Silvestrovské recepty na jednohubky z lístkového cesta, ktoré vašu párty pozdvihnú na novú úroveň!

Neviete si bez nich svoje vysnívané jedlo na párty vôbec predstaviť? Sú to práve jednohubky z lístkového cesta, ktoré všetci milujú a miznú z vašich tanierov ako prvé?

Tento rok môžete okrem stálic vášho prestretého stola vyskúšať niečo nové a my vám prinášame bezchybnú inšpiráciu na najlepšie recepty z lístkového cesta!

Poďte s nami ochutnať!

Rolky s párkom a syrovým dipom

Ak ste už niekedy takýto recept vyskúšali, určite vám neuniklo, že rýchlosť, akú zo stola zmizne, by sa dala zapísať do Guinnessovej knihy rekordov. Tento rok môžete recept pozmeniť a pripraviť ho s božským syrovým dipom. Zaručujeme, že rýchlosť konzumácie sa ešte dvojnásobne zrýchli!

Ingrediencie:

  • 400 g párkov nakrájaných na menšie, rovnomerné kúsky
  • 400 g lístkového cesta
  • 100 g syra čedar
  • ¾ hrnčeka mlieka
  • 1 lyžica francúzskej horčice
  • maslo
  • soľ a korenie

Postup práce:

  • Vymažte si maslom koláčovú formu (priemer cca 20 cm),
  • Lístkové cesto rozvaľkajte a rozkrájajte na obdĺžničky, do ktorých pôjdu párky presne zabaliť, špička môže čúhať.
  • Zabalené párky skladajte do formy na stojato, nechávajte okolo nich malý priestor, pri pečení sa ešte „rozrastú“.
  • Vršok pomažte trochou masla.
  • Prikryte alobalom alebo papierom na pečenie, dajte piecť na 180 °C na 15 min.
  • Po tejto dobe odkryte a nechajte dopiecť cca 5 min dozlatista.

Teraz si pripravíme syrový dip:

  • Pripravte si maslovú zápražku – múku opečte na masle dozlatista.
  • Pridajte mlieko a dobre rozmiešajte.
  • Nechajte variť 5 min, osoľte, okoreňte.
  • Vmiešajte syr a horčicu, nechajte všetko rozpustiť a spojiť v hladký dip.
zdroj: nationaltoday.com

Páriky opatrne vyklopte z plechu vcelku a nechajte hostí, aby si každý odlúpol svoj kúsok a podľa ľubovôle nabral syrový dip.

Chcete mať na Silvestra skutočne pestrú kŕmi, vyskúšajte najlepšie chlebíčkové nátierky a doprajte si všetkého, čo hrdlo ráči!

Pizza slimáky z lístkového cesta

Kto by túto pochúťku nemiloval! Pripomína svou chuťou pizzu, pritom je nesmierne jednoduchá na prípravu a môžete tieto slimáky plniť podľa chuti. My vám dnes prinášame recept na základné pizza slimáky, ktoré nadchnú malých aj veľkých stravníkov.

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 70 g paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička bazalkového pesta
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g anglickej slaniny alebo šunky
  • 100 g syra – gouda, mozzarella
  • 1 vajce
  • hrsť baby špenátu alebo rukoly
  • sušené oregano
  • soľ
  • podľa chuti chilli vločky

Postup práce:

  • Zmiešajte si v miske paradajkový pretlak, bazalkové pesto, najemno nasekaný cesnak, štipku soli a oregano.
  • Zmes naneste na rozvaľkané lístkové cesto tak, aby len okraje zostali voľné.
  • Rovnomerne na cesto rozložte plátky údeniny, na to syr a navrch dajte ešte lístky baby špenátu alebo rukoly.
  • Cesto odspodu pevne zrolujte, voľný okraj je možné potrieť vajíčkom, aby všetko lepšie držalo.
  • Pripravenú roládu nakrájajte na 18-21 kusov, rozložte v miernych rozostupoch na plech s papierom na pečenie.
  • Každý kúsok na plechu ešte potrite rozšľahaným vajíčkom. Vrch môžete posypať drvenými chilli vločkami.
  • Pečte v rozohriatej rúre na 200 °C cca 15 minút dozlatista. Potom nechajte slimáky mierne vychladnúť.
zdroj: bubbapie.com

Jednohubky z lístkového cesta so slaninou

Obľúbená kombinácia lístkového cesta a slaniny nesmie chýbať ani v našich receptoch. Tento skvelý recept však ľahko premeníte v pochúťku hneď niekoľkými chuťami, stačí si len vybrať, čo by ste si práve dali!

