovača v tvare hviezdy alebo snehovej vločky vykrajujte požadované tvary.
  • Je dôležité mať vykrajovače jedného tvaru v niekoľkých rôznych veľkostiach, a by sa vám podarilo zostaviť stromček.
  • Na jeden stromček budete potrebovať 2 veľké hviezdy alebo snehové vločky, dve stredné, 3 malé a 2 najmenšie.
  • Každú dávku pečte 7 minút.
  • Upečené tvary nechajte na plechu úplne vychladnúť, asi 10 minút.
  • Pokračujte v pečení, kým nebudú všetky tvary upečené.
  • Tvary poskladajte do tvaru vianočných stromčekov (pozri foto nižšie) a posypte práškovým cukrom.
  • V mikrovlnnej rúre zahrievajte kôstky bielej čokolády 20 sekúnd.
  • Dobre premiešajte a znovu zahrievajte ďalších 20 sekúnd.
  • Miešajte, kým sa všetka čokoláda nerozpustí.
  • Lyžičkou kvapnite trochu bielej čokolády na vršky vianočných stromčekov a do stredu dajte mandľu.
  • Zabaľte do celofánu alebo ihneď podávajte.
Zelené pečivo v tvare vianočného stromčeka a ozdobené mandľou na plechu.
www.hostthetoast.com

Cukroví sa bude krásne vynímať na slávnostne prestretom stole. Pozrite sa na naše tipy na vlastnoručné dekorácie na vianočný stôl . Možno sa vám budú hodiť!

Zatiaľ čo na pitie oceníte matchu skôr jemnú a ľahkú, na pečenie si vyberajte skôr matchu označenú ako ,,matcha na pečenie a varenie“ . Tá má totiž oveľa silnejšiu a horšiu chuť, čo vám umožní do cesta či krému pridať veľa ďalších prísad (ako je múka, cukor, vajcia…) bez toho, aby úplne zanikla chuť čaju.

A ako sa vám naše dnešné recepty na matcha cukroví páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu