Najlepšie recepty na vianočné pečivo pre vegánov alebo aj vegáni si prídu počas sviatkov na svoje

Viete, že aj vegánske vianočné pečivo môže byť rovnako dobré, ako to klasické?

Jeho tradícia siaha až do dôb pohanských!

Stačí recept trošku upraviť alebo vymeniť suroviny!

Inšpirujte sa našimi receptami.

Linecké pečivo pre vegánov

Akonáhle ochutnáte tento recept, toto vegánske linecké pečivo si zamilujete.

Budete potrebovať:

  • 2 hrnčeky mandľovej múky
  • ½ hrnčeka mletých vlašských orechov
  • 1 lyžička škorice
  • ½ lyžičky mletého klinčeka
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky morskej soli
  • ½ hrnčeka oleja – kokosový, sezamový či slnečnicový
  • ½ hrnčeka agávového nektáru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • malinový džem

Postup prípravy:

  • Najskôr si predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Do misy dajte múku, škoricu, klinčeky, orechy, soľ a prášok do pečiva – všetko zmiešajte.
  • Do sypkej zmesi pridajte olej, agávový nektár a vanilkový extrakt.
  • Všetky suroviny poctivo zmiešajte tak, aby sa dokonale prepojili.
  • Akonáhle je cesto hotové – nelepí sa a je z neho kus hmoty, vložte ho aspoň na 15 minút do chladničky.
  • Potom si pripravte plech na pečenie s papierom na pečenie.
  • Cesto vyvaľkajte asi na 4 milimetrové pláty a vykrajujte tvary podľa chuti.
  • Nakoniec dajte plech do rúry a pečte pri teplote 180 stupňov asi 7 minút.
  • Po upečení nechajte linecké pečivo vychladnúť.
  • Neskôr spojte vždy dva kusy k sebe pomocou malinového džemu.
  • Uchovávajte na chladnom mieste.
Zdroj foto: https://www.platingsandpairings.com

Vegánske vianočné perníčky

Perníčky sú základom vianočnej sladkej tácky. Aj tie vegánske perníčky sú chuťovo úžasné.

Budete potrebovať:

  • 1 hrnček vegan margarínu
  • 1 hrnček cukru
  • náhrada vajcia – napríklad Ener-G Egg alebo 1 lyžica hrašky
  • 1 hrnček melasy
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 5 hrnčekov hladkej múky
  • ½ lyžičky soli
  • 1 ½ lyžičky jedlej soli
  • 1 lyžica zázvoru
  • 1 ½ lyžičky škorice
  • 1 lyžička klinčeka
  • ½ lyžičky muškátového orieška

Postup prípravy:

  • Najskôr zmiešajte margarín s cukrom.
  • Potom pridajte vaječnú náhradu, melasu, jablčný ocot a dobre premiešajte.
  • V ďalšej mise zmiešajte všetky sypké ingrediencie a premiešajte.
  • Obe zmesi spojte dohromady a vytvorte tuhé cesto.
  • Hotové cesto vložte cez noc do chladničky – nezabudnite ho zabaliť do potravinárskej fólie.
  • Ďalší deň cesto vyvaľkajte na plát s hrúbkou asi 3-4 milimetrov a vykrajujte požadované vianočné tvary.
  • Tvary skladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte pri teplote 180 stupňov asi 6-8 minút.
  • Nakoniec vianočné perníčky nechajte vychladnúť.
  • Môžete si ich ozdobiť podľa ľubovôle.
  • Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Zdroj foto: https://www.foodnavigator.com

Nepečené ovsené hrudky

Nepečené vianočné pečivo je obľubou každej domácnosti, avšak nepečené vegánske pečivo si obľúbite snáď ešte viac.

Budete potrebovať:

  • 3 ½ lyžice kokosového oleja
  • ½ hrnčeka prírodného mandľového masla
  • ½ hrnčeka javorového sirupu
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • 1 ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky škorice
  • štipka muškátového orieška
  • 1 ½ hrnčeka ovsených vločiek
  • ¾ hrnčeka hrozienok alebo mini čokoládových lupienok – vegánskych

Postup prípravy:

  • V hrnci premiešajte kokosový olej, mandľové maslo, javorový sirup a soľ.
  • Teplotu znížte na nízku a občas premiešajte – pokiaľ sa kokosový olej nerozpustí.
  • Akonáhle sa olej rozpustí, za stáleho miešania priveďte zmes do varu.
  • Varte po dobu 2 minút za stáleho miešania a podľa potreby upravte teplotu – zmes by mala byť lesklá.
  • Hrniec odložte zo sporáka a primiešajte vanilkový extrakt, škoricu a muškátový oriešok a všetko dobre zamiešajte.
  • Nakoniec pridajte ovsené vločky spolu s hrozienkami alebo čokoládou – miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  • Pripravte si papier na pečenie, na ktorý pokladajte guličky vytvarované z pripravenej zmesi.
  • Nechajte guličky úplne vychladnúť a potom ich uložte do nepriepustnej misky a skladujte v chladničke.
Zdroj foto: https://detoxinista.com

Recepty na vianočné pečivo z ovsených vločiek sú u ľudí stále viac obľúbené – trafili sme sa vám do chuti?

Banánové prekvapenie

Tento recept sa taktiež radí medzi nepečené vianočné pečivo a je veľmi jednoduchý.

Budete potrebovať:

  • 1 hrnček čokoládových vegánskych lupienok alebo vegánskej čokolády
  • 4 lyžice prírodného arašidového masla
  • 1 stredne zrelý banán
  • 1 lyžica kokosového cukru
  • 1/4 lyžičky soli

Postup prípravy:

  • Najskôr si pripravte formičky v tvare košíčkov – vymažte ich arašidovým maslom.
  • Potom si rozpustite čokoládu – ideálne nad parou.
  • Tekutú čokoládu nalejte do ⅓ formičiek a nechajte stuhnúť.
  • Maslo, banán, cukor a soľ rozmixujte do hladka.
  • Formičky so stuhnutou čokoládou naplňte banánovou zmesou a prelejte ich druhou vrstvou čokolády.
  • Opäť nechajte stuhnúť – najlepšie v chladničke.
Zdroj foto: http://www.shecanteatwhat.com

Čokoládové placky

Hľadáte recept bez lepku a navyše pre vegánov?

Tento recept na vegánske bezlepkové pečivo svojou chuťou a jednoduchou prípravou tromfne aj pečivo klasické.

Budete potrebovať:

  • 90 g datľov
  • štipku soli
  • 3 lyžice mandľového masla
  • 60 g mletých mandlí
  • 3 lyžice kakaového prášku
  • 40 g tmavej čokolády – vyberajte vegánsku bez lepku

Postup prípravy:

  • Začnite tým, že si na noc namočíte datle do vody.
  • Ďalší deň si predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Vodu z datľov zlejte a datle vložte do mixéra.
  • Akonáhle sú datle hladké, pridajte mandľové maslo, mleté ​​mandle a kakaový prášok – celú zmes dobre premiešajte.
  • Opatrne vmiešajte čokoládové lupienky alebo kúsky čokolády.
  • Vyložte si plech papierom na pečenie a naň pokladajte placky, ktoré si ručne vytvoríte.
  • Pečte na 180 stupňov po dobu asi 12 minút.
  • Hotové placky nechajte vychladnúť a potom ich uskladnite v uzatvárateľnej dóze a skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Zdroj foto: http://www.kitchme.com

Nadchlo vás pečenie vianočných vegánskych cukroviniek?

Pokiaľ áno, tak určite oceníte aj ďalšie recepty! Inšpirujte sa napríklad v tomto videu:

VEGANSKÉ CUKROVÍ - Zázvorky (trvanlivé RAW cukroví)

Čím nahrádzať živočíšne suroviny?

Ako nahradiť vajcia?

  • Klasickou vaječnou náhradou je ovocie – veľmi využívaný je banán.
  • Maslo z rôznych druhov orechov je taktiež skvelou voľbou náhrady za vajcia, môžete použiť maslo arašidové, mandľové a pod.
  • Hraška je vhodná aj pre ľudí s bezlepkovou diétou. Jedno vajce nahradí jedna lyžica hrašky.

Náš tip:

Tu máte niekoľko tipov, ako nahradiť jedno vajce.

  • 1 lyžica kukuričného škrobu + 1 lyžica vody
  • 3 lyžice jablčného pretlaku + 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžica mletého ľanového semienka + 3 lyžice horúcej vody
  • 1 lyžica chia semienok + 3 lyžice horúcej vody
  • 3 lyžice mäkkého tofu +1 lyžička prášku na pečenie
  • 1 roztlačený banán

Čím nahradiť kravské mlieko?

U mlieka si nemusíte zložito lámať hlavu, stačí to živočíšne nahradiť rastlinným, napríklad mlieko mandľové, kokosové či sójové je skvelou alternatívou mlieka kravského.

Ako urobiť vegánsku šľahačku?

Niekedy recepty obsahujú aj šľahačku, ktorú vegáni nekonzumujú. Môžete si ju jednoducho s predstihom vyrobiť doma.

Budete potrebovať:

  • strúhaný kokos
  • vodu

Postup prípravy:

  • Do misky nasypte nastrúhaný kokos, ktorý zalejte vodou.
  • Po chvíľke zmes sceďte a získané mlieko dajte na noc odstáť do chladničky.
  • Počas noci sa na povrchu vytvorí vrstva – smotana z kokosu.
  • Potom už ju môžete podľa receptu vyšľahať.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu