Počuli ste už o zdravých receptoch na jednohubky so zelerom?
Môžete si dať na jednohubky nátierku alebo naplniť stopkatý zeler!
Vyberte si podľa chuti!
Recept na zelerové jednohubky s kuracím šalátom
Jednohubky nemusia byť len z nezdravých surovín. O tom svedčí tento hrnčekový recept na kurací šalát, ktorým si jednoducho ozdobíte jednohubky. Ako na to?
Ingrediencie na prípravu kuracieho mäsa:
- kuracie prsia
- voliteľná zelenina do vývaru
- soľ
Ingrediencie na šalát:
- ¾ hrnčeka cibule nakrájanej na tenké plátky
- ¾ hrnčeka zeleru nakrájaného na malé kocky
- ¼ hrnčeka jemne nasekanej petržlenovej vňate
- ½ hrnčeka majonézy
- ½ hrnčeka bieleho jogurtu
- ¾ hrnčeka opečených vlašských orechov (môžu byť nasekané, ale nemusia)
- soľ
- korenie
Postup:
- Najprv si pripravte kura do hrnca, ako keby ste pripravovali na klasický vývar.
- Varte na strednom stupni do mäkka. Potom odstavte.
- Sceďte a nechajte vychladnúť.
- Kým vám kura vychladne, je čas pripraviť si zeleninu. Nakrájajte cibuľu, zeler a petržlen, odmerajte majonézu a jogurt.
- Až vychladne kura, nakrájajte ho na malé kúsky.
- Všetky ingrediencie vložte do veľkej misy.
- Starostlivo miešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
- Ochutnajte, v prípade potreby dosoľte alebo pridajte korenie.
- Teraz stačí nandať šalát na jednohubky z rožku a podávať.
- Môžete ich dozdobiť olivou alebo zelenou petržlenovou vňaťou.
Jednohubky so zelerovou nátierkou a cesnakom
Pripravte si super zdravé jednohubky so zelerovou nátierkou. Príprava je jednoduchá a isto určite prídu všetkým o silvestrovskej večeri na chuť.
Ingrediencie:
- 1 malý zeler
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička čiernych sezamových semienok
- majonéza
- kyslá smotana
- soľ podľa chuti
- korenie podľa chuti
- brokolicové výhonky na ozdobu
Postup prípravy:
- Zeler nastrúhame na ručnom strúhadle najemno.
- Vo veľkej mise zmiešame zeler s majonézou a kyslou smotanou.
- Prelisujte cesnak a pridajte ho do misy.
- Podľa chuti pridajte soľ a korenie.
- Pridajte sezamové semienka.
- Teraz je nátierka pripravená na namazanie na jednohubky.
- Ozdobte výhonky z brokolice a môžete sa pustiť do hodovania.
Zobraziť viac receptov
Jednohubky so stopkovým zelerom
Chcete v zdravých jednohubkách ešte pritvrdiť? Vyskúšajte jednohubky ako plnený stopkový zeler. Budete prekvapení, aké chutné môžu takéto jednohubky byť.
Ingrediencie:
- 6 veľkých stopiek zeleru (odrezané konce a nakrájané na 4 kusy)
- cca 120 g smotanového syra
- ½ malej červenej cibule
- 25 g pekanových orechov
- 35 g prášku zo syra pecorino
- mletá sladká paprika na posypanie
- mleté čierne korenie na posypanie
Ako postupovať pri príprave:
- V kuchynskom robote zmiešajte smotanový syr, cibuľu, pekanové orechy a pecorino syr.
- Zmes ochutnajte a prípadne dosoľte podľa chuti.
- Umyte a osušte stopkový zeler. Mal by byť aspoň 10 cm dlhý, inak ich budete potrebovať viac. Nakrájajte na jednotlivé sústa podľa toho, aké veľké si jednohubky predstavujete.
- Lyžicou naplňte každú zelerovú dutinu zmesou.
- Posypte paprikou a korením a máte hotovo!
Syr pecorino môžete nahradiť parmezánom.
Nátierka na jednohubky zo zeleru a mrkvy
Ďalší zdravý recept na jednohubky so zelerom je tu. Opäť sa jedná o nátierku, ktorú môžete servírovať na klasické rožkové alebo bagetové kolieska alebo na kolieska uhorky.
Ingrediencie:
- pečivo na jednohubky alebo uhorka
- hrubá soľ a mleté korenie
- nastrúhaná mrkva
- nastrúhaný zeler
- 3 lyžice kyslej smotany
- 2 jarné cibuľky (podľa chuti, nie sú nutnosťou)
- ½ lyžičky bieleho octu
Postup prípravy nátierky:
- Ak chcete servírovať nátierku na kolieska uhorky, pripravte si ich. Nerobte ich tenké, pretože do nich bude treba vydlabať malou lyžičkou dieru, respektíve priehlbinu. Nesmiete sa prekopať cez. Mali by vám vzniknúť uhorkové mištičky. Tie môžete posypať soľou a korením.
- Soľ a korenie môžete použiť aj v prípade, že budete servírovať na pečivo, akurát namiesto uhorky posypete kolieska rožku alebo bagety.
- V miske zmiešajte mrkvu, zeler, kyslú smotanu, jarnú cibuľku a ocot, dochuťte soľou a korením.
- Zmes rozdeľte do uhoriek a ozdobte zelenou časťou jarnej cibuľky.
Zelerová nátierka na jednohubky s jablkom
Ak hľadáte recept na nízkotučné a nízkokalorické jednohubky, potom ste tu správne. Jednohubky so zelerovou nátierkou s jablkom sú perfektnou nátierkou, ktorá obsahuje vápnik a veľa vitamínu B2. Neváhajte a pustite sa do toho.
Čo budete potrebovať:
- 2 štipky mletého karí
- cca 120 g taveného syra
- 1 polievkovú lyžicu cmaru
- 1 zeler
- 1 menšie jablko
- soľ
- papriky
Postup prípravy nátierky:
- Zmiešajte karí s dvoma lyžicami teplej vody.
- Ďalej zmiešajte so smotanovým syrom a miešajte, kým nevytvoríte krémovú konzistenciu.
- Opláchnite zeler. Nakrájajte ho nadrobno a listy nasekajte. Jednu lyžicu zeleru dajte bokom.
- Teraz umyte jablko, osušte a rozštvrťte, aby ste sa pohodlne zbavili jadrovníka. Nakrájajte nadrobno.
- Zmiešajte smotanovú zmes s jablkom a zelerom.
- Pokiaľ je nátierka veľmi hustá, pridajte 1-2 lyžice vody.
- Miešajte, kým nedosiahnete krémovú konzistenciu.
- Dochuťte soľou s korením.
- Namažte na jednohubky z pečiva alebo na krekry a ozdobte zvyšným zelerom.
Zachutili vám zdravé jednohubky? To je skvelé! Zdravých jednohubkových receptov pre vás máme pripravený celý rad. Vyskúšajte recepty na jednohubky s lososom. Ak hľadáte zdravé jednohubky na Silvestra pre tých najmenších, inšpirujte sa receptami na detské jednohubky.