Ich nezameniteľný tvar z nich robí jedno z najpopulárnejších pečív na svete!
Reč je o praclíkoch, ktoré si vďaka nám dnes môžete pripraviť aj doma.
Krehká a lahodná chuť, plnené, slané aj sladké, všetko nájdete v dnešných receptoch!
Poďte sa s nami pustiť do pletenia praclíkov, ručíme, že po nich zostanú taniere ako vyleštené!
Domáce bavorské praclíky
Krásne tmavé, lúhované pečivo je pre svoju neodolateľnú chuť preslávené po celom svete! Teraz si ho môžete pripraviť aj doma. Bavorské praclíky sú skvelé pre každého – návštevu, len tak k polievke alebo ako silvestrovská pochúťka.
Ingrediencie:
- 1 kg hladkej múky
- 1 l mlieka
- 1 balíček droždia
- 50 g masla
- 1 PL soli
- 1 l vody
- 3 PL jedlej sódy
- na posypanie hrubozrnná soľ, rasca, mak, semienka
Postup práce:
- Celé droždie rozdrobte do vlažného mlieka.
- Pridajte štipku cukru a nechajte utvoriť kvások.
- Maslo nadrobte do múky a osoľte.
- Spracujte zmes – vznikne omrvinka.
- Pridajte vzídený kvások a mlieko.
- Vypracujte krásne, vláčne cesto.
- Nechajte zakryté kysnúť 15 minút.
- Cesto rozdeľte na asi 10 dielikov.
- Každý diel vyvaľkajte do rolky, z ktorej následne vytvarujte praclík.
- Praclíky nechajte na plechu kysnúť pred pečením aspoň ďalších 20 minút. (Nechajte im na plechu dostatok priestoru).
- Do hrnca vložte jedlú sódu a priveďte do varu.
- Rúru si predhrejte na 180 °C.
- Zhruba pol minúty lúhujte praclíky v horúcej vode so sódou a ihneď dávajte späť na plech vyložený papierom na pečenie.
- Praclíky pečte 20-25 minút, kým nebudú mať krásnu farbu.
Raz ochutnáte a už nebudete chcieť iné! Poďte s nami pripraviť slastné moka cukrovinky, ktoré budete mať problém do Vianoc udržať v špajze nedotknuté.
Plnené pikantné praclíky
Každý recept znesie inováciu, a ak ste práve v situácii, keď hľadáte nielen skvelý recept na pečivo, ale aj slanú dobrotu na maškrtenie, prinášame jednu neodolateľnú inšpiráciu.
Ingrediencie:
- 450 g hladkej múky
- 25 g droždia
- 250 ml vody
- 30 g bravčového sadla
- 1/2 ČL trstinového cukru
- 1 ČL soli
- 8-10 vajec
- anglická slanina alebo údený bok
- 150 g goudy
- chilli vločky podľa chuti
Postup práce:
- Droždie rozdrobte do misky s vlažnou vodou, pridajte štipku cukru, lyžičku múky, premiešajte a nechajte 10 minút odpočinúť.
- Pripravte si dva plechy a vyložte ich papierom na pečenie.
- Najskôr dajte do misy múku, soľ, urobte v strede jamku a vlejte tu vzídený kvások.
- Dôsledne zamiešajte a pridajte sadlo. Po vypracovaní vznikne vláčne cesto.
- Cesto dajte na pomúčenú dosku.
- Rozdeľte cesto na cca 8 dielikov.
- Opäť tvarujte z jednotlivých kúskov valčeky, ktoré následne stočte do tvaru praclíka.
- Akonáhle sú praclíky hotové, do každého z nich vyklepnite vajce, posypte syrom, opečenou slaninkou, podľa chuti pridajte aj chilli vločky.
- Pečte na 220 °C cca 10 minút.
Praclíky z domácej pekárne
Ak patríte k tým, ktorí skutočne nemajú radi zdĺhavé zarábanie cesta a všeobecne nekonečný čas strávený v kuchyni, prinášame recept práve pre vás. Pekáreň totiž v tomto prípade odvedie všetku prácu za vás! Poďme sa teraz pustiť do receptu na domáce slané praclíky.
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 25 g čerstvého droždia
- 25 g cukru krupica
- 125 g rozpusteného masla
- štipka soli (asi 8 g)
- 1 vajce
- 1 ČL cukru krupica
- hrubozrnná soľ, rasca alebo mak na posypanie
- 250 ml vody
Postup práce:
- Všetky suroviny vložte do pekárne, najskôr cukor, potom droždie, vody iba 150 ml.
- Zapnite pekáreň na program základné cesto.
- Cesto musí dvojnásobne zväčšiť objem.
- Vykysnuté cesto rozdeľte zhruba na dvadsať až dvadsaťpäť dielov.
- Z každého dielika vyvaľkajte valček a vytvorte tvar praclíka.
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- Naskladajte naň pripravené praclíky.
- Nechajte ešte 15 minút nakysnúť.
- Potom zmiešajte zvyšnú vodu s cukrom.
- Potrite zmesou všetky praclíky.
- Posypte podľa chute zrniečkami, hrubozrnnou soľou, makom alebo prípadne rascou.
- Pečte dozlatista 15-20 minút.
Ak milujete sladké aj slané, prinášame vám top recepty na vianočné škvarkové cukrovinky! Poďte si vybrať, čo upečiete!
Zobraziť viac receptov
Čokoládové praclíky s morskou soľou
Pre všetkých, ktorí milujú kombináciu sladkej a slanej, tu máme skvelý tip na rýchlu chuťovku, za ktorú vám doma odtrhnú ruky. Možno dokonca nestačíte ani nakupovať ingrediencie, aby ste všetky hladné krky uspokojili!
Ingrediencie:
- vrecko slaných praclíkov
- čokoláda na varenie (podľa chuti tmavá, svetlá alebo biela)
- morská soľ
Postup práce:
- Vami zvolenú čokoládu rozpustite opatrne vo vodnom kúpeli. Pokiaľ by sa pripaľovala, pridajte hoblinku masla.
- Urobíme si čokoládou cákance na papier na pečenie a natlačíme na ne slané praclíky.
- Praclíky podľa chuti polejeme čokoládovou polevou.
- Ešte než čokoláda zatuhne, posypeme hrubozrnnou soľou.
- Dáme vychladiť a podávame.
Chrumkavé domáce praclíky bez droždia
Ponáhľali ste sa z práce a zabudli kúpiť droždie? Nič zásadné sa nedeje, náš recept sa zaobíde aj bez neho, poďme sa do neho pustiť!
Ingrediencie:
- 280 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL jedlej sódy
- cca 2 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 50-80 g nastrúhaného tuku, použiť môžeme aj maslo či sadlo
- 1 vajce
- 80-120 ml vlažnej vody
- vajce na potretie
- posypka podľa chuti
Postup práce:
- Všetky ingrediencie zmiešajte a vypracujte vláčne, nelepivé cesto.
- S vodou opatrne, pridávajte podľa potreby.
- S cestom ihneď pracujte.
- Vyvaľkajte ho a vykrojte z neho praclíky. Cesto by malo mať hrúbku 4-5 mm.
- Vykrájané praclíky vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Potrite všetky praclíky rozšľahaným vajcom.
- Posypku zvoľte podľa chuti – semienka, soľ, mak.
- Praclíky vložte do predhriatej rúry.
- Pečte na 180-190 °C cca 8-12 minút.
Ak sa chcete inšpirovať receptami na domáce veky na chlebíčky, prinášame vám tie najlepšie! S nimi budete kráľmi tohtoročného pohostenia!
Ako vytvarovať praclík
Praclíky sú skvelé, lahodné, a keď sa ich raz naučíte, pôjdu vám pekne od ruky. Pevne veríme, že ste si jeden z výborných receptov na domáce praclíky vybrali, ale čo, taká pochúťka sa predsa hodí stále, tak si ich vyskúšajte napríklad všetky!