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 1 vajce
  • 1 lyžica piva (alebo mlieka)
  • korenie podľa chuti – grilovacie, sladká paprika, bylinky, chilli
  • pre základný recept – slanina
  • pre syrový variant – niva, čedar
  • pre sladký variant – vanilkový cukor, škorica, oriešky

Postup práce:

  • Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske, aby ho išlo krájať radielkom, a krájajte na cca 2,5 mm široké štvorčeky.
  • Cesto potrite vajcom, ktoré ste predtým rozšľahali s pivom pre slaný variant, (pre sladký s mliekom).
  • Následne posypte vybraným korením, (sladký variant škoricou a cukrom).
  • Na každý štvorček položte hrubší kúsok slaniny, syra alebo v prípade sladkého variantu oriešky.
  • Plech vložte do rúry vyhriatej na 200 °C, pečte dozlatista.
zdroj: food-images.files.bbci.co.uk

Cuketovo-ricottové hniezdočka

Môže sa dosť dobre stať, že medzi vašimi hosťami bude aj niekto, kto si práve na mäse nepochutná. Nech už čakáte kohokoľvek, bezmäsitý variant sa hodí vždy, v tejto ideálnej odľahčenej forme s cuketou a ricottou bude baladou pre vaše chuťové poháriky.

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 1 stredne veľká cuketa
  • 100 g ricotty
  • sušené paradajky
  • vajíčko
  • soľ a korenie

Postup práce:

  • Najskôr si umyte cuketu a škrabkou na zemiaky z nej nakrájajte pozdĺžne prúžky.
  • Teraz si na pomúčenej doske vyvaľkajte lístkové cesto a radielkom nakrájajte na obdobné plátky ako cuketu.
  • Rozšľahajte vajíčko a zmiešajte ho s ricottou, dochuťte soľou a korením.
  • Sušené paradajky si nakrájajte na drobné kúsky.
  • Následne potrite vždy prúžok lístkového cesta ricottovou zmesou, položte cuketu tak, aby maličko presahovala okraj cesta a rozmiestnite niekoľko kúskov sušených paradajok.
  • Celé plátky potom stočte do ružičky, aby prostriedok bol málinko vyššie než kraje – možno si tiež pomôcť špáradlom, ak by to nedržalo.
  • Ružičky vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte pri 210 °C dozlatista, asi 15-20 minút.
zdroj: dinnerfornone.files.wordpress.com

Tiež milujete tú jedinečnú chuť a vôňu? Neviete, o čom hovoríme? Tak sa rýchlo pozrite na najlepšie recepty na sladké aj slané cukrovinky zo škvarkov!

Závin z lístkového cesta s lososom

Netradičná, napriek tomu úžasná chuť, ktorú zaručí spojenie lístkového cesta a údeného lososa. Učaruje vám natoľko, že ho smelo zaradíte medzi stálice svojho silvestrovského pohostenia!

Ingrediencie:

  • 1 lístkové cesto
  • údený losos
  • 1 cibuľa
  • 1 balenie mrazeného špenátu (možno použiť aj sparený baby špenát alebo mangold)
  • 130 g syra
  • 50 ml smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • maslo, olivový olej
  • soľ
  • mleté korenie
  • (sezamové semienka)

Postup práce:

  • Lístkové cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na plát.
  • V hrnci si rozpáľte hoblinu masla s trochou olivového oleja.
  • Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku, k nej hneď špenát.
  • Nechajte zmes úplne povoliť, stále miešajte, trvá to 15-20 min.
  • Potom pridajte cesnak, osoľte a okoreňte, nechajte opäť 5 minút variť.
  • Nakoniec pridajte smotanu a syr.
  • Pripravenú špenátovú zmes nechajte dobre vychladnúť.
  • Následne na lístkové cesto položte kúsky údeného lososa a naň pridajte špenátovú zmes.
  • Závin pevne zabaľte, potrite vajcom (môžete ešte posypať sezamovým semienkom).
  • V rúre rozpálenej na 200 stupňov pečte dozlatista.
Programme Name: Hairy Bikers‘ Comfort Food – TX: n/a – Episode: Crowd Pleasers (No. 10 – Crowd Pleasers) – Picture Shows: Long Layered Salmon Pie with Spinach and Hollondaise – (C) Hungry Gap Productions Ltd – Photographer: Production

Skvelé tipy na jednohubky z lístkového cesta sa budú na vašu silvestrovskú párty hodiť. Vyskúšajte ich treba všetkých, pretože ručíme za to, že vám taniere zostanú úplne prázdne! Nechajte si chutiť!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu